Tuesday, January 4, 2011

PMS, Bukan Gurauan..

Kenapa gadis-gadis emosi tidak menentu semasa didatangi haid? Ada penjelasan saintifik ataupun korang memang mengambil kesempatan nak marah jejaka-jejaka?dan apa tanda-tandanya period hampir tiba? Yelah mestilah bersedia kan kalau tak tiap-tiap bulan kena beli Audrey baru betul tak?

Sumber : ijaicool.blogspot.com

Oh lebih banyak lagi soalan-soalan yang ijaicool kuarkan..mau ada 5/6 entri pasal soalan untuk para gadis nie...mungkin ade la yang penah I jawab...satu entri ja...entri lain..I sekadar baca soalan pas tu tengok apa para gadis jawab..hahah...pas tu gelak depan pc sorang-sorang..eh, jangan ingat pasal PMS je...ujian memasak pun ade...

Okay itu sekadar mukadimah jerrrr..rasanya Mek tak penah lagi buat entri khas tuk PMS serta berunsurkan sifat-sifat lahiriah sebagai seorang wanita niehh..rasanyaaa la kan..kalau dah ada tak taw la...apa yang mendorong neh?????? may be sebab simptom-simptom PMS yanggggg kian pelik tuk diri sendiri..jadi terus rasa terangsang nak berkongsi pengalaman atau menerima pendapat dari pembaca wanita khususnyaaa....pembaca lelaki boleh baca, pas tu jadikan panduan hidup pada masa hadapan kelak....aper pun, first time dapat period memang adalah pengalaman berharga untuk para gadis..hehehe, pasti pembaca wanita di luar sana juga terkekek-kekek sendirian bila ingat saat pertama anda datang haid kan....Mek punya pengalaman sangat lawak dan memalukan..jadi simpan sendiri sudah..tapi kadang2 tercherita jugak..hahah..pastu kena bantai gelak dengan diaorang...dah tu..dah memang aku tak tau benda alah tuh macammana...harus la aku tak pandaiiii !!!!!! den yang seterusnya naik jerawat 3 biji, bila budak laki panggel ajak main tuju kasut...terus rasa malu kat depa sampai tak mau p main dah...

Sebenarnya, kami para gadis/wanita..bukanlah sengaja mencipta alasan dengan menggunakan alasan PMS bila setiap kali rasa sukar untuk mengawal diri..cuma kebenarannya adelah PMS hanyalah merupakan serangan fisiologi yang mampu memberi kesan terhadap kesihatan fizikal serta mental...ader jer perempuan yang tak mengalami PMS saat mereka period..ader yang sederhana..dan ader yang tahap hiperbola sampai tak leh nak buat hapa hatta nak bangun pegi berhadas kecil rasa tak mampu..ia memang benar! rase saket period adelah berbeza bagi setiap individu dan ia sebenarnya dipengaruhi oleh tahap hormon dalam diri masing-masing..ada yang jadi sangat moody hinggakan pelawaan memakan kerepek yang ditolak oleh teman baik pun mampu buat dia melenting tahap nak arwah...hahahhaha...nuhu arrr tu...
ada pulak yang dalam keheningan malam saat orang lain sudah diulit mimpi, dia masih dok menangis teresak-esak sebab sedih..punca kesedihan adelah tidak ketahui...owh pasti anda lelaki berasa pelik dan pikir ia tak masuk akal..tapi, itu lah hakikatnya...


Ayuh kita lihat simptom-simptom PMS biasa yang sering menyerang para wanita setiap bulan :

Antara tanda-tanda PMS dari segi fizikal adalah rasa letih, tidur terganggu, kekejangan abdomen, sakit kepala dan kembung perut....Manakala tanda-tanda dari segi mental adalah berlakunya gangguan emosi, cepat naik marah, tertekan, rasa tidak berguna malah hilang minat minat terhadap aktiviti yang biasa dilakukan....Mungkin bagi golongan yang tidak mengalaminya, menganggap golongan wanita yang dilanda PMS sebagai seorang yang mengada-ngada....Tapi hakikatnya, segalanya berlaku diluar kawalan kerana disebabkan oleh perubahan hormon yang berlaku dalam badan seseorang....

Mari kita bincangkan dengan lebih mendalam, oh perkara-perkara yang bakal dibincangkan ini mula dirasai oleh para wanita sekitar 1 hingga 2 minggu seblum haidnya tiba...jadi, kami sangat terseksa bukan..itu belum dikira time tengah period..maka kami hanya betul-betul sihat selama seminggu..tapi kalau period jenis yang lama may be dalam 13-15 hari, tak de masa sehat lah gamaknya..hehehe...ingat! kalo darah yang turun lebih dari 15 hari, itu bukan lagi dikira sebagai darah haid..ia darah istihadah...wajib solat dah! dulu zaman skolah..Ustazah Kamisah atau lebih glamor dengan nama UsKam, suka nak cek budak perempuan yang beliau ragui...har laaa...asyekkk muka diaa ja balik dorm awal..takkan period sampai sebulan kot!

1.Perut kembong

Gejala perut kembung memang merengsakan..tambah pulak bila nak belahak tak bleh..lagi rasa nak hangen...tu yang dok sapu minyak halia lah apa la..minum ayaq halia la...macam-macam..jus nak bagi angin keluar...kalau dok belahak banyak kali tuh memang rasa puas..tapi yang khuatir, angin dok keluaq kot bawah ja...hahahha..tu pun dikira tak puas...sebab tu la org perempuan suka berurut..angin banyak dalam badan

2.Kejang perut/perut cramp

Tiba-tiba rasa perut keras! cucuk-cucuk dengan tangan, rasa senak and rasa tebal jer (walaupun hakikatnya lemak yang tebal!)..tapi sebenarnya..dinding endometrium yang tengah menebal...tengah buat persediaan tuk ovum menempel jika ia disenyawakan oleh pasangannya iaitu sperma...jika tiada proses persenyawaan, dinding ini akan runtuh seperti runtuhnya tembok Berlin..maka kitaran haid akan bermula..

3.Payu dara bengkak/puting berdenyut atau sensitif

Hat nie rata-ratanya memang akan alami...kadang-kadang memang akan menjerit secara tiba-tiba..tak perlu lah beri contoh bagaimana jeritan itu dilontarkan...hehehe..salah sentuhan sikit pun bisa rasa nak gugur air mata..so no wonder la kalo tiba-tiba anda rasa payudara anda besar sebelah atau ia lebih berat dari biasa...umpama membawa 2 biji buah kelapa muda!

3.Ketegangan atau bimbang

Bimbang secara tiba-tiba..yang sebenarnya tak de musabab konkrit pun apa perlunya bimbang..cuba anda kaji..jika anda pergi interview saat anda mengalami PMS, pasti rase bimbang itu lebih membuak-buak..walhal anda tahu diri anda yang bagaimana..las-las, anda gagap sedikit time nak bagi jawapan pas tu efek kepala otak samada job tu dapat ke tak..jawapan tu releven ke tak..dok pikir sampai payah nak lena..walha tade hape pun..dok 2/3 hari kendian..anda period!

4.Masalah tidur (insomnia)

Masalah tidur nie Mek nak kaitkan dengan rasa kembung perut, rasa perut cramp, saket pinggang and pening kepala...ok..kalau dah 5 serangkai neh, memang payah la nak lena...baring ke kiri tak leh lelap..baring ke kanan tak mau pejam mata...pandang atas rase kepala berdenyut..memang payah la nak tidor..taw-taw celik mata je dah pagi..lebih senang macam tu...

5.Sakit sendi atau otot

Paling ketara kat pinggang dan tulang belikat....memang time duduk kat opis, rasa nak godek-godek punggung saja...seriyes ia memang efek kat emosi bila saket pinggang pas tu bila bangun dari kerusi rasa perot cramp pulak...aduhhh...nak bejalan pegi toilet pun malas....

6.Pening kepala

Tak tau sebab saintifik kenapa..tapi memang akan rasa pening! berdenyut ja rasa kepala...time neh mula la dok buat tak dak mood...lemah dan sebagainya....

7.Lesu

Ada kaitan ngan yang nombod 6! pendek kata malas la senang nak buat apa pun...sebab tu bila kerja bertambah banyak..pas tu bos pulak dok sembang secara kuat..memang rasa nak pegi hempuk fail dekat dia kan..kan..kan?

8.Jerawat

Bersyukurlah anda jika dikurniakan kulit puteh mulus tak der sebutir jerawat....may be time nak period pun tak der, dia takkan tubik! Berbeda dengan golongan yang mempunyai Zon T yang sangat berminyak serta sentiasa menghasilkan minyak akibat kilang prosesnya sangat aktif di bawah epidermis, maka memang kena terima hakikat la..jerawat tak dan nak kecut dah naik dua tiga bijik lagi...kadang2 depa buat perkampungan setinggan..siap boleh sharing akar jerawat dan menghasilkan kembar 3 di satu kawasan...ooohhhh...memang sangat saket! lagi saket hati kat jerawat yang tumbuh dalam hidung...atau pun yang main chak-aa chak-aa dok berselindung di bawah kulit....

9.Hayunan perasaan (Mood swings)

Oh kita ambek contoh emy juliana je la...hahahha..pegi la korang tenang entri-entri PMS dier...sungguh hiperbolaaaa....tapi I selalu gelak bila bacer ape yang beliau tulis..memang betol pun apa yang Miss Emy J karutkan tuh...okey lah..kopi sikit, lebihan..sila search sendiri

Omaigod!!!!! kini dia datang lagi...
kepala saye dah mula pening-pening...
rase mual-mual..
rase sakit-sakit badan..
rase serba tak kena..
rase kecik ati..
rase sedey tak bertempat..
rase malas nak cakap ngan sape-sape..
rase pilu..
rase akulah manusia yang paling tak berguna..
yang paling aku tak suka, bila aku rase kecintaan dah tak sayang aku langsung!!!
(sambil berlari-lari anak gi menangis kat toilet!!!)

10.Peningkatan masaalah kulit sedia ada, dan pernafasan (contoh, alahan, jangkitan) atau masalah mata (gangguan bulbar, conjunctivitis)

Mungkin ader yang alahan/mual-mual..nie akibat kes hidung kita menjadi lebih peka terhadap bau-bauan...memang yang ketara untuk I adelah bau badan orang! bukan nak hina..tapi time neh, memang tindakan refleks rasa nak muntah...adelah hari promoter MayFirst my opis nak promote MayFair..dah la bercakap banyak..mulut bau busuk..badan pun dah berbau akibat dok berjalan kat serata kawasan neh...dah tu dua-dua pulak badan sehat-walafiat bukan main..ada hati nak soh gua cuba MayFair...eh MayFair ke MayFirst ntah...hahah..terus I rejek..ye la..badan berbau..napas pun berbau...saperr tahan...

11. Banyak Makan atau Kurang Selera Makan..

Mek nak sokong tang banyak makan jer! Sebab..memang selera makan menjadi-jadi..kurang selera tu payah sikit la nak kasi komplen...heheheh..tapi kalo tak period pun, selera makan tetap tinggi....


So time-time macam nie, orang laki jangan la cari pasal dok buat lawak bodo tak kena tempat...tak tau la fakta ke auta...tapi ade jugak penah dengar yang lelaki dapat detek perampuan nie tengah uzur bila tengok kening diaorang..eh, betul keee???
Kalo dah merajuk time PMS, memang makan masa nak pulih kembali...unless anda pandai menggunakan pendekatan..ala...hati permpuan kan macam kerak nasi..kejap je cair..dier merajuk tu bukan ape...1st, sebab kecik hati atas perkara yang telah dilawak bodohkan....sekond, dia nak kan perhatian...perempuan sebenarnya akan jadi lebih manja saat ini...dia perlukan perhatian...kalau awak tanya..."awak dah recover dari period pain ke?"...dia dah mampu senyum wpun sebenarnya, rasa macam nak belah perut sendiri je...


Hari-hari sebelum menjelangnya period, selalunya perempuan akan lebih beraksi seperti di atas...lebih memilih untuk berehat di rumah dari mengikut teman-teman kuar pergi membeli-belah...tahu sajalah, jika join..pasti aktiviti menawaf shopping kompleks yang at least akan memakan masa selama 4 jam akan dilaksanakan...slalunya saat ini..segala pinggang, perut dan punggung...mula saket...jadi, dia memang tak mau p jalan mana-mana...tapi kalo dipandang dari sudut kebaikan..ia adelah eksesais tanpa sedar serta boleh skipped sembahyang di shoping komplek...hehehe..nie kes malas nak buka tudung serta nak berhimpit ngan masyarakat di dalam surau yang kecik...shopping kompleks je besar gedabak..surau tetap kecik macam tak cukup ruang...biassss betul la!

So...bila period dah datang especially for 1st and 2nd day...time tu pengaliran tengah banyak bak air sungai mengalir....kebanyakan perempuan akan menjauhkan diri dari aktiviti-aktiviti yang mereka sukai atau pun menghadkan penglibatan mereka..tak percaya???? try p naik mesin E-Z Shape Ogawa saat anda period...tak yah lama-lama cukup dalam 10 minit cenggitu..kejap lagi, soheh anda terpaksa tukar pad yang baru....

Tak kira lah bagaimana pandangan lelaki terhadap kaum wanita....tapi bila saat tuuuu, kami memang tidak selesa...sukar tuk digambarkan bagaimana keadaan sebenar...sebab ia adalah suatu keadaan yang sampai bila pun...lelaki tidak akan dapat rasainya...

Cuma lately Mek terpaksa dapatkan bantuan Coke setiap kali tiba saat bulan mengambang...
memang tak paham kenapa...sebab dulu tak der la macam nie....
dah lama tak mengamalkan minuman bergas..tapi disebabkan masalah ini...sebulan sekali kena beli Coca-Cola...memang lepas minum...esoknya period turun dengan jayanya..ini adalah kes terpencil..sebab ianya ada dan jelas kelihatan saat berhadas kecil..namun terpaksa tunggu may be 2/3 hari sebelum ia benar-benar mengalir keluar...seksa bukan..dah la saket lagi rasa nak belah perut..nak cuci dinding endometrium sendirik! pas tu kadang2 bleh buat kita konpius samada betol ke period atau dia main-main....
Mek selama nie panadol menstrual pun tak penah sentuh..pas tu rasa macam tak der la menghadapi senggugut yang maha dasyat..tapi kini, ahhhh sungguh sakettt...memang penah MC sebab senggugut, mula la orang lain nak kata kita mengada....untuk bulan nie, memang tak tahan dah..sampai terpaksa pegi kedai ubat terdekat ingat nak beli la apa-apa pil...
Sekali cina tu buat muka pelik kat gua...ahh sudahhhh...dia ingat aku nak buat benda haram ke hape..sungguh bengang time tuh, terpaksa la dok buat penerangan ringkas pulak kat dia....tapi disebabkan dia suggestkan ubat yang lancarkan period adelah ubat Cina..maka tak jadi la nak beli...tiba-tiba risau takut efek kat sistem reproduksi I..hahhaha...dah Mek oii...jangan dok buat nak makan ubat pelik-pelik..kang lain jadinya....atas nasihat emak, biarkan ia secara semulajadi tapi Coke sebagai alat bantuan sahaja....takkkk..sebenarnya tak bagus jugak minum Coke...tapi nak buat geyna..hat tu je afdol setakat nie....kini period tidak lagi seperti saat alam remaja...mungkin semakin tua...semakin mengada....atau Ovum gua sedang merajukkk di dalam..hahahha....

Gejala PMS kini kian hebat..boleh kata lengkap semuanya yang telah dinyatakan..Kitarannya juga semakin bertambah tapi masih dalam range la.....ditambah pulak dengan dia dok main chak chilok aat aat..chak chilok kuceng lompat...pas tu, senggugut yang sangat saket! memang rasa tak nak bicara ngan sesyiaaapaaa saat itu...pas tu bleh plak dok buat hati sayu saat hapdate POI...tak ke parah namanya...bukan ade kaitan ngan emosi pun time apdate POI tu..


Datangnya haid adelah lambang kewanitaan..nasihat saya , hargailah period anda walaupun sangat terseksa!

Eh keputihan adelah lambang kesuburan! Nanti kita kupas isu ini....bagus tuk kawan-kawan pompuan I yang baru naik pelamin semuanyaaaaa...bagaimana nak tahu waktu kita subur serta perubahan-perubahan yang dapat dilihat secara fizikal..nantikannnn...

9 comments:

Anonymous said...

senang je nak tahu perempuan tu tengah subur ke tidak...

kite leh tgk dr perubahan fizikal kat sorang gurl tu mcm:

-breast dia makin besar, and mantap
-bibir dia makin merah and menawan
-muke makin menawan
-perubahan suara yg sedap didegar kat para laki
-perubahan mood, jadi lebih manje and ok jer mood dia sepanjang hari
-timbul perasaan ghairah, mcm nak buat sex jer,perasaan nak menggatal dgn laki, miang dan lain 2..

Cik Faridah Huda said...
This comment has been removed by the author.
Cik Faridah Huda said...

tak dan kupas isu keputehan, dah ada yg komen...oooo..mcm tuuuu, betul la tu..hehehe..

tapi anon laki ke pompuan?

diri ini.... said...

i hate PMS... ne angin-angin dia nak berkunjung da ade ne.. nyampah la haku!!!! (hantuk-hantuk kepala kat dinding)

Cik Faridah Huda said...

cuba hang tulih sikit contoh perasaan hiperbola tu kat sini...mak sokkkkaaaaaa...hahhaha

diri ini.... said...

macam biase la..rase dipinggirkan..rase org tak sayang.. lebih hiperactive bila aku siap off henfon konon2 merajuk.. tapi xde isu pon.. dengan harapan bila on je terus bunyi henpon..kecintaan msg aku.. mengada nak mati..

Anonymous said...

lelaki! hehehehe

Anonymous said...

saya suka n3 anda ini..
biler bleh tgk n3 'keputihan tanda kesuburan'?..

Cik Faridah Huda said...

nanti-nnti ada la.. :0)
kena la rajen berkunjung ke sini..hehe

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template