Lama sangat rasa nak buat resepi nie..tapi asyik tangguh jer...dah tu kalau balik ke kampung..tang mana la i nak dapatkan Rosemary..hehehhe..rasanya mmg berniat dari tahun 2009 lagi...cuma zaman tuh memang rumah belum ader oven...asyek tangguh je nak beli oven...kalau ader oven pun macam tak guna jugak kalau tak de washin machine..tak larat I nak membasuh kain di tepi kali..patah habes pinggang yang memang sah-sah bukan kerengga nie..pinggang gajah kot....lagi tak worth bila ader oven, tapi fridge tak de..tak ke payah nak menyimpan ayam ape bagai tuh...haaa sebab tu la beli oven lambat sikit...bukan lambat la..memang lambat pun...tawun nie baru merasa oven..setelah bahan-bahan utama dah beli, baru lah bleh beli oven..gigih ker nak buat kueh rayerr dizz year???? rasa macam tak je..i nie memang dasar pemalas nak buat kueh rayer...mungkin boleh order terus dari oven EMY J! biskut semalam sedappp...nak lagi...lupa nak curi sikit boh dalam henbag....
Tengok ayam I kat bawah nie..dah siap posing cantekkk jer...wahai para surirumah, adakah kalian terasa dengan kenaikan harga barang yang mendadak ini....?biarpun I sekadar suri rumah part time...time pegi usung troli di pasaraya besar..memang rasa nak menyumpah la jugak...ambik coneh-coneh pun....melayang dah bernot-not...jadi I memang menjalankan dasar catuan makanan...tak bleh nak bermewah sangat macam dulu...semua nak kena catu...ayam pun sekg RM7.50.....yang ini beli kat Gayent....selow-low Mydin pun dah naik sampai RM6.99 per kg..apetah lagi tempat laen..kedai runcit biasa tok sah crita la...memang cecah RM8.50....semua mahal la kesimpulannya...cammana la yang beranak pinak ramai tuh yer...tahap gaji pulak tahap-tahap kiter yang tak berapa indah sangat nie..hidup pulak di KOLOMPO!..iisshhh seram semalam time kami dok bayangkan perkara-perkara berbangkit nie..kami adelah merujuk kepada bukan saya seorang sahaja yang mengalami masalah dalam mengendalikan tatacara hidup bila pandang ke depan...
Bahan-bahan nak buat ayam grilled neh..mudah jer...cuma kena gigih pegi cari daun Rosemary je la..bukan payah pun, ade je kat pasaraya dalam bentuk botol...ambek je yan itu..I suka beli bran Masterfood tuk benda-benda macam nie...kadang-kadang, packaging memain kan peranan...hehehe..pastu ade la add honey ikit buang 2 sudu..den jangan lupa serbuk lada hitam..jangan guna yang halus tu...guna yang kasar....itu je la kot...gaulkan je semua bahan tu sekali....campur jugak dengan olive oil dan serbuk perasa...lemon pulak ambik 2 biji kasi rebus dulu sampai kulit die lembut..den bila dah lembut, cucuk cucuk ngan garfu..bukan pe, nie supaya juice lemon akan keluar ngan sendirinya time dibakar nanti.....ambik bawang besar ke bawang holland ke..potong baji....
dah siap semua bahan nie....ambik food cling wrapper, boh elok-elok atas tray..den baringkan ayam anda..lumur lah beliau dengan seadanya...tapi sebelum tu jangan lupa kelar-kelar dulu ayam tu....masukkan 2 biji lemon tadi dalam badan ayam...den selimutkan lah beliau ngan cling wrapper...perap 2-3jam...lebih baik semalaman...tapi kalau dah tak tahan...perap sejam pun boleh cuma mungkin kurang umpphhhh......
Den, panaskan oven sebentar...boleh lah masukkan ayam dalam tray..jangan lupa sapu mentega dulu..dan masukkan ke dalam oven...bakar dengan suhu 220 darjah celcius dan selama sejam.....den, I bila las-las tu...guna api atas je nak bagi ayam garing gitue..hahahah..baru la nampak menawan sikit...sambel-sambel tungu ayam masak...boleh la sediakan sedikit sayur pelengkap hidangan ngan sos dier.....nak meratah saja pun boleh!!!!!!
0 comments:
Post a Comment