Friday, June 11, 2010

Lunch Di Luar Dengan Abah dan Nana..


Sehari sebelum mak dan abah berangkat ke KL...I kluar teman abah pegi tukar duit kat Bank Islam Bagan Serai...amboih...jauh sungguh...Bank Islam Parit Buntar dah kehabisan uwang....kalo tak salah I..memang pekan Parit Buntar tak der Money Changer...maklumlah...bukannya kawasan tumpuan pelancong..pekan kecik di utara tanah air jer...adik I pun ikut...sebok je dier tuh...sebok bukan ape...sebok nak ajak I singgah Watson Paret Buntar...ha ada la tu dia nak pow I tuh....kluar kali nie jugak tuk beli barang-barang last minute yang mother I tertinggal tuk beli...memang dari kecik sampai besar banyak habeskan masa di Pekan Paret Buntar biarpun alamat rumah adelah Pulau Pinang.....hahhaha...rase lagi mati akal kalo p pekan Nibong Tebal...langsung rase tak der ape melainkan Yawata yang tak menarik hati tuh...pekan Sungai Bakap???? lagi la...tapi I mengaku yang I rajen gak p pasar malam Sungai Bakap...nak p pasar malam Parit Buntar selalu miss coz pasar malamnya hari Jumaat...slalunya hari Jumaat malam baru terhegeh-hegeh nak balik...hehhehe

Dah selesai semua urusan...tengah panas terik tuh...tekak pun rase sangat dahaga...mula nak bayangkan ayaq nyioq tepi Sungai Kerian...pas tu abah I tanya nak makan kat mana...ya...itu dia..dah lama dia tak tanya I...seharusnya tak leh bagi abah keputusan sebab sat lagi dia mesti nak bawak kedai paberet yang hanya menyajikan masakan berasaskan gulai sahaja kat pekan Bandar Baru Kedah...wahahaha...saje sebut banyak negeri..jangan pening okeh..I memang tinggal di sempadan 3 negeri....semuanya dekat-dekat...so I terus ajak abah p makan Bawal Goreng Garing kat Jalan Sekolah..and berdekatan ngan Hospital Parit Buntar....orang paret buntaq mesti tau punya...I kalo ader urusan di pekan Parit Buntaq sehingga menginjak tengahhari...2 kedai nie je yang i slalu singgah tuk beli lauk tengahhari...1 kedai Mak Ngah kat pekan lama Parit Buntar...and satu lagi, kedai nie...

Mak I tak ikut...dia suka stand by kat rumah takut ada orang mai ziarah....
so kami makan bertiga je la...I order 2 set bawal goreng dengan sup campur...nasi putih 3..hehehe..air pilihan masing-masing...okeylah...orang tempat I pun memang tak sah kalo makan tak der kuah gulai....so dengan set bawal tu...ade kuah gulai, sambal belacan, sambal kicap, ulam-ulaman dan bawal goreng...tak mau bawal leh ganti benda lain...ayam pun ader...tapi specialty adelah Bawal Goreng...so..i kalo singgah mesti order ikan bawal je..tapi nasi ayam madu dia nampak macam menarik jugak :P

Ini adelah Set Bawal Goreng garing.....
kalau rase tak der kuah...boleh order sup sebagai tambahan...

Ulam-ulaman dan adik-beradiknya iaitu sambal belacan...
sambal kicap tuh habuan nak cicah ngan ikan bawaiiii....


Bawal goreng garing yang wangi jerrr baunyerr....
Kuah gulai yang ironinya dituang kicap diatas bila dah campoq ngan nasik...
tapi kan...I tak gemar sangat la makan gulai...
sekali sekala jer kepingin nak makan gulai ikan sembilang...
kalau tak der tak pe..I tak cari...jadi..I bukan lah Penang-Kia punya orang....hahaha
heran dengan diri sendiri..awat tak suka makan gulai...


Sup campor penyeri rasa...bestttt...
sup utagha memang best!terangkat punya....

Abah I yang dalam keadaan tidak bersedia...kehkehkeh..
pas tu dia kata...
"Ang nie tak berenti dok ambik gambaq..makan lekaih!!!"
tengok tu botoi kicap di setiap meja...memang nak lawan ngan gulai tadi..
dah kena sound..I pun pokus kat makanan je la....

Dah kurang orang sket sebab dah dekat kol 2.30 pm..
perut I dah kenyang...tapi Nana rikues teh ais bungkuih tok bawak balik....
Dia bukan makan sangat pun..nasik pun tak habes...
dok balun ayaq dari mula sampai....jus tembikai I pun die tibai sampai habes..
memang rugi bawak dia...dari kecik ade masalah jiwa makan kat kedai tak reti nak bagi habes.....hahahhaa

Total RM 22.00...okey lah tuh...I makan sorang kat area opis nie pun dekat RM10.00...cekik darah betoi...tu pun dah cut off tak makan pagi...atau either 1..tapi skang neh nampaknya I prefer breakfast lagi dr lunchhhhhh....malas aih nak start enjin..

5 comments:

aZr|n said...

terliuq tengok sup tu!

Cik Faridah Huda said...

hujan lebat nie ienn...aku pun dok terliuq jugak balik...kalo la dapat hirup sup panas..amboi nikmatnyeeee

Norizatul said...

I'm new here..hyep!!

Nak tanya..saya ada baca entry pasal huda komen pasal LBS..tahu tak ape ending untuk lagenda kasyah berakhir..I want to buy that b00k..tp nak make sure its worth it...Pls..I need ur opinion

Cik Faridah Huda said...

Hai Norizatul...

for the truth, hold on dulu niat nak beli Lagenda Berakhir..coz mmg pndgn saya..ia kurang mencengkam jiwa..kalo ader kawan yg dah beli, pinjam je..tp kalo tuk koleksi..x salah nak beli...

ending dier tak bes...and saye x puas hati ngan ending dier sbenarnye..hehhe...tuk lebih detail, tunggu saye apdate okeh...

Norizatul said...

Cant wait..Pls..update anytime..

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template