Monday, April 23, 2012

Laksa Yang Penuh Kasih Sayang !!!


Hi bloggerrr !! aha....hadoih...hari nie setelah sekian lama, terbit rasa nak update blog...skali nak log in..lupa password...jenuh jugak la trial and error..las-las buleh jugak...tapi bila dah buleh masuk..meraba pulak nak cari Update New Entry...hahahha..nampak sangat la dah lama tinggalkan arena blog...!! Nie pon rasa terdorong balik sebab semalam time lepak ngan rakan taulan..dok buka issue blog...ha la....dulu kan suatu waktu dulu diri ini aktif benar membelog...hikhikhik..dulu idea nie mai mencurah-curah..gambar tak berenti nak ambik...orang boleh habes makan sepinggan dah, aku tak habes lagi dok ambik gambar makanan pelbagai posisi..semuanya sebab nak tulih belog.... :):):) memang gigih zaman dulu....


Sebenarnya rindu nak menulis ! cuma hambatan kerja sekarang sangat menggila...idea pun stuck ja...padahal ade jer benda yang nak ditulis...rasa waktu cepat sangat berputar skang....rehat sejam tu rase cam 10 minit..boleh kluar awal pun rasa tak nikmat sebab mcm sorang-sorang je..las-las tunggu jugak la keluar ngan budak-budak...time keje mmg keje la..dah rase macam kaunter pertanyaan...telephone kalau tertinggal, mmg dlm perjalanan ke office menyumpah je lah kejernye...ye laaah...satu hal pulak nak kena patah balik ambik..dah la tengah dok menempuhi lautan kenderaan , tetibe tersedar gagau cari phone dlm henbag..tak jumpa pulak !!! menyumpah je lah boleh..pas tu kena ambik nafas dalam-dalam sebab nak patah balik...dulu time kat MapKing...I neh terlebih goyang kaki...memang berani mati update blog time keje..zaman tu zaman tak de laptop or broadband lg..jd gunalah segala fasilitis yang disediakan sebaik mungkin....skang laptop ade sampai dua..broadband pun ade nak akses ape web pun suka hati lah..tapi masa pulak tak de..mate neh letih semedang...kalo sampai rumah awal pun, lebih kepada nak lena je..tue la ada pro and kontra..lemah rasanya...tak semua benda kita boleh buat serentak...hargai lah kehidupan..chewahhh!!


Tengok..dah merepek banyak-banyak..tu pun kira tak sampai 30% hasil bebelan...tujuan sebenar nak upload mejlis makan-makan semalam yang berlangsong secara tak rasmi hasil daripada mimpi I yang nak makan laksa. !!!!! Boleh pulak dapat hidayah dalam mimpi...terus laju je beli bahan-bahan nak buat laksa..sebenarnya tak pandai buat pun...lebih kepada Tokey Bihun Sup I neh..hehehe..namun disebabkan tokey laksa jauh membawa diri..kiter cuba and jaya je lah...alang-alang dah buat tu, buat je la lebih sikit...kami kat rumah saja pun habes dah satu bungkuih...mmg stand by 1 lg bungkuih....saja ajak Mek Ai, Syed and Kak Wan mai makan skali..maklumlah, semuanya masih berstatus bujang..weekend slalunya tercari-cari menu apa nak dimakan..eh tujuan utama, nak bersembang! tu memang tujuan paling nikmat...


Kiter kan konsep isteri solehah..awal-awal lagi dah siap and bagi anak-anak makan dulu laksa tu..anak-anak pun dok ulang brapa round tak tau la..tapi kire sampai habes la laksa satu bungkus...den tengah dok berdondang sayang lipat baju 7 keturunan tuh...diaorang pakat msg kata on de way dah..huishhh terus mak kalut terjun dari katel..capai kunci kerete, terus tuju pasar malam cari Sate and Popiah Basa sebagai extra makanan...sian pulak nak jamu laksa ja !! Balik pasar malam, terus selinsing lengan panaskan kuah, rebuih laksa and potong segala condiment berkaitan laksa..masak air lagi bt air gula..persis buat open house gayanya....lebih-lebih kurang, siap la semuanya sambel tunggu tetamu tiba...


Memang sedang molek, siap je bahan...depa sampai dah depan pintu..Mek Ai sampai dulu..tapi ketuk pelan jeee..kalo I dalam bilik, sure dia kena tunggu sejam kat luar...hahah....Mek Ai masuk, Kak Wan and Syed pulak muncul..tp time tu I kat dapur...ade insiden Mek Ai kata...hahaha..tapi kalo dengar memang tak pernah dibuat orang...tarik pintu rumah orang..confirm betul sebab nampak mek ai..terus tutup balik, bagi salam....huahuahauahua...spastikkkkkk!


Kami memang tak de agenda formal mlm tu...masuk2 pun terus duduk atas meja makan..memang nak makan la..dengan hidangan ala kadar, Alhamdulillah..harap-harap semuanya kenyang..walaupun menerima kritikan membina dari Nahar...dia komplen laksa tak cukup kembang..hahahha...kan aku dah kata aku bukan tokey laksa....terpaksa rebuih dua kali..hehehe sebenarnya hat utk anak-anak pun..gitu gak jadinya...
dah pakat lengoh punggung dok atas kerusi..kami melepak depan tibi...time nie la..tercetusnya bakat terpendam masing-masing..semua layak jadi ahli bahas..tapi awatnya time sekolah dulu pakat dok buat diam tak mau langsung beat Azizah Ghazali..!!! hahah..Zah jangan marah...macam lah beliau bace blog aku..hehe...mana nak tau kot-kot ade peminat misteri search nama Azizah, sampai ke blog aku kang..hehehehe....dalam masa lebih kurang 4 jam jer...tak tahulah berapa isu yang berjaya dikupaskan lengkap dengan counter measure and corrective action skalik !!!sungguh hebattttt...aku memang gelak tanpa tomakninah...


Dalam dok gelak-gelak tu..sometime, kiter akan rasa jugak kerenggangan ngan kawan-kawan yang lain..esp yang dah kawen and beranak pinak...yang dah pindah tempat keje cam cik Samsinar kiter..memang  kami rasa tak cukup korum....so konklusi yang boleh dibuat, memang tinggai hat set-set nie je la hat dok boleh lepak sekali...tapi cik Samsinar sentiase di hati kami..saja buat laksa tanda ingatan !!!! hahahah..beliau macam meroyan sebentar di pesbook....


Adios....gua ada meeting yang perlu dihadiri !!!!!



2 comments:

MiSsOnE HaZeL said...

Thanks mek! Sgt kenyang pd malam tersebut... kami mendoakan agar mek bermimpi lagi agar kami dapat makan makanan yg mek masak lagi..hehe... al-maklumlah, masing2 dok di perantauan, mak dok jauh..hehe....

Liza Nova said...

salam.. eh u ada blog ke.. hehe.. baru terjumpa... rupanya ada team blogger ... ok.. i dah follow :) keep up!

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template