Monday, January 21, 2013

Island Steamboat Restaurant, Kg Melayu Subang


Sebelum beradu, I masih mahu mengarang...malam Ahad lately agak boring..tak der citer best yang boleh ditengok...bukan Ahad je, the whole week semenjak citer-citer yang berkenan di hati telah tamat siarannya..antaranya adelah Mimpi Cindarella..may be sebab ader Afiq Muiz kot...walaupun rupa dan gaya nampak lebih mutured dari usia sebenar..still tak leh accept usia sebenar beliau...ok tak ada mud nak minat kaw kaw ngan retis..abang fahrin tetap di hati..hikhikhik...kalau bace novel, watak novel hanya leh bayangkan Fahrin ..cuma semenjak kemunculan si Emir, baru bleh switch sket imaginasi...sebut la Aaron Aziz ke..AdiPutra ke...segala hero pun..tetap x leh nak bayangkan!

Mengarang sambil buka Seniman Bujang Lapok kat youtube...semenjak ada Merlin kat TV3 hari senin, I dah tak dapat tgk citer P.Ramlee yang selalunya ditayangkan pada malam Isnin, Tv2 kol 10 malam...manelah nak menang kalau dua orang lagi peminat fanatik Merlin...neh esok baru boleh continue balik kot coz Merlin pun dah final episode this week... 

Back to de topic...saje nak share pasal Island Steamboat Restaurant yang terletak di Kampung Melayu Subang..atas sikit dari Airport Subang...actually, restoran hangat diperkatakan tahun 2011...cuma time tu tak de kesempatan...tapi lagi rase nak pegi bila Iqram Dinzly tuk review Jalan-Jalan Cari Makan 2012..standard lah kan..I kalo bleh, semua rase nak try memane restaurant yang keluar dlm JJCM...Nie kali ke-dua pegi steamboat restaurant yang 100% owned by Malay and Islam...yang first time, jauh membawa diri sampai ke Kuang, Sungai Buloh..beriya benar nak makan steamboat & grilled..Cafe D'manggis time tuh..yang lelain standard lah..campor-campor...tapi paling senggggg time pegi RedWok...semua rasa serba tak kena!





Kitaorang pilih hari Ahad...tu pun memang Wanie dah buat reservation..saja la kononnya nak sambut ketibaan 2013 seems memang tak de ke mana-mana hari Ahad minggu tu..still dalam mud nu year...tak berani nak walk-in...sebab I pun tak tahu macammane keadaannya..sekadar tgk review-review kat blog je...nampak dalam gambar macam besar..tapi takut tak de tempat..nak selamat...buat je lah reservation wpon sekadar 3 pax...

Untuk yang first time, memang rasa jaoh..jaoh jugak lah bagi I yang drive neh...cuma yg best..kitaorang dr USJ neh..siratul mustaqim je jalannya...tak de belok-belok...cuma bila sampai memang tak sangka la dia punya location kat situ...macam tak disangka ada restaurant...macam kita balik kampung gitu...hehehe...Kitaorang booking untuk pukul 6 sampai pukul 8...memang simpan perut, lagipun memang tak masak hari tu..sampai-sampai je..memang perut I dah mendidih.....

Kitaorang dapat tempat duduk open air..hopefully tak hujan lah....orang agak ramai dah wpon baru kol 6 lebih..ade besday party bagai...memang happening...sekali sekala..nampak kapal terbang di dada langit...meriah juga bunyinya...memang laluan utama flights...segala flight ade...termasuk yang TUDM...memang terbang rendah..tu lah salah satu hiburan makan kat sini... ;) ..dan dengan tak semena-semenanya, bagaikan kanak-kanak kecil...setiap kali kapaterbang lalu..setiap kali tu lah I nak ambek gambaq..koya sangat!



Nie I nak list-downkan antara makanan yang I ingat la....of-course menunya may be berubah-rubah sikit...untuk main course..yeah sebab mmg tgh lapar..I attack main course dulu..hehehe...Kueh teow goreng, Nasi goreng, Nasi Lemak and bahan-bahan nasi lemak seperti sambal, ikan bilis, kacang, telur and timun....I cuba jugak cari yang goreng-goreng macam popia ke wantan ke..tapi memang tak de...itu je lah main course...ape pun wpon sikit..jangan pandang rendah...nasi goreng yang dipadukan dengan sambal nasi lemak tuh memang agak wow rasanya...selalunya kan tak de rasa..sambal tuh memang sedap..mcm sambal ikan bilis yang mak kita buat..kampong style....

Tak lama lepas I ambik main course tu...abg tu baru datang nak pasang steamboat and grilled pan ... den tanya sekali, nak soup apa..ade dua pilihan..tomyam and chicken soup...so kami pilih chicken soup dulu...pekerja restaurant neh agak ramai..so gamit-gamit je lah kalo nak apa2..yang syiok nya..memang ada sorang jaga kat luar...nampak je kete dah dekat, terus dia tanya.."ada buat tempahan tak?"... may be sebab tak nak bg yag main terjah tuh hampa kot...sebab mmg session kitaorang tuh pun..full dah...hingar bingar juga keadaan dengan ramai sangat budak-budak dok berlari ke sana sini..risau I nak ambik makanan..takit diaorang langgar...so memang dinasihatkan 100% buat la reservation dulu....sebab sabtu ahad memang family day kan...

Untuk steamboat stuff- memang wide varieties of selection..tapi tak leh lawan Flamming lagi...may be kena tambah lagi....then ada la seafood macam udang & sotong...ermmm macam lala, kepah, bamboo clams tak nampak jugak....then untuk ayam & daging, ade dua choice...satu yang diperap satu yang original....hopefully kalao ade pihak Island steamboat baca blog I neh..mintak tambah lagi la pilihan untuk daging & ayam yang diperap neh...reka-reka pun tak pe....janji bleh come out dgn daging blackpepper, ayam tom yam ke...coffee beef ke..hehhe..cadangan je la...sebab macam limited sangat pilihan...

Untuk part sayuran, I nak minta tambah corn..selalunya steamboat kan ade corn...kali ni pegi tak ade pulak..so hampa...lain-lain sayur ok..freshhhhh vegeee...esp mushroom tuhhhh...enak bangat weh dibakar ngan marjerin...maka terhasil lah mushroom margarine yang direka sendiri....


Bagi I sos yang paling sedap adelah sos blackpepper...memang homemade and tak lah pedas sangat...I just ambik blackpepper sauce, minyak bawang puteh and sos thai..yang lelain I tak gemar sangat ...

Setiap meja akan dibekalkan dengan jug air...air mmg free flow...ader dua perisa...air oren and air sirap...coffee and tea jugak disediakan buat mereka yg macam I...setiap buffet perlu diakhiri dgn minum kopi..hehehe.....aiskrim pun ade...tapi telah siap diprepare oleh staff..so kita gi ambik je...tak de lah boleh cedok sendiri macam kat restauran lain..menurut pemilik, untuk hygiene katanya...coz budak-budak suka main-main dengan tong eskrem time diaorang letak open hari tu...hahaha I teringat I pernah marah sorang budak time kat Flamming sebab dia main-main nak buat ais kacang...heheh..sini tak de ais kacang malangnye....

Tak pasti kenapa juga tak de buah-buahan...memang tak de ke or diaorang lupa nal serve?
Buah-buahan kan penting jugak.....


Bila dah ambik marjerin and semua stuff yang uols rasa nak makan..boleh lah start meng'grilled' or mem'boiled' kan mereka semua..I lebih kepada grilled....makan panas-panas..celup dalam blackpepper..den masuk mulut...woh memang nikmat...sup dia pun not bad....memang ngam...may be kekurangan dari segi pilihan je lah....




Yang kat belakang Wanie..pondok utama untuk ambek steamboat buffet...kalo ramai sure sesak hebat..tapi time neh okeh lagi...cuma tak tahan budak-budak dok lari je lah....



Nie pulak tempat duduk yang boleh on and off dia punya roof...bila orang dah start masak, staff open kan bumbung dia coz memang berasap hebat.....
Kami pun memang berpeluh habes time menggrilled tuh....
Okey lah..gambar-gambar di bawah sekadar gambar kegirangan kami menikmati makanan..walaupon tempoh masa sampai kol 8...kol 7 lebih sket kebanyakannya dah surrender...










Yeah..seperti yang digebangkang sebentar tadi...kapalterbang!!!!! nampak je cam jaouh..tapi kitaorang rase dekat giler..and besar giler...cammana lah orang kat kampung neh tido agaknya...15 minit skali kapalterbang lalu wehhh....



Kepada yang nak mencuba, bleh give it a try by make reservation at this number...
Secara konklusinya, kalau anda dah pernah pegi makan steamboat yang hebat-hebat tuh memang agak ketara lah perbezaannya...so jangan bandingkan dari segi itu...just bandingkan dari segi harga...bagi I, memang kena lah dengan harga..dan memang sesuai sgt kalau nak melepaskan dendam.......lagipun jaoh dari kesibukan kota...so secara tak langsung, time nak pegi tu boleh rileks2 kan minda.....

Rasa macam nak beli steamboat grilled pan sendiri je..bukan mahal sangat..around 200 je..cuma masalahnya..sos tuh tak tahu buattttttt.....hehehe kena cari jugak lah pan tuh! nak buat penambahan harta gamaknya...hehehe

Rate Harga :

Dewasa = RM21.90
Kanak-kanak = RM9.90
Below 5 = FOC

2 comments:

orked violet @ SYA said...

Salam. Just found this blog and rs blog nih sgt tempting sbb byk mknn. kLw tgh diet xLeh dtg sini nnti terliur. hehehe

Sya br foLLow bLoh K. Huda. Free, visit/foLLow Sya jugak~
sya-orked.blogspot.com

Cik Faridah Huda said...

Ok adik..keep in touch..memang masuk blog neh banyak update pasal makanan je hehehe...

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template