Bahan-Bahan
Sebelah ayam (dipotong dadu/kecil)
1 paket kecil lada hitam (ditumbuk kasar)
1 sudu lada sulah
2 camca besar sos tiram
1 camca besar kicap pekat
1 sudu tepung jagung (dibancuh)
1 biji lobak merah (dipotong kecil)
Daun sup/daun bawang
2 biji cili merah/hijau
Minyak
Garam secukup rasa
Semangkuk air
Bahan-Bahan Tumis (Mayangkan)
1 inci halia
2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan tumis seperti yang telah dinyatakan sehingga naik bau. Kemudian masukkan biji lada hitam yang telah ditumbuk.
2. Seterusnya masukkan ayam yang telah dibersihkan dan biarkan ia sebentar di atas api.
3. Masukkan sos tiram, kicap, serbuk lada sulah, garam dan air.Kacau sehingga sebati.
4.Kemudian, masukkan lobak merah dan cili yang telah dipotong.
5.Akhir sekali, masukkan tepung jagung yang telah dibancuh agar kuahnya menjadi sedikit pekat. Taburkan daun sup dan daun bawang.Hidangan sedia untuk dimakan.
SeLaMaT MeNcUba!!!
Sebelah ayam (dipotong dadu/kecil)
1 paket kecil lada hitam (ditumbuk kasar)
1 sudu lada sulah
2 camca besar sos tiram
1 camca besar kicap pekat
1 sudu tepung jagung (dibancuh)
1 biji lobak merah (dipotong kecil)
Daun sup/daun bawang
2 biji cili merah/hijau
Minyak
Garam secukup rasa
Semangkuk air
Bahan-Bahan Tumis (Mayangkan)
1 inci halia
2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan tumis seperti yang telah dinyatakan sehingga naik bau. Kemudian masukkan biji lada hitam yang telah ditumbuk.
2. Seterusnya masukkan ayam yang telah dibersihkan dan biarkan ia sebentar di atas api.
3. Masukkan sos tiram, kicap, serbuk lada sulah, garam dan air.Kacau sehingga sebati.
4.Kemudian, masukkan lobak merah dan cili yang telah dipotong.
5.Akhir sekali, masukkan tepung jagung yang telah dibancuh agar kuahnya menjadi sedikit pekat. Taburkan daun sup dan daun bawang.Hidangan sedia untuk dimakan.
SeLaMaT MeNcUba!!!
0 comments:
Post a Comment