Thursday, August 27, 2009

Lottiiiiiihhhh Den!!!


Ini gambar las week punya xtvt makan-makan....program berbuka puasa berjemaah anak menantu cucu cicit Allahyarham Haji Mahamud dan Allahyarhamah Hajjah Maznah...jika dikira....sudah 16 tahun arwah tok dan wan meninggalkan kami semua....kalau mereka masih ada...pasti meriah rumah di kampung Sungai Kecik tuh..kini...mak aku yang sering kali mengambil alih aktiviti perhimpunan keluarga neh...ooopppsss...family sebelah mak nie..mmg sedikit kecil jumlahnya berbanding family abah....dalam 30 orang je...hmmm ntah lah...bagi aku...terasa sedikit kejurangan untuk family abah..tak tau la sama ada mereka yang meletakkan jurang...atau aku sendiri yang create jurang tuh....yang pasti...aku lebih rapat n mesra dengan family sebelah mak.....cuma 4 orang yang tak hadir melengkapkan pertemuan.....Siti ngan Aisyah (anak pak cik) x mau ikut balek kampung disebabkan bahang PMR n SPM yang kian terasa....Mat (Adik Syiqah) dah balik ke KL petang Ahad tuh...and Abg Ngah (adik Kak Long) juga tidak nampak muka.....segan kot..maklumla...sepupu lelaki yang lain..masih kanak-kanak sekolah...dan juga ketiadaan arwah Abah Din yang telah pergi lebih kurang 2 tahun yg lalu..yang lain..semua berkumpul di bawah satu bumbung......

Aku baru sampai dari KL pagi Ahad tuh ngan pak cik ngan mak cik...uiii memang letih....tempat singgah yang pertama..adalah umah Mak Njang....sampai pun dah lambat...dah dekat kol 6 pagi..so..x sempat sahur...melepas nak makan gulai ikan keli Mak Njang...tu la Pak Cik..sapa soh berenti 5/6 kali...huhuhu....then..baru abah datang ambek aku...walaupun penat...bila tengok ja muka kembang semangkuk Wa Syiqah ngan Adeq Yah...terus hilang penat...bleh plak sambung bercerita...itu perkara biasa!!!


Ketibaan YB Puan Solha Haji Mahamud...p~

Balik umah...Mak macam teruja ja tengok barang-barang yang dia pesan.....seronok katanya..sambel dok bawak keluaq stok-stok baru.....nak habaq kat aku...yang almari mak dah penuh ngan kain pasang tidak berjahit...memang banyakkkkkkk sungguhhhhh.....heheheheh...aku jugak borong barang dapur tuk mak...jauh tuh aku beli...tapi ok la..bleh guna time bulan-bulan posa....and aku jugak bawak balik potpuri yang dibeli di Jalan TAR ari tuh tuk mak....actually mak aku request barang & batu-batu hiasan from IKEA memandang barang2 hiasan dia kini kian berkurangan...tapi x sempat la nak p beli....

My abah dari jauh dok ronda kawasan

Lepas sembang-sembang ngan mak..mak bagi mandat BOLEH TIDUR...memang kenalah ngan pepatah umpama orang mengantuk disorongkan bantal...memang peluang itu digunakan sebaik mungkin lah tuk aku mengeroh sepuas-puasnya......jap lagi...around kol 3..aku nak kena bangun dah....tugasan di dapur menanti!!!

Bersantai sambel menunggu waktu berbuka

Mata aku dah macam digam....sangat lah mengantok...dengar bising-bising di luar....hurmmm...gangguan betol....
budak-budak nie....hisshhhhh.....den nampak muka si Sikin masuk lam bilik aku seraya berkata....

"Kak Chik ni tidoq seksi sangat aih..."

"Ala seksi apanya.....tidoq pakai baju pa..."

"Kak Chik ang suka tidoq buat gaya Superman....dah la...bangun lekas..p masak"
tiba-tiba ja Mak I muncul....

Gaya Superman???
sapa penah tgk aku tidor je taw cammana gaya itu digayakan ketika tidur...hik..hik..hik



Dillah ngan Asma...

Menu utama tuk bukak posa kali nie..adelah Mee Mamak...ala-ala Mee Rebus jugak...
Kuah mee tuh..dah sedia dimasak oleh Mak Lang Maliah..perghhh...kaw betoi aku tgk....
Tapi mak request aku masak nasik jugak....katanya....nanti Pak Long ang mai..sure dia nak makan nasi juga..
adelah dua tiga jenis lauk yang dimasak......Bila Mak Lang Chun mai...ade tambahan lauk lagi..kerabu ngan gulai Jantung pisang.....yang paling bes..beliau buatkan kitaorang KALAKATAR......makanan asal usulnya dari kaum Banjar...memang agak pamos di utara Perak neh....selama nie....aku tengok benda nie dalam TV jer....ala..yang masuk Majalah 3 bulan puasa las year....tapi dis year punya posa...KALAKATAR di depan mata....baru tengok dah terliur......belum makan lagi...kejap lagi aku komen bab kalakatar neh..simple kueh neh...tapi...rase ummppphhh giler....


Usamah muka mengantok jerk...

Kak Long pun x terlepas gak dari menunjukkan bakat beliau dalam bidang masak -memasak....sebab selama nie...aku hanya perna merasa Maggi Kari yang direndam dengan ayer hangat sahajer..juga Mee goreng yang digoreng beliau ketika aku n syiqah berkunjung ke umah sewa dia di zaman muda dahulu...cheeewaahhhh....Kak Long buat cocktail custard.....enak dimakan ketika sejuk..tapi bekalan ais pulak x mencukupi......

Mr. Adam Afif ngan Cik Wa Syiqah...

Kakak ngan Tok Aki...

Yang paling lambat tiba..Mak Njang n family...depa kena antar Mat ke stesen bas Parit buntar dulu...so..lepas Mat nek bus..barula depa mai umah aku...hmmm..siaannn Mat... x dak rezei nak rasa Mee Mamak and makan besar-besaran pada hari tu....walaupun lambat...mereka x terlepas dari tugasan..hehehhehehe...tugas beli ais n kordial......Satu minuman sejuk dua jenis minumam panas tradisi keluarga ini....Ayer Rosell tuk versi sejuk...ayer Kopi 434 ngan teh O tok versi panas......



Pak Su aku peminat Akill Hayy..sampai letak nama anak dia yang last..Akill Fahmi...
x tau la skang minat ke tak lagi...hehehehe...selepas Akil Hayy dah caca merba!


Arwa melayan diri keseorangan...

Kami berbuka puasa di luar rumah dekat porch...bukan x mo berbuka lam umah...tapi barang-barang mak aku banyak sangat.....penuh...nak ubah pun x taw nak letak mana..las-las...decide makan diluar sajalah..suasana pun sejuk-sejuk dingin....
Kaunter paling sebuk adelah kaunter yang diwakili oleh Mak Cik Lin..kaunter Mee Mamak....



Mak Cik Lynn ngah potong Kalakatar...
Turut kelihatan..Mak Lang Chun..pembikin Kalakatar secara tradisional


Pak Su ngah kacau Kuah Mee.....eksyen jer tuh..

Ermmmm...Lazat....try la weh.....

Dan orang duduk paling dekat ngan kuah mee yang masih dipanaskan di atas stove...menjadi mangsa jeritan anak-anak yang inginkan kuah tambahan.....hehehhehhe....pak cik aku rasenye....memang kena ar....Mak Cik tukang boh mee...pak cik tukang boh kuah.....

Bahan-bahan mee...meenya trelindung di sebalik sana....

Nie la rupanye Kalakatar sebelum dipotong....

Yang telah dipotong....

Cocktail custard.....

Dan ketika tiba saat berbuka...suasana bising tadi..tiba-tiba menjadi suram dan diam.....
Alangkah indahnya jika arwah Tok ngan Wan masih ada.....
pasti gelagat cucu cicit mencuit rasa.......sedih la pulak......
aku ngan Wa duduk di hujung-hujung...dah x de tempat dah.....terpaksa berport di situ....
tapi paling kesian kat si Adam....beliau lagi la membawa diri di sudut paling hujung dekat ngan pokok bunga dan terlindung di belakang Pak Su....


Mee Kuah Mamak wonnee siapppp!!!

Ayam percik yang berjumpah 20 lebih...

Time makan...memang semua pakat memuji kuah mee yang Mak Lang Maliah buat.......
enak betoi kuah pekat ngan tulang belulang dan isi daging yang lembut tuh......
kalah kedai wehhhhhhhh..........
Dan yang turut mendapat perhatian ramai.......adelah kueh KALAKATAR bikinan Mak Lang Chun......dan orang paling kuat memuji adelah pak cik aku..besala..beliau kalau bercakap..memang penuh ngan perasaan.....dalam kete nak balik ke KL pun.....x habes-habes ngan keenakan KALAKATAR...

"Isshhh...aku x besssaaaa makan kueh sedap macam KALAKATAR..sedap sungguh!!!"
(sila bayangkan die bercakap sambil menutup mata dan menggeleng-gelengkan kepalanya yang botak itu)


Daging Masak Paprik...

Time bulan puasa neh..makan ape pun..sure carik nasi jugak......
rombongan pertama yang menuju ke meja makan lam umah tuh..adelah Mak Long dan Pak Long.....diikuti Mak Cik....semua sebab tergoda tengok lauk pauk yang ade......dah abes rombongan 1st makan.....aku, maksu, mak lang ambik port pulak.....time tu mak cik masih di posisi asal meja makan.....kami bertiga ratah lauk jer....ratah ayam percik...tapi Mak Lang..kian lama..kian dok rasa nak makan nasi..las-las letak dua senduk dalam pinggan....aku ngan Mak Su masih meneruskan adegan meratah........sambel makan sambel dok bincang isu nak kuruskan badan..maklum...keempat-empat wanita di situ..semuanya berbadan kus semangat.....
sambel dok cerita petua itu ini...sambel tuh mulut dok kunyah........hmmmm...jawabnye..petua tinggal petua je la....

Gulai Ikan Kerisi.....

Aktiviti masih diteruskan di sekitar meja makan...nie khas tuk kaum wanita....kaum lelaki dan kana-kanak..tak nampak rupa.....habes je kami bangun...Kak Long n Syiqah plak ambek port...tapi aku intai..Syiqah pun sekadar meratah........Masuk keluar masuk keluar rumah..aku dah tak hiraukan lagi sapa yang berada di meja makan sehinggala yang terakhir aku saksikan kawasan meja makan diketuai oleh Pak Su dan rombongan kanak-kanaknya termasuk dua orang penjaga budak..Syiqah n Dillah yang dah memang x tahan daulat ngan nasi...


Muka penat aku...ngan Izzat Tasnim....

Malam tuh...kami x berjemaah Solat Tarawikh pun...mula-mula memang nak buat....tapi x cukup ruang..taw-taw je la umah taman nie cammana...kona sana kona sini......dok berjemaah depan TV je la....kaum lelaki je kot yang ade pegi surau kejap....orang pompuan suka tengok cerita depan TV....hehhehehe

Semua bersurai lam kol 10 lebih...huh...memang letih ya amat la......pas mandi...aku join mak n abah makan nasik....memang rase kenikmatan makan nasi sbb bekalan bukak puasa tadi sudah mengalami proses penyahtinjaan.....

Sebelum mengakhiri N3 neh..meh sini aku nak senaraikan makanan yang disajikan pada petang ahad yang lepas....


Buah Tembikai
Cocktail Custard
Bubur Lambuk
Serawa Pisang
Kuih Talam
Kueh Kalakatar
Mee Mamak
Nasi puteh
Ayam percik
Daging Masak Paprik
Gulai Ikan Kerisi
Gulai Jantung Pisang
Kerabu Pucuk Betik
Siakap Goreng Sambal

Aik..naper cam sikit pulak....aku pun x sempat nak ambek semua gambar makanan coz agak buzy....hehhehehe..ade la yang termiss neh....



8 comments:

NoraAzua said...

wow! banyaknye makanan!
bestnye makan ramai-ramai...
salam ramadhan mek :)

.::haS::. said...

kalakatar tu kuih yang penah masuk majalah 3 tu ek??kat rancangan tu x silap org bagan serai yang buat..

Cik Faridah Huda said...

Yap Cik Azua...makan sampai mengah perut....
terpaksa goncang-goncangkan badan tuk mmbuka ruang..spy makanan bleh masuk lagi...

Salam Ramadhan to u tooo...

Cik Faridah Huda said...

Ha..betoi la tu...aku time tgk lam TV pun terliur jugak.....
tapi x penah makan...coz ia hanya dijual di Pasar Ramadhan Batu 5..tempat len tak dak...

SYED NAHAR said...

weyy benci kat hang mek!
dah la entry panjang..pastu asyik cerita tentang makanan jek..buat aku lapaqqqq!

aku jeles kat mek..aku sedar betapa nikmatnya bila kita berhadapan dengan makanan, pastu makan, sambil tu duk bercerita, kena plak cerita lawak duk bergelak sakan...weh best nyer!!!!!!!!!!!!!!

Cik Faridah Huda said...

Balik sat lagi...aku nak amek gambor makanan lagi...
dah siap orde yong tau foo tok sahur..hehehhe...

Syed...selamat gamblekan diri anda untuk sekeping tiket ke ipoh petang neh...gud luck to u....hehehhe...semuga dapat menjejakkan kaki di Kampung Padang!!

SYED NAHAR said...

hehehehe, mana entry makanan mu???

Cik Faridah Huda said...

macam x dok ja...
dok berahi makan...taw2 dah abes dah....gambor pun idak disnap...hehehehe

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template