Saturday, July 3, 2010

Stress Di Hujung Kata...


Dah selamat melawat mak and abah...pasti nak tengok apa habuan yang ader..adeh..adeh...choppp....tiba2 mata rase ditarik-tarik apabila halwa telinga dihidangkan ngan lagu ala2 dalam grand ballroom...adusssss....depa tengah testing video...weh..takkan driving tgk GPS tuh sambel dengar muzik yang lemah neh...mau meningkatkan kadar kematian...x paham aku....

Gigih naik bas balik kampung ritu...akibat tiket malam dah sold out, nak tak nak tepaksa jugakla ambik tiket yang kol 1.30 pm tuh...and terpaksa half day....so kol 12.30 dah cabut...ngan harapan leh tiba 1.15 pm kat Seksyen 17 tuh....biarpun dah speed seumpama termakan julap nak cari toilet, tapi beta tak mampu nak buat apa-apa la bila dah jammed...jadi...terpaksa biarkan je drebar bas tunggu I....ok what...i jejak tangga bas tu tepat kol 1.30 pe...ok...den bermula lah perjalanan yang sedikit azab...sebab bila balik siang, bas yang i naik neh...memang suke benorrrr la berenti lama-lama....kol 6.30 petang masih dok berenti lama kat kat medan gopeng ipohhhh tuuu...koi brapa aku nak sampai paret buntaq neh????? leceh tol naik bas siang...kalo malam...kejap je sampai sebab x menyinggah banyak sgt!!!!

Sampai la lam kol 8 gitu...menggigil perut oooo...dah la x makan seharian....asyek togak ayaq mineral je...before balik...singgah kedai talipon wee pinn jap..antaq henset! iskkk...sanggup tunggu balik umah nak antaq henset p pebaik...bukan pe...kalo kat sini...busuk2 hundreddd die nak cas aku....kalo bagi wee pin, dua tiga puloh jer....save buget...tapi kalo kira tiket bas or minyak..mmg la x berbaloi...he3...abaikan...lagipun memang nak balik umah....

Kebetulan ader orang jual otak-otak...singgah la beli jap...tapi lama la plak dok tunggu dier kipas tu...dah tau ramai kastemer...kipas la siap2...den panaskan ajer...nie sampai abah aku dah turun dari keta dah....memang nak kena marah la pasai pa lambat sgt...bukan nak marah kan penjual si otak-otak tuh...tapi nak marah kat aku lerr awatnye lama sangat....hehehhe...abah mai...terus siap...majik gilerr!!! akibat kebuluran...memang otak-otak tuh sekadar jajan je di dalam kete...tiada istilah makan di rumah dah...den abah singgah pasar malam seruling mas....nak tgk kot-kot ape yg ade.....ape la yang nak ade..bila kami sampai depa pakat dok berkemas dah....sempat beli yong tau foo je la...ayam goreng rempah kurma yang menjadi igauan pun..sekadar bleh telan ayer liur je la....pum pang pum pang...sampai umah dah dekat kol 10....

Esoknye baru la dok sembang-sembang ngan mak sambil geledah ape yang patut....dapat la beberapa habuan yang rasenye tak tau nak pakai bila...biarpun ader insiden tidak muat di bahagian dada serta senteng di kaki...tapi tak apa...mak memang bijak sebab buat back-up plan....dapat sekali ngan hijab.....selebihnye mak kata mak tak tauuuuuuuu nak beli apa kat kami....nak beli coklat timbang takut kami tak makan....elehhhh...dalam dok kata tak tau nak beli apa tuh...penuh jugak beg khas tuk barang-barang belian.....sekali selongkar...penuh ngan barang hiasan rumah jerrrr....kacang cerdik dan adik beradiknyerrr tuh memang wajib lah kan berserta ayaq zam-zam...x yah describe pun mmg org akan bawa balik punya.....


I hanya selongkar chocolate-chocolate yang ada....bukak hat mana yang nampak kiut...den kena kat lidah rase sedap...siap asingkan...jadi...dapatlah sebakul neh...hat nie adelah yang terpilih...keh..keh..keh...juga yang bawah nie....sekotak 30 riyal...adela dalm 15 bijik....tinggal sket kat adik i...eleh..dia bukan nak makan sangat...selebihnye..i sorok siap-siap daalm beg.....huduh tol perangai.....ye lah...cekelat-cekelat nie jugaklah mak nak jamu kat kanak-kanak yang lain.....

Macam biasa rumah dipenuhi tetamu.....dengan ayat wajib..."La..kakak ada rupanya" bila mereka ternampak sosok tubuh aku yang besar tak mampu berselindung ini....hahhaha...I memang tak kuar sangat ke depan.....kuar time hantaq ayaq jer...sungguh gadis melayu...auuuwww...sungguh perasan!!! selebihnye I memang jaga line I...mana lagi kalo bukan kat dapoq nunnnnnn.....

Ayer zam-zam dihidangkan dengan bekas pak arabnyeeee...comei jer aku tengok....pandai mak pilih! benda-benda gini la yang banyak mak beli....hehehe...ngan hiasan-hiasan dinding...abah banyak beli jubah, minyak wangi, kopiah and tasbih je tok kawan-kawan dier....

Petang Sabtu....keluaq p pasar malam Sungai Bakap....besa la nak cari makanan paberet!
Memang heaven kalo balik rumah...punggung sentiasa ada atas seat kereta...x dan nak dok kat rumah....kalo bawa balik kereta...lagi aku ligat!!!!!

Kebetulan memang durian dah berbuah kat kampung tuh....ade la orang sedekah 5 biji...lepak kat luar sambil makan doyan...angin plak sejuk jerrrrrrr...slalunye..balik rumah...cuti p la banyak hari pun...tetap rase tak cukup!!!! Nak balik KL...mesti rase liat kemain lagi..



Nie durian kampung aku...kampung relau...selalunyer...memang warna gini je...tak pernah lagi jumpa yang warna kuning betoi.....jangan tertipu dengan warna...hat nie pun manis n lemak...sodap jugak!...memang berdoyon-doyon tiba sebab memang ader dusun...slalunya...kami x yah beli pun...orang kampung mai hantaq depan pagaq...sampai kadang-kadang...tak tau pun sapa yang bagi....kalo jual pun..depa jual pakai raga....seraga lam RM20 hinggit je...bleh buat kenduri kendara dah seraga tuh.....ehhh...terliuq plak dah tengok gambaq isi durian nie........heeeeee.....aku suka hat nie...aku x suka yang isi tebal sangat tuhh....kalo musim buah...memang kami mewah....hahah...especially lepas abah balil dari pi tengok dusun dia di Mahang nunnnn....eh, anda tahukah Mahang tu di mana???? entah i pun x reti nak describe..tapi lam jajahan negeri Kedah la jawapannya....

Ape pun balik kali nie...agak bengang ngan isu bekalan air...mujur malam semalam aku dah humban segala baju-baju aku lam washin machine...selamat dah la cuci...bangun pagi, ayaq tak dak....dah dapat pesanan ringkas mak...hang tak yah mandi lagi la bila nampak towel tersangkut di bahu aku....sat gi nak balik baru p mandi skali, jimat sket ayaq...sebagai anak yang baik, aku turuti sahaja...aktiviti aku pada pagi itu bermula sungguh awal...kol 9.30 dah gigih memasak untuk makan tengah hari...tensen la kalo kena masak time tak daq ayaq nieh...dok kena angkut ayaq kolah pulak....dalam tak dak-tak dak ayaq tu pun...aku siapkan 3 jenis lauk utama...

Kebetulan pak lang coll kata nak mai...emmhh...dah memang mai pun...sambil bawak pelbagai jenis lauk yang dibeli....so makan tengahhari kami berlangsung secara berjemaah....kol 11 dah kalut hidang dah.....memang naik la napsu aku bila nampak ader ikan bakaq ayaq asam...ngan gulai ikan plotan....dah siap makan and siap-siap beg...bawak bekal ape yang patut contohnye...sambal udang....hehehe...aku pun nak menyucikan diri...hampehhhh...setitik ayaq pun dah tak dak dari tangki!!!!!!!

Nak terjun sungai depan rumah...dah x available dah...banyak lintah...takkan gigih nak mandi kat ayaq terjun kot...nak p umah mak-mak sedara yang lain...depa tak dak...depa berjemaah pi Gerik...pikiaq p..pikiaq mai...terpaksa decide p mandi kat kedai ayong dengan keadaan tuannye tak der, yang ade hanya para pekerja.....mujuq la jugak ade...kalo tak...memang dah terbayang nak kena mandi kat tandas awam perhentian bas parit buntaq...tak mboh aku....busssssukkkk....and tak selesa....!!!! moral of de story...aku x suka begitu..buat aku kalut tak bertempat...elok-elok aku leh tempek bedak gincu ape semua kat rumah...kena berangkut bagai...rimas aku...nak buat milo ais peneman perjalanan pun sampai lupa...sebab kol 12 abah aku dah start enjin nak bawak aku p mandi serta menghantar pulang terus.....kelam kelibut aku ambik beg baju yang isinya memang x sempat nak lipat...hahahah...teruknyerr MEKKK!!!

3 comments:

Anonymous said...

mandi kat tandas awam PB? tak sanggop.. :P

bek mandi kat masjid ja..

anand

misscrab83 said...

huish...sj jer kan jaja pict durian tu kat cni...smpi ati kooo...

Cik Faridah Huda said...

imaginasi aku sahaja..hakikat sebenar mmg x sanggop!!!!hehehe...

kiah,
itu hanya permulaan...aku belom berpesta duria yang sebenar...^_^

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template