Tuesday, February 22, 2011

Konsert Chow Kit Road..terasa ingin bersama!


Rata-rata pagi nie...semua radio asyik putar lagu arwah Sudir...serta berkongsi kisah tentang perjalanan hidup anak seni yang seorang ini..kini pepagi i sudah jarang menjadi Gadis Kosmopolitan serta Urban dengan memilih Hitz.fm sebagai halwa telinga ketika dalam perjalanan ke tempat kerja tetapi memilih Sinar.fm sebab ade Abang Jemmm, Mak Neng, Wak serta Mat Salleh.....pastu lagu pulak lagu retro..pasang lagu SELAMAT PAGI SAYANG from Norkumalasari...terus rasa ceria di pagi hari...Hitz penting jugak sebab nak dengar lagu Nelly ngan Travie McCoy...hahahha....den kat opis pon I layan Sinar jugak..sebab suka dengar Abby Fana berceloteh...sambel jawab teka-teki! terus hilang rase ngantok I...

Tapi hari nie Abby sedih and sebak.....sebab segmen Abby pagi nie adelah menemubual Pn Habsah Hassan or Kak Chah...someone yang boleh dikatakan rapat jugak la dengan arwah...memang pagi nie dgr segmen Abby...rase nak nangis jer....ye lah kan time Arwah Sudirman pergi meninggalkan kita pun..I baru darjah dua...yang hingus masih meleleh serta mengalami obesiti akibat berat badan tak seimbang ngan ketinggian....tapi, kesan lagu-lagu yang dinyanyikan arwah...memang buatkan yang tidak hidup sezaman dengannya pun mampu menghayati setiap bait kata lagu-lagu tersebut...Menurut Kak Chah...80% lagu yang Kak Chah tulis untuk arwah Sudir adelah memang berkisar pasal kehidupan arwah...Kak Chah berjaya bermain dengan emosi Sudir tanpa arwah menceritakan hal sebenar...hmmm kalau kita perasan, kebanyakan lagu yang arwah nyanyikan adelah yang menyayat hati....ini semua adelah berkaitan dengan perpisahan arwah dengan isterinya yang dikenali sebagai Kay....mungkin sukar untuk arwah Sudirman untuk menerima hakikat perpisahan sebab tu ia diluahkan melalui lagu....yang mencuri perhatian I adelah lagu Milik Siapa Gadis Ini..sebab lagu nie ditulis untuk menggambarkan bahawa betapa arwah Sudir menghargai kehadiran Kay dalam hidupnya...FYI, I dah jumpa blog Kay hasil googling....walaupun Kay memilih untuk berdiam diri selepas penceraian dengan arwah Sudir, tapi ternyata peminat Sudirman ingin sekali mengenali siapa bekas isterinya ini...Kay yang terkini tetap cantek seperti dulu...sama seperti yang digambarkan arwah...biarpun usia telah melewati 50-an.... :) Walau pun masih 50-50 kesahihan, tapi rasanya..memang itulah Kay yang Sudirman maksudkan.......

Bagi I...I sangat tersentuh dengan lagu Pelangi Petang....liriknya sangat bermakna! Begitu juga dengan lagu Nilai Cintamu, Jauh Di Sudut Hati even lagu Balik kampung pun..kita akan ikut menyanyi secara bersungguh-sungguh...memang kekuatan lagu-lagu arwah Sudirman terletak pada liriknya...kemudian diberi penuh penghayatan ketika disampaikan...maka impak maksimanya...lagu arwah masih berhantu....biarpun arwah telah pergi menghadap Ilahi terlebih dahulu....kadang-kadang, mungkin bila apa yang kita buat itu ikhlas..pasti akan dikenang sepanjang zaman.....betul tak?

Lagi satu yang I memang rasa nak sangat berada di tempat kejadian adelah time Konsert Chow Kit Road! hoh bukan sekadar tengok review kat kaca TV saja...I telah merasai semangat Sudirman bila berjaya menemubual mereka yang pernah berada di konsert itu...sungguh jeles....sebab I baru dua tawun!!! Hahahaha..jangan lah seriyus sangat...nanti bayangkan I ala-ala student nak buat kajian p menemu ramah pulak...sebenarnya...I sembang-sembang ngan pak cik I je...tapi gaya dia cerita semangat sungguh sehingga mengundang elemen kejelesan....hehehhe

Harap-harap..Tibi tak kisahlah tibi apa pun..siarkan lah balik cerita KAMI lakonan arwah...teringin nak tengok di kaca tibi semula...memang la bleh jer tengok kat youtube..tapi kurang feel lah kan....Walaupun hampir 19 tahun Allahyarham pergi meninggalkan kita, namun nama dan lagu beliau tetap kekal dan segar dalam hati kita. Antara lagu popular dendangan Allahyarham ialah Chow Kit Road! Chow Kit Road, 31 Ogos, Pelangi Petang, Balik Kampung, Terasing, Salam Terakhir, Merisik Khabar, One Thousand Million Smiles, Hoore! Hoore!, Hujan dan banyak lagi...Selain bergelar penyanyi, Allahyarham juga merupakan seorang penggubah lagu, peguam, penulis, pengarang, pelukis kartun, usahawan dan juga pelakon....


Read more: Perjalanan Hidup Sudirman Didokumentarikan http://www.malaysmart.com/hiburan/perjalanan-hidup-sudirman-didokumentarikan.html#ixzz1EgOqozKT

Al-Fatihah untuk arwah Sudirman Haji Arshad!

7 comments:

SYED NAHAR said...

ini semangat yg ditiup oleh history channel apabila dokumentari pasal sudirman ditayangkan utk bulan march bersama sejarah runtuhnya highland tower.

is-nanie said...

Betulla.. Lagu-lagu arwah evergreen, sampai sekarang kalo dengar sedap lagi. Bila lagu 'balik kampung', kita rasa hepi.. Lagu 'ayah ibu', start je lagu dah nak menangis.. Penghayatan arwah masa nyanyikan lagu buatkan kita pon terbuai-buai sekali dengan perasaan.. Penyanyi sekarang harapkan ade suara, tp xde feeling.. huhu..

faridah said...

dulu time skolah rendah...ader satu lg motibasi yg arwah nyanyi..tak tahu tajuk apa..tp mmg sinonim la kalau result periksa kuar...hehehehehhe

saja pun is kita akan terbuai-buai...lagu dulu2 memang senang nak paham sampai maksudnya...lahu la...I yang terkebil-kebil nak paham!

faridah said...

rase nak langgan astro khas tuk AFC sahaja...tapi bab dokumentari/national geographic..aku suka jugak tengok....hehehhee

diri ini.... said...

nyah..baru 9 tahun la..bukan 19tahun..kena buat ralat tu

Cik Faridah Huda said...

2011 - 1992 berapa Cik Emy?????
ambek kalat skarang!!!!!! hahahahha

SYED NAHAR said...

cik emy kira tariks meninggal sudirman ke tarikh mona fandey kena gantung?? hehe..

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template