Mengantoks tapi tak buleh nak tido coz dah lepas Asar...pas tu ade lah jugak berasa nak hapdate belog..rasa setahun lagi pakai stop update lah jawabnyaaa...rasa ja, kalau masih bertahan Alhamdulillah...
Lama tak buat dessert..hari nie rasa rajen sikit..lagipun memang teringin...haruslah masuk dapor sekejap nak bikin Butter Bread Pudding...
Bahan-bahan guna mana yang ada...yang tak ada baru beli lain..maklumlah dulu kala neh mmg tak berenti la buat dessert...tak pa, mood dah activate..lagipun ramadhan kaming soon...mesti bakal buat dessert berjemaah tuk habuan berbuka...
Jom tengok bahan-bahan..sorry i memang tak sukat...hentam je mudah cerita !
Bahan A - base
Roti Gardenier - 10 keping
Butter - I guna Butterlite semenjak rasa Buttercup kian dok naik harge
Cinnamon powder - secukupnye..
Kismis & Chocolate rice tuk hiasan...
Bahan B - filling
Full Cream Milk - I guna Dutch Lady
Telur 3 biji
Gula Castor 3 sudu - nak manis boleh tambah bilangan sudunya...
Sedikit esen vanilla
Bahan C - Vanilla Sauce
Evaporated Milk
Full Cream Milk
3 sudu tepung custard
2 sudu gula castor
Sedikit esen vanilla
Air
Cara nak buat :
1. Sapukan butter ke atas setiap keping roti ...oh sebelum mula buat semua neh, panaskan oven siap-siap dengan suhu 160 - 180 darjah celcius...
2. Then, sediakan loyang and sapukan juga butter pada sekeliling loyang yang bakal digunakan...carik-carikkan roti..kalau nak cantik, boleh potong molek-molek guna pisau...hehehe
3. Susunkan kepingan roti menjadi satu lapisan...den, sprinklekan cinnamon powder...sambung susun lapisan roti yang seterusnya sehingga habis... :)
4. Next kita sediakan filling dia pulak...pecahkan telur, masukkan gula kastor, full cream milk & esen vanilla...pukul sehingga sebati....
6. Tuangkan fillling ke dalam loyang...filling mestilah mencukupi and boleh buat kan keseluran roti yang kita susun tadi...biarkan roti & filling sebati and sedikit mengembang...
7. Ready untuk masuk oven...before tuh taburkan kismis & chocolate rice..so bahan2 yang nak dijadikan hiasan tu ikut selera masing-masing..nak letak stoberi pun bole..blackcurrent pon boleh...
8. Bila adunan dah masuk lam oven...kita boleh setat buat sos vanil a pulak...baki full cream milk tadi tuang dalam periuk..tambah juga evaporate milk dalam setengah tin...panaskan dengan api perlahan....
9. Letak secawan air , tepung custard, sedikit gula castor den kacau sehingga sebati..pastikan tepung kustard benar-benar larut..tipsnya, jangan guna air panas...tepung custard kalau guna air panas memang terus berketul-ketul....
10. Bila susu dah mendidih, masukkan adunan kustard..alhamdulillah bila buat bancuhan asing, sauce kita takkan berketul dah..akhir sekali masukkan esen vanila..kacau sehingga masak...untuk kepekatan, ikut selera masing-masing..kalau nak pekat, tak perlu masukkan air...kalau nak cair sket...campurlah air sikit ye...
Mudah! Dah siap..at the same time...puding yang tengah dok bakar tuh akan mengeluarkan haruman yang semerbak..yang bisa menggoda lobang hidung dan juga anak tekak anda...
Bahan-bahan yang costnya tak sampai RM30.00...huyyooo kalo dulu may be boleh tulih RM20....
Lapisan roti yang telah disusun...serbuk cinnamon sket...
konpom bila makan rasa macam Cinnabon..hehehe
Filling yang dah siap..memang yang I buat hari ni ngam-ngam jer..
Ready nak masuk oven dah !!!!
Hasil memang terbaekk !!! Eh terpuji diri sendiri...
If kalo cenggini hasilnya..memang puas hati lahhh...i buat loyang kecik je...
bukan nak makan banyak mana pun..kes teringin je neh
Potongan butter bread pudding with vanilla sauce...
memang ulang tambah banyak kali...!!
Puas makan..(^^;)V
Oh I ade beli periuk ajaib sempena Mother's Day...bagi hadiah ke mak...tapi memandangkan satu set tuh periuknya banyak...Mak bagi dua jenis kat I...jenuh masak la..pas ni kalo nak bakar-bakar tu..cam ayam bakar kee lamb grilled kee...boleh terus guna periuk tuh tak yah bergantung kat oven lagi...nanti ada masa boleh buat nasi arab .. I dah try buat kek, memang elok gebus je kek I tuh....nanti kita share kat sini..
Berbalik kepada Butter Bread Pudding tadi, selamat mencuba...senang je tuh, tak renyah mana..hehehe
0 comments:
Post a Comment