Tuesday, September 29, 2009

Kembali Pulang Ke Ibu Kota....

Uisshhh...sakan aihhhhh korang beraye yer......
Dari semalam aku dok telek belog-belog paberet aku.....
semua dah apdate ngan coretan warna warni aidilfitri 2009.....
macam-macam kisah ade....suka aku bacer......
paling best n teruja...bacer belog my kazen, Adeq Yah yang dah mula mengupdate belog mengguna idea and hasil tulisan sendiri...ini yang Kak Cik mahu adik...bukan dok copy n paste..hahahah..i like!!!!! semua N3 adeq Kak Cik baca dalam masa kurang 30 minit.....
setelah membaca belog Azua...aku pun baru perasan..yang tawun nie...kiter beraye pada tarikh yang canteekkkk....20.09.2009!!!!

Selamat kembali pulang ke Ibu Kota!!!Selamat menempuh jammed kembali...dan selamat membeli makanan dengan harga yang mahal...dah beli kemudian menyesal dengan rasa yang kurang sedap tapi harga x hengattt dunia......ishhhh.....bila buleh balik kampung lagi....?????? kata mek di dalam hati.......

Memandangkan semua orang dok apdet and dok buat laporan mengikut kondisi yang telah ditetapkan....iaitu Pra, Semasa and Pasca Raya.....maka aku nak mulakan dari arah melawan arus lah......biaq lain dari yang lain sket....hmmmmhhh...aku tengok muka sorang-sorang memang berpotensi besar menjamah hidangan time raye yang lepas secara tomakninah...

Apa kata mereka...mari kita tinjau.....

Cik Senah...

"Nafsu makan sukar dibendung..macam2 nak dimakan masa raya.."

Sir @ Mrs Hunny Bee...
"Suma umah masak macam2..huish..cam nk pecah perut..makan dgn bersungguh2…ari tu baru riak ngn en hubby..sluar jeans dh lggar..sebab puasa…skrg ni tidak lagi…back to normal…..

Yang sebok bagai nak rak seperti mereka di pagi raya...

MisZ DnazZ...
"Balik semayang raya jer terus cabut tdg, sbb kena masauk dapur. Kene siapkan lodeh.Ni my fisrt time masak lodeh. Masak sorang jer taw, mak xtolong sbb sibuk layan tetamu.Sedap taw lodeh i"

Emy Ju...
"Pepagi buta esok nak bangun..nak kelentung kelentang kat dapo..macam biase,tiap kali pagi raya diri ini akan amek tender setelkan bahagian dapo dibantu oleh bibik-bibik yang ada"

Juga yang menyelitkan propaganda di Aidilfitri...

Syed Nahar...
"Kekalutan membuatkan persiapan raya tahun ini agak berterabur. ini terjadi gara-gara mempercayai bahawa kalendar silap dan raya adalah pada hari isnin. namun, kenyataan itu meleset apabila sah-sah raya diumumkan jatuh pada hari ahad. ambik!! kan dah gantung langsir pukul 2 pagi!!

Yang berang gara-gara berukband buat hal...haha

MisS Raihannaz...
"Sepatutnya, i posted this entree a day before balik kampung, but regrettably berokbenn weng and lappy cant detect those device!"

Yang Hepi mengambil gambar tapi tidak mengambil gambar diri Sendiri...

Cik Zati Hazira...
"Gambar ahli family tanpa diri sendiri adalah biasa bagi tuan empunya camera."

Yang demam sebab makan lemang banyak sangat kot...

itu si Naim...yang dah kena telan ubat bagai...coz memandu jauh barangkali..seterusnya merangsang suhu badan dr normal ke tidak normal...

dan yang realiti Aidilfitri kali ini...

Teacher Nora Azua...
"Hari di mana semua umat Islam menyambut kedatangan satu syawal hari ini, terselit satu realiti yang tak kan dapat bila-bila lagi. Tarikh hari ni 20.09.2009! Perasan tak??? Aku baru perasan..heheh.."


Aku kembali pulang ke ibu kota pada hari Ahad jam 11am....plan nak balik kol 10am...tp cam biasa lah...plan hanya tinggal plan......memang la lam hati rissau jammed...soheh jammed punya..aku dah paham sangat dah lalulintas spnjg PLUS tuh...tambah-tambah balik last day...aku balik ke sini ngan kazen aku, Mat...so..be4 bertolak balik..kami berdua dah isi tangki perut kaw-kaw punya di umah masing2...sbb mmg x mau berenti RnR tok lunch....kalo berenti jugak..sure kena bersesak...naik kot Tol Bandar Baharu coz aku gi amek Mat dulu....mak n abah aku pun escort skali sampai umah Mak Njang ari tuh..hehehehe.....

Half perjalanan yang pertama aku yg drive.....Mat lena di sebelah..sebenaqnya..aku pun mengantuk gak....ntah kenapa...mat x mau lelap awai malam be4 tuh....sampai Bukit Gantang...aku singgah jap...nak beli buah-buah....habes gak dalam RM30 hengget....buah pun nek rege...x paham aku..tapi aku tetap beli!!!

Jalan smooth...aku suke...at least kereta bergerak laju.....cuaca pun redup jer..x panas sangat...dalam kol 1....kami sampai Tapah dah..tapi juz berenti kat Shell je....ade Refreshment free Revive and Chocolate Milk Dutch Lady...ada ar lam setengah jam kami berenti.....den baru teruskan perjalanan...Mat yang drive.....

"Kak Cik nak lena ka?"
"Tak de nye...segar je mata aku neh"

Melihat pemandangan hijau di siang hari

Mat pemalu....jadi aku hanya ambek gambar aku seorang diri...
sure die nyampah tengok aku beraksi begini di sebelah dia...
weh tapi die sempat promote mandian scrub kat aku...hahaha

Sampai KL around kol 3pm....wooohoooo...aku x penah pulang ke KL awal begini by car...slalu sure sampai umah kol 12 tengah malam....rase cam mati kutu sampai KL awal...ape pun...gi Kampung Pandan dulu tok antar Mat...be4 balik..kami singgah makan dulu.....aku makan x nikmat sangat sebab payah nak telan...

Time antar Mat..banyak kali aku pesan kat dia jangan dok tinggai barang Pak Cik aku...jap lagi Pak Cik aku yang tgh on de way balik dr Johor tuh...dah x sabar nak ambek brg2 dier dr kampung...sungguh x sabar....sampai mmbuat kami berdua..mengiyakan ape saje yg pak cik aku ckp coz malas nak berdebat ngan beliau......

Skali Che Nah cek plastik kueh raya aku...jumppak ubat pak cik aku!!!!Mampussss....mungkin dalam beberapa ketika nnti...pasti beliau akan col aku x berenti.....huwaaaa...menyedari ubat dia ade ngan aku..terus aku mesej MAT.....kami mmg dah paham ngan perangai serta habitat beliau....den seperti yang dijangka....Pak Cik terus col aku bila Mat kata ubat dia tertinggal dalam keta aku....haiyyaaa...terpaksa tahan telinga lebih kurang 15 minit kena bambu ngan pak cik...aku ke salah? atau salah mak aku yang dah tersalah masuk ubat tu? atau Mat yang x abes cek? atau PAK CIK YANG KURANG SABAR!!!!!??? mencciiiii......

Tu je la kisah aku tuk hari pulang ke sini.....
Kesimpulan yang aku dapat buat untuk Aidilfitri kali ini adalah....

@ Kagum ngan mak sendiri yang kembali membuat pelbagai jenis biskut raye.....dah habes..lepas raye..mak aku buat lagi demi anakanda tercinta bawak balik....

@Rumah aku bertambah meriah dengan kehadiran si Kecik Afrina Qhaisara...Kak Ha and family balik beraye ke umah aku 5 hari 5 malam...mereka tidak pulang ke Terengganu

@Aku hangen ngan Mak Tam Jamnah kerna hanya berjaya menyiapkan 2 pasang je baju raya aku..sedangkan aku antar 4 pasang......dan yang dah siap tu pun...turut buat aku kecewa x sudah..
aku pegi cari last minute lelong raya...tapi x jumpa yang berkenan di hati...terpaksa pakai ape yang ada je....

@Berjalan n beraya sakan ngan Wa Syiqah...cukup 12 jam!!!

@Tak pegi mane2 raye kali ini untuk kontek adek beradik coz arwah Tok Njang pun dah x de....Plan nak ke Gerik tengok Tok Chik pun last minute cancel....orang ja ramai mai umah...

@Bes sebab dapat jumpa kawan-kawan lama wpun x la ramai sangat.....tapi bila bercakap..non stop...cuma kecewa ngan Ekin..sebab dia seperti nak melarikan diri tanpa sempat aku menegur...

@Tiap-tiap hari punggung aku berada di seat kete......x de pun 1 hari aku jadi anak dara sunti dok menyorok belakang dapuq......



7 comments:

SYED NAHAR said...

uishhh panjangnya..!!
punya semangat, aku baca setengah dah kul 530 pastu balik umah terus bukak belog hang..ahhahaha..

lawak...

tapi sian plak bila tgk entry baru pasal tonsil ni. aku baru je rasa shahdu bila budak cina kelas aku dulu kat UTM ada kanser otak atau tumor. ish..take care ok. risau sangat.

Cik Faridah Huda said...

tu br sikit...sure ang x sabar menunggu kisah saree dan Mak Tam Jamnah.....juga melihat aku memakai baju kurung riau bak Siti Nurhalizoooot...

byk N3 dok beratoq..maklumlah..menyepi seminggu...

erkk...jangan ar sebut pasal kanser...risau aku dgr..tapi nama dlm bahasa melayu tok TONSILITIS adalah Radang Tonsil..!!!

::Dnaz:: said...

mek, aku baru pasan entry ni n baru sedaq entry nie ade kene mengena ng aku.wakaka. makasih sudi menempel omelan aku kat sini..huhu..weh, xda gambaq raya ka?raya umah ang sure meriah, mesti masak macam2.xraya pon mcm2 makanan ada..kan3x?:p

Cik Faridah Huda said...

hahhahaha...aku macam wartawan semalam...dok p page sume org..nak cilok ayat bes2 sempena raye neh...

ada...tp tu la..x tau sempat publish ke tak....aku nak buat flashback je pas nie kalo x dan..hahaha...

weh syed n all seratasian..sebut pasal kanser tumor...baru aku igt...Mardhiah Majidi penah msj aku kata menghidap kanser tumor...patutla lama mnghilang di UTM...tp skang semua dah ok...dia pun dah operate dah...

NoraAzua said...

wuaahh... time kasih bace blog aku dan menampal fakta pade blog ko...hihiiii. mardiah kanser tumor?? ya Allah...macam mane die skarang eh?? ko pon jg diri baik2 tau. =)

Cik Faridah Huda said...

aaaa....tp Cik Mar mesej aku tuh time dah selesai operation semuanya...tggu nak sambung study balik kat UTM...patut la time aku final year aku x nampak beliau di ceruk kampus...

Alhamdulillah dah rasenye...dah kembali ke kehidupan normal..mujur cepat sedar ade tumor...skang nie x taw la..dah lama x bhbg....ok dah kot

tenkiu azua...

z a t i said...

oit kutuk aku.

haha

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template