Tuesday, January 1, 2013

Nasi Pilaf, Grilled Chicken Paprika, Marinated Lamb & Turki Salad

Middle eastern mood tetiba for dinner sempena 01.01.2013..keinginan memuncak nak masak nasi pilaf...lagipun lama dah tak masak. Sian kat dapur...paling hebat pun goreng telur and ikan talang masin..hari tu balik kampung I dah beli stok ikan bilis , ikan masin & ikan kering...walaupon total up semua termasuk yang beli untuk emak dekat RM70..tapi tetap rasa murah sebab beli kat kampung..beli stok banyak-banyak dari kampung..dekat mak pun beli juga..maklumlah, mak susah nak keluar ke pekan dah sekarang neh..sekadar pegi pekan kecik kat kampung...yeah, kami memborong ikan talang masin secara besar-besaran..bawang dan sebagainya..memang penuh bonet bila balik KL...

Lepas habis keje semalam...sebagai wanita yang dah di ambang 29 neh..sambutan tahun baru tidak diperlukan lagi...dah tu pulak, semalam macam busy jadi Admin satu hari suntuk...stresss...bukan bidang kerja pun...tapi still kena buat!! Apa nak buat..tugas tetap tugas walaupun dah rase macam multitasker..Mood yoya dah hilang..badan letih, memang tak nak ke mana-mana..sekali sekala sapaan mesej buat hati tersenyum seketika..entahlah..memang dah set nak singgah beli groceries, banyak barang dah habes..beli jugak la bahan-bahan nak buat nasi pilaf neh..ikut ape yang ingat..I pun macam Chef Ammar punya konsep..suka-suka hati..hehehe ekcelli, tengok program dia lah I mengade nak makan semua benda alah neh...padahal if nak senang, p je Taipan yang terdekat tuh, berlambak dah restoran Arab, Morocco, Persian walaupun tak sehebat and se-popular Restoran Saba Cyberjaya...maklom lah, semangat kegigihan memasak neh datang ikut angin...original resepi di-olah, ikut tekak...contohnya nasi pilaf tu letak kacang peas..memandangkan memang tak gemar sangat, gantikan lah dengan kismis & cashewnut...



I kalo singgah Carrefour Midvalley, memang selalu jugak ambik Marinated Lamb Shoulder dia...may be sebab bahan perapan dia agak serasi dengan anak tekak..lamb nie ingat nak grilled bodo-bodo je then makan ngan blackpepper sauce..hehehe...lama pulak tak makan lamb...tu yang ambik buat pelepas gian...2 ketul je...harge 1kg=RM26.++...kitaorang gi berkelah pun slalu beli neh tuk BBQ...memukau sungguh time nampak lemak dok terbakar tuh...buat-buat tak tahu...lemak dalam badan pulak bakal beranak-pinak...


Ini ayam paprika....bahan perapan sungguh ringkas...ayam yang dibelah empat..olive oil..paprika powder..garam & serbuk lada hitam secukup rasa...I perap dekat 2 jam juga..may be sebab dok buat benda2 lain sama..tak sedar pun dah dekat 2 jam..tapi bila masak..rasa bahan perapan tu sekata lah sampai ke isi ayam..then, memang tender & juicy...I menipu sket dalam bab pembuatan neh..sebabnye tak de bekas yang besar..lagipun oven haluih cara orang bujang la senag critanya...sepatunya, segala vege kena letak bawah ayam and panggang bersama-sama..so ngelat sikit..for Turki Salad tu..I asingkan..bakar berasingan..tapi bahan sama je guna macam perapan ayam...letak marjerin sket kat tulang pembakar..tak nak letak pun tak pe...pangganglah beliau ikut tahap kemampuan oven memasing..oven I pemberian emak..kire sekehen..tak hebat sangat...so kena panggang lama sket nak bagi betul-betul masak...emak mesti lah mendapatkan ketuhar gelombang mikro and oven yang terkini di pasaran....janji ade, bukannye nak membakar selalu pon!!...



Untuk Lamb, I grilled atas frying pan je...sekejap tak mo lama-lama...namun akibat pengawalan api yang tak berapa nak hebat..ade gak la part yang terhangus..hitam-hitam menawan ok! Jangan pandang hina..hehehe..so budget macam buat steak, medium rare cooked sudah !!! Lepas je masak...nafsu memang x leh contol..tangan neh dok piap seket-seket...sebab dia masak dulu dari nasi...tertekan dengan harumannya...heheheh


Salad pelengkap hidangan...salad cara Turki lah jawabnye...memang orang Turki suka guna banyak serbuk Papprika dalam makanan diaorang....Kita neh suka makan masak paprik jeh dari kedai Siam...selain salad, I tambah juga terung bakar..bakar ngan marjerin, jadi macam penambah perasa lah..lebih masin..tapi satu je suka bab terung neh..rase fluffy bila makan beliau....

Gambar di bawah sekadar plating yang tak seberapa..guna jer ape yang ada...sebenarnya Lamb tu memang lebih kepada nak meratah tanpa nasi...hehehe..so begini je lah rupa nasi pilaf I...resipi nasi pilaf..sekadar 2 cawan beras basmathi, 1//4 lepa susu, bawang holland yang telah didadukan, kismis & cashewnut, garam kot nak bagi masin sikit lagi wpun lepa susu tadi pun dah ade perasa masin, air 3 cawan..pls sukat ikut cawan yang sama sukat beras tadi..kalo tak boleh keras or terlembik lagi..ingat..1 cawan beras = 1 1/2 cawan air ye adik-adik....nieh beras basmathi..tak sama cam beras biasa yang boleh dioter ikut suka hati tu...




Ready untuk makan...siap dah!! hehehe...
Last but not least...I just wanted to wish everyone a very Happy New Year 2013 !Hope that the years ahead bring great hope, joyful, happiness and prosperity to all readers out there..ceh..macam wish berunsurkan Prosperity Burger pulak..hehehe...lagi satu, minta maaf la sangat-sangat kepada yang bertanya pasal EZ Shape Ogawa tu..tu entry lama I...jarang sungguh dah nak belek..emel pun masuk emel yahoo yang jarang-jarang skali buka..tu la..macam segan pulak coz macam terjadi testimoni secara tak sengaja...tapi hakikatnya...badan tetap maintain kembang semangkok...ntah bila nak kurus kalo entry-entry seperti di atas tetap berterusan...apa pun, terima kasih lah ye...ada masa, I cuba reply !!

3 comments:

Anonymous said...

When I initially commented I clicked the "Notify me when new comments are added" checkbox and now each time a
comment is added I get several emails with the same comment.

Is there any way you can remove me from that service? Thank you!


Here is my weblog ... What is a nutritionist Dietitian

Anonymous said...

I do believe all of the concepts you have presented in your post.

They're very convincing and can certainly work. Still, the posts are very short for newbies. May just you please prolong them a little from next time? Thanks for the post.

Here is my website Just Click Gooddayarticles.Com *Http://Article-Crash.Info/*

Anonymous said...

It's really very difficult in this full of activity life to listen news on TV, thus I simply use web for that reason, and take the newest information.

Here is my web-site ... dietician programs

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template