Simple je lah i masakkan mentarang neh...juz tumis lada gitu je...rasa-rasanya...enak jugak bila buat masak lomak cili api...hehhehe...before masak tuh...skodeng dulu umah Kak Ina KL...ambik mood ngan inspirasi...hehehhe....buat macam yang Kak Ina buat ja...cuma tambah asam keping ngan cili padi sket...maklumalah...manusia lam umah tuh suka makan pedas-pedas....simple..tapi sodap jugak...cececece...den mmg suko naik lif tekan sendiri neh......
- 1kg mentarang
- 3 biji cili hidup*
- 1 biji bawang besar*
- 2 biji bawang putih*
- 6 biji cili padi*
- 1/2 inci halia*
- 1 batang serai-titik
- 1 helai daun kunyit-disiat-siat
- 2 keping asam keping
- sedikit minyak dan garam
- Basuh mentarang dari lumpur yang dok melekat kat kulitnya tuh. Kasi bersih tau....
- Then, tumbuk semua bahan bertanda *
- Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah di tumbuk termasuk serai dan tumis hingga naik bau.
- Masukkan mentarang dan air. Perasakan dengan garam. Masukkan juga daun kunyit tuk menaikkan baunya....
- Biarkan sebentar sehingga mendidih dan kuahnya sedikit kering.
- Siap!!!! boleh makan ngan nasi panas...mahupun 'kilau' je bak kata orang banjar...hehhe
8 comments:
wah dah pandai dah bersurah banjar nih...hehe..kitorg slalu msk mentarang rebus jek..pas tu mkn dgn nasi pns cicah smbl kicap...MELETOP K...
terima kasih atas cadangan itewww.....hahaha...senah mix banjar + jawa......
ooo senah tok guru nyer...hehe..arini bpk aku p umah akak aku..aku dah pesan suh beli mentarang gak...blh bpk aku tya,,, ko pandai ke msk mentarang tu??? hello,,, bpk aku x tau ke anak dia ni nak kawen dah..nak kawen msti la kene pndai msk..hahaha
yo lah...senah la tok guru aku...tmpt aku bertanya itu ini spnjg di sana...weh tu tandanya bpk ko kurang keyakinan ngan anak dara sendiri...keh..keh..keh..aku lupa nak bawak kad kawen ang..kalo tak bleh aku tinjau2 tempat....
ko perasan x balai polis sabak?? kat area ctu jek...senah mesti tau nyer kat maner...jgn luper jemput dia skali...
Post a Comment