Friday, August 21, 2009

Last Two Days Before Ramadhan....

Tetiba Mek membuat analisis tentang apa yang dimakan oleh beliau 2 hari sebelum berlabuhnya tirai Syaaban....dan mengalukan ketibaan Ramadhan...yang membuka kembali tirainya setelah 11 bulan diberi mandat dan kuasa untuk makan sepuas-puasnya......erkkkkkk....bila dah buat analisis.....berlegar2 frasa kata.....

Adakah anda makan untuk hidup.....

atau

Anda hidup untuk makan?????

Umpama Tiada Esok Bagimu untuk makan.......
tapi percayala..teman-teman sebantal pun...
tak berenti nak makan itu...nak makan ini.......
and menurut perbincangan mesyuarat tingkap ahli rumah...
mereka ingin menikmati Aiskrim Wallss yang dok iklan dlm TV tuh pada ptg ini..
alah..hat brownies ke ape tuh...Vienetta ke....ntahlah...tapi yang itu la...hehehehe...
tugas telah diserahkan kepada Auni tuk pegi membeli...
tapi tak tau la budak kecik tu pegi beli ke x.....p~

Weiiii...macam la bulan posa kiter bakal kekurangan makanan....
syukurla..kerana makanan tidak pernah putus....
hatta bonda ku sendiri telah membeli ikan masin buat bekalan anakanda beliau di perantauan ini..
sungguh spoiled bread..ikan masin pun dibekalkan!!!
bagaimana pula ngan telur asin??????? kurang suka jawapnya...





Gambar ini hanya gambar hiasan....
pendek kata sebagai gambar mula....
seperti sebuah teks ucapan yang ada perenggan mula..dan perenggan penutup!!
Jom Jalan-Jalan Cari Makan ngan Mek.....


Coconut Milk Shake....
telah dibeli pada suatu petang dalam dis week jugak....
sebelum membeli...berkira-kira di dalam kepala otak...

"Nanti bulan posa mesti abg ni x juai dah....
Baik aku beli la!"

satu bentuk mentaliti yang sukar di ubah............


Hari Khamis, 29 Syaaban


Ini breakfast I tuk pagi kelmarin......
Nasi Lemak Rendang Daging.....
uhhhh...bila dengar sangat berkalestrol....
penambah lemak yang bagus......
Tapi sebenarnya....I nak beli Pau Sambal.....
tapi disebabkan I ni baik hati...
I telah mengalah dengan seorang Mamat neh yang sama2
berebut tok dapatkan Pau tersebut..
Sangat kecewa kerana sudah lama tidak menikmati keenakan
Pau Sambal itu....
walaupun rupanya huduh...namun rasanya lazat....



LUNCH HOUR mmg I dah lama x makan! (>;<)

Den petang...mula tergambar nak makan Steamboat Cucuk-Cucuk...
Tapi memandangkan jalan untuk ke tempat orang jual steamboat tu jam....
I x jadi ke situ......ke belah lain pulak!!!


Kepak Ayam Madu melambai-lambai.......
Beli seketul ngan cenonggeng ayam bakar!
Mabeles.....my paberet la kepak-kepak ayam neh....

Beli Bihun Sup jugak tuk buat makan malam.....
siap ada begedil lagik..meriah pulak sup I semalam....



Tengah dok tunggang terbalik depan TV selepas kekenyangan....
walaupun mata layu melayan Gadis Melayu tuh....

Tetiba Amirul ajak keluar.....memandangkan beliau akan pulang ke kampung malam ini..
dan bercuti agak lama!!!
Keluar pegi Shah Alam...and cari tiket tok balik kampung next week...
USJ sekadar berangin.....tapi hujan renyai-renyai area Shah Alam......
semakin lama angin makin kuat.....
hujan pun makin lebat......mataku sudah layu.....

Besala orang laki..mesti nak singgah Mamak tengok bola....
diturutkan saja kemahuan....
aku umpama memandang sepi ruang-ruang di dalam restoran...
Bila Nampak Bola..aku juga telah dibuat-buat tidak nampak...hehehhe..
ade lori ade bas..ingat tuh!!!

Terpaksa layan perasaan sorang-sorang....
sambel menikmati Teh tarik......



dan juga...Roti Sardin....!!!!!!!!!
Chuppp......ini dikongsi....
sekadar melepaskan batuk ditangga......
tapi tetap dimakan.......



"Awakkkkkkkkk...Jom la balikkkkkkk...ngantok dah neh!!!"

terus sound direct setelah dekat sejam Amirul melayan bola tanpa menghiraukan aku di sisi..
eeewaaaaaaaahhhhhhh....
Masuk lam kete..terus segar..taktik itu penting...

Hari Jumaat, 30 Syaaban...hari ni la

Sebenarnya...I telah mendidik perutku untuk makan pagi 3/4 menjak neh....
pagi nie....stall yang jual nasi lemak kueh mueh...ramai dah x meniaga.....
oppppsss...lupa plak nak p menjengah stall nasik lemak kakak n bibik.....
di kawasan perjiranan USJ 6 tuh....
diaorang dok pesan soh dtg before puasa...tapi I x sempat la 3/4 hr nie....
banyak beli di kawsan opis je...hehehhe....
I mmg suka beramah mesra ngan manusia2 yang berkaitan dgn makanan neh...

Today punya breakpas...terpaksa beli di restoran......
So pagi ni...I tapau bihun goreng aje.....


Tapi terpesona jugak dengan nugget yang digoreng rangup.....
I ambek nugget seringgit........sebagai kudapan eksesais mulut!



Den kat opis...cam biasa..I ade bawak bekalan kordial Sirap F&N dari rumah......
nikmat ooooooooooooo minum sejuk-sejuk


Tiba lunch hour....Kaki I keluar jugak...
memandangkan...ini lunch yang terakhir be4 berpuasa....
bersama-sama dengan PrinceSs, PermaiSuri n MisSCrab ke SeSeNDuk
menaiki mobilku memandangkan helmet x bawa.....

Teh O Ais Limau dipadankan dengan nasi campur....
ambik ikan keli bakaq..ayaq asam...sayur kailan...and pedal ayam masak kicap...
huh..meriah betul zat pemakanan I ini ari...

Before balik...singgah kedai Baked With Yin......
dah macam pasaraya kek hah...
Ramai betul kaum wanita membanjiri....
fenomena biasa la tuh menjelang perayaan.......

Nampak Lori Jambu 88.....
Nak tutup mata....
tapi kaki melangkah jugak....
masing-masing nak membeli.....

Kak...Jambu Seringgit...Air Jambu Spesial satu!



Malam niee....Mek dijangka akan beli Nasi Daging Merah..
sebagai makan malam merangkap makanan tok Soq sekali.....
boleyyyy?????????????


Ini adalah gambar penutup tuk sesi....
Jalan-Jalan Cari Makan ngan Mek.......


Buat semua sahabat handal....yang maya atau pun tidak...
yang mana penah menyinggah di belog usang ini.....
Salam Ramadhan diucapkan.........
Selamat Menjalani Ibadah Puasa.........

8 comments:

::Dnaz:: said...

Selamat berpuasa jugak mek..1st day puasa bukak blog ang..ya allah..awat byk sgt makanan?serius terliuq..tahan2..huhu

SYED NAHAR said...

cis jahat entry makanan ni..aku pun nahas gak sebab baca di bulan puasa. benci kat mek! hhahahaahah..

MiSsZiLa said...

selamat berpuasa...

Cik Faridah Huda said...

ye..ye...selamat berpuasa....bleh bukak blog I...tapi ambek bau je lah ye...jangan terliur....dosa tu..smua dah besaq2 neh...aku babab kang...

Cik Faridah Huda said...

Bulan posa kat mewah makanan....
maafkan aku syed kerna telah membuatkan dirimu membenci diriku....hahhahahaha...

syed bukak posa makan apa 2day?
aku x leh berpikir coz ngantokkk...

Cik Faridah Huda said...

Selamat berposa Kak Wan!!!!

.::haS::. said...

ang dalam gambar tu nampak dah kurus..

Cik Faridah Huda said...

Ya ka...???
Bes betol komen anda Cik Has...

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template