Tuesday, March 16, 2010

Ketam Bersalut Telur Masin Chinese Style


Dah lama x masak ketam.....yang sebenarnya..dah lama rumah tu dapoq tak berasap...kekekkeke...memang rasa-rasanya..sepanjang bulan dua tuh...asekkkk merayap je...weekdays pun malas nak masak...wekend pulak asek hilang...sampai ubi kentang busuk la jawabnya...

Last weekend...decide nak beli ketam la..lama dah x makan ketam secara puas...setakat makan ketam hat aneroksia tuh..apa barang kan...rasa kulit je lebih...kekekkeke...kali nie buat masak seperti di bawah..pas abes masak tengah dok makan tuh..buleh pulak meroyan nak makan Chili crabs pulak...nyesal tak simpan 2 ekor tuk buat cili crabs..kang banyak sangat hidangan...membazir pulak...hehhehe

Ketam yang gumukss...mahal ketam skang...sekilo dekat RM17 lebih


Bahan-Bahan

4 ekor ketam yang gumukkkkkksss
7 biji cili padi
2 tangkai daun kari
Potongan capsicum pelbagai warna (merah, hijau n kuning)
2 biji telur masin
2 sudu butter
1/2 tin susu cair
1/2 cwn stok ayam...x de kalu..kiub ayam pun boleh la
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air

How to cook...

1. Bersihkan ketam dan goreng deep-fry. Asingkan bila sudah masak.

2. Panaskan butter. Tumis daun kari dan cili padi sehingga naik bau. kemudian masukkan capsicum.

3. Pecahkan telur masin dan lenyek bahagian kuning telur yang keras itu...kalau tak, nanti ia berketul-ketul.

4. Masukkan susu cair, telur masin serta stok ayam. Perasakan dengan gula dan garam.

5.Letakkan air dan biar sehingga mendidih. Kemudian, masukkan ketam yang telah
digoreng. Biarkan seketika sehingga ketam dan kuah tadi mesra alam.

6.Masak sehingga kuah pekat dan kelihatan bersalut di dada ketam..hahha..di badan la!Siapppp...




Nak masak benda nie..kena tangkas sket..bimbang hangit kuah dia..so kena selalu tengok okeh...oowwhh...I miss my Chilli Crabs so muchhh..gila ketam mek bulan neh....

7 comments:

- H - said...

siotttt.... sedapnyaaaaaaaaaaaaa

Nora Azua said...

mek!!!!sedapnyer!!!!!!! nak try la... :)

aZr|n said...

kagum ngan hang. terer masak. bestnya.

Cik Faridah Huda said...

naxerul ~ heheheh....jangan tergodaaaaaaaaa

azua ~ try la..tp kalo tya pndpt peribadi..mek lagi suka chili crab...meleleh ayer liur i sebottt...

azrin ~ alah..anda pun terer jugak..excellent bhgn macaroni ngan pasta gamaknya....jeles aku..aku x ghairah sgt bnda2 tuh...

Super0wsem! Clozzette said...

kak cikkkkk..
bla nak buat chili crab tu plak???

n one more thing..
ketam tu nak goreng skali ngan getah tu ke?
errr, paham2 la nooo..
huhuhu

Cik Faridah Huda said...

nanti bila free..kak cik buat...slalunya wikend la...tu pun kalo kak cik x merayap..keh..keh...

iskk...buang la dulu getah tuh..i taw la u geli ngan benda alah tu...hehehe

Wak Lat said...

nmpk sedap ketam tuu., ;p

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template