Thursday, September 10, 2009

Menu Berbuka Puasa Hari ke 17 Ramadhan

Sepanjang berpuasa 16 hari yang lalu.....satu hari pun x pernah masak...hahahhaa
semua main tunjuk kat Bazar Ramadhan ja......
paling jatuh hati kat Ayam Masak Lemak....cukup nikmat!!!
Umah tuh..asek ulang beli Ayam Masak Lemak je.....sedap di bawa ke sahur..
Tapi time berkesempatan pegi Bazar Ramadhan Seksyen 17, Shah Alam....
Daging Masak Kicap dier pun meleleh ayer liur....
tapi boleh pegi time cuti je la...time keje x sempat aih....
nak pegi Bazar USJ 4 pun terkejar-kejar..apatah lagi nak ke Shah Alam...

So sempena cuti Nuzul Al-Quran ari tuh....aku n Che Nah decide nak masak tok berbuka...
lagipun hati dah berbunga riang kerna telah menyoppingkan barang-barang rumah x kira sejuk mahupun kering...
Ada kami ber3 je time tuh...tapi Sha macam rebah di bilik tanpa sedar...



Ayam Masak Lemon....resepi asal dari Emy Ju...
sebab ari tu terliur tengok Cik Emy masak...so request resepi kat dia...
Tapi time nak buat tuh...dok alter-alter sendiri
termasuklah menukarkan jus lemon kepad jus orange sunkist...
bukan pe Cik Emy...Cek risau dia masam la...
nak bagi balance rasa manis jus tu..i cincangkan tomato sejibik!!!
dan seperti biasa...aku nak puji dr sndr....sedap...bleh try lagi..
terase seperti makan di hotel..hahhahah

Begedil daging neh...Che Nah yang buat....
sekali tengok cam kueh cucuq badak....tapi aku suka rasanya...
makan begitu je pun dah sodappp.....
rahsianya..Che Nah goreng dulu ubi kentang....
selalu orang buat...orang rebus...tapi beliau bt versi goreng....


Menu ke-3 adalah Sup Tulang Mamak...pergghhh pekat giler...
1st time aku buat soup pekat cam nie....
owhhh sebenarnya...Encik Amirul Rahim yang request sup tulang neh...
dekat seminggu dah dia bising.....
bukanlah aku ingin bertindak sebagai bakal bini mithali sementelah tiada ape ikatan pun...
cuma kasihan bila dengar dia berseorangan di rumah hujung minggu nan lalu..
kerna kebanyakan rakan2 serumah pulang bertemu ibu..mahupun bini memasing!!!
ha tu la...sapa suruh x mau kawen...
So kalo dier x request...mmg x pernah terlintas nak buat...
balik2 buat sup ayam....
Resepi from my mom.....hehehehehe

Last minute decide nak goreng Kailan Ikan Masin neh....
Che Nah yang goreng...tenkiu Che Nah...

Then...aku buat ayer Sirap Laici Lemonade......
dessert kitaorang...tetap Puding Chocolate yang buat time pegi umah Kak Ek!N ari tu...

19 comments:

.::haS::. said...

telan air liur 2 3 kali bila tengok sup tu..

Cik Faridah Huda said...

Hah...cuba senah cuba!!!!
Pas ni..mamak pun tutup kedai 24hours depa tuh....boleh juga dimakan ngan roti Perancis

diri ini.... said...

betol2 buat aku nak gigih masak untk sahur kang..nak masak untuk berbuke xsempat dah..baru bangun (bisik2 je, takot org dengar)

Cik Faridah Huda said...

alah...diri ini kan sememangnya gigih memasak...aku neh..kengkadang je rajen bila mood terlebey nak masak...

fila said...

bg aku kentang nak wat begedil tu rebus atau grg sama jek rs nyek...hehe..kalo rebus krg la cket kolestrol myk & utk penjimatan myk gak...sbb nnti kene grg lg..yg penting ramuan dia...garam dgn lada sulah mesti seimbang dan dicampurkan dgn udang kering...perghhh mantap siot!!

Cik Faridah Huda said...

aku x suka letak udang kering...x sedap!!!!!hahahahhaha....

che nah said...

begedil tuh...mmg high kolesterol...tp ak suka!!!! huahuahua....letak udang kering??
resepi br... tp kang xdak org nk mkn...... huhuhu...ape2 pon, janji ak buat, ada org nk mkn!!!! n soup tulang tu, mantopppp....

Cik Faridah Huda said...

Mula2 risau gak ngan sup tulang daging tuh..takut x lembut..maklumla x de pressure cooker...tapi nasihat ibu dijadikan teladan...masak sup tulang dalam rice cooker...biarkan ia mendidih sejam lebih...sah empuk lepas tuh...gas pun jimat...teehhheee

Permaisuri Filaadrina said...

bhn yg aku selalu wat begedil, udang kering (ditumbuk), bwg grg, daun sup...tu jek...garam & lada sulah sudah semestinyer la...sedap wooo kalo letak udang kering..ape lg kalo letak byk2..aku x suka letak tepung..x rs original begedil...tp kalo ramuan cam x ckp umpphh tpksa gak letak..sbb tgk ms grg hancur berderai...

che nah said...

begedil tuh...mmg high kolesterol...tp ak suka!!!! huahuahua....letak udang kering??
resepi br... tp kang xdak org nk mkn...... huhuhu...ape2 pon, janji ak buat, ada org nk mkn!!!! n soup tulang tu, mantopppp....

che nah said...

begedil tuh...mmg high kolesterol...tp ak suka!!!! huahuahua....letak udang kering??
resepi br... tp kang xdak org nk mkn...... huhuhu...ape2 pon, janji ak buat, ada org nk mkn!!!! n soup tulang tu, mantopppp....

Cik Faridah Huda said...

hahahhaa...lain orang lain caranya...banyak versi...janji digentel2...digoreng-goreng..jadilah begedil

okeh neh resepi Ayam Lemon...tetiba terasa cam Cik Emy Ju nak kuliah dlm klas culinary dia pulak...p~

amek isi ayam (seeloknya dada bg yg suka)..den gaul ngan sebiji telur, kiub/serbuk pati ayam and tepung jagung..dah sebati semua perapkan dalam 10-15min......den goreng deep fry...ala goreng popcorn Ayamas..

Pastu tuk kuah..cincang bawang puteh 3/4 biji...campak ke kuali..den bleh masukkan jus perahan oren sunkist 2 biji..kalo nak masam bleh letak jus lemon...taruk sos tiram sket..kiub pati ayam..serbuk pak aji sket( kalo x suka x yah letak)....den masukkan bancuhan tepung jagung sket tok kasi pekat kuah dia..lastly...masukkan tomato yang telah didadu or dicincang..okeh..siappp!!!

Cik Faridah Huda said...

lupa plak..masukkan la air sket...hehehhe

Che Nah meroyan ka banyak kali antar comen samaa??what telah happened??

Permaisuri Filaadrina said...

hehe tq..ada ms aku akan try gak..tp bkn wat ms terdekat ni la..ang pon tau tahap keBZan aku la ni...haha

che nah said...

petua xnk bg begedil tu pecah...goreng ms minyak half panas...ak xletak tepung... just letak daging cincang, kentang, daun sup daun bwang n telur... mak ak soh letak roti bakar yg dh ditumbuk....kira amik serdak die la...tp ade satu hr buat, letak serdak tu, tetibe mcm keras... so kali ni buat xletak, tp lembut molek... heheh.. nk wat lgik arr nnt...

Cik Faridah Huda said...

Okiies..sila lah try bila ande free wahai Cik Fila.....

Che Nah..weekend neh masak2 lagi...tapi nak buat apa haaaaa......???

Che Nah said...

ns ayam... hehehe....my peberet...
xkisah ler mami..janji kita MAKAN....yummy!!!

SYED NAHAR said...

my abang ipar pernah buat begedil sotong mixed dengan apa lagik ntah. itu je yg pernah aku makan begedil sedap. dalam idup aku makan begedil hanyalah beberapa kali sebab tak suka. tak suka tu terjadi sebab yg aku beli sume aku rasa mcm tak best. yg abang ipar aku buat tu sedap, ada sotong bagai tapi dibuat utk ratah jek. kalau pi kedai, beli mihun sup ke soto ntah (aku tak suka soto tapi bila order mihun sup dapat soto menci), dia bagi begedil kan...mesti aku kuis tak makan atau aku pesan awal2 kalau nak bubuh baik tak yah bubuh. aku ni cerewet. makan laksa pun aku pesan jgn bubuh nenas..sebelum tu tanya bubuh neneas ke tak? hehehe..

Cik Faridah Huda said...

amboih..banyak sungguh pantang larang dia noo....siap ang kalo mai umah aku nanti dok buat memilih mcm tuh..hik..hik..makanje ape yg aku masak..no request-request....

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template