Friday, July 31, 2009

Indian Cotton & VisCouS DaTe WiTh NiCe FooD...

"Kisah bermula apabila cik faridah kita nih duk suruh aku simpankan kain cotton untuk dia. aku ni serba salah sebab rumah aku sendiri kini diserbu hantu kain. oleh yang demikian, aku sorok kain yang faridah book bawah katil aku. selepas beberapa malam, aku rasa tak tenteram apabila senah turut mengeluarkan hasrat berminat mengenakan fabrik cotton..."



Very Dilises our perjumpaan last nite.....
waiting 4 MisS NuRuL HasanAh to Upload more pics From Her Camera!!!
Sekadar beraksi ayu demi dirakam oleh lensa kamera...
NaMun keadaan @ D'Naina...sangat tragis.....
sambel terasa diri berada di Emeriah Arab Bersatu mahupun TeHRaN...
Gelak pun sampai nyawa-nyawa ikannnnnnnnnnnn!!
oksigen..oksigen...CPR...Plezz help Me.....

Mek makan mengikut napsu semalam...harap maklum.....
TeNKiU SeNaH 4 de treat....
&
TeNKiU soooooo much to Syed kerna berkorban demi kami de Supernatural Gurls...

weih...awat panggey gitue..kami x de pusat ke?





Ape-ape hal pun....makan dulu.....
konon macam tahan napsu tok tgk kain la...
tapi sementara makanan nak sampai....
aku dah tergedik-gedik minta Syed keluarkan koleksi beliau....
ia memberontak di dalam dada...
akhirnya Syed akur ngan kehendak aku n Senah!!!
itulah kuasa wanita...

Malam tu buat dosa jugak.....
huwaa....dosa mengumpat!!!
dok buka cerita zaman kain skolah rabak....
dan lebih menjurus ke arah golongan tut-turut....
Syed bab tiru gaya orang memang nombod satu......
sebab tu la makanan lambat nak abes....
asek berenti tok gelak ja.....

Chups!
Ais kacang memang kurang A.....
depa kata kurang manis....
tapi aku rase ok ja....
siap sedut hingga akhir......
buat ape manis-manis....
nak kena kerat kaki ke Senah ngan Syed...
padahal..time tgh dok taip N3 neh....
disebelah aku..ader ayaq Sirap Rose F & N....
sempena nak menyambut ketibaan bulan Ramadhan neh...
sirap rose itu amatlah nikmat di tengah hari yg panas terik....

Ayam Tandori ngan Nan Cheese memang buatkan aku kecur air liur...
Lapaq oooo tunggu ang Syed....sebab tu terorder roti planta skali...
at first...time memula sampai....
aku dah mencari Kopok Lekor KTM Subang...
Hampa bila tgk lori kopok lekor x de...
den...balik semula ke tempat parking....
dalam kepala..."Nie macam kete Senah"
pulun la dok telek plat kete tuh...
las-las baru si Seniah kuar dari kete....
umpama mempermainkan aku...
sampai hati dier asek dok tgk aksi aku dr dalam kete je..hehehhe




Banyak ke aku ambek??????
Pada hemat aku..ia masih sikit...hhhehehe...
Tapi memandangkan Syed asik dok bagi warning ja....
aku pun stick la ngan pilihan aku...
aku bila nampak kain..memang hati tak tetap....
hilang sudah segala ketegasan yang ade lam diri....

Weiiii...tapi memang banyak pown...
raya tahun nie semua baju terpaksa ditempah...
no more ready made.....
Ye.....itulah Mekrieda...sebenaqnya..dah lama x sopping kain pasang....
dah bertahun asek beli yang ready made....
skali beli..hambek engkau.....
dah la banyak pesyen skang neh.....
mujuq Mak Tam aku mau jahit....
kalo dak..dok jadi bahan pameran lam almari je la...

Bukan aku je kemaruk...
Mak aku pun skali....seperti yg telah dicerita kat ang Syed....
Risau betol beliau sekiranya aku x sempat nak chop kain cotton ke dia...
mewah betul mak aku ini tahun!!!
Mujur mak cik aku kuat iman.....
depa pun melayari juga belog kain ang tuh....
cammane aku nak halang kehendak mereka...


Aku suka corak Vantage...
biarla orang nampak cam kain langsir ke ape ke....
tapi tidak di mata aku....
selalunye..pilihan pertama aku memang akan sesuwai ngan jiwaku...
Syed x berjaya memujuk aku membeli kain ala Mak Datin...
sebab aku memang sangatlah x berkenan...
ia telah di ambil alih oleh Seniah...
Selamat menggantikan tempat aku untuk title DATIN iteww....p~


Pesanan Hebat Pihak Penaja......
mek : ambik 5 lai sudah, aku risau tengok hang! esok-esok kalau aku bawak kain jenis lain mesti hang nak jugak. tak pa aku diam-diam ja tak bagi tahu hang. hahaha..

Ye lah...aku akur dengan nasihat ang tuh...
tapi....betoi ka ang nak rahsiakan sebarang berita dari akuuu?
sungguh..aku x percaya!!!



Thursday, July 30, 2009

Cacing Kepanasan...


Balik cepat eh...
semuga segala urusan di sana dapat dihabiskan dengan segera...
Saya rasa waktu sangat lambat bergerak saat ini...
sabar menanti...itulah saya..!!!!
Belom sampai seminggu...saya sudah seperti cacing kepanasan...
Can I tell to the whole world...
that I'm missing Y.O.U...

Monday, July 27, 2009

Belasungkawa Yasmin Ahmad

Pagi nie bukak blog...lihat di side bar...banyak kisah tentang pemergian arwah Yasmin Ahmad...terutama dari Pak Nil and Bro Afdlin....rase kejap je...dapat taw arwah pengsan kat TV3...masuk medical centre..did the operation....den coma....and finally...she's gone....cepatnye...so surprised.....bajet menulis macam la aku nie kenal sangat ngan Yasmin Ahmad....x de kaitan langsung...cuma sangat suka ngan sentuhan arwah dalam citer Sepet, Gubra and Mukhsin.....!!!

Untuk pilem Gubra tuh...tak taw la brapa kali aku putar VCD tuh...something and awesome!!!
Memang lengkap sentuhan arwah...nilai kasih sayang antara family...komuniti...dan juga diri sendiri.....serta lawak yang sememangnye...kelakar dalam diam dan tak disangka! tu la..aku x pandai nak tulis panjang2 dari sudut penggiat seni...boleh komplen dari ape yang telah dilihat sahaje....hurrmmmmm...mesti dah x de citer sebegitu lepas neh....criter yang mengambil kira pelbagai aspek...tidak hanya fokus terhadap satu je jalan crita....

And past 2 months....Yasmin Ahmad melepak makan betol-betol di belakang kami....
She deserved to be @ high class restaurant or any hotel lobby and cafe.....
Tapi beliau hanya melepak di kedai tepi jalan yang sememangnya sejuk dingin tanpa bumbung....penoh habuk kerana sekadar di tepi jalan...and tak de privacy langsung coz bising giler ngan kenderaan warga kota yang x pernah surut even jam dah menunjukkan dekat kol 12am.......that's Yasmin Ahmad!!!! rasenye...arwah x penah kisah dengan kedudukannya sebagai Pengarah Filem Malaysia yang terkenal....I know she got a very kind soul...even she never say hi towards me....but when I saw her...that's a smile on her face....thanxs Yasmin!!

Tak terlintas pun nak buat N3 pasal Yasmin Ahmad after melepak malam itu...ye la kan..dok kat sini..kalo jumpa artist...dah macam x de mende pown....x de la cam peghak sangat...almaklumlah....ia adalah amalan biase...hoh..kalo rase nak p mintak signature tuh..aku pulak yang rase malu ngan diri sendiri..hahahha...so..abaikan je....diaorang pun perlu hidup lam komuniti..perlu juga ke pasar malam sekali-sekala....nie..bulan puasa neh...berkunjunglah ke mana2 Bazar Ramadhan...sure terselit juga depa dok beli makanan...especially area USJ 4 , Damansara n TTDI............

Back to the story setelah sekian panjang ku melalut sebentar pasal artis Malaysia.....
Bila tengok berita yang Yasmin Ahmad dah tak de....barulah godek2 file tuk cari pic yang kitaorang snap ari tu yang dengan tidak sengajanya..terlekat muka arwah...walaupun ia agak gelap dan x menarik sebab tempat tuh..memanglah gelap..tidak disinari langsung ngan lampu-lampu neon pelbagai warna....hmmmmmm...selalunya..opertation tiba2 yang perlu dilakukan sebegini...memang mengundang risiko...dan selalu..pesakit...tidak akan dapat bertahan lama.....fly back to my old memory.....benda yang sama terjadi dekat my late boyfriend......sedih bila terpaksa membenarkan operation dijalankan secara tiba-tiba...dan hasilnya...tidak seperti yang kita harapkan...dan yang paling teruk...bila kita tidak bersedia menerima kehilangan itu...!!!!sangat teruk impaknya.....biarlah sekali sahaja dirasakan sepanjang hidup ini...sungguh...aku x nak rasa detik itu lagi....

Kepada keluarga arwah Yasmin Ahmad...salam takziah diucapkan....
Al-Fatihah.....

Saturday, July 25, 2009

Makan-makan BesDay Che Nah!!

1...2....3.....mula....

Allah Selamatkan Kamooooo.....
Allah Selamatkan Kamooo..jeng..jeng...
Allah Selammmattkkan...CheGu Morrnii...ehh silap..Che Nah...
Allah Selamatkan Kamoo.....

sengaja nyanyi lagu besday versi yang ini...
versi Chegu Morrniii citer Nasib Si Labu Labi tuh....
y???sebab Che Nah suka layan citer P.Ramlee..
kadang2 kami tggu tercongok depan TV tok tgk citer P.Ramlee bukan lah sebab nak tgk sangat...
namun di dorong oleh perasaan ingin tengok yang bertujuan tuk ketawa non stop...
suka mempraktikkan bahasa ibunda dulu kala yang sudah tidak digunakan walaupun tahu ia sekadar direka oleh penulis skrip....
juga mendengar lagu yang dinyanyikan oleh suara ghaib (x leh blah betul guna perkataan ghaib demi merujuk kpd penyanyi latar..)

"Mak...pemuda di luar itu..chantek ya mak"

"Ini isteri hamba...namanya Setanggi.....nama hamba Kemenyan..
(disampuk oleh Puspa Wangi)..nama hamba tempat bara..hik..hikkk..."


"Mau tengok gambar apa ya".........gambar = wayang!

Sulaiman Akhlaken...hahahah...

Kalabulmalami.....(Kelab Malam..pandai betol mereka)


Che Nah...Happy Besday to u.....
25 already.....suku abad sudah.....!!!


Sempena Besday Che Nah....
tetiba je ahli bersekutu membuat riuh rendah di fesbuk...
sambel mengrequest juadah untuk santapan malam hari....

Maka demikian...we all buat makan-makan secara simple je la...
maklumlah...masing-masing busy and wanita berkaki lebar kesemuanya.....
jauh sekali nak buat besday party time usia menginjak dewasa neh..(kaver x mau guna ayat tua!)

Dari opis lagi..dok bayangkan apa yang ade lam freezer tuh....
dok nampak ayam je berketul-ketul...
stok-stok yang lain banyak yang abes..maklumlah..dah nak dekat hujung bulan neh!
Nasi Ayam je la malam neh...
Zaaaaaasssssssss....berlari pulang sebaik sahaja Punch Card itu berlagu riang....

Pum pang..pum pang kat dapur lebih kurang....
maka siapla Nasi Ayam versi Mekrieda....
Lambat sungguh tuan-tuan puteri beta nak tiba...
sedangkan perut....sudah berbunyi dari tadi....
Menanti ketibaan Puteri Sikin Rasid...Cleopatra HeleNa Iezo dan juga Princess Addy...
Miss Westi Ulleh pown belum pulang akibat terpaksa OT...
hah...wes OT??? amat mengejutkan....
amatlah menggoda iman dari bau nasik yang berasap tuh....

Nasi Ayam.....

Ayam enak bersalut sos tiram dan kicap yang telah digoreng oleh pembantu peribadi....
serta salad dan adik beradiknye yang lain..timun & tomato untuk kekal awet muda....

Pelengkap rasa....
Sambal Nasi Ayam dan juga Sos kicap...


Tak lengkap jika Nasi Ayam hadir tanpa sup....


Sebaik tiba je tetamu kehormat....
riuh rendah suasana dalam umah....
den x lama lepas tu...Miss Westi pown balik....
sambel memenohkan perut...
sambel bergosip.....orang pompuan neh mmg suka bergosip betollah!!
Adik-adik kitaorang agak segan sket...so diaorang dah masuk lam sarang...
bermaharaja lela kami kakak yang suka bercakap diluar kawalan neh.....
bukan sekadar bercakap je...aksi pun kadang2 separa sedar....

hurmmm...tup tup dah nak kol 11 dah....
tu la korang...datang lambat lagi...
x dan nak panas punggung.....

"x dan nak panas apenye.....
makan nasi ayam mak cik sampai abes licin....siap aku jadi maid sebentar basuh pinggan"

"Tu la...kalo esok cuti..aku mmg soh hampa tidoq umah kami dah"

"Salahkan Che Nah...kenapa Besday die ari Kamis...kenapa x ari Jumaat...salahkan Che Nah"

"Weh...x pasal-pasal Besday Gurl plak disalahkan!!"

Salam-salam...cium-cium ala Datin Dairies...maka berakhirlah sesi makan-makan malam tuh...

hahahahahhaha...thanxs guys for coming tok menghabeskan nasi ayam ituuu....

Che Nah....nanti gaji...sila belanjer seteru-seteru mu ini ye....
Jangan ngelat okeh.....

HAPPPPYYY BIRTTHHDAY DEAR!!!!!!
MAY GOD BLESS U.......

Friday, July 24, 2009

Meet Uncle Nahar

Disebabkan x menghadirkan diri secara wajib time Riuh Rendah bersama Natasha Aqilah di atas sebab-sebab peribadi yang x dapat dielakkan (hahahahahhaha..poyos la Mek)...

Syed telah mendenda aku tok menghadap beliau pada hari Rabu, 22/07/2009...

Ingatkan beliau nak soh aku p port biase perjumpaan..KL Sentral...!!!maklumlah..itu je yang betol-betol sentral.....

Aku di hujung sini dan dia di hujung sana.....

Mana mungkin aku sanggup menempuh jam berjela tuh lepaih balik keje.......tak sanggup makkk taww!!


Syed pun ngan bek hati telah menyuruh drebar beliau hantar ke mane2 stesen komuter...
ok dah tadi citer bab drebar macam hebat dah....alih-alih kena naik komuter pulak dah..hik..hikk..hikk
sure pening dok dalam tuh....dah macam dalam tin sardin je....
owhhhh...aku ade kisah ngan komuter....sebab tu x suka nek komuter...juga public transport yang lain....(cessss....takabur betol Mek neh!!)

Pas abeh keje..terus menuju ke KTM Subang demi menunggu Syed....
Tapi sebelom tuh...memang aku dok mengomel sendirian la lam kete....
Biase la...JAMMMMMMMM TARRRRTTT!!!!
Sambel tunggu syed...beli kopok lekor....nikmatnye makan sbb seharian x makan pe...
dah rase cam orang berpuasa pulak tuh....
ade gak niat nak p beli lagi seringgit kopok tu sebab sedap n lapor...tapi...mallluussss....
terus tabah menanti Syed!!

Bila mata bertemu mata....terus gelak berdekah...gituela slalunye....
Dok pandang atas bawah...adala tuh sat gi nak jadi topik ngomelan dier..
disebabkan dua2 tengah lapar....laju je kaki menuju Carrefour Subang...dengan niat nak cr port lepak sebentar...
Tadi ingat nak bawak Syed pekena The Chicken Rice Shop kat Sunway Pyramid...
tapi terpaksa cancel sebab dok pikiaq jam yang tgh panjang berjela tuh...
last-last masuk RasaMas je...tp aku cam blur2 sket sebab die x macam Restoran RasaMas Ayamas yang len...
tapi tulih kat menu dimiliki sepenohnye oleh Ayamas!!!! gerammm aku...dah la tgh lapaqqq...

Order Menu for two...chewahhh...cam laki bini kuar makan lepas keje jer...
Lembap betul waiter...dah nak abes makan baru bawak side order..hampeh!!!
Kecewa perut kiter yang tgh lapar neh...tu x masuk lagi ngan Garlic Bread yang sekadar dicicah ngan lite soup jer...sungguh x dilises!!!yang penting...pewooottt kenyang sudah...errrrkkkkkk

Satu je aku nak gelak....
Topik perbualan kiter menjurus ke arah perkembangan kerjaya masing2..serta isu-isu semasa...isu x cukup duet...kesengsaraan mencari rezeki di tengah kota ini...serta memori masa nan lalu yg x dapat dihapus kira...
giler kagum...semenjak bila kiter jadi cam nie...
tetiba aku rase seperti bertemu dengan golongan profesional yang terpaksa bercakap lenggok bahasa ilmiah....naseb bek lepas tu..kiter normal balik..hehehhe..kembali menjadi MekRieda n Syed Nahar Yahya Ningah!!

Qoute From Syed...(aku mmg suka copy ape dier tulih..sbb mls nak pikir dah)

"So, kelmarin lepas keje aku berpusu ke subang jaya berjumpa mek sebab nak amik kain tasha, padahal 2 lai kain kastemer aku nak tengok. hehe..tak berapa dilises makan kat rasamas tu kan mek. ayam dia rasa ala kadar je. tapi mek vouge ngan kasut putih ala misi klinik desa. hehe.."

VISCOUSE Splendour????????? Bila tuhhhhh...risau sungguh aku x sempat nak copp kain tuhhh

Ice Age 3 : Dawn Of The Dinosaurs

Citer macam dah basi...tapi..nak citer gak..sebab citer nie baru basi..belom tahap berulat lagi...hik..hik..hikkk...
Tapi..nie dah nak masuk weekend balik dah...lambat sungguh nak boleh hapdate....
cerita beratoq....x sempat ja!!(bajet aku nie busy lah sangat...)

Last week layan Ice Age 3 : Dawn Of The Dinosaurs....huh..x romantic langsung!!!
Tapi x jadi marah...sebab citer kelakar tahap max....kire bleh tebus kesalahan la....
Patut la Si Shah (Jiran sebelah tempat duduk a.k.a Raja Donlod Pilem Haram)..terkekek tgk citer neh kat opis..
mule2...beliau nak tengok Harry Potter and The Half Of Blood Prince....mula la aku susah hati...maklumlah...aku agak pening kepala layan citer omputeh...bukan pe...malas nak pikiaq...ala-ala pemikiran kreatif lagi kritis neh..sememangnye buat aku malas.....aku suka lite and easy...masuk panggung..gelak-gelak..makan pop corn..dah abes..kuar..happy kann??? mujur Harry Potter full.....p~

Tetiba teringat kat citer TWILIGHT....how's romantic dat movie..i like it...flying to de moon and out of the earth 4 a while...bila nak kuar Twilight 2.....??????

Walaupun terpaksa bersesak ngan kanak-kanak bawah umur..juga mak pak orang......
bunyi beby nangis lagi....segala macam bentuk bunyi-bunyianan dari kanak-kanak Ribena...
terpaksa la pekakkan telinga...nama pun datang tengok citer kartun.....
Ape pun...klakor!suke i taw.....


Disebabkan beliau x puas hati coz tak dapat tengok Harry Potter di siang hari....
Malam beliau ajak tengok Midnite movie...apa lagi kalu bukan Harry Potter....
terpaksa la membontoti jugak....next port was...Alamanda Putrajaya....
bosan dah weiii balik2 dok tgk movie kat Summit USJ, Sunway Pyramid, The Mines and IOI Mall Puchong..
dalam banyak2 tuh..IOI la paling boleh buat sekadar tuk melepaskan lelah atau gian...sangat la x menarik!!!


Sampai jer...di malam minggu...sure la full and penoh manusia.....
jangan tertipu ngan gambar hiasan di bawah....hahahhaha....
keadaan di malam minggu amat berbeza ye...nie lengang semacam sbb aku curik pic GSC Alamanda time grand opening!!!

Ia amat menarik and happening...
No wonder la ramai manusia......
Lagi sekali naseb memihak kepada aku.....
Malam tu..hanya 2 cerita yang selling fast je ditayangkan.....
Harry Potter and Public Enemy....
Banyak kaunter Harry Potter..ticket dah sold out...(suka aku)..
owwhhh...kat GSC..memang pecahkan kaunter ikut movie...kire yang malatop je jadi pilihan tuk Midnite Show!!!
Sampai our turn...tinggal tempat duduk barisan depan sahaje....
sure la aku x mau kan...saket leher la..malas nak dongak la...ahhahaha...biase la owang pompuan...
akhirnye beliau akur....jangan sedey na...beli DVD sudah...auuwww...jahatnye i kan???

Dah tak jadi tengok movie....juz pegi amek angen je la kat Putrajaya...all over the bridges....
and melepak di dataran sampai Pak Guard Putrajaya halau....
dari dulu...kalo ambek angen kat sini...sure naik angen ngan Pak Guard...huh...
tapi aku tetap suka datang Putrajaya...dari dulu lagi....
Happy...Sedey....Jiwa Kacau....Putrajaya adalah port pilihan tuk menenangkan jiwa...
may be sebab ia agak mendamaikan di malam hari compare to other place.....

Great...thank you soooooo muccchhhhhhh!!!

Thursday, July 23, 2009

Dia Yang Bernama Ahmad Ridhuan...

Dia telah lama ku kenal....
setia menemani aku selama 4 tahun di sana....
Dia antara yang pernah ku sayang...
sentiasa menjadi keutamaanku.....
Pasti kucari dia dahulu sebaik sahaja menjejakkan kaki ....
Dia perlu kutemui.....
Rindduuuu??? ya...aku rindu pada dia......
Lama aku tinggalkan dia......pasti rindu itu bersarang di lubuk hati....

Dia penghibur hati aku tatkala resah...
Bila aku berduka...aku memandang wajah comey dia...
sambil bercerita kisah sedih....dia ternyata sekadar senyum kepadaku...
hmmm...hilang segala resah......

aku suka belai-belai die....
Topi yang die pakai...membuatkan die bertambah kiut di mata aku....
debab-debab gemokkkk....aku sangat suka ngan badan dia.....

Dia tiada gantinya......bila dia hilang...aku susah nak cari penggantinya....
Tapi sisa yang tinggal...aku salotapekan....agar die masih bleh berdiri kukuh di atas komputerku....Kepala dan badan yang terputus dua itu....lawak pulak bila dipikirkan...
tapi disebabkan sayang dekat Ahmad Ridhuan....aku ubatkan dier ngan salotape je la...

Kadang2..bila orang lain masuk bilik aku......
diaorang suke norr cabut kepala Ahmad Ridhuan.....
amatlah saket hati....sambel berkata..naper la masih simpan benda yang tak bernilai neh..
korang x kan paham...sampai bila-bila pun...korang takkan paham...betapa tingginya nilai kasih sayang Ahmad Ridhuan terhadap aku.....!!!!!!

Ahmad Ridhuan...maafkan aku...kerana detik-detik terakhir kita...
tidak semanis yang kita harapkan.....
Dek kalut bersiap kerna sudah terlambat untuk ke kelas....
aku terlibas dirimu yang tengah bersantai di atas komputerku itu dengan towelku....
Dan x semena-mena...dirimu jatuh menyembah lantai...lalu terpecah dua.....
huaaaaa....engkau dah pecah Ahmad Ridhuan....

Dia yang kumaksudkan...................







Please scroll dowwnnn........







Please scroll dooowwwnnn....






Pleaseee scrolll doowwnn....







Kura-kura aku......!!!!



Sapa Ahmad Ridhuan???
Ahmad Ridhuan tu kura-kura aku la....
aku bela die time kat kampus.....
hehehhe...bela yang x hidup ja....!!!
aku x semangat cam izoo...yang suke bela hamster hidup...
asal malam ja..time orang nak tidoq..mula la die nak tunjuk aksi berjogging die..
bising.....!!!
Ahmad Ridhuan aku diam je...maklum la...x hidup....


Awat bagi nama Ahmad Ridhuan????
Ntahla...tanya si Yudia....
dia yang bagi nama tu....aku sendiri pun x pasti ape simboliknye....
nak kata dalam list BF aku...x de pown yang nama Ahmad Ridhuan...
hik...hikk...hikkk....

Ahmad Ridhuan aku beli kat KipMart Tampoi...hehhehehe!!!

Wednesday, July 22, 2009

Mak Cik Kecik dan Senduk....

Alo muchuks-muchuks Mak ude nehhhh.....windu la nak gomoi and dukung budak debab yang manje neh..... Gambor nie...Mok su yang amek...sadisnye..caused Mak Ude x leh balik sama time mak cik kecik balik umah Mak Tok ngan Wan.....ho la...Mak Ude dah balik ritu...makan doghian...!!!! Tak leh nak ikut kali ni coz Mak Ude keje kampeni Cina..mane nak ade cuti sempena Israk & Mikraj ... dah x leh follo u olls balek kampung...jeles taw....

Mak cik kecik...naper muka sememeh jer tuh...
baru bangun tido eh....???
Mak tok kate...mak cik kecik skang neh adelah sangat buas walaupun anda seorang gegurl!!!!
abes barang hiasan umah mak tok ande buat susun semula ala2 re-planning....
Iskkkkk...apa nak jadi neh...cube dok diam sket....
lagi satu...Mak Ude sangat curious ngan senduk yang ande pegang itu....
dan menurut Mak Tok lagi...itu adelah senduk kegemaran anda..perlu dipegang setiap masa...
Ape ke pelik benar tabiat ande kini....
sedangkan teman-teman seusiamu..ralit memegang patung Barbie...
mahupun bantal busuk....
awat cheq dok pegang senduk....???????
besaq nanti nak jadi Chefff ka...mau lawan sama itu Cheff Wann...

Wokey la bucuk..nanti Mak Ude berkunjung ke umahmu...
Mak Ude nak bawak ande jalan-jalan..namun Mak Ude sangat risau ande melalak tetiba di tengah-tengah shopping complex.....dok buat cari ibu ke nanti....jenuh Mak Ude!!!
Looking forward to see u baby......

Ikhlas dari....
Mak Ude yang kian bz di hujung minggu...hik..hik..hik


Friday, July 17, 2009

Blind Date Fara Fauzana....

Tadi sempat layan video blind date Fara with Mr. Jaafar....hehehe..
U oolllss dengar or mengikuti x cammane kisah Mr. Jaafar neh...sampai beliau dapat peluang blind date with Fara??????

Ape???x tahu...huhuhu...very de sad!!!x pe..x pe...aku paham....
aku layan je sebab setiap pagi....dari rumah bawak masuk ke dalam kete...wajibulghunnah la pasang HotFM.....

Ekcelliii...Mr Jaafar neh offer diri tok cari tiket Malaysia VS MU dis coming Saturday for Fara...
den Fara cakap...kalau Mr. Jaafar dapatkan tiket tuk die...die akan keluar ngan Mr. Jaafar....
The next day...Mr. Jaafar call HotFM again....unfortunately..there is no ticket leave anymore for Fara....den Mr. Jaafar said....Takkan sebab x dapat tiket, die x dapat peluang langsung tok keluar ngan Fara....suara dalam phone macho abes arrr...ayat power jerrr.....haahhaha..biasela...orang laki nak mengayat....and finally...Fara setuju!!!!!

Nak tau ape kesudahannye????
Gentleman ke dak Mr Jaafar neh????
Ke malu-malu kucing.....?????
U olllsss saksikan sendiri.....p~
I noe...he was nervous on dat time....hahaha...u're sweet la Mr Jaafar....
pakai kemeja tuhhhhhhhhhhhhh....

Don Judge people by his kampong name!!!!
lagi satu...blind date lah sangat......Fara je yang x kenal Mr. Jaafar...hik..hik..hik


video

Wednesday, July 15, 2009

Mix and Match....

"Weiiiiiiii....x dak baju nak pakai esok!!!" mek mengeluh di tepi deretan baju beliau...
"Haaaaa Mekkk...aku pun sama Mek...x tau nak pakai ape"disampuk oleh Wes yang sudah enak berbaring di pembaringan......

Cam tu la orang pompuan....baju bergantung sampai nak roboh almari pun leh kata x dak baju lagi...
sifat semulajadi Wanita...tidak pernah cukup...hehehhehe...asal keluar...nampak baju santek sket...mula lah nak tambah koleksi.....

Teringat kat cerita yang Dr Masitah Ibrahim sampaikan dalam ceramah beliau suatu waktu dulu....

Encik Mat : Aih Husin....buat kenduri ke? sampai hati x jemput saya...
Encik Husin : Kenduri??? x de angin..x de ribut neh..mai mana cerita saya buat kenduri hari ni...
Encik Mat : Tu...saya tengok kasut penuh sangat....ingat kenduri la kot...
Encik Husin : Ha..kasut tu....emmhh...bukannya kenduri..tuu semua kasut BINI saya....

Hik..hik..hik...

Berbalik kepada N3...sebenarnye...x de tujuan pun....
Juz nak buat Mix and Match shawl ngan anak tudung je.....
Sian kat Silk Shawl aku neh..lama dah beli..sekali pun belum bawa beliau melihat dunia luar...
asek terperap je lam bilik......
Sebenarnye...aku suka corak2 Silk Shawl...tapi x sangka la pulak..time nak pakai susah ya amat...
kalau pakai tanpa anak tudung....silap2 pin di bawah dagu...bleh jadi dah sampai ke telinga tanpa sedar...
Jatuhla imej cam nie...tu tak termasuk lagi ngan digelakkan orang....tu pun kalo org tu jenis yang memerhatikan kiter....

Godek-godek gobok...jumpa la benda nie...siap berhabuk...nampak sangat lama terbiar...



Den...decide nak pakai Silk Shawl yang ini....
Ade lagi satu corak bunga vantage....tapi tanah puteh....
so..tak sesuwai sangat sebab nak pakai baju blouse merah....


and the result..........






@@@@@@@@@



Please scroll down........



@@@@@@@@@@






Please scroll dowwnnn......









@@@@@@@@





Buleh la...terletak la juga dengan ade bantuan anak tudung keras neh...
kalo x...sure aku rase cam orang x betul je pakai shawl jenis nie...
anak rambut asik terkeluar la..apa la....hangen jerk.....

Tapi....bertahan dalam kereta je...hahahha
sampai opis....aku alter balik.....
kasi anak tudung tue nampak..and juz lilit je...huh
lebihannye...aku masukkan lam baju....
tu je la caranye nak bagi ia lebih kemas!!!

Kurma Ayam...(>;<)!!!

(Gambar kurang menarik)

Memandangkan my peroot dah lame x menikmati kelazatan nasi puteh bersama lauk pauk masakan Melayu dengan tenangnye 4/5 hari nie.....jadi...demi memenuhi tuntutan lemak-lemak di perut itu..... aku dengan rajennye....(semestinya aku ketua masak memasak lauk pauk di umah itu...mcm naik lift tekan sendiri jer nie!!!!...Che Nah aku wartakan sebagai Chef Ala-Carte sbb rajen buat nasi goreng..mihun goreng...manakala Wes..specialist in Bubur only and Sambal Bilis Tumbuk Sarawak.....Sariha...boleh diharap..tp masih malu2 nyau tok tunjuk skill...Auni???? aku no komen kat budak kecik neh......)...buat kurma ayam tok dinner semalam....ade la 2 jenis lagi sebagai lauk sampingan....takkan ikan goreng pun aku nak letak resepi jugak...hehehehehe..

Moh le ke dapur aku....lame pulak aku x tulis resepi...semenjak aku tukar blog skin...abes ilang semua part resepi aku...kini aku dah rearrange...ade kat side bar....chewaaahhh...cam la aku masak banyak sangat...macam la sedap sangat...tapi hobi weh...rase cam siok je..masak-masak..ambek gambar...tulis resepi...den publish!!!hik..hik..hik......


Bahan-Bahan:
½ ekor ayam
2 labu bawang besar (dipotong 4)
2 biji tomato
3 biji cili hijau
3 biji kentang (dipotong kiub)
500ml air
2 sudu besar serbuk kurma
3 sudu besar santan pekat
Air perahan limau nipis
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis


Bahan-bahan ditumbuk:

4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
½ inchi
halia

Bahan-bahan menumis:

1 batang kulit kayu manis (saiz besar)
4 kuntum bunga lawang
sedikit bunga cengkih


Cara:

  • Panaskan minyak, kemudian tumis bahan untuk menumis bersama dengan bahan yang telah ditumbuk tadi sehingga naik bau.
  • Bancuhkan rempah kurma tadi dengan sedikit air dan masukkan sekali ke dalam kuali.Biarkan sehingga pecah minyak supaya bau rempah tadi hilang.
  • Kemudian masukkan air kosong, isi ayam dan ubi kentang.Biarkan ia mendidih sehingga ubi dan daging ayam empuk.
  • Masukkan santan pekat diikuti dengan bawang besar, tomato, cili hijau, air limau nipis dan garam secukup rasa. Kacau sebati dan biarkan ia mendidih sebentar, jangan terlalu lama kerana ia boleh buatkan santan pecah minyak.
  • Sedia untuk dihidangkan. Hidangan adalah untuk 5 orang makan

Saturday, July 11, 2009

ToNsiL...nak buang ke dak???


Tension tau...aku rase baru je makan antibiotik tonsil last month...kini dia menyerang lagi...
tp at first....aku risau gak jika ia bukan sekadar tonsil....becoz malam sebelum aku lemah x berdaya itu....
tidor malamku...diganggu oleh suku sakat nyamuk yang berpesta riang ria hirup menghirup darah manisku...
kesan gigitan jelas sekali di beberapa bahagian tubuh yang aku malas nak nyatakan di sini....

Pagi kamis...cam biasa...bersiap secara suka ria tuk ke opis....sampai opis...di pagi hari itu...masih boleh melayan sebarang bentuk hiburan alam maya....kuasa air-cond opis aku mmg x dapat dikawal...memang sejuk sangat...tp aku mula rasa x senang duduk.....rasa sejuk sampai ke tulang.....jari jemari kebas x leh nak menarikan jari-jemari di papan kekunci.....badan lenguh tok sah ceghitalah....kepala rasa berat sangat...kalau boleh....rase nak kuarkan dahi sendiri n nak cuci benda yg memeningkan aku itu...semakin lama..semakin aku rasa x leh pandang pc...blurr betul pemandangan aku....sebab mata aku pedih.....badan terasa panas tetiba......terus aku check in surau kecik seawal kol 12pm.....naseb la....memang aku suka check in surau...check in dlm makna kata lain...p lena sat....abis lama pun dari rehat sampai kol 2.30 je..tu pun kalo terlajak......tp hr ni aku rase nak check in smpai petang....

Kunun nak berlakon....x mau bg nmpk sangat yg aku nie dok asik ulang-alik masuk surau....pegi la duduk balik dpn pc....haaaaaaaaaa....kali nie nak rase muntah pulak bile kena angin air-cond.....perut dah arrr kosong.....kepala semakin berat.....badan dah menggigil...aku jrg taw menggigil jika demam...so...amatlah susah hati sebenarnye....H1N1 kah???Denggi kah??? hohmaigod......Ariff check in lama pulak kat surau...aku jadi x keruan....wpun pening...aku x dpt tidor ngan tenang...sebab tonsil mula membengkak....teringat kat bantal dalam kereta...namun nak turun tu bt aku batalkan niat nak amek bantal....punyalah malas tahap max...

Muka aku dah pale giler....macammane x pale...nak minum air rase tak lalu...dah x sabar nak pegi klinik...
tp memadangkan tgh pening teruk...abaikan saje dulu....kejap lagi la bila reda sket....baru leh pikir nak drive cammane....abe je opis hour..trus cabut.....wpun badan menggigil...kena drive gak....sapa lagi nk drive...terus tuju Klinik Bandaran...our faberet klinik wpun kdg2 ia sengal jugak....

Jumpa Dr...lama la jugak...macam ngan saket terok jer...sembang p sembang mai dalam bahasa penjajah...Dr said...aku translate lah...malah nak pikir ayat yg beliau ckp...die suggestkan aku pikir samada nak buang atau tak tonsil aku...since my old days pun....tonsil sering menyerang aku.especially time skolah menengah n matrix....time matrix pun...Dr kat KMPP tu dah soh aku buat small operation...tp my mom x kasi....and den time kat kampus sampai la last month...lama la jugak around 5/6 years....baru ia kembali menyerang...Petang tuh janji ngan housemates, aku nak masak gulai tempoyak ikan patin...huh....tapi x berdaya lah weh...balik terus tidor terlentang...

Malam semalam my mom coll...dengar je suara aku..terus tanya...
"Sapa dok buat ang sedih lagi nie....ang teriak lagi ka?"...ye...itulah mak aku....beliau sering suspect aku menangis akibat putus cinta...huhuhu
"Dak aih mak...kena tonsil balik la...tu sora jadi macamnie...."
"Laaaaaaaaaa...baru jadi bulan lepaih..jadi balik noooo"
pum pam pum pam..bercerita ngan mak aku....beliau x galakkan aku buang tonsil tuh...mak aku adelah MISI..jd pndgn beliau sukar untuk aku tolak...nanti jadi anak durhaka!!!

Tengokla dalam jangkamasa 2/3 bulan neh...kalau tonsil tetap aktip...aku terpaksa la amek keputusan tuk menyahkan beliau dr hidupku....nanti kalo aku masuk spital...korang dtg la melawat aku.....bawak la ape-ape yang patut....tapi jangan bawak jambangan bunga taw....nanti sure rase cam dalam drama slot cerekarama atau majlis memperingati mendiang Princess Diana...bawak la benda2 yang menjadi kesukaan aku...sure aku terharu.........

Masuk ari nie...dah 3 ari aku x makan nasi..semalam cuba nak makan...
tapi x leh nak p....wehhhh...aku nie kata demam pun..nasik masih lalu....tp kali ni...huh
pagi td beli la nasi lemak petronas yang RM1.20 tuh...
bajet nak makan before telah ubat...tp br 2 sudu suap di mulut....
aku terpaksa abaikan je nasi tersebut.....sedey wehhh...lapar...
balik jap lg nak singgah beli Jambu 88..try makan buah pulak...

Sedikit info pasal tonsil bagi anda yang tak tahu.....
malas nak upload gambar...nanti ade yang geli.....baca yang tertulis di suratan sudah ye.....


Apakah penyebab dan gejala radang tonsil?

Tonsilitis boleh disebabkan oleh jangkitan virus ataupun jangkitan bakteria di dalam tekak. Jangkitan bakteria seperti streptococcus boleh menyebabkan tonsil bengkak dan bernanah. Jangkitan virus seperti Epstein Barr Virus, adenovirus atau measles boleh juga menyebabkan pembengkakan tonsil juga.

Antara gejala radang tonsil ialah :-

1. Sakit tekak yang kadang2 teruk
2. Tidak boleh menelan atau sakit apabila menelan
3. Demam yang kadang2 sangat tinggi
4. Sakit kepala dan sakit-sakit badan
5. Suara garau atau hilang suara
6. Kadang-kadang ada bengkak pada leher.
7. Mulut berbau busuk
8. Berdengkur waktu tidur

Jahatla bakteria
streptococcus tue....terseksa i taw.....
Tapi yang penting...aku bebas dr denggi mahupun influenza H1N1...syukur la...

Wednesday, July 8, 2009

Jelita Di Hujung Jari....

Salam bertemu kembali dalam rancangan Busana kali ini....
Apa khabar penonton sekalian...??apa habaq orang kampung yang setia menanti di kaca TV masing-masing...
Paparan menarik menanti anda...jangan ke mana-mana...teruskan bersama saya, Faridah Hashim (bajet mengacara cam Sharifah Nur Syed Ali) hos Busana kesayangan andaaaaaaa...........

Okeh..untuk paparan Busana kali ini, saya ingin membawa anda semua bershopping tudung di alam maya....
lain dari yang lain bukannn????? Biasanya saya membawa anda ke kedai-kedai terpilih untuk melihat fesyen tudung terkini di seluruh pelusuk negara...tapi..untuk episod khas minggu ini
...krew Busana cuba mendekati mereka yang telah bergelumang dengan perniagaan secara online yang pada mulanya sekadar suka-suka namun kini menjanjikan pulangan yang lumayan....hah....para pembeli juga dah x payah bersesak-sesak...atau berjalan sampai lenguh kaki semata-mata nak mencari sehelai tudung...kini ianye lebih mudah..lebih memberikan anda masa untuk mencari yang berkenan di hati.....hanya di hujung jari...anda di luar sana..pasti akan lebih Jelita...!!!

Jom...kiter tengok apa yang ada...

Hmmmmhhhh....first stop saya adalah di Emy J Bazaar......

Dimiliki sepenuhnye oleh Cik Emy Juliana Binti Muda yang merupakan salah seorang pensyarah muda di UiTM Dungun.....
ade ape kat Emy J Bazar neh....????

selain tudung yang pelbagai jenis.....kain pasang pun ade...batek chiffon, jacquard, korean silk perfume, crepe and banyak lagi....harga pun boleh tahan...mampu milik punya!!!!

Tudung pulak terdiri dari koleksi terkini....antaranya adalah Selendang CT, Selendang Bienda, Selendang Plain, Tudung Hajaba (berbutang), Tudung Hajaba (Tidak berbutang), Tudung Syria
bercorak dan tidak bercorak...


Selendang Bienda on Human..... (nota kaki : ini adalah model Emy J Bazaar yang tidak bertauliah langsung..sekadar berangan)

Ingin mengenali pemilik Emy J Bazaar....????
Sila saksikan gambar tertera di bawah....



Berkunjung la ke Emy J Bazaar selalu..mana tau kot ade yang berkenan...(Hello..hello Mek..ande masih bersiaran..kaver sket ckp Penang tuh)

Teruskan jari jemari anda mengklik di tetikus memasing.....
Seterusnya saya nak bawa anda berkunjung ke teratak usang opismate saya yang telah mengisytiharkan nama kedai beliau dengan nama Kedai Princess..ye..beliau memang x dapat dipisahka
n dari nama princess....

Hah...Pn. Princess kiter neh memang menggilai Tudung Syria semenjak kemu
nculannya di pasaran....kini...corak yang ade lebih trendy and menarik.....tudung Syria memang senang dipakai..juz sarungkan aje....sangat sesuwai bagi mereka yang sering mengejar masa dan tiade mase nak berdandan lame-lame depan cermin.....

Selain Tudung Syria...Pn Princess jugak turut menjual shawl dari fabrik Viscose...Im Crazy with Shawl...how about u????? U look more gorgeous in shawl....believe me...hehehehhe

So kepada anda diluar sana yang mencari kelaianan untuk Tudung Syria...saya sa
rankan anda singgah di Kedai Princess.....pasti berbaloi and memuaskan hati....saya pun sebenarnya dah tergugat iman ketika melihat corak-coraknya...tapi apakan daya...saya sukar serasi dengan Tudung Syria...hehehhehe...

Pemilik blog??????
hah....ade..ade....jap nak upload pic Pn Masitah Alias yang mengenakan Tudung Syria...


Pemilik Kedai Princess memang suka beraksi begini...

Bagi anda yang masih sukakan tudung 4 segi...jangan susah hati....
kawan saya yang seterusnya ini....mempunyai banyak koleksi tudung bawal yang ingin dijual...
selain tudung...beliau juga amat fanatik dalam menjual segala jenis brooch, belt, handbags dan sebagainya...
ini kerana..saya telah banyak kali membeli brooch dari beliau yang dahulunya berkongsi bilik di rumah sewa kami...memang engkau bijak melaburkan duit I!!!!

Boutique Chantiknyer adalah hasil usaha gigih yang beliau tunjukkan...kerna sedari di alam kampus lagi beliau suka berniaga dan amat meminati subjek wajib ambek iaitu subjek Keusahawanan....hik..hik..hik...

Gambar beliau..isk..isk...payah la pulak nak cari....nak grab kat fesbuk tu...ari nie payah sket nak masuk..wireless bengong!!!Jangan risau...die sangat berhati mulia terhadap client...juz click BOUTIQUE CHANTIKNYER

Penat dah saye dok klik sana sini...ini yang terakhir...
sebenarnye dah banyak kali promote blog neh...promote sukarelawan...
hah..kawan saye yang lagi sorang nie...bukannye x cukup duit ke hape dok menia
ga online...
sekadar suka-suka je sebenarnye...memandangkan nak share pics nie kengkadang bermasalah...
beliau pun bukak la blog khas tuk tayang saree-saree beliau...yang ketika itu jauh di perantauan...
kini beliau dah kembali di sisi saya..hahahhaha...senang sket la nak tgk n bentang saree....
tapi hasil diskusi bersama beliau....wow...client-client beliau bleh tahan jugak....!!!!!Model pun ada yang mendekati beliau neh..malas nak crita panjang...saksikan sendiri la promosi kain saree di blog Saree Wala...
oooohhhhhh memang gelap mata setiap kali jumpa beliau.....mesti nak tambah koleksi sareee....tak tahu la relevan ke tak....

Beliau adelah lelaki...jangan terkezut....kini tenang berbakti di MTD Batu Caves as a Civil Engineer.....wallawehhhh....engggiiineeeeeeeeerrrrrrrrr tuhhhh!!!! Sanggup berniaga demi kepuasan hati...



Muke ceria setelah mengetahui Saree beliau laris secara x rasmi..
potongan hebat menanti anda jika ada bau-bau bacang ngan saya...
apakah keistimewaan Saudari di mata Saudara...hahahaha

Setakat ini dahulu kita bersiaran...semoga anda diluar sana mendapat info dengan paparan kali ini.....sehingga bertemu kembali di minggu hadapan...salam siaran dari saya...Faridah Hashim untuk TV9....

Cuttttttt!!!!!

Produser Busana : Baru satu episod saya bagi peluang kat awak....cara bercakap tu masih x boleh ubah..macam nie susahlah....kita banyak episod lagi...

Cik Faridah : Saya dah cuba encik..tapi dialek saya susah nak ubah..lidah dah keras...

Produser Busana : Kalau macam tu..awak balik dulu...ambik kelas ke hape ke...berlatih bercakap secara formal...then baru datang uji bakat lagi....

Mek pulang hampa...impian ingin menjadi Pengacara di TV3 mahupun rangkaiannya musnah sama sekali....
nak masuk Pengacara Jemputan Nona pun dah terlepas....had umur pulak setakat 25 tahun...tahun depan dah x boleh.....ke sebabbbbb aku x lawaaaaaaaa??????hahahahha...saje2 buat emosi kejap...

Crita di atas tiada kaitan dengan mana-mana pihak......
sekadar memberi sokongan terhadap rakan-rakanku yang kini tengah menggilai bisnes online....
weiiiiiii aku telah mempromote blog bisnes korunk tanpa sedar.........

"Alah Membeli Menang Memakai"




 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template