Sunday, June 2, 2013

Homemade Creamy Butter Chicken With Rice

Assalamualaikum semua...and selamat malam...dah 10:29 pm baru nak sambung tulis entry neh..padahal dari kol 8 lagi dok mengadap...time memalam neh la ade mud nak kemas dapor...tu pun sebab tadi masuk dapur and telah kenjahkan beliau..

Hari nie hari malas sedunia..memang asal ahad je hari malas sedunia...asyek nak menerap je..tu yang masak pun kol 6 lebih..tu pun kira nak cepat je coz tivi ade paberet show i...Foodie Blogger and Ho Chak !.. hahaha...cina pun cina la...I hentam jeee...hehehe syiokkk !!

So tadi neh belek-belek dalam fridge ade ayam and lebihan butter buat pudding roti tuh..awal2 bulan neh memang fridge full..syiok...tunggu tengah bulan and tak de semangat dah nak masak...tinggal air mineral ja dalam fridge tuh...air pun malas masak, semua beli mineral..tapi I rasa air mineral neh la yang membantu I daripada saket tekak berulang lagi setelah pembuangan tonsil 4 tahun nan lalu...

Hari nie I nak kongsikan resepi creamy butter chicken..simple semudah 1,2,3...I kan malas hari Ahad ! bahan pun tengok apa yang ada je...panas tiga pat menjak neh..cahaya matahari direct masuk kot sliding door akibat pokok2 telah ditebang sempena pembinaan MRT..so malas turun nak p kedai ke ape pun...

Jom tinjau bahan-bahan yang diperlukan....sebenarnya lebih kurang macam nak buat udang butter jugak...so terpulanglah kan..pas nie rasa boleh try fillet ikan dory pulak..:)

Bahan A - Ayam & Batter

Boneless Chicken - ambik yg bahagian tight and drumstick tuh..
2 sudu besar Tepung Gandum
1 sd biasa tepung ubi
1 biji telur
sedikit garam
1 cawan air sejuk 9air peti ais) or ikut kepekatan yg dikehendaki - guna air sejuk sebab itu petua nak bagi rangup..hehe

Bahan B - Creamy Sauce

Butter - 1/2
Evaporated Milk - 1/2 tin
4 ulas bawang putih - ditumbuk
8 biji Cili padi - ditumbuk (nak kasi efek pedas)
Serbuk perasa
Sedikit lada sulah
3 tangkai daun kari

Cara-Cara nye..

1. Bersihkan ayam..mak selalu pesan kalau memasak or membasuh bahan basah, banyak kan selawt..so memang dah jadi kebiasaan sambel-sambel basuh tu selawat juge...dah siap, toskan..

2. Pukul telur bersama tepung gandum, tepung ubi, garam and air sejuk sehingga sebati..biarkan sebentar...

3. Panaskan kuali...nak buat deep-fry so minyak kena banyak sikit ye..supaya tenggelam..

4. Bila minyak dah panas (betul2 panas)..celupkan ayam ke dalam butter dan masukkan dalam kuali satu persatu...mula menggoreng ! Ketepikan ayam yang telah siap digoreng

5. Sediakan sauce pan or kuali ke ape tak kisah..yang mana ada sauce guna sauce pan...letakkan butter sehingga cair

6. Masukkan bawang putih and cili padi yang telah ditumbuk tadi..kemudian daun kari.

7. Seterusnya masukkan evaporate milk, tambahkan serbuk perasa and lada sulah. Biarkan sebentar sehingga mendidih...untuk menambah kepekatan, boleh masukkan sedikit tepung jagung..I letak tepung ubi je coz corn flour tak de kat rumah neh buat masa sekarang...

8. Mendidih je terus tutup api. Then curahkan ke atas ayam yang siap digoreng tadi..hidangkan bersama nasi putih.

Sumpah rasa macam kat kedai !! heheehe...buat ape bayar RM15.90 semata-mata tuk hidangan semudah ini dikedai...kan ?????






Kepada anak-anak dara yang baru nak belajar memasak..adik-adik boleh try..pasti mak uols impress ngan bakat uols dalam arena masak-memasak neh...bagi hint k...

0 comments:

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template