Thursday, March 11, 2010

William Kelana Jaya



Adekah entri ini dinanti????? memandangkan my 1st entri pasal William Kelana Jaya..satu pun tiada rupa bentuk makanan yang diambil imejnya....hehehhe...maafla...mmg kehadiran pertama I ke sana adelah selepas pulang dari kerja dengan keadaan 5 manusia yang sangat lapar..maka..sampai je makanan..mmg kami tak tunggu lebih lama la...terusss ngaapppp...

Ini yang terlates I pegi...dalam minggu ini jugak...jika nak bertanya berapa kali I pegi....mungkin tidak terkira...i juz love the food served here....dan I juga sangat menyokong kata teman I...."William are my port lepak always..nice place of hanging"...me too..jika ada masa..I mmg akan ke sana...lepak kat sana kadang-kadang sampai tak sedar it almost 3 hours...same goes to my teman-teman berjimba....ader yang suka juga menghabeskan masa di sini....eating..talking...laughing..set urself free here...do anything dat u want...

Tapi..memang agak ader kesukaran sikit untuk menjelaskan keadaan sebenar..sebab I nie kalau bercerita...memang over part makanan....namun tak bererti I mengabaikan aspek-aspek lain...I pun x kan makan kat tempat yang kotor...itulah yang sering org tanya via email...ekcelli..bagi I..ia bukan lah kotor..namun tempat itu nampak horror..dengan suasana agak kelam..mungkin anda tak yakin...itu je la masalahnya...kalau nak dicomparekan ngan kedai-kedai makanan siam yang banyak di Puchong neh...kadang-kadang tgh makan boleh nampak tikus yang sangat gemokkksss berlari-lari umpama kuceng...tempat begitu..mmg I takkan pegi tuk kali kedua walaupun 100% islam thailand....

Sebenarnya...banyak isu yang dipersoalkan....semenjak orang mengoogle William Kelana Jaya mahupun kata kunci menu William Kelana Jaya...memang belog I tubik dulu yang kat atas tu...jadi di kesempatan ini...memang I nak ucapkan ribuan terima kasih la kepada para viewers dan juga bloggers yang dah view...dah tinggal komen dan pendapat..yang tak putus-putus bertanya pasal William via email...terima kasih la...saya memang sangat menghargai kehadiran anda di belog usang ini...harap keep in touch....

Ini komen cik cicadaperisha di entry 1st saya...maaf...saya kopi paste sebagai rujukan...untuk tujuan berkongsi pendapat bersama...

"saya ada pegi tempat ni tau...sekali jer pastu saya terus was2 nak pegi kat sini lg...tgk mmg ramai melayu yg makan....order nasi goreng petai ngan sotong goreng mmg 5 stars ngan spaghetti carbonara with meatball....pewhh mmg layan...pas abis makan lepak jap terus pandang kat menu dia (papan yg besar tu, tulisan macam da ilang2 skit) ada bacon & ham......terus saya confius..halal ke x.....confirm ke william tu da masuk islam....xnak la dgr khabar angin jerr sebab nak melariskan perniagaan...."

Berdasarkan komen ini, saya pada malam itu..telah mengecek papan hitam yang tertulis menu William di situ..minta maaf andai mata kasar saya tersalah tengok..tapi saya tak nampak tulisan bacon & ham..bagi yang sangsi dengan makna bacon & ham..sini saya terangkan maksudnya yang ringkas..bacon memang merujuk kepada daging babi yang disalai..manakala ham pula merujuk kepada paha daging babi....bunyi macam menakutkan jika betul-betul ada...bab confirm ka William masuk Islam..itu memang sukar tuk dijawab..kerana saya masih belum berpeluang duduk berborak panjang bersama Uncle William sambel mengeluarkan pertanyaan panas ini...adekah saya akan buat begitu?????...rasa sangat tidak manis....saya mendengar rumor ini dr rakan2 yang dah sedia lama melepak di sini..dan juga mereka yang sering bertandang...mungkin ada betulnya..tapi kita tidak boleh menilai melalui pakaian...Uncle William masih berpakaian seperti chinese kerana asal-usulnya pun berketurunan Bab dan Nyonya...saya akui..Uncle William sangat nice...biarpun sebuk menguruskan kastemer...dia tetap akan menegur kita...sekali sekala datang duduk sekejap di meja kita sambel bertanya itu dan ini..so jika anda selalu pergi...pasti Uncle akan kenal...

Bukan saya memihak kepada uncle William dalam perkara ini...mungkin juga faktor rakan2 melepak saya juga menyenangi uncle..tapi kami juga mengkaji yang lain..search sendiri tuk dapatkan kepastian bagaimana sesebuah restoren itu boleh mempunyai status halal...dan di William ada itu...baru-baru nie pun..sebuah restoren mamak di Kota Damansara kena ambush apabila didapati tiada seorang pun pekerja beragama Islam...wpun sorang mengaku beragama Islam..tapi bila ditanya perkara-perkara asas..satu pun tidak tahu dijawab...tidak guna mengaburi mata masyarakat dengan memaparkan ayat-ayat Al-Quran di dinding restoren...jadi perkara ini..kita tinggalkan kepada pihak berwajib..mereka yang lebih arif...jika betul William tidak halal..pasti kena ambush suatu hari nanti...

Yang penting...anda YAKIN...jika rasa was-was..usah bertandang..kadang-kadang bila kawan-kawan yang belom pernah pegi ke sini minta saya bawakkan mereka..saya juga gusar..takut andaikata..mereka tidak dapat terima..tapi Alhamdulillah...sekali dah datang..pasti merengek-rengek minta nak datang lagi....meja je la goyang-goyang sket ngan tisu cap tesko..tapi makanan tetap lazat....Saya penggemar makanan Chinese Muslim...sejak dari zaman U lagi..saya mmg suka tuju gerai Chinese Muslim biarpun dalam que up yang panjang tu..hanya saya seorang yg bertudung..yang lain semua pakai seluaq katok ja...jadi..tepuk dada..tanya selera....enjoy ur meal..hehehhehe

Ini menu yang saya pesan malam itu....

Blueberry Yoghurt Ice Blended......ada buah laici dengan nata de coco di dalamnya...
rase macam yoghurt la..masam-masam manis..hehehhe...RM7 per bottle...big size punya...


Lamb Chop...kaming with yummy mash potatoes with cream sauce...tendering and juicy baked lamb slices...around 10 slices drowning in spicy black pepper and mushroom sauce....also had a mint sauce as an option to dip....tapi I x suka sangat benda cicah yang tak biasa di lidah neh..hehehhe..price RM28 if im not mistaken...

While my friend had a chicken chop...
this thigh part is not too dry or tooo oily like some other place but it still crunchy outside and juicy for another side...the "tepung" also nice even my friend said it was juz like KFC...hahaha...im very sure..it must be better den Radix Fried cikennn..hehehhe..alah..uollss jangan risau...sedap je..kalo x sedap..takkan habes sepinggan??????
Only RM15...enough for ur small tummy...den u akan rase lengoh bila usus tak dapat menjalankan proses peristalsis dengan aman...proses makanan berjalan menurut rakan I ketika belajar Biologi di zaman persekolahan dulu..hehehhee...

As I said...a nice place to hang around...lepas main ke..lepas keje ke..or memang datang juz tuk melepak saje.....uollss mmg akan nampak suasana satu malaysia di sini..confirmmm...Malays, Chinese, Indians, Punjabi, Kadazan -Dusun..hehhhehe...semua race ade di sini...dengan suasan open air hembusan angin sepoi-sepoi bahasa...memang boleh buat anda bersembang sampai lupa nak tengok jam di pergelangan tangan..

Yang tengah cekak pinggan itu..Uncle William..hehhee

Waktu operasi dari petang around 6 pm macam tu sampai lewat pagi around 2 am macam tu..as long as ade kastemer...dia akan layan....

Ok la...jika ada sebarang komen..pendapat..pertanyaan..don be shy2 tuk drop komen ke msg ke ape ke..try my best to answer..hahahha...feeling kaunter pertanyaan William sungguh....p~

Boleh lihat entry-entry di bawah untuk rujukan anda lagi...

LePaK @ WiLLiam, Kelana Jaya.....

Rumah Mek>> OU>> IKEA> > William>> Rumah Mek!!


Recommended Menu's...please try it...

Nasi Goreng Ketam
Mee Hoon Goreng Seafood
Mee Raja With Pandan Chicken
Nasi Goreng Tom Yam Ayam Pandan..* alwaiz be my faberet!!!
Risotto Seafood
Pepperoni Pizza
Chicken Chop
Lamb Chop
Spiral Pasta Arrabiata With Beef
Spaghetti Carbonara
Spaghetti With Meat Balls & Chilli Mussel
Lamb Saddle With Minced Mushroom-Mint Base...
Nan Cheese Caramel....

Drinks (Blended or normal)

Ribena Lychee
Ribena Longan
Manggo Longan
Manggo Orange Freez
Honey Peach Manggo
Blueberry Yoghurt
Chocolate something..cant remember the word...



20 comments:

Anonymous said...

kenapa tulisan jadi besar dari biasa?????

Cik Faridah Huda said...

hohoho...tak taw la apa pasai...kdg2 tuh..perasaan sajer....

Cik Faridah Huda said...
This comment has been removed by the author.
Cik Faridah Huda said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

mek... aku rs cam terpanggil utk tlg hg...... Bacon ngn Ham boleh gak merujuk pada daging dan ayam seperti yg kami biasa guna di dapur Beef Bacon and Chicken Ham. sekian terima kasih... mungkin org yang ragu terhadap perkataan tersebut boleh berfikir semula.....

Cik Faridah Huda said...

Anon...

tenkiu atas penjelasan anda...mungkin mereka ternampak perkataan beef bacon kot..

Anonymous said...

mek. tak ske la nm glamer anon.... hahahaha.... mastura sudah.... eh tereveal nm sebenar plak. hahahaha

Anonymous said...

gatai sangat aih masturaaaaaaa...hahhhaha...

mek

Che Nah said...

Mami, len kali bwk kiteorg... huhuhu..

Cik Faridah Huda said...

anytime che nah..i will pleasure u...

Anonymous said...

fooo bagus ada gak blog pasal william... hahaa... okeyyy kalau u guys owes g william sure william pena tunjukan kucing dia yg pandai keluarkan middle fingger kannn...so mana yg xpena pegi korang try2 lahhh...agak sedap tapi kesahihan william ni cina islam i x pasti la...
bagi korang yg x tahu kat mana lagi tmpat dia berhampiran dgn KDU kolej damansara jaya... paper pon korang kena try k...

*polis melayu pun selalu datang makan babe... tp dorang makan lg sedap coz dorang makan free...hehhee

Anonymous said...

Lama dah x pegi...last pegi..bulan 6 ari tuh kot......hehehe

-tuan punya blog-

ct said...

sedapnye!!!!
terus rase nak pegi jugak:)

Cik Faridah Huda said...

Ct..
jemput la pergi try skali! hehhe

**LoSt cHaRMeD AnGeL** said...

sedap ya, williams? tapi, untuk harga begitu, i rasa lagi elok kt chilis/TGIF. Worth the pay.

:-)

anizarina said...

hurm..rina pun sejak kenal William nie, jrg2 pergi TGIF or chillies..dulu suka mkn kt chillies..tp sekali makan rm40 ++ jugak per person..mmg sedap..TGIF..hurm..mebi sbb time rina pergi, ter order makanan yang tak besh kot..haha so mmg kureng sikit laa. But william, sorng makan boleh dapat rm15 - rm 20 per person. almaklumlah..kami nie keluarga kuat2 makan..so memang worth it makan kt William. Chillies yes we can order yg bottomless fruit juice tuh..tp kan tuh kordial je..bape kali sgtlaa kita nk order..tp if kt william, gelas besar with fresh fruit juice yg besh :)... tp lain org, lain taste kan?..i love speghetti carbonara with meatball..hehe..dulu set mixed grill dia bg ayam pandan..skang dh jadi ayam madu..ada lagi ke ayam pandan dlm menu erk?

Anonymous said...

Sorry sampuk.. walaupun pos ini dah lama ditulis.. sebenarnya ham dengan bacon tu tak semestinye dibuat dari daging babi... ham dan bacon ada lah cara proses daging tersebut.. Ada beef bacon, ada chicken ham, turkey ham, etc... Gerai William takde sijil halal dari jabatan agama tapi gerai nya pork-free...

Anonymous said...

Hmm it looks like your website ate my first comment (it
was extremely long) so I guess I'll just sum it up what I wrote and say, I'm thoroughly enjoying your blog.
I as well am an aspiring blog writer but I'm still new to the whole thing. Do you have any points for first-time blog writers? I'd certainly appreciate it.


Visit my weblog ロレックスレプリカ

Anonymous said...

When you have both skin tags as well as warts on
your body, you can use the skin tag removal products that will also help you to remove the skin warts.
Fortunately, there are a variety of skin tag removal treatments you can use.

The skin tags will be cut with a method that is in accordance with their location on
the body and size.

Look at my webpage treatment for skin tags (domainsarena.com)

Anonymous said...

Hi there i am kavin, its my first occasion to commenting anyplace, when i read
this article i thought i could also make comment due to this good
piece of writing.

Feel free to surf to my page: asthmasymptomshq.org

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template