Thursday, August 6, 2009

Posa Sunat!!!

(Sungguh aku x kenal mereka...tapi aku juga pernah berada di sini suatu masa dulu)


Punggung baru melekap di ataih kerusi.Pc yang suam-suam kuku x brapa nak laju nie pown...baru di on...tu pun ntah hape die dok tulis checking disk..checking disk....virus ape pown tak tau la..gamaknye dah jadi setinggan kot..tak pown penempatan smula PPRT......ceit...malang sungguh naseb aku dpt pc yang malang neh...tu belom kira lagi time nak shut down....30 minit awal stand by mode shut down pun..lom tentu die bleh shut down ngan amannye....ape lagi..takkan baik hati skema je nak tunggu kan..terus tutup main power...terus blah...bukan harta aku pun...hahhaha...sape soh bg pc lembap kat aku!!!!!!!

Pepagi buta nie..sememangnya aku terpaksa menunggu Google Earth loading berejam....kadang2 kol 10 lebih baru terhegeh-hegeh nak berfungsi...tu belom tiba saat die buat perangai nak hang n stuck lagi...terpaksa aku buat perangai yang sama berulang kali...TUTUP main power...perghhhh....saket jiwa aku...tu baru bukak satu benda....belom masuk lain-lain software yang ade.....amatlah tidak dapat dibayangkan..jika kampeni aku menggunakan ArcGIS sebagai main sofware...mati akal aku kalo cam tuh...hari2 emosi x stabil sebab terpaksa bergaduh ngan pc sendirik.....
Sementara tuh..cam biase la aku..godek ternet dulu la....bosan jadi budak baik..dok sekat keinginan nak bertenet macam awal-awal masuk keje dulu....hahhahaha...Mek sudah otai!!!!!

Dok tengah buat payment on9 segala macam benda...sedih pulak rasenye...baru duet tu beranak pinak.....skang sudah tidak membukit lagi...inilah yang dikatakan keperluan..not kemahuan..
ye la...Kerete adelah satu keperluan..kalo x macammane nak dtg keje....4 ur information...Rapid KL x de dr USJ 6 ke Bandar Pu3, Bas Mini kuning penoh habok dan debu tue pun..x de nye nak lalu kat kawasan opis aku...senang crita bas routing tak sampai la....conet sangat laluan yang die tgglkan....kalo aku nek bas...terpaksa nek bas lain dr rumah..den tukar la kat mane2 stesen yg ade bas tuk ke opis aku..contohnye..kat Midvalley...tak ke jauh ya amat tuh...jenuh sejam plak dok melengung lam bas baru nak sampai opis...nescaya punch card aku merah tiap-tiap hari....

Ape lagi yang aku beli tiap-tiap bulan ek...cam biasa la...keperluan hidup...as example Milo 3 In 2..Old Town White Coffee...kang x beli....kebuluran plak aku kat opis nun....eh..macam x de menda plak aku beli nooo...den..p mane habes duet aku neh.....ehehehhe...aku malas nak state barang keperluan wanita masa kini....panjang berjela.....so demi x nak menampakkan aku nie seorang yang jenis suka bersopping...aku x mau state.....bley ka gitue????padahal...tadi baru buat payment shawl kat Yien...payment saree kat Syed....payment Beautiful kat Doctor....dan 3/4 payment faberet aku..terutama duet kete...erti kate lain...berhutang la tuh..hahahahha..bila bleh langsai hutang PTPTN neh.....n kenapakah terase sangat liat tok bayar balik....!!!!!
Wehhhhh...lari tajuk plak dah.....

Nak cerita sebenaqnye...tengah sedap-sedap dok menggodek ternet..my mother col....tujuannya sekadar ingin bertanya no hp laki beliau....mak aku hapal no hp aku ja.....tu yang kol aku tuh...ingat kan ade hal penting ke ape nak dptkan segera no tepon abah aku..ghupenye...

"Mak nak pesan beli barang...abah ang keluaq x habaq pun..puaih panggey..x menyaut..tengok-tengok dah x dak dalam umah"


"Hoh..ingatkan mak tiba-tiba saket ka apa ka.....hehehhe...kan kak dah kata kat mak..beli white board, gantung kat tepi dinding..tulih no abah..no hat penting yang len..senang sket mak nak tengok...nak tengok lam buku tepon tu..mak nak cari spek lagi...hehehe"

"Aih..posa ka dak ari nie? Nisfu Syaaban ari ni..mak dok peringat ang dari hari tu lagi"

"Dak...."(tak dan nak abes ckp..mak aku dah ptg line)

"La..orang pakat berebut posa ari ni..yang ang x posa pasai pa? rugi sungguh ang x posa...saja buat lupa tu...." (mak aku mula mengeluarkan fakta-fakta ceramah agama yg beliau hadiri)


"Tu dia.....kena sembuq...x dan aih...Mak..bulan mengambang penoh...nak posa lagu mana!!!
Kak ingat aih...ari ni Nisfu Syaaban...sempat posa sunat ari Isnin ari tu ja la...cadang memang nak posa gak ari ni..."

"Hah...awat tak habaq dari tadi!" (Mak aku buat suara x bersalah...)p~....

Sentuh bab posa sunat nieh....teringat la time berposa sunat zaman kain skolah rabak dulu.....zaman yang bleh jugak dikira aku sangat tawaduk ngan amalan-amalan sunat yang lain...berposa sunat di sekolah dulu amat meriah....sehinggakan dewan makan lengang waktu lunch....betapa semangatnye budak2 SERATAS berposa sunat.....slalunye...malam sebelum berpuasa sunat hari Isnin and Khamis....kami pakat-pakat kena p tulih nama kat Bilik Warden...biasa la..nak estimate berapa ramai yang nak puasa keesokan harinya...so..Mak Cik Dewan Makan leh la estimate banyak mana nak masak tok lunch....pasti dilebihkan time berbuka.....dalam nak buat kebaikan di esok hari tuh..time dok berpuspusu menulis nama..ade gak yang amek kesempatan berdating di tepi Bilik Warden...dak pon sekadar nak tengok skandal masing2 terutama yang mengskandel senior pakai baju Melayu warna apa malam neh...iskk..gedik sungguh!!Tak mengharapkan skandal tegur...tapi kalo dier senyum je pun..dah cukup nak p canang satu hostel jap lagi...hehehehehe...hormon estrogen tengah memuncak...jadi gitue lah...no heart feeling please....!!!pasti rerakan ku yang len ngah teringat kat skandel memasing....

Bagi yang berhasrat nak makan soq di malam hari...awal-awal lagi dah pesan kat kengkawan yang AYUB soh beli burger kat Lily Burger...burger yang Lily bawak slalunya terhad...so kena cepat2..dak pun habaq kat dia malam sebelum membeli...cheewah..macam pre-order plak.....bagi yang selera tinggi nak makan nasi goreng bodo bersambal ikan bilis...ade jual kat kantin! cuma yang menjadi masalahnye...cepat sold out cam burger gak...mula la masing2 dok bincang strategi macammana nak dapatkan sebungkus nasi goreng itu....SIR..ntah kenapa aku asek terbayang aksi ang lari dari kelas p beli nasik goreng kantin...adekah anda sangat sinonim ngan nasi goreng kantin???????? tapikan...selepas aku ternampak abg kantin tidak berbaju tengah menggoreng nasik tatkala aku menjalankan duty...terus tersekat selera.....bukan ape wei...nampak bulu ketiak die panjang.......lama jugak aku nak pulihkan diri sndr dr kejadian ngeri itu......hahahhaha

Pembelajaran ari Isnin dan ari Khamis...selalunya membosankan..dan kelihatan para pelajar lebih suka berangan dan menongkat dagu dari mendengar bebelan guru di depan....selalunya...3/4 pelajar dalam kelas...akan berpuasa pada hari-hari tersebut...yang tinggal hanya yang betol2 malas mahupun pelajar perempuan yang AYUB...x paham maksud AYUB?datang bulan daa....jadi..bolehkah anda bayangkan...kemeriahan berebut makanan tatkala jam menganjak ke angka 7 petang kejap lagi....

Bila loceng berbunyi....lega rasa hati....perlu lekas ke Musolla tuk solat Zohor berjemaah.....tapi aim aku sebenarnya...nak tidoq kat surau lepas solat jap lagi.....lepas ja imam mengaminkan doa...bahagian solat muslimat..pasti akan dipenuhi oleh org yang berpuasa...terus membaringkan diri dalam keadaan bertelekung itu.....nie kalo malam...sure GERRRRUNNNN.....slalunya..dalam kol 3...pakat-pakat mai kejut la...soh bangun tok p PREP petang pulak yang bermula kol 3.15ptg....hmmmmm...malasnye.....zaman jadi junior bleh la aku bangun ngan rela hati..tp zaman jd senior...idaknyee aku bangun....terus sambung sampai org balik prep petang.....bermakna..aku sering ponteng prep petang...hehehe...mujuq la sepanjang melakukan kesalahan tersebut...tak penah kantoi...bukan pe...kalo dah lambat bergerak dari surau tuh...kang nak masuk kawasan skolah..nak tak nak kena lalu Bilik Warden..kang ngelat lalu kot lain pown...terserempak warden..sah-sah kena denda jugak...so..better lepak kat surau..tue la pemikiran kanak-kanak aku dulu....

Time bukak posa...dewan makan akan penoh.....kadang-kadang...ada yang x cukup makanan disebabkan Mak Cik Dewan Makan yang kurang alert ngan kuantiti student...mula la Chegu Midah sebagai Cikgu Biro Dewan Makan dok menjalankan tugas beliau...terbayang pulak lam kepala otak aku nie...Cikgu Midah yang bertudung labuh..suka berblaus labuh paras lutut..bersluar slack itam...berlari-lari dari depan ke belakang demi menunjukkan betapa beliau berdedikasi dengan tanggungjawab beliau sebagai GURU yang berkenaan...hehehhe....tapi gurls jahat...termasok la dgn yang dok menulis neh....kami suka tuduh Cikgu Midah ambek lebihan makanan di dewan makan setiap hari tuk keluarganye....sudah terang lagi bersuluh...setimbun makanan diambek setiap hari....maklumlah..umah Cikgu Midah kan kat bawah F1-1 ja....banyak la lagi benda yang x puas hati ngan Cikgu Midah time skolah dulu..tak taw la kenape...suka betol menentang......tapi sangat touching time pegi pekan Taiping...den terserempak ngan Cikgu Midah....salam-salam...Cikgu Midah peluk bagai nak rak...betapa bersalahnye bersarang dalam diri ketika zaman penentangan Cikgu Midah berlaku..hahha....time tu baru masuk U...sangat la beliau bangga tatkala beliau dengar aku dapat masok UTM Skudai...perghhhh....aku yakin dan pasti....Cikgu Midah sangat sinonim ngan pelajar SERATAS...sume ade kesah ngan Cikgu Midah neh...satu-satunya Guru Perempuan yang mengajar Pendidikan Jasmani di SERATAS...dan budak pompuan bleh dengan selambernye..membuat lain-lain perkara di dalam kelas beliau.....jangan nak tipu aku nak kata hampa sangat tekun mendengar Cikgu Midah mengajaq na.....

Mengarut plak aku pasai Cikgu Midah panjang berjela..bila nak habes N3 kalo macam neh...sambung balik N3 berposa sunat...ngah sedap-sedap dok menikmati hidangan berbuka puasa....mulalah Cikgu Midah nak keluarkan suara beliau secara penggunaan healer...besa la tu....

"Cepat..cepat...cepat...kamu perlu ke surau sekarang!!!!habiskan makanan...." diulang sesuka hati beliau...maklumlah...WARDEN kesayangan ramai....

Maunye tercekik tulang ikan makan secara kalut......sorang-sorang keluar dari dewan makan...adik-adik junior slalunye berlari-lari anak ke surau..kakak-kakak neh..x bleh la...mau bergoyang sana sini......kang dijadikan isu taklim pulak......slow n steady je la...kalo lari bagai nak rak pun..sah2 tetap masbuk jugak....paling best posa ari khamis..sbb time tu baca Yassin..den terus solat Isyak...prep malam rasa kejap sangat....den..bleh terus balik dorm.....

Seratas sangat sejuk di malam hari....aku sangat suka tidok berpelokkan bantal busuk aku ngan selimut lembik yang mak aku kasik...heheheheheh...so memorable!!!!!

Aku try gak cari pic Cikgu Midah kot-kot ade lam link sesape...finally i found dekat our super duper Senior punya fotopage..saudara Misbah Wazir.....tapi yang ampun...sangat banyak gambar....dan aku sukar nak cari kat album yang mana satu...jadi terpaksa relakan N3 ini sepi tanpa gambar....ehhh cuppp....letak gambar dewan makan je la...hik...hikk..hikkk






11 comments:

Cik Faridah Huda said...

sorry..banyak typing error..tapi aku malas nak edit..korang abaikan je la..hahaha

MiSsZiLa said...

cikgu midah?????memang banyak bengang ngn dia di zaman persekolahan,maklumla, nama pun warden kan.bg org2 yg suka wat perkara2 yg x spatutnya ni(mcm aku), slalu ja kena ngn dia.hehe...malangnya lagi,pesal la dia jadi cikgu netbal plak?nak x nk,terpaksa ngadap dia slalu..

pasal bab posa sunat tu,bab usha skandal tepi bilik warden tu mmg betoi.dan lagi masa nk bukak posa dok pilih tmpat yg strategik tuk usha skandal smbil makan...haha...zaman kanak2 dulu...macam2..

Cik Faridah Huda said...

tue la kak wan..aku rase Cikgu Midah hidup tenang kat Seratas hingga kini mungkin sebab pahala yg die dpt dr kiter yang dok mengumpat die zmn blaja tu....bygkan dah brapa batch bertukar ganti....tapi memang batch kiter plg terang-terangan melawan kata2 beliau.....

teringat kat bau nugget yg cikgu Midah goreng...yang Hanisah (our Junior) beli sampai 7 hengget buatkan aku hangen x sempat nak sambar nugget....

aku paham..aku juga sering buat begitu..hak..hak..hak..main baling bijik limau

Anonymous said...

eiiiii...mek xhabaq kat aku pun..kisah bulu ketiak....huhuhuhu..aku mmg suka mkn kat kantin tu..lauk d.mknmmg xbest...rupanya ada perisa ketiak berbulu...tragis sunggoh....


-sir aka wanita trauma nasik grg ketiak

Cik Faridah Huda said...

Sian kat ang kalo habaq....
tapi ang memang penggemar nasi goreng bodo sambal ikan bilis...sanggup p berebut....

kejap je peristiwa tu..lepas tender kantin bertukor...nasi goreng ketiak berbulu x de dah kot...hahahaha

aku ngan ang mmg mengade2....
lunch makan kat kantin kalah cikgu-cikgi...tp aku mmg x suka la lauk ikan bawal masak taucu..serta gulai...sayoq kangkong dewan makan..biskut kering...hape tuh...hanya menu2 terpilih je yg mmbawa kaki aku ke dewan makan!!!

SYED NAHAR said...

aku tak baca lagi tapi nak komen. aku memang apa2 hal baca komen dulu kalau nampak nukilan panjang. hohoho...

hanisah mana tuh? adakah dia junior yg terer english tuh?

Cik Faridah Huda said...

ceit....
take time la ang tok abeskan n3 aku yg sechoit neh...

ntah..aku x reti nak describe hanisash tu...dier tinggi2..mungkin mungkin muda 3 thn dr kita...satu batch ngan si Nisha hang tu kot...ke mude 2 thn..ntah..aku pun x hengat...

naeims_ab said...

panjang giler...berpinar mata aku membaca... dah macam buat novel plak...

SYED NAHAR said...

dah baca....entry ni patut tukar nama..kepada "kenagan bersama cikgu midah".

Cik Faridah Huda said...

Naim : ade entry aku yang lebih panjang dari neh.....hahhahaha...nie kire muka dimah jer.....

Cik Faridah Huda said...

Nahar :

Aku pun ade gak berpikir nak tulih tajuknye ade kaitan ngan Cikgu Midah..tp tujuan utuma aku nak cita bab posa..so...letak posa sunat sudah...

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template