Tuesday, November 18, 2008

KeK BaTiK My ReSePi...

Lama dah x buat entry makanan...bak kata sorang sahabat lama..blog Mek macam kelas masak memasak...konon-konon cam pakar la lam bidang mengetok kuali nie...hahahha...padahal..main baling je masuk lam kuali...x bertauliah langsung!!! So...anak-anak..kawan-kawan...ari nie Mek nak berkongsi resepi Kek Batik...ni resepi Mek ngan mymum....main agak-agak je...x der rujukan pun...kalo tengok kat website yang lain..mungkin caranye berbeza sedikit...nama pun resepi sendiri..main hentam keromo je la...walaupun agak-agak..tapi time dah masak...tetap bes tok dimakan

Kek batik ngan Mek memang sinonim...sangat sinonim time zaman belajar dulu...time kat skolah...kat matrik..dan jugak UTM...kirenye kalo balik kampung..nak balik semula ke sana...kek batik la jadi buah tangan tok sahabat handai sekelilingku....dulu time skolah..kat satu sudut dorm kitaorang..kitaorang ade letak 2 buah meja...kat situ tersusun segala makanan untuk diambil umum...dan kat situ juga tempat menyusun pinggan mangkuk..hehehe..sudut tu..kitaorang panggel D.A.P.U.R....so kalo balik dari BBM(pulang bermalam)...masing-masing pakat letak buah tangan...and yang plg besar..tupperware Mek sebab berisi kek batik...mahupun nasi goreng ayam...

Kat bawah nie...bahan-bahan tok kek batik...simple je...nak buatnye pun simple...x yah guna oven pun...

Bahan-bahan :

1 kati biskut Merry (dipecah duakan kesemuanya) 1 tin susu pekat manis (besar) 1 ketul Buttercup 1 paket milo (sederhana kecil) 1 botol serbuk koko 1 botol chocolate rice (chocolate/colorful) 1 cawan air




Pastikan kesemua kepingan biskut Merry dipecahkan agar tekstur lebih cantik


Panaskan kuali (non stick pan)...masukkan susu pekat manis, serbuk milo, serbuk koko,air dan Buttercup... Pastikan api tidak terlalu kuat untuk elakkan bahan-bahan ini hangit...!!!


Setelah semua bahan cair dan sekata...masukkan kepingan biskut Merry...hasilnya adalah seperti di bawah...


Gaul sehingga rata dan sebati...sediakan bekas yang sesuai dan sapukan sedikit mentega di atas...kemudian...masukkan adunan kek batik ini ke dalam bekas dengan pantas (ini adalah kerana kek batik mudah mengeras di dalam kuali)....Gunakan pembalut Buttercup untuk meratakan kek batik dan tekan sehingga padan...akhir sekali..hiaskan dengan chocolate rice..




Dua jenis hasil kek batik dari adunan yang sama!!!


buat yang rindukan kek batik Mek..boleh cuba buat sendiri..time makan nanti..ingat lah aku ye..hehehe

8 comments:

::DNaZ:: said...

Blik ni aku nk wat ah..aku mmg kempunan nk mkn kek btik ang..asal mkn kek btik jer tgt kat ang..xda kek batik yg lagi best dr kek btik ang!Betul guys..xcya tryla rs kek btik mcrieda nie mmg sdap!2 thumbs up 4 mcrieda!

Cik FariDah Huda said...

kok nanti bisa dibuat kilang kek batek!!!

JustAgurlzNotAprincess said...

mekkk...
nak try wat...
tp problem part milo tu r..
karang xjd kek batik..
jd kek milo lak kalo slah...

lieya shayunk said...

erm...
cam sdp je kek batik tu..
nk skit leh x??
akk, jom kita xchange link nak??
http://lieyalieyani.blogspot.com/

Cik Faridah Huda said...

to ita : ala...aku lupe ar nak tgk braper ratus gram.....ahak..ahak...dok x puas hati pasai milo je...

Cik Faridah Huda said...

to lieya : boleh...antar wang pos..nnti akak poskan...xchange link?for sure...

::DNaZ:: said...

mek,aku dah wat..hehehe pasnie leh ar bukak cawangan hahahah anyway,mmg sedap!!!(puji dri sendiri la..kl x ang bkn nk puji..hahahaha)

Cik Faridah Huda said...

x pe..aku x kesah acik oi..
puji le selagi bleh puji diri sendiri..aku nak puji jugak..tp x lengkap rasenye kalo aku x rase hasil yg ang buat tu..aku postponed lah ye..

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template