Haze getting worse outside... smoke smell everywhere...I prefer to be at home indeed !
Last week I ade banyak kali ulang buat baked macaroni...puas bau cheese dah hidung I neh...saja ambek order sikit2 and tolong buatkan...Mula-mula tuh I saja buat untuk makan sendiri..ye lah..sepaket macoroni yang harge tak sampai 5 ringgit tuh pun boleh dapat dua bekas..jenuh makan la..siap bawa gi opis lagi...
So hari ini I nak kongsi resepi untuk baked macaroni versi creamy..sebenarnya bahan asas semua sama je...cuma if rasa nak yang sauce bolognaise..kita just tambah sos spaghetti tuh ngan tomato puri...den bahan2 lain ikut kreativiti...yang nih i buat tuk makan sendiri..so i just guna isi ayam ngan cendawan butang...kalau rajin uols tambahlah capsicum, daun saderi, carrot even kubis pun boleh letak....
Nendiaa barang-barang penting nak buat baked macaroni & cheese... I selalu beli yang branded..hehe kononnya nak kan quality yang terbaek..tapi..I memang selalu macam tuh...
1. Macaroni San Remo
2. Daging ayam kisar...nak guna beef pun ok..no problem
3. Cendawan butang
4. Butterlite
5. Emborg Slice cheese
6. Emborg pizza topping & mozzarella cheese
7. Dutch Lady Full cream milk
8. Oregano sprinkle or Bay leaf...I tak de daun bay, so i tak letak..
9. Tepung gandum 2 sdb..
10. 1 biji Bawang holland tuk menumis..dipotong dadu..
11. Olive oil
12. Serbuk perasa/ garam/ kiub pati ayam...
13. Lada Sulah/ Lada hitam
Rebuskan macaroni...letakkan sedikit olive oil...toskan macaroni sebaik dia mengembang...asingkan.
Untuk membuat inti, letakkan olive oil...den tumis bawang holland hingga kekuningan...
masukkan daging ayam kisar dan cendawan butang..perasakan dengan kiub pati ayam, serbuk perasa, garam, lada sulah & lada hitam..serta sedikit serbuk oregano...masak di atas api sehingga kering...
Untuk membuat krim sos...kita perlukan butter, tepung gandum, susu and slice cheese....
panaskan butter dengan api perlahan...bancuh tepung gandum dengan sedikit air...sesudah butter cair, masukkan bancuhan tepung tadi...masukkan full cream milk dan kepingan keju..I masukkan 5 keping keju coz I mmg suka rasa cheese...tak perlu perasakan dengan apa2 bahan perasa..original kerana cheese akan mengeluarkan rasa yang masin dan susu akan menambahkan kelemakan pada sauce...masak sehingga pekat...tahap kepekatan ikut suka masing-masing...
Tibalah masa untuk menyusun kesemua bahan tadi...sapukan sedikit butter pada loyang...mulakan dengan lapisan macaroni diikuti inti macaroni...letak sauce putih di atas inti...ulang langkah yang sama sehingga loyang penuh...lapisan terakhir, taburkan pizza topping and keju mozzarella...
Terlebih dahulu..time kita buat persiapan tu..elok lah panaskan oven..so bila dah siap, boleh teruskan masukkan...I bakar pada suhu 180 darjah celcius dalam jangka masa 30 minit..
Ok. Time tunggu tuh..memang indah sangat bau dalam rumah..esp yang berumah kecil cam I neh...harum semerbak memang tak tahan...once dah masak..teruslah makan..nikmat sangat bila boleh main tarik-tarik ngan keju tuh..cam budak2 je perangai kan...
Bon Appetite!!!!!
0 comments:
Post a Comment