Wednesday, March 31, 2010

Beautiful Blogger...Am I Beautifullllll??????




Baca tajuk N3 memang buat rasa gatal-gatal kat tekak seterusnya merangsang seluruh isi perut rase nak muntah.....keh..keh..keh...well...x kisah lah uols nak muntah ke tak...tuh tanggungjawab memasing lah..I di sini takkan bertanggungjawab biarpun setitik nila...by de way...I beautiful kah???? * sambil buat malu-malu..pipi blushing..ngan tunduk pandang bawah..jari saja buat pusaran banyak kali atas meja......p~
hah???? whatttt??? uolls cakap i tak cantekkkk???
owh kamon guys...at least..jaga hati i sket ngan cakap...
"Mek...kalau kurus...mesti bertambah canteekkkk"
~huh~ nak jugak tuh...kkekekek
k la..k la...i x nak perasan...coz i sedar diri...sebenarnya setiap ciptaan itu indah...so..don be humble with urself...u must be confident...den beauty will come out naturally...dah sudah..I bagi tazkirah pulak....hahha...ape pun..satu je i nak tulis...
2010 : Fokus Kecantikkan...p~
pedulik hape orang cakap...mari makan jamu bersama saya walaupun terpaksa katup hidung!!!!

Rules untuk those yang dapat award nih:

1. Thank and Link the person that gave you the award

Azrin!!!!!!! Tenkiu babehhhh....

2. State 7 things about yourself.

  • Spoiled-bread gurl.STILL...my parents sangat manjakan I and my sis....ape nak jadi neh???
  • Nak slim down >>> same ngan ang ienn..tapi lemak2 neh sayang sangat kat I...ape pun..sangat menghargai dan berterima kasih kepada orang-orang yang menerima I seadanya...i Like that...
  • Mudah simpati and lembut hati........coz selalunya..I nak jaga perasaan orang
  • Im not a talkative person actually...BUT...akan jadi bertih goreng bila kena gayanya..i mean..ngan manusia-manusia yang bleh get along lah...penting tuh...sebab i will twist my personality bila x serasi ngan orang..hahahha
  • Lovely and sweet like candy....bleh terima dak????? ask my closed friend la if u're not believe me....
  • orang panggey I DATIN.....yuhhhuuuu....sejak zaman sek hingga kini....donno why..tapi senyum meleret jugak.....keh3x...
  • I LOVE my friends so muchhhhhhhhhh....tambah2 yang sangat concern ngan i...yang slalu hang-out together...yg supportive...yg selalu buat I gelak....yg tidak berkira masa mahupun uwang..keh3x....and macam2 lah...they are my GEMS! precious thing in my life...so...u want to be in my list??? don be shy2 haa.....

    dahh...mujur suruh state 7 ja....

    3. Pass this award to 15 bloggers that you've discovered and think they are fantastic.

    To everyone....saja bagi jawapan selamat...p~


    Iennn...I'm done....lalalalallala...

Bila Tekak Teringin Nak Makan Spaghetti..


Resepi lama...saja nak tempek...hehhehe




Okeh...ari nie berusaha keras memerah otak untuk mengingat kembali resepi kuah spaghetti neh....actually..i main campak je..hehehe..hidangan untuk 4 orang

Bahan-Bahan:

500 gram spaghetti
1 sdb mentega
2 sdb olive oil
1 bungkus daging cincang

1 labu bawang Holland (dimayang)
3 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
2 biji tomato (dipotong dadu)
1 biji capsicum hijau (dipotong dadu)
8 biji cendawan butang
1 sdb lada hitam (ditumbuk halus)
500ml air
2 sdb pes tomato puri
2 sdb sos cili
1 tin kecil pasta sauce Prego
Garam dan perasa secukup rasa
Cheese
Daun sup sebagai hiasan coz i x minat daun celery!!




Cara:

  • Rebus air dan masukkan spaghetti tadi. Bila spaghetti sudah kembang, toskan spaghetti dan gaul dengan mentega tadi. Hasilnya spaghetti lebih nampak ala-ala golden and lembap!!
  • Panaskan kuali dengan olive oil, tumis bawang putih dan bawang holland sehingga naik bau
  • Kemudian masukkan pes tomato puri, sos cili dan sos prego.Gaul sebati dan boleh masukkan air.Perasakan bahan tadi dengan garam, bahan perasa dan serbuk lada hitam.
  • Seterusnya masukkan daging cincang, capsicum hijau, tomato dan cendawan butang. Jika suka, boleh tambah lain-lain sayuran.
  • Biarkan sehingga mendidih.Sedia untuk dihidangkan. Taburkan cheese ketika hidangan masih panas dan daun sup sebagai penyeri.

Saturday, March 27, 2010

Madah Selipar Bersama Syed....


Ia sekadar perbualan harian bersama teman sejagat.....ambik part penting ja...sebab rase cam nak gelak je bila baca balik.....weh syed...aku publish madah selipar kiterrrr.....

naharsyed: sedang yg naik hangat naik tangga
naharsyed: sedangkan kita ni mek belum ada tangga
naharsyed: meraba dalam gelap la nak cari selipar simpan tepi tngga
huda_gurl84: tu la pasai...
huda_gurl84: x nampak pun mana satu selipar jepun hat betoi...
huda_gurl84: yg ada pun dok nak terputus dah
naharsyed: tu la kena tanda
huda_gurl84: nak pakai pun payah
naharsyed: satgi hilang sebelah
huda_gurl84: nak buat tanda mcamman...
naharsyed: ada la selipar wakaf mesjid yg kerat kot depan buat tanda
huda_gurl84: selipar dok masuk kat kaki kdg2 x muat..kdg2 terlebih pulak
naharsyed: nak mengaku punya pun selipar mesjid hak bersama
naharsyed: harta awam
huda_gurl84: hahahahahahaha
huda_gurl84: madah selipar....
naharsyed: kenapa kita emo nak feeling karangan aku sepasang selipar??
naharsyed: hahahahaha
huda_gurl84: ho la...org bila dah dpt selipar baru..selipar lama tauk tepi..
huda_gurl84: ayam berak ataih selipar org bt tak tau ja...
naharsyed: tu la
naharsyed: tapi ada yg lalu lalang tu yg mana payah duit tu sebenarnya ada hati nak mintak pakai selipar tu tapi segan
naharsyed: kadang kena pelawa
naharsyed: kadang kena curi terus
huda_gurl84: takkan selipar tu nak pelawa...pandai2 la test kat kaki tengok...
huda_gurl84: muat ke dak...
huda_gurl84: tp tu la..kdg2 tersalah test..hat org punya...
naharsyed: kadang org lain pi pelawa...terus perasan nak pakai
naharsyed: tapi selipar tat sing ngan selipar crocs byk bezanya walaupun fungsinya sama
huda_gurl84: dok rasa nak pakai hat crocs...rupanya layak pakai tat sing saja...
huda_gurl84: maka dgn demikian...tgk je la crocs dari jauh.....
huda_gurl84: hahaha
naharsyed: beli saja crocs di danau kota
naharsyed: hehehe
naharsyed: yg itu layak lagi
huda_gurl84: sama tapi x serupa....:-P
huda_gurl84: nanti dok terkenang crocs yg ori....
naharsyed: oh itu adalah mereka yang materialistik
naharsyed: hehehehe
huda_gurl84: tunggula org hantaq tat sing sampai depan rumah...
huda_gurl84: dah malas nak p cari kat kedai
huda_gurl84: asik x jumpa ja....
naharsyed: kadang2 ada2 masa kena guna tat sing juga...
naharsyed: kalau main tuju kasut kena pakai selipar jepun murah yg lembut tu sebab melayang laju kena tak sakit
naharsyed: ada selipar melekat kat tanah basah
naharsyed: ada selipar sensitif air
naharsyed: huhuhuhu
huda_gurl84: sakit ja kena...
huda_gurl84: berdesing belakang...

Pesanan hebat pihak penaja : yang baca tuhhh paham ker???? kalau paham bagus la....tapi yang rasa-rasa tak paham tuh...anggap je la paham....memang berbeza Tat Sing ngan Crocs...mana mungkin bleh dok atas rak skali...tapi kadang-kadang Tat Sing memang cemburu dekat Crocs..tak tau la ape sebab musababnya...hahahhahahahhaha...payah rupanya bila berbeza neh...so Tat Sing kena la kembali menghampiri masjid-masjid yang ada...ho la..nama pun wakaf ke masjid....kikiki

Friday, March 26, 2010

Mentarang Berlada...


Simple je lah i masakkan mentarang neh...juz tumis lada gitu je...rasa-rasanya...enak jugak bila buat masak lomak cili api...hehhehe...before masak tuh...skodeng dulu umah Kak Ina KL...ambik mood ngan inspirasi...hehehhe....buat macam yang Kak Ina buat ja...cuma tambah asam keping ngan cili padi sket...maklumalah...manusia lam umah tuh suka makan pedas-pedas....simple..tapi sodap jugak...cececece...den mmg suko naik lif tekan sendiri neh......

Bahan-bahannya....

  • 1kg mentarang
  • 3 biji cili hidup*
  • 1 biji bawang besar*
  • 2 biji bawang putih*
  • 6 biji cili padi*
  • 1/2 inci halia*
  • 1 batang serai-titik
  • 1 helai daun kunyit-disiat-siat
  • 2 keping asam keping
  • sedikit minyak dan garam
How to cook..?????

  • Basuh mentarang dari lumpur yang dok melekat kat kulitnya tuh. Kasi bersih tau....
  • Then, tumbuk semua bahan bertanda *
  • Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah di tumbuk termasuk serai dan tumis hingga naik bau.
  • Masukkan mentarang dan air. Perasakan dengan garam. Masukkan juga daun kunyit tuk menaikkan baunya....
  • Biarkan sebentar sehingga mendidih dan kuahnya sedikit kering.
  • Siap!!!! boleh makan ngan nasi panas...mahupun 'kilau' je bak kata orang banjar...hehhe

Nie la rupa isi mentarang yang dah masak......

Part suami soleh selalunya tak de yang nak habiskan..hehehe
tapi esok bangun pagi...tengok abeh jugak...syukur alhamdulillah...tidak membazir..p~
terima kasih kawan-kawan kerana menghabiskannya!!!!!



Lauk Homestay Yang Lazat Serta Atan Yang Hensem....



Walaupun I berada di homestay Pak Cik Nordin dan Mak Cik Masitah kurang dari 24 jam...yepp...memang kurang 24hours...check in koi 6pm ari Sabtu..kuar kol 4pm ari Ahad...so mmg tak cukup 24 jam lah...hehhehee...tapi kenangan di sana memang sukar dilupakan...cheewwaahhh......bes betulkan bila dah lama x rasa suasana desa macam nie...amboihh...bajet u tu macam city gurl je...padahal rumah sendiri pun dekat area kampung...betullll...sama tapi x serupa....kampung I pun ade Homestay jugak...siap my parents yang kini sama-sama menikmati hidup selepas memilih untuk bersara lebih awal join projek homestay tuh...tapi kami suasana dusun buah-buahan....homestay di Sabak Bernam n Sungai Besar, homestay yang bermotifkan sawah padi.....adoiii...sedap betoi bila pipi di sapa angin sawah...buat mata mengantuk ja lepas perut diisi penuh....memang dah lama tidak menikmati suasana sawah...dulu kecik-kecik...kena pacat sekor...menanges tak hengat dunia...lepas arwah tok buang pacat dari kaki, mencecet je ikut arwah tok pegi belakang kat area dapur kayu...dengan kejamnya..terus dilemparkan pacat tersebut dalam abu dapur kayu...terseksa lah sebentar pacat tuh sebelum menemui ajal...lame dah x penah buat benda-benda macam nie...kenangan dulu-dulu memang sangat menarik...sudah tenggelam dek arus zaman serta kelangsungan hidup moden masa kini....:(

Pasangan Pak Cik Nordin dan Mak Cik Masitah mempunyai 4 orang cahaya mata...juga sudah mempunyai beberapa orang cucu...anak mereka yang ketiga itu..seusia dengan I...jantina pun sama...maka kami mula berkawan...dialah yang bawak i round-round sekitar kawasan umpama Datin Seri turun mencemar duli di kawasan Sabak Bernam serta Sungai Besar....dia jugak lah yang bertanggungjawab membuatkan diri I ini yang pada mulanya menahan napsu ketika melihat deretan kain pasang yang digantung cantek tersusun akhirnya kalah pada tuntutan napsu sendiri....bukan kain pasang jer...baju ready made pun I rembat...maklumlah...banyak agenda kenduri kendara..itulah reasonable reason yg diberi tatakala melihat beberapa not 50 hengget melayang dengan begitu pantas dan tuntas....

Suasana rumah besar milik pak cik Nordin yang terletak di Jalan Sepintas itu agak sunyi dan sepi...ya lah..tiada siapa yang menghuni melainkan mereka berdua...anak-anak pulang di hujung minggu ketika berlapangan sahaja...ooowwhh...baru ku tahu...sunyi rupanya mak ayah kita kat umah nun...terus col mother i tanda tak nak jadi anak derhaka bila tersedar dekat seminggu dah x col bonda dan ayahanda....lewat malam yang sepi itu...tidur i ditemani bunyi cengkerik....sebelom tu..mmg langsung tiada rangsangan nak menonton selot CEREKARAMA..masa hanya diisi dengan bersembang :)...besnya wooiii...lama dah tak tidur ditemani bunyi cengkerik...asek ditemani deruman enjin kenderaan serta bingit bunyi siren ambulans SJMC di Persiaran Kewajipan sahaja!!!!!Esok pulak..time bangun suboh...tendengar pulak titisan hujan menyembah bumi...semakin lama..semakin menggila...terus sambung tidor lepas smayang suboh..hahha..huduh sungguh perangai beta...tapi x pa la...Mak Cik Masitah x kesah! p~


Time makan tengahhari....mak cik Masitah masak simple je...beliau dan pasangan menghadiri jemputan kenduri...i turun dapur membantu tak????? hahha...pecah tembelang....x sempat la nak turun membantu...sebab teman anak dia p borong kain pasang kat pekan Sungai Besar...balik-balik dah terhidang...x sempat la I nak tunjuk skill...x pa..lain kali mungkin boleh...walaupun simple...tapi sangat lazat okeh...yang tak termasuk lam gambar adelah sayur air labu dan kubis...syiokk ooo menikmati ikan masin ngan nasi panas...sambal belacan pulak powerrrrr sungguh.....siakap steam ala kampung tuh pun mmg sedia lah menawan kalbu...tak lupa juga kepada makanan strereotype masarakat Siam...kangkong goreng belacan...mmg buat diri i makan nasi dua pinggan la....dua ke???? ke tiga ntah...hahahah...alah...skali skala....trima kaseh mak cik sebab berjaya buat saya menambah nasik banyak kali....lupa pulak nak nyatakan di sini...sepanjang berada di rumah mereka...halwa telinga ini dihidangkan dengan irama-irama dari klasik Nasional...wooohhoooo....sungguh klasik okeh.....

I juga berjumpa dengan Atan...hensem jugak beliau...sungguh gagah perkasa tapi sedikit manja...mak cik kate...bukan sikit manjanya...manja mengalahkan kuceng betina....tapi hero kampung neh....Atan adelah nama pena kepada seekor kuceng yang diberi nama JANTAN...memang terbukti kejantanannya...agak je la...sebab time i tiba di sini...dia pun baru balik dari mencari 'habuan' di luar malam semalam...sebenarnya...Im not a cat lover...x pernah pun nak Siri Bercakap Ngan Kucing....nie semua mak cik Masitah yang cerita...Atan nie sgt manja ngan mak cik..sampaikan nak membuang pun...kalau mak cik x nak teman...sanggup dier tahan...sama jugak time makan...kalo bukan mak cik yang suroh..tak nak nye dia makan....eh ATAN...ngaderrr sunggoh ko ni eekkkk?????? orang bagi makan Friskies...x nak...nak jugak makan nasi putih yang masih panas ngan ikan bilis tumbuk...yang bes pasai atan neh..salah satu la..yg i tersedar sama..time kiter panggey dia....sure perut dia bergerak sama sambel mengeowwwww.....mungkin cakap yaaaaaaa....keh..keh..keh

Giler ahhh...muka ganaih bukan mainnnnn....

Suka melayan diri sendiri...jangan melakukan aktiviti terlarang udah la...

Posing menggoda nampak kau Atannnnnn....

PS2 : Tan...nanti kiter nak singgah umah awak lagi boleh tak????...sebab kiter rase..kiter nak pegi beli borong kain pasang lagi lah tuk mak kiter...den..kita memang x sabar nak datang makan kenduri anak mak cik Masitah yang nombod 3 tuh....tapi kena pegi awal la..kol 11 dah kena pastikan berada di rumah kenduri...hheheehe

Wednesday, March 24, 2010

Singgah Beli Mentarang dan Kisah Asrama Desa..


First skali, i nak cerita pasal asrama desa Wak Sanip...bukannya kisah misteri ke mahupun jenaka...cuma i terasa unik ketika menjejakkan kaki ke asrama desa..hahha...walhal..bukan jejak kaki pun..bont*t sedap je duduk di atas kusyen empuk keta senah tuh....namun bunyi nya kelakar...sehingga buatkan i gelak sampai nak berair mata....tidak cukup ngan itu..asrama desa Wak Sanip juga mempunyai cogan kata berbunyi seperti ini...tapi dua yang depan tu i tak ingat sangat..ingat ayat belakang ja....Berilmu Beriman Beramal Istiqamah.....x sangka i..dah mcm sekolah pulak asrama desa Wak Sanip neh.....Bagaimana kami boleh sampai ke asrama desa Wak Sanip??????

Yeah..gara-gara menghantar adik senah dan rakannya pulang ke asrama masing-masing...hehhe..tapi sayang..bateri kamera kong..kalo tak memang nak snap gambar asrama desa neh..sungguh unik...hehehhe...al-kisahnya..Wak Sanip bijak menggunakan halaman rumah yang ada..sehingga di atas parit pun..Wak Sanip masih lagi mampu membina sebiji rumah untuk disewa para pelajar Politeknik Sabak Bernam....bukan sebiji dua..namun berbiji-biji..mungkin mencecah 20 biji rumah....untungnya Wak Sanip...jeles i kat dia..bijak mencari peluang dan juga uang.....ha la...juz bayangkan area kampung pas tu didominasi dgn buat umah sewa...untuk banyak la kalau kira ikut kepala...satu rumah pun busuk-busuk depa kongsi berempat...memang untung la Wak Sanip....lepas tu kami ke rumah sewa lagi satu...uiii...siap ada guard indon dok jaga...segala masalah sila laporkan pada beliau..beliau akan laporkan kepada anak mak cik pemilik rumah-rumah berkenaan...ho la..mak cik tua tu bukan taw apa pun..yg penting..cukup bulan duit masuk...tu pun ada beberapa bijik lagi rumah dalam pembinaan.....ish..ish..ish...

Lepas urusan selesai di asrama desa, kami berangkat pulang....memang pesan kat senah dah supaya berhenti time jumpa mentarang...i teringin nak beli....On de way balik ke KL dari Sabak Bernam, memang banyak lah orang kampung jual mentarang..sejenis hidupan laut berkategorikan siput moluska gamaknya...selang 500 meter..ader je la yang jual...kalo nak yang instant pun ade...mentarang bakar ngan mentarang goreng...tapi we oll beli yang mentah je...balik umah masak sendiri sudah...memang musim mentarang kot kata rea Kuala selangor neh...delegasi ke Sungai Sumun tempoh hari telah membawa i singgah banyak tempat..paling best time lalu sawah padi kat area Homestay Sungai Haji Dorani...hahahha...terus feeling NurAmina...ade jugak dok tinjau-tinjau rumah Adam...tapi x nampak la...keh..keh..keh..selain tu..ade jugak tarikan-tarikan semulajadi yang lain contohnya kain pasanggg...huh...baru ku tahu kini bahawa Sungai Besar tu sorga kain pasang jugak ropanya....ingatkan kat Jalan TAR ja...1st time okeh jejak kaki area sana...harus la rasa batak sket..ngehngehngeh....

Kakak si penjual mentarang neh..sebok cerita yang Serina Redzuan singgah gerai dia la time shooting Jalan-Jalan Cari Makan ritu...ooooooo......kebetulan lah nie kami tersinggah gerai dia...

Senah dalam usahanya memujuk kakak tersebut untuk mendapatkan 1 kilo free...hehehe
tapi x berjaya la......

Daku pulak dalam dilema....
nak beli hat besaq ka hat kecik....
nak beli sekilo ke dua kilo...
kang beli banyak-banyak..dibuatnya umat kat rumah tu x makan...
sapa nak abeskan...
las-las I ambek yang besar...sekilo je...
1kg for RM7.00.....memang besar pun..puas hati...


Bukti singgah di gerai jual mentarang.....hehhe
by de way..i sangat sukakan jalan kampung yang begini...
banyak betol yang jumpa sepanjang perjalanan..
kalo lalu highway jumpa apa...??? R n R je la kot..kikiki

Kitaorang sampai kat Shah Alam dalam kol 8 macam tu....singgah umah Senah sat tuk solat maghrib..den keluar balik tuk dinner...hanya mencari suapan di Seksyen 2...penoh umat..biasala kawasan student...hujan pun agak lebat jugak...buat mata x sabar nak lena...
uhhhh....malasnya...nak kena drive balkik USJ.....i sampai umah dekat koi 10 lebih!!!
mandi-mandi..masuk kain baju lam mesin...on button..terus dapatkan bantal...sedapnya tidorrrr

Delegasi Ke Sungai Sumun 20.03.2010



Come back with achik's wedding story and some of the pictures taken....setelah sekian lama rasa sungguh malas nak apdet...rakan taulan pun dah slow motion...jenuh tunggu nak baca entry baru masing-masing...heeeeeeee....bizi di fesbuk gamaknya....eh baru perasaan...diri sendiri pun 3/4 menjak neh..mmg asek kaler hijau jeeee...ramai pulak rakan-taulan hat dulu-dulu x pernah aktif five ngan internet neh especially mereka2 yang berada di Kapit, Sarawak..dah mula aktif smenjak ade fesbuk....tapi hairan la...dalam usaha I dok berkontek-kontek ngan rakan-rakan lama...masih ader yang terasa hati...y? salah saya kah??? atau salah kamu yang sekadar mengharapkan orang ja asek menkontek anda tanda diingati lah sangat...kamon friends...open ur mind...sedangkan peribahasa Melayu juga menyatakan..jika tidak dipecahkan ruyung..manakan dapat sagunya.....

Niat asal kami memang nak bertandang ke rumah achik kata Ayer Hitam, Kedah nun...tapi las minit ubah plan...sebab ramai yang tak available...contohnya...Kak Wan perlu pulang ke Batu Kurau akibat menjadi pengagih bunga telur di majlis emaknya sendiri..hehehhe...jadi...ramai la yang bersetuju nak meraikan achik di Sungai Sumun sahaja.....nak kata ramai tu..x la jugak...tapi at least ada la yang pegi....balik-balik..memang muka-muka yang sama ja memenuhi kenduri....mungkin ramai yang ada kekangan....

Chopss! Senah hampir tersilap tarikh..patut la beliau relax sahaja...mujur msg I bertanya kabar...hehehhe..kecelaruan fikiran betullah....kami gerak dari Shah Alam dalam kol 10 lebih macam tu...ditemani G-mah yang menumpang Senah tuk balik ke kampung di Sungai Besar...ekceli..nie first time I menuju ke Sabak Bernam...sungguh siratul mustaqim...tapi I sukakan pemandangan serta suasananya...nampak ada orang jual macam-macam di sepanjang jalan...hehehhe...terus set..nanti bila balik ke KL...nak singgah juga beli Mentarang....jagung rebus pun banyak sepanjang jalan..heeeee...Sungai Sumun nie di sebelah Perak...sempadan la ngan Sabak Bernam....kira apa-apa hal pun...cari Sabak Bernam dulu..kami memang x ikut tol..sep bajet..heheh..bak kata Senah...kentut pun dengar....cuba kentut tengok..dengar ke tak...i balas sambil menjeling..keh..keh..melawak ja!!!!

Kami lah delegasi pertama yang tiba...baru koi 1 macam tuh...saat orang dok balun kompang...ngan pengantin dok makan beradab....sebelum tiba dengan selamatnya..kami juga tersalah masuk parit...eh..maksud I, umah hafiz di Parit 7..kami masuk Parit 5..pas tu seksa nak cari tempat reverse akibat jalan yang sempit...mula-mula sampai tu..risau jugak tersalah kenduri...maklumlah..mmg ramai sungguh yang berkenduri kendara pada hari tersebut...sampai penat nak kira sepanjang perjalan tadi...ceittt...sapa soh kira....mujur la nampak rupa si hafiz..so kami pun yakin la berjalan masuk...jumpa achik sat..laga-laga pipi gebu I neh...den kami pegi menyantap.....waaaa.....1 je yang I heran sangat....kan br kol 1 lebih...kenapa dah lengang?????????????

Sepanjang dok makan tuh...senah dok beri keterangan terhadap persoalan-persoalan i contohnya...awat banyak sgt lauk??? kenapa depa letak kueh tradisional neh?? mmg tak ramai org ka senah???? kenapa waktu puncak koi 11 bukan kol 1???...senah kan ade darah Jawa....hehhehe....kami menghadiri kenduri masyarakat Jawa...totaly berbeza la ngan kenduri kendara di tempat sendiri..sungguh mewah makanan...last sekali hafiz bagi BERKAT...hurmmmhh...semuga hidup kita diberkati la selepas itu....terus jeling Cikgu Apem sambel berkata..." Balik nie Apem letak nasi je la..lauk dah ada..." hehehe....

Upline yang hadir pada hari tersebut adelah pasangan merpati dua sejoli, Mek n Sanah...pasangan sehati berdansa, Apem dan Jaa..pasangan Cinta 3 segi...Syed, Kak Wan n Mastura..pasnagan dari perak...Emon N Ooolard...hat tu je la...hat lain x available....

Kepada pengantin..serta bakal-bakal pengantin yang bakal menyusul..sila lah terima hakikat..jika nama-nama yg disebut di atas hadir ke majlis anda...bersedialah tuk menerima mereka melepak sampai majlis anda habis...dalam makna kata lain..kalau buat di kampung..sampai orang susun meja dan kerusi...and kalau buat di dewan...sampai orang nak tutup dewan..baru lah mereka akan beransur pulang...berbaloi bukan menjemput mereka????jemput lah kami bila tiba hari bersejarah anda itu....

Tidak lengkap menghadiri majlis kenduri kendara yang memerlukan kita mempersiapkan diri seminggu lebih awal akibat tidak ingin kecewa di hari kejadian..ya lah..baju nak pakai nak kena pikir...tudung yang sedia ada tu..match ke tidak..kasut sesuai tak...henbag mana yang ingin diperagakan..ya itu semua perlu diambil kira...sesi yang paling digemari ramai adelah sesi fotografi...huh...boleh bergegar rumah kat atas tu dengar gelak tawa kami...ampunnnn...dah habitat semula jadi...nak buat macammana...cuba juga menkontrol tuk jadi ayu..tapi x jadi....tambah-tambah bila Syed kata..."Kumpulan Marhaban Sungai Sumun" saat beratoq ambik gambar bersama delegasi wanita.....adoihai...pecah perut I gelak...

Kami akhiri pertemuan apabila kakak pengantin lelaki menjemput khas tuk upacara potong kek bersama rakan-rakan pengantin....huihh..slalunya..bab2 potong kek nie...belah orang puan ja...seee.....sampai dipanggil turun potong kek..tu pun x reti-reti nak balik...heeee.....cakap je macam nak mengakhiri..tapi dok bawah khemah tu..dok sambung bersembang lagi sambel makan kek......hehehe..akhirnya kami akur la..bila bau badan pun dah macam kambing.....memang setiap kali pertemuan ngan mereka ini..buat mulut rasa tegang ja...rahang pipi pun x leh nak katup dah....

Lets see de pics....too much...but if u want to see more..please go to my fesbuk as well...

Gojes rite?
dat's y i adore her make-up and wedding dress tuk yang sebelah pompuan punya...
totally change herself...new look for her big day...
itu yang kita mahukan...hehehhe
eh acik...i cilok dari fesbuk ye...tempek di sini...
ape pun..mmg tak sia-sia la ang dok gigih panjat butik kat pekan jitra tuh..hehhehe..
hasil yang bagus!

Seterusnya nie...gambar-gambar di Sungai Sumun...
agak sempoi....namun mengekalkan ciri-ciri kejawaan....


Senget betul shoot..sapa punya kerja neh..adekah Kak Wan..??

Bersama kumpulan marhaban wanita..hehehe...
tapi ade lagi satu gambar yang betul2 macam kumpulan marhaban....tak upload di sini jer...

Dengan pasangan pengantin lama...apem masih tidak ber'isi'..
nanti-nati adelah tuh....

Dalam bilik pengantin...uiiii..peluh menyimbah bumi...



Pose dari pasangan pengantin baru....
jangan tanya i kenapa pengantin nampak natural...
jangan salahkan pengantin..salahkan Mak Andam...
lagipun cuaca sangat panas...boleh buat make-up cayaq..
ataupun pengantin sediri yg dah malas nak tacap akibat yang tinggal hanyalah rakan taulan terdekat :)


Mari pengantin..ambil gambar bersama pasangan merpati dua sejoli ini...
Bahagiakan mereka...erkk..maksud i..merpati dua sejoli tuh!!!!

Ngan Ende Nahar...

Kak Wan berkebaya kuning....

Mek feeling lepas disarungkan cincin oleh bakal ibu mertua...
hik..hik..hik...gatai.....x leh belah betoi la...

Beraksi sempoi ngan Emon...
Emon hadir dengan baju bermotifkan sunflower...
membuatkan setiap kali perkataan sunflower keluar dr mulut sesape...
akan terus memandang ke baju emon....ngeeee

Duduk bersimpuh si anak dara...
Sambil bersimpuh memakan mangga...
Habes sudah kenduri kendara...
lepas nie..turn siapa pula????????


Pem...i suka gambaq neh...
rasa penuh keayuan wajah seorang wanita Melayu...
lembut paras wajahnya...tapi cekal hatinya...
*perasan sambel verangan..
sape nak muntah sila muntah skarang....p~

Ketika kami semua tengah rancak berbual...beberapa teman termasuk tuan punya belog neh..mendapat kiriman sms dari salah seorang gang kain sekolah rabak..dikabarkan berita gembira...namun akibat menjemput secara tiba-tiba..mmg la eden x dapat hadir sementelah koordinatnya sangat jauh dari Kuala Lumpur...ape pun congrate friend...one step closer...hope everything will be fine...yang pasti...time nak menjemput makan nasi minyak nanti..jangan jemput las minit keh...hehehhe

and lagi satu...also to our dear friend, Azri Mohd Said....maaf kerana tidak dapat ke Gerik, Perak...bukan tidak sudi menghadiri majlis mu itu...tapi banyak plan ubah las minit, membuatkan kami tak berjaya menjejakkan diri ke sana...ape pun azri..Selamat Pengantin Baru...walaupun tidak hadir...kami INSYAALLAH bakal mengaturkan pertemuan dengan anda...demi meraikan anda dan pasangan...secara kecil-kecilan sahaja..hehehe..harap-harap lepas balik honeymoon tuh..feel free lah tuk berjumpa kami...
ikhlas dari mek dan rakan-rakan :)

Tuesday, March 16, 2010

Ketam Bersalut Telur Masin Chinese Style


Dah lama x masak ketam.....yang sebenarnya..dah lama rumah tu dapoq tak berasap...kekekkeke...memang rasa-rasanya..sepanjang bulan dua tuh...asekkkk merayap je...weekdays pun malas nak masak...wekend pulak asek hilang...sampai ubi kentang busuk la jawabnya...

Last weekend...decide nak beli ketam la..lama dah x makan ketam secara puas...setakat makan ketam hat aneroksia tuh..apa barang kan...rasa kulit je lebih...kekekkeke...kali nie buat masak seperti di bawah..pas abes masak tengah dok makan tuh..buleh pulak meroyan nak makan Chili crabs pulak...nyesal tak simpan 2 ekor tuk buat cili crabs..kang banyak sangat hidangan...membazir pulak...hehhehe

Ketam yang gumukss...mahal ketam skang...sekilo dekat RM17 lebih


Bahan-Bahan

4 ekor ketam yang gumukkkkkksss
7 biji cili padi
2 tangkai daun kari
Potongan capsicum pelbagai warna (merah, hijau n kuning)
2 biji telur masin
2 sudu butter
1/2 tin susu cair
1/2 cwn stok ayam...x de kalu..kiub ayam pun boleh la
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air

How to cook...

1. Bersihkan ketam dan goreng deep-fry. Asingkan bila sudah masak.

2. Panaskan butter. Tumis daun kari dan cili padi sehingga naik bau. kemudian masukkan capsicum.

3. Pecahkan telur masin dan lenyek bahagian kuning telur yang keras itu...kalau tak, nanti ia berketul-ketul.

4. Masukkan susu cair, telur masin serta stok ayam. Perasakan dengan gula dan garam.

5.Letakkan air dan biar sehingga mendidih. Kemudian, masukkan ketam yang telah
digoreng. Biarkan seketika sehingga ketam dan kuah tadi mesra alam.

6.Masak sehingga kuah pekat dan kelihatan bersalut di dada ketam..hahha..di badan la!Siapppp...




Nak masak benda nie..kena tangkas sket..bimbang hangit kuah dia..so kena selalu tengok okeh...oowwhh...I miss my Chilli Crabs so muchhh..gila ketam mek bulan neh....

Saturday, March 13, 2010

Restoran Victory Arab Street (Makanan Singapura)


Morning uollsss....bosannya berada di opis pada hari ini..ya..kadang-kadang mmg sgt semangat mai opis tuk turn kerja hari Sabtu akibat tidaklah perlu berpura-pura bekerja sangat..bleh on9 24hours....tapi pagi nie..malas pulak..lambat-lambat mandi..lambat-lambat konon buat breakpas..lambat-lambat drive...pap...sampai awai jugakkkk...hiyarrrggghhhhhh

Kali nie nak kongsi pasal restoran di atas pulak...ehhh....ada yang dah penah merasa Murtabak Singapore tak????? I dulu penah dah rasa...time di Johor..kalau x salah...ayah my friend yang bawakkan...memang besar sungguh...saiz XL..puas betul kami menikmati...dah sekian lama x makan...akhirnya p pekena dekat restoran neh...hehehhehe

Restoren Victory neh memang famos kat Singapore....ye la kan..kat Arab Street tuh...so memandangkan dier dah bukak cawangan kat sini..kiter try la..lagipun sekangkang kera ja...kat area Taipan jugak..tak jauh je koordinatnya dari restoren ayam penyet tuh.....dengar nama macam gah je kan...tapi jangan dok berangan nak feel-feel diva mahupun seorang yang berjaya ketika melangkah masuk ke restoran kejayaan neh.....tiadalah berjaya benar dari segi dekorasi dalaman serta susun aturnya...hahahha...macam warung kak Limah ja rupanya...tapi heran la...awat ade plak Jalan Jalan Cari Makan..hehehhe..tak pa la..mungkin tuk makanannya...mungkin la....

Specialty memang Briyani & Murtabak.....alah..dah dekat-dekat ngan Johor tuh..apa lagi yang nak difamoskan melainkan Nasi Briyani...kat Singapore..kdg2 nasi briyaninya memang dua kali ganda dari kita...tapi ok la...memang lauk ngan nasi sangat banyak....okay lah..I pesan ayer Bandung Soda ngan Nasi Briyani Ayam....

cedappppp...x keciwa...

Anak Ulleh pulak pesan Nasi puteh ngan Ayam Masala.....air tak ingat pulak beliau pesan air apa...

While Che Nah order Nasi Goreng Pataya ngan air Limau Madu.....



Dan dah tentu sekeping Murtabak Singapore....murtabak daging...saiz S...ok lah..sebenarnya saiz S pun dah besar tuk seorang makan....nie kurang nampak sebab dia lipat secara double..ada 4 saiz semuanya..S,M, L dan XL....hohohoh...besaq mana la hat XL tuh x leh bayangkan...ape yang best pasal Murtabak Singapore neh...ia memang padat ngan isi daging kisar...bukan seperti murtabak malaysia yang kaya ngan bawang-bawangan sampai tak terasa isi ayam ke daging ker....kulit murtabak pun garing elok ja....sedap la...memang kalo rase nak makan murtabak singapore..juz datang sini je la...tapi x leh lawan yang beli betol2 kat singapore....


adakah gambar ini menggoda tekak anda??????hehehheee
 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template