Wednesday, February 16, 2011

Cerekarama Ampunkan Daku


Apa perasaan anda saat menyaksikan cerekarama minggu lalu???? rata-rata status di fesbuk terutama rakan perempuan semuanya mengupdate kata-kata berunsur sedih, syahdu dan yang sewaktu dengannya...rakan lelaki pasti lah memilih untuk tengok bola....uuuuuu penoh restoran! Tapi para ibu, para isteri yang ditinggalkan keseorangan di rumah akibat laki pegi tengok bola ngan teman-teman sekutu...dan juga anak dara, pasti tak melepaskan diri dari melihat citer Sheila Rusly yang ini...buat para isteri yang berebut remote ngan suami, maafla..anda perlu melihat kembali di tonton.com hehehhe...dak pon berdoa saje lah akan diulang tayang semula.....

Dalam kepala otak I, memang bajet crita neh sempena dengan Valentine's Day...ah apa boleh dicanangkan lagi..kalo itu lah memang realiti yang bakal berlaku...sedikit peringatan jika mampu memberi kesedaran kepada yang diluar sana, pasti tak ternilai harganya buat Pn Hajah Sheila Rusly....sebabnya...kalau kita menyoroti kisah adik-adik ini...bahana Valentine's Day lah yang menyebabkan mereka terpaksa ke sana...mungkin pada mulanya tanpa kerelaan hati..tapi finally, terpaksa jua...kerana yang di dalam itu tidak bersalah..langsung tidak walau sezarah!!! selain Valentine's Day...sambutan-sambutan gah setiap tahun juga memberi sumbangan...penah juga I bacer artikel yang bertajuk "Selepas 1.1 dan 9 bulan kemudian"..tak ingat kat majalah mana...tapi isu itu sentiasa ada...dan time zaman remaja dulu-kala, haruslah bace REMAJA..pon ada jugak.....ah kalau nak disentuh, memang terlalu banyak....tepuk dada tanya selera sahaja samada kita ingin membaca atau tidak....

Karya Sheila Rusly ini sangat menyentuh hati...mungkin ironinya kami seorang wanita yang mudah menumpahkan air mata...tapi hakikatnya...saat menyaksikan drama ini, terlalu banyak persoalan yang bermain di benak fikiran...macam tak tercakap dah...hati tersentuh lagi saat melihat wajah puteh bayi comel...naluri perempuan mana tidak mahukan anak...tapi bila kehadiran anak dalam keadaan tidak bersedia..dalam keadaan yang salah..pasti emosi si ibu muda yang sebenarnya sangat penyayang boleh bertukar menjadi benci....kisah ini mengupas kisah realiti...kisah ini cuba dikongsi dengan masyarakat...agar masyarakat paham...dan tidak terus menghukum mereka yang telah berbuat salah...pernah I baca kat sebuah forum yang menyatakan jika seseorang berbuat salah dan akhirnya sedar akan kesilapan yang telah dilakukan, dan seterusnya meminta keampunan Allah...dia 1000 kali lebih mulia dari mereka yang berasa diri mereka bebas dari kesilapan...Sayang sungguh Allah kepada hamba-Nya...

Hmmmm...dekat rumah I dekat kampung, ade sebuah rumah khas untuk adik-adik ini...awal-awalnya...I tak sedar pun..tapi bila nampak macam pelik jer...maksud I, dok nampak orang berkumpul la..sidai baju berjemaah la...ape lah...baru I tanya mak I..katanya memang milik NGO...heheh...mak I tak de la sebut NGO tapi dier sebut nama tempat tu la....terpaksa dirahsiakan....adik-adik nie memang ditempatkan kat kawasan hujung kampung...dan jauh la dari keindahan dunia luar sebentar...sebab tujuannya, adelah untuk memulihkan mereka...kami sebagai penduduk setempat, menerima kehadiran mereka...ini bumi Allah...mereka juga ade hak..mereka harus diberi peluang kedua...jadi, tak timbul isu macam mak cik kepoh dalam drama tuh...kita sebagai manusia biasa, tidak layak menghukum...jika tidak mampu memberi pertolongan dari segi masa, ilmu serta wang ringgit..cukupla sekadar berdoa agar mereka betul-betul kembali mengubah diri...

Time tengok tuh..i tengah buzy jugak buat benda lain sambel pot-pet..tapi babak demi babak, hati makin tersentap...hati makin tersentuh..memang tau dah..kejap lagi pasti ader esakan....Che Nah yang chop VIP seat kat depan dok hinggut-hinggut bahu dah...Sya yang baru join kat tepi dok bt tanya banyak soklan..tapi I dah tak bleh nak jawab sebab suara dah sebaK...las-las seisi rumah sengappppp...yang kedengaran hanya tarikan hingusss....sreeeetttttttt!!!!

Hoh...memang sedih....background music pun memberikan impak maksima...lagu Tika dan Saat Ini from Medicine...huhuhuhu...memang menangis tak berlagu lah...ape pun, lirik dia diubah suai...cuba anda hayati sebentar...sedih bukan?


Entahlah...memang tak tercapai dek akal neh...apa perasaan mereka yang terpaksa menghadapi situasi ini...perasaan dibuang keluarga..perasaan malu dengan kawan-kawan..perasaan ditinggalkan oleh orang yang sudah tidak mahu bertanggungjawab..padahal benih dia!!!!! Pasti perasaan itu matiiiii...perasaan yang lari jauh entah ke mana....sedihhhh...hanya kepada mereka yang ingin membantu serta yang faham serta memberi peluang sahaja tempat untuk mengadu..selebihnya..pasti cacian serta hinaan yang diterima! Cuma kadangkala saat membaca kisah-kisah sebegini..terasa kagum dengan keluarga terutama ibubapa yang boleh menerima...memang muka mereka telah diconteng arang...namun kasihnya ibu, sampai ke syurga...sanggup bela cucu yang barangkali dipandang hina oleh jiran sekeliling...sebenarnya, anak-anak ini walaupun lahir secara tidak sah tapi mereka mempunyai kelebihan sendiri antaranya dianugerahkan rupa paras yang cantik/segak serta pandai...hati I sayu sangat time baca crita-crita dalam satu forum neh...memang dah lama I baca forum tuh..cari something tapi tersampai kat situ...owhh..memang sedih...tapi itulah realiti kehidupan yang perlu ditempuhi jika sekali telah tersalah...namun jangan kita bezakan mereka kerana sesungguhnya tiada yang berbeza sesama kita...

'Darah yang mengalir dari anak luar nikah itu merah, jika di toreh tidak dapat dilihat perbezaannya'


Tika begini mencari-cari
Sebuah cinta hilang
Saat begini ternanti-nanti
Bayangmu sayang...

Bertanya-tanya pada sang bunga
Mengapa layu jua
Bertanya-tanya dihujung rindu
Kau pun berlalu

Ku ulangi pertemuan
Walau hanya ku mendakap sisa cinta
Bersama rindu yang terdampar
Saat ini ku sendiri menangisi
Pemergianmu kekasih
Dan cuba memujuk rindu
Yang pedih tercalar
Di sudut ingatanku
Airmataku kau renang bahagia

Tika begini aku sendiri
Kau menyepikan diri
Saat begini kau padu janji
Kasih yang baru
Kumasih sendiri..


I dulu pernah berniat nak jadi sukarelawan untuk badan-badan macam nie...sejak dari zaman kampus lg berhasrat..pernah juga nak berprogram ngan diaorang tapi bajet tak lulus oleh HEP UTM, maka terpaksa KIV dulu...las-las busy sampai hujung semester and dah resign dari MPP UTM, terus terkubur...dengan harapan MPP pelapis akan teruskan tapi tak der progres...I nak poyo lagi pun dah tak boleh dah sebab last sem..kena bagi tumpuan penuh kat Projek...hhhh...jika masih berkesempatan I tetap mencari ruang ...dalam hati kecil I ini, I nak menyelami perasaan mereka dan nak peluk cium baby-baby yang baru lahir itu..I sedih :(

Semoga Pn Hajah Shiela Rusly dan suaminya Jinggo akan terus come out dengan cerita-cerita sebegini yang membongkar realiti serta memberi pengajaran....

5 comments:

khairul said...

salam...cepat aje mek wat n3 ni hehe...sy hari tu balik lambt tu yg tgk 15 min je..tp mmg sedey kan???jalan cite n dialog tu sampai pd kita,tu yg wat sedey huhuuh..tahniah kat akak shiela kita...clap3

Anonymous said...

hehehe..cepat ker? lambat la abg yo wehhh...org lain lepas tgk terus hapdateeee...ha..tu br tgk 15 minit..cube bygkan kami yg tgk 2 jam nehhhh....habes sekotak tisu! plg syahdu kat part las skali time diaorang betul2 peluk cium ngan penghuni KEWAJA

mek

FiZa said...

ala aku x tgk dr mula...tgk masa dah tgh2...tu pon tgk2 cenggitu jek...tp cite tu mmg penoh pengajaran...ape lagi aku lg bape ari nak jd ibu ni...biler anak yg di lahirkan patut di belai & di manja tp x diperlakukan sebegitu rupa...

& paling tertarik nama watak anak sheila tu adalah pilihan nama anak aku!!

SYED NAHAR said...

aku tak tgk cite ni..sbb apa eh?? sbb aku tgk bola kot?? eh tak... aku lena awal hahahaha.. eh tak aku berfesbuk di kamar..

HaZeL said...

cita ni sgt sedih..huhu

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template