Sunday, February 3, 2013

Ikan Bakar Jalan Bellamy : Resepi Rahsia Kak Jat


Medan Ikan Bakar Jalan Bellamy belakang Istana Negara memang sangat famous among crowds especially yang mana berkerja di tengah kotaraya mahupun di sekelilingnya seperti Brickfields/Bangsar or Cheras..yeah..seperti kami yang menumpang bangunan Telekom Malaysia Brickfields, antara port lunch yang menjadi sebutan memang ikan bakar Jalan Bellamy lah jawabnyaaaa...disebabkan kefamosan itu lah bila pergi time weekdays, nak makan or menikmatinya adalah sangat terhad coz kesuntukan waktu...lunch hour memang full-house..if ade rezeki, dapatlah duduk kat kedai No 3..or I panggel kedai Kak Jat...selalunya terpaksa pegi kedai lain and akan mengundang riak-riak kekecewaan..hehehe

Kawasan Medan Ikan bakar nieh tidaklah terlalu luas..parking juga seringkali full...cuma last year, dah open satu lagi tempat parking yang mana boleh dikatakan menambahkan keselesaan jugak la...kedudukan yang agak dalam kawasan redup serta tumbuhan hijau di belakang Istana, memang membangkitkan selera untuk menikmati Ikan Bakar buat santapan tengahhari..ditemani Lai Chee Kang sejuk penyejuk anak tekak..dan juga keenakan air asam boi yang pada perkiraan peribadi, agak sukar untuk diperolehi di tengah kota ini yang cukup enak dan rasanya..kebanyakannya hanya mahal tapi langsung tak de kualiti....di samping itu, ada Masjid yang berdekatan...bagi yang nak menunaikan solat Zohor sebelum or selepas makan, bolehh lah berkunjung ke situ...tandas awam juga disediakan bagi yang memerlukan...

Bukan calang-calang orang yang berkunjung ke sini..biarpun dari struktur kedai sekadar kedai kampungan...namun keaslian rasa ikan yang diperap dengan perapan rahsia juga air asam pencicah buatan Kak Jat..memang menggamit pelbagai golongan..juga tidak mengira apa saja jenis or warna kulit...kereta-kereta mewah seringkali menguasai kawasan pakir...heheehe...sebenarnya, I dah rasa makanan & Ikan bakar di ke empat2 gerai yang ada..memang bukan I nak bias, juga tak da sape yang bayar I..I sekadar blogging about food secara e-class..hehehe...Kedai No 3 or Kedai Kak Jat..tetap menjadi pojaan hatiku...ditambah dengan kemesraan pekerja juga mak cik tukang kira..dah berase macam anak angkat dia dah...lum sum kira selalunya...ingat lagi time pegi dengan Tengku Aiman, dapat free ikan beberapa ketoiiii....Kalau pegi ngan Rahimi, bising nak mampus la mak cik tuh juga ngan Rahimi...Keadaan gerai sebenarnya agak panas coz beratapkan zink..cuba bayangkan I pegi dengan pakai coat..yeahhhh...teruji kesabaran namun demi ikan bakar kak jat, i harungi juaaa.....

Kedai No 1, okeh jugak lah..cuma time kami makan dulu kala neh..ntah kenapa I tak berapa nak rasa dia punya masin...tapi slalunya kalau kedai Kak Jat full, memang pegi yang no 1...Kedai No 2 pulak, tak berapa sangat..plus agak mahal..kalo tak salah..pegi makan kat kedai neh ngan Rahimi N Chongi...3 orang kena dekat RM40++...latest, kitaorang ambek   sotong bakar sekor, RM8...sotong tuh tak besaq mana...so tak berapa nak pegi dah...Kedai ke 4 or Kedai Mak Lang..(kalau salah mintak maaf) test dengan hahsnor & Kak Wan..rasa macam re-branded...dulu time 2011 macam lain ja owner dia...segala bakaq2 tuh ok lah rasanya..tapi air asam ngan sambal kicap tu kurang powerrrrr...gerai neh memang tak ramai orang sangat..rasanya yang pegi pun coz mmg kedai2 lain dah full...diaorang kena powerkan sos pencicah tuh baru okeh...tapi I tengok hasnor hirup air asam tak berenti jerrr..hehehe

Ini adalah kunjungan pertama for dis year...yeah kalo nak dikirakan memang tak terkira dah...hehehe...kami pilih hari Sabtu yang bekerja...lepas kejer, terus g jumpa Kak Jat...Sabtu pun memang ramai..datang lambat habes...cuma yang syiok tuh boleh ratah sampai ke tulang...sebab tak perlu bergegas pulang ke ofis..setelah chop tempat..I lah duduk jadi tukang chop...yang lain pegi beraturrr tuk pilih ikan..udang...sotong..kerang..or ape-ape je lah yang tengah dok bakar panas-panas tuh....kitaorang tak sempat nak ambik sotong...ikan tilapia I pun hamper2 tak dapat...memang laju bisnes Kak Jat neh..sekalung tahniah...yeah..pada pikiran I, Kak jat tak pelu susah hati nak pikir pasal stok ikan yang tak habes...orang still datang even dah dekat kol 3...kami memang makan sampai dekat pukoi 3...2 hours kot!!!! lama gilaaaa sampai nak minta yang belen2 dok ada tuh...disebabkan tak de ape dah yang tinggal, terpaksa la angkat kaki....hehehe




Ambik kerang bakar sepinggan...Rahimi suka ratah kerang..I last-last baru sentuh sebab malas nak kopek...Kami ambek sotong kat gerai sebelah...sekor jeeee...bahagilah kami empat beradik...at first, kakak gerai sebelah macam jual mahai tak nak jual kat kami..kedekut !!!! Selalu kamii yak pandang pun, hari nie je sotong bakaq dah habes....orang nak bagi rezeki pun tak nak...


Nie tilapia bakar I..memang I punya kegilaan neh...Tak tahu lah kenapa rasa sedap sangat esp yang part hitam-hitam manis..yang hangit-hangit tuh..setiap kali datang, memang i nak kan Ikan Tilapiaaaa.....isi dia manis and tak de rase lumpur..sometime Ikan tilapia neh ade rase lumpur...lagipun sekor tilapia neh agak besar saiznyaaa...puas nak meratah...



Seterusnya terubok bakar...nie pun macam signature dish jugak...sedap walaupun sangat terkenal dengan tulang yang sangat banyak...nak makan kena hati-hati...I cubit sikit-sikit je....Isi tak makan sangat..makan kulit je...Isi diaorang yang makan...


Then pari bakar juga satu kewajipan...semua orang akan ambik pari kot...ape pun, I memang suka part yang hangit-hangit and garing...isi berlemak tuh I bagi diaorang makan...best kedai Kak Jat neh...semua bahagian ikan dipotong besar-besar...memang kena dengan harganya...


Faizah & Rahimi, lalwan kopek kerang demi nak habeskan kerang sepinggan...gatal tangan la kopek kerang...mengada tak I punya statement..heheheh...
Farid hilang pegi cari air limau suam..nak potong lemak katanya....hahaha...



Hasil selepas melempiaskan nafsuuuu...kalau tulang boleh telan, tak mustahil dengan tulang-tulang sekali kita nak telan....ohhh I lupa nak snap gambar air asam and sambal kicap Kak Jat..hat tu yang paling kick tu serta menjadi igauan I siang dan malam...

Selain seafood bakar..ada jugak side dishes yang lain..boleh diambik secara layan diri..kebanyakkan adelah lauk pauk kampung contohnya seperti asam pedas,gulai nangka, masak lemak kobis, masak lemak cili api siput belitong and etc...kitaorang memang nak makan bakar-nakar je so tak ambik langsung la makanan tambahan...

Kos kesuluruhan dengan 5 pinggan nasi puteh + air adelah RM45 ringgit...kalau lepas makan rasa nak buah, ade gerai buah jugak...so selalunya I beli betik sepotong....rasanya tempat I paling banyak check in kat fesbuk selain Midvalley adelah Ikan Bakar Jalan Bellamy...hikhikhik...

Next time review pasal Rojak Bellamy pulak ^^;V

2 comments:

Anonymous said...

Me and ozzy fucked harder, trying to show to our god! FUCK YES!
' ahead of cumming inside my warm pussy. were still fucking

Also visit my web-site ... hcg injections

Anonymous said...

Woω, superb blog layоut! Hoω long hаvе уοu bееn blοgging for?
уou make bloggіng look eаsy.
Thе ovеrall look of your webѕite is
fantaѕtic, as well аs thе
сontent!

Stоρ by my weblog: hcg testimonials
Also see my web page :: hcg for weight loss

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template