Monday, January 17, 2011

Banana Leaf Rice @ Kanna Curry House SS2 PJ


Sabtu lepas, selepas kerja half-day..kami berempat tuju Kanna Curry House yang terletak kat SS2 Petaling Jaya berdekatan ngan Rothmans roundabout....Kanna memang pamos untuk kategori nasi daun pisang...masakan adelah bercirikan masakan India sepenohnya ..perut waktu itu memang sangat lapar..bernyanyi perut neh...I ngan Cik West tunggu Syed pick-up jer kat opes..pegi satu kete je sonang..x yah nak menyesakkan keadaan jalan raya yang dah sedia sesak tuh...

Sebut Kanna jer..sure terbayang segala benda yang bergoreng terutama ayam goreng..memang memukau selera anda...nampak je dah selera..tapi slagi tak cuba tak leh nak kasi komen kan? so kena cuba..rasanya Kanna nie dia punya specialty adalam masakan India Selatan..kalau tak silap la....

Kanna offer 3 dining environments tuk patrons dier....ader yang outdoor bagi yang suka makan sambel hirup udara hat tak berapa segar tuh...den yang kat dalam neh meliputi 2 lot kedai...satu yang berekond..satu lg yg tak berekond...so kami pilih yang berekond...awal2 sampai tu...masih lengang la...tak dan dok brapa minit...tiba-tiba penoh sampai jadi tak der tempat dah...memula aman la dier punya waiters dok melayan..las-las dia pon lupa apa yang kami order...jenuh dok tunggu ayam goreng :)

I rase macam tengah menghadiri kenduri masyarakat India jerrrr....tak dan nak duduk dia dah kalut dok hampar daun pisang tuh depan kiter...keadaan jadi kelam kelibut..sampai bekas kuah kari tuh pun diaorang main angkat atas kepala I saje..cuba bayangkan tetiba anney tuh kasi tumpah kuah atas kepala I...memang bermandi curry la jawabnyaaaaa...muka pada hari Sabtu sangat selenga...akibat semalamnyer tuh, dah pegi bersembang kat Flaming sampai tak sedar dekat kol 12 malam dah..balik laju-laju...mandi-mandi..terus booom tidoq..mangun pagi sedikit lambat la kan...akibat mmg instinct neh rasa x banyak kereta....dalam 6 hari bekerja...memang I suka kerja ari Sabtu jer...bahagia dowh dari USJ ke Brickfields makan masa 15 minit jer...ajaibnyeeee...so I wishhh tiap-tiap hari adelah hari Sabtu..wish jer la...

Tapi perumpamaan yang saudara Nahar Abdullah kasi lagi melampau...sila feeling makan di rumah kebajikan...dengan setiap seorang adelah mempunyai keupayaan berbeda....hahahhah...dah la kat Brickfields nampak papan tanda Awas! Orang Buta Melintas..dia jugak la yang perasaan.....pas tu west cakap maunya tak letak tanda tuh...memang belakang kami neh pusat something yang berkaitan ngan kecacatan mata...oooooooo...no wonder la time I balik keje nampa ramai betoi orang buta melintas....ingatkan depa saja-saja jalan-jalan cari makan...rupanya ader pusat diaorang dalam radius yang berdekatan...

Sudah! melalut pasai orang buta pulak...wahahaha...sebenaqnya tak reti la nak jadi pengulas pasal Kanna Curry House neh...har la....I kan bukan spesies makan kari sangat...orang kata tak de la mengidam..tapi kalau rasa nak telan, boleh aje...kat rumah pun, kalau Mother I masak kari..memang seperiuk tuh untuk dia jer la..bleh recycle tuk beberapa hari..kami hat lain tak sentuh sangat...I nie memilih..kalau kari ikan..I makan kari ikan bawal ngan ikan sembilang jer..berlagak kauuu Mekkk..kari ikan kembong tak mboh....kalo gulai daging pulak..nak gulai kirisek mother I jer....and bila sentuh bab kari ayam...ikut dan la...kalo makan roti jala, of kos la pilih nak cicah kari ayam kan..tapi time zaman seratas dulu...memang putus selera kalo tgk pada menu hari tersebut adelah kari ayam.....erkkk..temannn nak sambaiiii jugak!

Di Kanna Curry House..I mendidik diri sendiri untuk makan kuah kari..ader jer pilihan kuah lain..tapi tak authentic la kan...tu dia.......dia bagi kuah kari hat first tuh...kami pun pakat dok tabuq la kat nasi memasing...disebabkan ramai manusia...Syed kata mungkin anney terlupa nak tukaq bekas kuah kari kepada kari yang laen...jadi kami stick ngan kuah kari hat nie jer....may be kuah kari ikan, kuah kari ayam and kuah kari seafood....


Pasangan sherashiiii...muahahaha...
alah Kak Wan...sajer jer ngusikkkk
tak ndak punya dier kat pan-asian macam ang tuh kak wan...
selera beliau orang puteh..bermata hazel serta berambut blond...


Pening I tengok kariiiiiiiiiiiiiiiii......hehehe

Okeh! Bila kiter place jer order cakap nak makan nasi...
terus la dier set up kiter ngan benda alah di atas...kire basic arrr...
Daun Pisang..den terus sampai orang yang taruk nasi panas-panas tuh...
pas tu sambunng pulak ngan yang dok tuang kari dalca..serta sayur-sayuran...
kendian bersambung lagi ngan orang yang antar isi ikan..
hat berbentuk silinder tuh sebebarnya isi ikan yang telah dimampatkan...
time makan rasa macam makan kari ikan pulak...
den, dok tak dok ada pulak la anney dok usung beberapa jenis lauk dalam pinggan kecik...
dok usung la pi mai pi mai mintak orang ambek..entah apa yg spesel pun I tak taw...
tapi kami tak ambek pun...
terus order ayam goreng 4 ketoi...
hat tukang tanya ayaq pun jangan dilupakan...beliau asyeekkk mempromot Mango Lassi...
tapi I macam biasa lah..pilih ayaq kegemaran sahaja..Teh Ais!

Weh..ayam tuh sangat bahagia....makan panas-panas..ngan cukup rasa garam kunyit serta rempah yang dah dimarinated..memang bahagia lemak-lemak dalam badan nak terima kawan-kawan baru..ape pun..memang chill lah...


Indah sekali ya makan di Kanna Curry House neh..bertambah indah bila ader yang sudi langsaikan semua bil tanpa perlu di tong-tong sorang sikit...muahahaha...tapi kalo nak gie selalu tu..I sebagai bukan yang spesies kari nieee...tak der la rasa nak p berulang kali...may be craving untuk ayam goreng panas dier iye lah...waaa...dok cerita pasai kari apa semua neh..teringat pulak kat Nasi Kandaq Riyas Taman Pekaka...dalam banyak-banyak Nasi Kandaq kat Penang..even orang kata Line Clear paling bagi kita rasa macam makan candu jer...I tetap suka daging masak hitam Riyas..campuq skit ngan kari sotong...letak sikit ngan teluq ikan...perghh..meleleh dah ayaq liuq...Nasi Kandar area Klang Valley sangat potong kepala...huwahuwa...tak sanggop....

And for Kanna Curry House..the food ain't cheap but reasonable with quality offer..
Syed dok merepek ape ntah dalam bahasa Hindi dia...Kanna Kyaa ape ntah die doik sebut...
tapi in Hindi..Kanna mean Makan..yeahhh..Chak De India...eh dah jumpa ayat syed kat fesbuk...
dhopeher ka khanna khanney jaraha ho...den I balas... auuu betti auuu...hahaha..hat tu je pun yang tahu akibat suka tgk pilem Hindi...walaweh...Bobby tu sabtu lepassss...rugi tak dan tgk!

Time balik pulak..dok merapu dalam kereta pasal survey amoi cina...
Ini adalah ujian minuman kopi..sebelom ujian dijalankan, saya ada beberapa soalan untuk annndhha..yang pertama..adakah anddhaaa mengalami alahan??? jawab jer tidak...yang kedua, adakah anddhhaa mengantongggg????
Whatttttt??? menganttongggg....
pasti I jawab yer la..I mengantok..sebab tu perlukan kopi....
hahahha...giler efek situasi neh kat I..bleh plak time khusyuk bt keje...
bleh tiba-tiba teringat kata ayat amoi Cina neh..
adakah annddhaa mengantongggggg!!!!
what the whattttttt...
ape pun cerita berulang Syed Nahar neh memang sentiasa mengundang gelak tawa I..

Fullstop!
Eh kalo korang rasa nak makan ayam goreng panas ala India Selatan..
P la tuju Khanna Kya Kehna tuh....hehehe




8 comments:

HaZeL said...

jalan cita?

Cik Faridah Huda said...

okeh dah....hahaha...smlm mmg tyg gambar dulu..keje banyak menanti mengheret aku pulang lewat dr opis

Anonymous said...

INSERT

Cik Faridah Huda said...

?

Anonymous said...

kawan ni nak jalan cerita, kalau blog dia mau tulis pasal kejiwangan yg tak sape paham hahahaahaha...

aku pun tak suka kari sangat. setahun beberapa kali saja... mamak nyer kedai mmg aku jauhi selagi boleh.. hahahaha.. tapi aku tak racist!

nahar

Cik Faridah Huda said...

kak wan suka dok puitis seorang diri..tapi ok la..kini dah ade crita sket..hahah...tidak dulu asyek ssajak ngan lirik lagu...muahaha..pis no war kak wan

Cik Faridah Huda said...

eh nahar..mcm kena plak tema p Kanna...lusa Thaipussam...hehehehe

ape pun..sodap ja! cuma kita bkn spesies mkn kari...hehe

SYED NAHAR said...

hehehe... sedapnya ayam goreng kanna!

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template