Thursday, April 10, 2014

D'Bakul Indonesian Cuisine Restaurant, Taipan (Subang Jaya)


Another hidden gem to reveal in Subang Jaya!
As usual...I hanya ada semangat nak update entry yang ader kaitan dengan makanan je..hihi...So kali nie, I nak review pasal D'Bakul restoran.

D'Bakul Indonesian Restaurant nie terletak di Taipan Business Centre..corner lot and next to Bank Islam Taipan.. I rasa this restoran baru mula menapak di Taipan since last year..coz before this memang tak ade..lama dah I dok peghati bila lalu...tak sabaq nak singgah...bila gugel..tak banyak sangat review...so I memang dah tak sabar nak pegi sendiri..rasa sendiri and buat food review sendiri...

My first visit was somewhere in September 2013. I went alone cause there was nobody could be invited to join me on that time. To be truth, sometime i love to be lone-ranger too! I macam tengah lepak sorang-sorang kat rumah di hari Sabtu nan indah...den ahli kariah pun tak de...berguling sana berguling sini...perut lapar! Muak pula rasa nak makan area fudkot..So without no doubt, I give it a try!

And then I buat revisit again in November 2013, this time with Wani and Sha..latest, I pegi semalam ngan Kak Ekin!! Har la..dia wassap ajak jumpa..den kena bagi recommended location...after work, wahaha..dengan mengambil kira bab trapik jam..parking dan ketiadaan air (current issue for Selangor resident..haih)..maka I suggest kan D'Bakul je coz Kak Ekin pun nak dinner sekali...So semalam sampai situ agak awal..dalam 6.30pm gitueee...memang parking dekat Taipan too awful, tak kisah dah cuti ke ape..what to do? we as resident have to combat with this situation everyday..yer lorr..our residential area..u nak pegi bank ke klinik ke makan ke..nak pegi kedai DIY ke..nak beli baju..semua kat situ !! So nak tak nak..terpaksa jugak la..seboleh-bolehnya I akan cuba jugak elakkan waktu-waktu genting...Namun niat yang baik akan diredhoi di jalan-Nya...hihihi. Choih dapat parking! Lagipun ada reservation parking for D'Bakul customer...dah tu kalau dah datang time puncak...yang reserve pun sure full kan? Pandai-pandai lah nak hidup...hihi

Makan enak , pelayanan istimewa, harga terjangkau!

Moto DBakul rasanya tuh...hehee.. Ape pun, bagi I lah...jejak je kaki, U akan rasa wow dengan dia punya ambiance !! Memang betol-betol cantek and U akan rasa bagai ada di Indonesia..yang penting cozy & comfort..selesa, langsung tak sesak walaupun ramai orang...then, akan dihidangkan dengan musik Sunda menemani makan malam anda...I nampak ramai Chinese yang suka makan sini !! Memang setiap kali datang pun, Chinese yang ramai...except yang 2nd visit..ade weols dengan family Chef Ammar jewr..ala yang Masak dari Hati Masak With Iman tuh...Al-Hijrah !! tu pun sebab kitaorang pegi lambat tunggu Sarihah Hafizah balik keje...kekeke

Pelayanan memang sangat tip-top. Dari luar lagi waiter dah sambut u and akan bawak u ke 
meja makan...Standard restaurant, den bagi menu sambel suggestkan diaorang punya specialty and menu baru untuk dicobaaa...so tak yah pening kepala..tanya ja waiter if tak tahu nak makan apa...kat sini ada konsep ala-carte and set..Set lunch pun ada esp untuk yang nak cepat...pasti lah pilihan I Set Ayam Penyet jer... Waiter memang friendly !!

If nak open table..silakan menu ala-carte.
Time makan bertiga tu..weols order Nasi Putih, tempe goreng (actually nak ambik set goringan komplit, tapi tauhu dah habes),Talapia Saos Manja, Udang Sambal Petai and Kangkong Goreng Belacan. Air memasing lah I sekadar Ice Lemon Tea..Sha ambik cendol and wani if tak salah durian belanda...






Menu : Sebahagian jer la takkan nak snap semua..kang orang dah habes makan, I tak sempat makan...





Ini Nasi Putih. Walaupun tampak sikit and 1st impression akan cakap..
"Weh, cukup ke neh!"
Percayalah..ia memang cukup dan sangat mengenyangkan coz teksturnya lebih macam beras Thai mean macam berpulut sikit...and wangi juge!


Tempe goreng. walaupon bukan wong jowo, I memang suka makan tempe...Kengkadang tu, beli tempe den balik bancuh tepung...goreng je..buat sambal kicap..perghhh...hujan pulak..memang sedap layannnnnn...hahaa


Udang Sambal Petai..menyelerakan bukan?? Walaupun nampak macam merah mak ngah, tapi tak yah gusar..tak pedas sangat...coz guna cili hidup!
Terbaekkk..time-time tak dak ayaq neh makan petai kannnn...hanceng la toilet!! Pastikan curah betol-betol...tapi memang lama tak makan petai, so tak mampu den nak kawal napsu..



Kangkong Goreng Belacan , portion agak banyak..dan sedap jugak bagi tekak I.
Lupa nak mention, sebelum main dishes sampai..setiap meja akan dibekalkan dengan icip-icip  dalam bakul kecik (kudapan lah kot dalam bahasa melayunya)


This one pula ikan talapia yang dimasak dengan sous manja...isi ikan talapia digoreng tepung terlebih dahulu and dituang sous manja...sebenarnya sos mangga hikhik...RM28 ringgit..ok sebab ikan tu besar, kami bertiga makan pun x habes..tapi tu harga last year..diz year naik 2 ringgit..dah jadi RM30.


Rasa macam sikit je menu yang diorder, tapi dia punya kenyang memang macam buka puasa minum dua jug ayaq!


Belakang Wani tu Che Ammar and family. Ada mak dia sekali. I dok perasan mak dia dok tengok meja kami ja dari saat mula masuk. Tujuan asal ada gak perasaan nak pegi ambil gambar dengan Chef Ammar, dah mak dia asek dok tengok..kansel lah jawabnya!! Tu jugak owner restaurant tengah dok beramah mesra. Apa pun I tengok Chef Ammar macam kekwat jugak. Sampai je setiap hidangan terus dia ambik sudu and rasa. Den complaint. Wahh..Divaaaa...ada la tu yang tak kena dengan tekak middle eastern dia... tengok dalam TV beliau macam bes je..seronok tengok dia masak..tapi kat luar macam payah nak dekat..sorry, just my 20 cent!!


One of the main makan place. Ada juga giant frame tuk tujuan bergambar.
Ada ja ambik. tapi memandangkan muka ala-ala mak cik beranak 6..malas la nak upload buat tatapan umum! Ruang makan ada 3 kot..bawah..second level..and 3rd level..cuma yang 3rd tu tak berapa pasti coz x nampak orang sangat..so kalau salah minta maaf...yang nak santai makan open air pun ader juga kat level 2.... Seriyes rasa cam kat Indonesia...rasanya bab perabot and perhiasan pun pemilik dah habes ratusan ribu agaknya..nice effort sir!

I rangkumkan sekali dengan kunjungan weols kelmarin.
Memandangkan kak Ekin dah lapor, ate makan western katanya time lunch..belom bertemu nasi..Maka I pun pilih nasi hidang juga...Waktu order tu weols ambik Nasi Bakar sebenarnya..nak try..tapi tak sampai beberapa minit, waiter datang balik inform Nasi Bakar udah habes..kalau mau, Miss perlu tunggu pukul 8...ngakk mau gue..teman gue udah laparrr...so terpaksa switch kepada nasi putih ...

Lauk pula weols ambik Ayam Pepes Sunda..yaa sebut betul-betul...pepes ya pepes!! Jangan salah sebut...lucah kang! Then I rase nak try cumi masak saos padang..tapi waiter suggest udang coz hidangan cumi macam sikit portionnya compare to udang...maka udang sambal petai juga yang jadi pilihan ... untuk sayur, dia suggest Gado-Gado...habes makanan semua sampai..baru perasan tak der kuah langsong..so dinner weols semalam memang kering kontang...sebenarnya boleh je minta sup kosong..haha cuma I rasa tak leh go sangat dengan sup indonesia...may be sebab letak serai agaknya...hihi

Ayam Pepes!
Orang indonesia pasti sudah tidak asing kan dengan makanan yang satu ini , daging ayam bercampur dengan olahan bumbu khas indonesia yang di racik dengan pas dan pedas rasa nya ...hehe..so ayam pepes sebenarnya ayam kukus yang dikukus di dalam daun pisang bersama2 dengan bumbu khas.... Tidak pasti apa yang ada dalam resepi bumbu itu tapi I paling dapat recognize rasa daun salam ngan kunyit..

Gado-Gado!
Kemudian gado-gadonya enak bangat. Sedap saus kacangnya itu. Pekat and teskturnya amat halus. Ala-ala pecal Malaysia cuma pecal Malaysia kuah kacangnya agak kasar ...Rasa awet muda pula makan Gado-gado, steam vege gitewww...boleh buat ulam!





Me & Kak Sikin GIS atau lebih dikenali sebagai Saripah Aini.
YB Ghazali lah tu yang mulakan time kelas dier..lekat sampai sekarang !!

Di bawah ada alamat komplit untuk yang ingin cuba :

Add : 55 A Ground Floor USJ 10/ 1 F Taipan, 47620 Subang Jaya, Selangor
Tel : (603)80206813 - (603)80231212

Coordinates : E 101.583358   N 3.047130

Or link fesbuknya seperti di bawah ;


Thanks D'Bakul. Makanan dan layanan yang disajikan buat para customer sangat memuaskan hati ! I love fine dining very much ! Thanks to all of your team.

Hah, takut sesat di Taipan dan tak jumpa this restaurant?? Cari ja kedai yang ada Giant bakul kat main enterance..itulah D'Bakul.


3 comments:

tiga lalat said...

meriahnyer uools., ;p

Kostya Shaknov said...

Возбужденные- где в Харькове стоят проститутки
Веселая, ласковая и страстная одновременно! Очень люблю секс! Приглашаю к себе в гости, чтобы доставить тебе максимум удовольствия! Ненавидим добродетель здравствующую, с завистью ищем исчезнувшую с глаз.

PAk JUSTAN DI BATANG said...

Hari ini saya ingin mengunkapkan tentang perjalanan hidup saya,karna masalah ekonomi saya selalu dililit hutang bahkan perusahaan yang dulunya saya pernah bagun kini semuanya akan disitah oleh pihak bank,saya sudah berusaha kesana kemari untuk mencari uang agar perusahaan saya tidak jadi disitah oleh pihak bank dan akhirnya saya nekat untuk mendatangi paranormal yang terkenal bahkan saya pernah mengikuti penggandaan uang dimaskanjeng dan itupun juga tidak ada hasil yang memuaskan dan saya hampir putus asa,,akhirnya ketidak segajaan saya mendengar cerita orang orang bahwa ada paranormal yang terkenal bisa mengeluarkan uang ghaib atau sejenisnya pesugihan putih yang namanya Mbah Rawa Gumpala,,,akhirnya saya mencoba menhubungi beliau dan alhamdulillah dengan senan hati beliau mau membantu saya untuk mengeluarkan pesugihan uang ghaibnya sebesar 10 M saya sangat bersyukur dan berterimakasih banyak kepada Mbah Rawa Gumpala berkat bantuannya semua masalah saya bisa teratasi dan semua hutang2 saya juga sudah pada lunas semua,,bagi anda yang ingin seperti saya dan ingin dibabtu sama Mbah silahkan hubungi 085 316 106 111 saya sengaja menulis pesan ini dan mempostin di semua tempat agar anda semua tau kalau ada paranormal yang bisah dipercaya dan bisa diandalkan,bagi teman teman yang menemukan situs ini tolong disebar luaskan agar orang orang juga bisa tau klau ada dukun sakti yg bisa membantuh mengatasi semua masalah anda1.untuk lebih lengkapnya buka saja blok Mbah karna didalam bloknya semuanya sudah dijelaskan PESUGIHAN DANA GHAIB TANPA TUMBAL

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template