Tuesday, September 29, 2009

Selamat Tinggal Tonsilitisku.....


Semua jawapan saya adalah Ya.........
saya memang yakin dan pasti.....tanpa dipaksa.....saya pergi jumpa doktor sendiri...
bukan lagi di Klinik Bandaran USJ..kerna ubat yang dibekalkan kurang berkesan...
hanya mengundang kejadian tonsilitis beberapa kali.....
Kali ini..saya terus menuju ke private medical centre....x kesah la kena bayaq mahai pun...
Ekcelli dah pegi check dekat Hospital Parit Buntar...
and Doktor suruh rujuk Pakar ENT kat GHKL....tapi bulan 12 nun...
tu baru nak jumpa...belum buat appointment tuk surgery lagi....
kalo tunggu gak...tawun depan la kot baru leh buang....lamanya!!!!!

Di atas nasihat mak dan mak-mak sedara....yang merupakan bekas misi dan juga misi yang masih sedia berkhidmat.....semuanya mencadangkan terus ke private je...
Mak Cik Lin lagi la..langsung tak galakkan ke Hospital Selayang even mudah tuk berurusan coz ade org dalam....memang lambat!!!!!
aku dah terbiasa ngan private.....jadi aku tak suka lambat-lambat....

Kelmarin pegi jumpa doktor di KPMC (Kajang-Puchong Medical Centre)..asalnya nak pegi Colombia Asia Medical Centre...aku takut gak kan kena charge tinggi....Colombia Asia agak private seprivate privatenye.....jadi aku pilih KPMC sudah...nak pegi Subang Jaya Medical Centre (SJMC)..agak jauh dr opis aku....lagipun SJMC busy sentiasa...aku bajet ar...coz tiap2 hr kalo x dgr bunyi ambulan dpn umah aku..rase cam x sah je...

Lepas berbicara ngan Doktor...tonsil aku memang da kena buang as soon as possible...
dia telah masak ranum....dan agak kronik...diberi ubat kecut put...bengkaknya sudah tidak surut....
Dengan demikian...esok aku ade appointment ngan Pakar ENT....
if everything is ok....aku admit KPMC malam esok...and operate hari Khamis...
dalam 2 /3 hari lepas tu..if no bleeding or infection...aku boleh balik dah...
cuma ambek masa tuk ia betul-betul sembuh je la...

So...my tonsilitis skang seperti di bawah la....
tapi aku punya....memang dah tak de ruang dah...tempat yang membengkak tu...dah bercantum dengan yang sebelah lagi....



Sekarang aku dah x boleh makan benda keras......juga perlu elakkan makanan pedas..aku ni hantu makanan pedas...x selera langsung kalo makan x de rase pedas.....

Time makan pun payah nak telan....asek tersangkut n tersedak...n yg lebih buatkan aku x suka..dia berbunyi time nak telan tuh....itu mmg aku x suka...mmg malu kalo makan on public.....kalo boleh aku elakkan...bagi org yg berada di sekeliling aku...ok la paham...tp yg x taw...sure kate aku pengotor pompuan neh kuarkan bunyi time mkn..padahal aku seksa nak menelan....

Sekarang aku bernafas agak sukar...even bernafas sometime bunyi macam orang berdengkur...x ke haru tuh.....im snoring all de time while sleeping.......and my mom said " bunyi macam ngan org tiup trumpet jer....."...owhhh...pity me....lain berdengkur sbb letih compare to yg disbbkan tonsil neh......

And bila tonsil u problem...u akan cepat dpt demam!!!!so...malas la nak mc tiap2 bulan kan...
kang admin ingat aku sesaje nk MC..nak tipu ke...padahal 2 tawun be4 dis..aku x penah amek MC...cuma cuti je kengkadang terlebih..heheheh....

Suara aku pun dah x merdu seperti dulu..becoz tonsil dah blocking aku punya peti suara....
aku noticed skang nie..bila aku cakap...org mesti minta ulang lagi..diaorg x paham!!
and paling worst skali....aku x selesa time bace Al-Quran...nak habeskan satu page pun payah...
*nie bukan nak tunjuk baik taw...aku mmg bace pas smyg Maghrib..tp skang terpaksa abaikan..buleh baca dalam 1 page dah letih...



dan skang...aku hanya menikmati bubur nasi sahaja..and sup cendawan....
selera nak makan tetap ada...and sometime aku beli gak nasi........
kunyah lama-lama baru leh telan....membuatkan aku slalu jadi org terakhir di meja makan...

So kawan-kawan aku sekalian...doakan little operation aku neh berjaya.....
doakan keselamatan aku jugak....ape pun aku mintak ampun maaf segalanya...halalkan segalanya....
Mek bakal berehat sebentar dari dunia belog, fesbuk and sebagainya....
tapi pagi esok masih bekerja seperti biasa.....
lates new akan diapdate jika berkelapangan...

13 comments:

.::haS::. said...

mek..semoga selamat segalanya..sedih plak kawan aku nak operate..

SYED NAHAR said...

haah..aku imagine operate ni mcm berisiko jek...risau lah. perlu ke melawat ko di spital? ko akan masuk wad tak? hehe...

sian ko nanti mesti nak makan pun susah sementara nak sembuh. suara ko akan kembali normal tak? risau kang aku tak knal suara ko dah. hehe..

Anonymous said...

siannya mek...moga2 suma slamat...nnti crita la..cmna dia operate...bnda tu kat tekak...xleh imagine la dia wat cmna...nnti mek mesti xleh nk mkn pas operate......

tp mek jgn takut tau..moga2 suma ok...


sir

::Dnaz:: said...

mek..sebaknya weh...dlm dok ceria2 ang, tiba2 jer nak kena admit kat hospital..aku doakan ang berjaya dlm surgery nie..ang xda dosa kat aku aih..kl ade pon dah lama dah hapuih kira..hehe..

Cik Faridah Huda said...

To Has:

InsyaAllah semuanya selamat....doctor kata dia x amek masa yg lama tok operate...tuk sembuh je take time...

ang bt open house dis year????
slalukan ang buat...abes ar..aku x leh p melantak...

Cik Faridah Huda said...

Syed :

Each operation even minor operation still have a risk...kita mana tawukan....sometime...semua dah ok...jangkitan kuman pulak musnahkan segalanya....

perlu ke x melawat aku tu..up to u...kalo nak tgk bagaimana rope Puchong...moh le...asek ke KLCC jer ang tuh....WARD????masukla pak cik....aku masuk KPMC yg slalu dijadikan tempat org berlakon tuk slot AKASIA ngan SAMARINDA...hahaha

kang sora aku dah kembali merdu..kiter g karok le syed....

Cik Faridah Huda said...

Thanxs SIR.....
moral support dari kawan2 sekalian memang lah dihargai wpun jauh di mata...

tu la SIR.....lepas bt neh..aku x leh makan dgn sewenang-wenangnya.....kena tggu betul2 sembuh....baru leh makan spt biasa....

aku dah terbayang sup sayur tanpa ayam dan daging...juga ikan rebus kosong...serta nasik lembik..hahaha

Cik Faridah Huda said...

Achik oiiii.....lecturer yg pemurah ngan ayaq mata...jangan la dok teriak...insyaAllah semuanya ok....aku mmg cam nie..slalu benda jadi tetiba...n tak sangka pun akan rush sebegini...demam terkejut balik raya pun x abes lg neh....

Achik...ang mmg suka teriyak kalo dgr kisah2 macam neh....trg plak kisah angn ngan AT yg pandai masak bihun sup...sila igt balik sbb kisah tu bleh bt ang ceria..ooppsss..marah encik Hapiz..

SYED NAHAR said...

haah kita karok...
ko nyanyi lagi azizah syurga idaman "katakan padaku...rahsia di hatimu."

aku plak nyanyi lagu widuri..spesel utk ko.

Cik Faridah Huda said...

tue mmg paberet aku tuh lagu Syorga Idaman tuh........mana tawwwwww???kagum ngan ang...

Ko jangan nyanyi lagu Widuri tersekat-sekat pulak...hilang nikmat...

Meh aku nyanyi sket as a teaser....

"Katakan padaku rahsia di hatimu.... Janganlah kekanda membisu... Katakan kau cinta atau pun tiada...Pada hamba dagang melara....."

time syurga..sila sebot syorrrrgaaaa

SYED NAHAR said...

kuberdoaaaa....pada tuhannn...
agar hajatmu dimakbulkan...
padamilah kanda.....

aku tak leh tahan perkataan "PADAMILAH" tuh...

hahahah..

aku tau la hang suka lagu ni..sebab...?? sebab aku mmg tau...

::Dnaz:: said...

hohoo..aku mmg pemurah..ng ayaq mata..ang mcm xtaw aku nie..kl tgk cita hindusetan tu lagi laaa.sebab tu la nie lama dah xtgk cita india2 nie..depa boh rempah byk sgt kot, tu la pasai aku dok teriak.hehe

AT??tiba2 ang singkap blik memori pasai dia no. aku pon xingt dia pandai masak bhun sup..hahah kuat jugak ingtan ang.dh lama lost contact, agaknya dia skrg tgh dok hidang bhun sup kat anak-anak-anak dia kot. hahahah en hapiz xmarah aih. huhu

SYED NAHAR said...

AT tu sapa?

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template