Wednesday, February 23, 2011

Your Facebook Status Is Annoying..Do You Know That!


Memang sumpah lah tak tau sebab syiok sendiri....hahahhaha
Okey lah hari nie Kak Esah nak sentuh bab status fesbuk yang annoying....dulu sewaktu mula2 kemunculan fesbuk, Kak Esah tak der mood nak log in sebab kawan pun sekadar ada dalam 12 orang jer...pas tu tak paham bila orang tagged gambar..Kak Esah ingat Kak Esah yang upload..tapi heran..tak der pun dalam album sendiri...dan paling bangang, Kak Esah tak paham bila ada orang Like...siap tanya, awat thumbs up jer....hadoih...berjaya menggengam segulung ijazah memang tidak bermakna anda bijak dalam segalanya...ada certain-certain benda, anda tak mampu handle pon biarpun benda tuh paling simple.....Kak Esah mula aktip berfesbuk tawun 2009...tu pun aktip sebab main game yang ngarut-ngarut tuh....den meroyan jugak la nak hapdate status kat pesbuk...mostly pasal aktiviti seharian or hape-hape sajer yang terlintas di pikiran...termasuk lah time patah hati....

Kini masa menginjak ke 2011..sejajar dengan peningkatan usia...status fesbuk juga sudah jarang dikemas kini...mungkin dah malas nak menjawab soalan Facebook : What's in your mind....apdate jugak bila rasa nak apdate.....tapi tak la sekerap dahulu yang satu hari jer setat dari bangun sampai nak tidor semula...asyekkk nak mengapdate jerrrrrrr.....orang pun boring dah gamaknya nak baca....kini Kak Esah sekadar menganggap Facebook sebagai data custody sahaja esp untuk gambar-gambar Kak Esah....kira macam tak ghairah sangat ler dah...tapiiiiiiiiiiiiiii...ader waktu senggang, tetap on kan!

Berbalik kepada isu status pesbuk..Kak Esah tak mahulah berpikir di luar kotak...setakat mengambil contoh di radius kawasan jajahan sahaja yakni status rakan-rakan...sudah cukup mual pada Kak Esah. Oh mungkin juga pada zaman kegemilangan Kak Esah, Kak Esah juga pernah buat orang laen mual...hehehhehe...tapi semenjak pat menjak neh..memang Kak Esah nak tunding jari pada orang laen juga...ye lah kan..kes syiok sendiri..sapa nak tahan...siap lah korang pas tu jadi bahan...hahahhaha

Ye lah kan kalo dah setiap hari kita bukak fesbuk asyekk terbaca status-status yang annoying..yang irritating..nauseous and chicky-chicky bajet comel...arghhhh...memang rase nak buat pengeboman berani mati terhadap pemilik fesbuk tersebut....tapi ader jugak status org laen yang bila kita bacer, ia mampu buat kita ketawa seketika....itu kategori yang membahagiakan...hahha...so tade hal....alamak..dah nak dekat kol 2..nanti Kak Esah rungkaikan yer....bersambong selepas 5.30.......wait yeah!

Hoccay..mari kita sambung semula..sebelum memulakan kelas perbicaraan pada hari ini...jika tidak jelas dengan maksud Annoying for direct translation in Malay..please find Oxford Dictionary...tapi kalau bahasa emosi rakan taulan yang ofkos 100 % menyampah dengan tindakan itu adelah bermaksud sesuatu perkara tak kisah la berbentuk tulisan, kata-kata atau perbuatan yang mampu mengundang kemarahan manusia lain tanpa pesalah sedar atau memang sengaja buat-buat tidak sedar...apa yang Kak Esah cuba huraikan ini memang ader kaitan ngan kehidupan Kak Esah serta rakan-rakan...realiti...dan kadang-kadang rasa nak belah je otak manusia yang macamnie..bukan sekadar annoying...tapi troublesome!!!!Kak esah yang dengar crita pun rasa tak tahan...apetah lagi orang yang melaluinya...hahhaha

Dari kaca mata Kak Esah, status fesbuk yang annoying boleh dikelaskan kepada beberapa kelas utama..jika mengikut pemahaman workspace Kak Esah...ia boleh dikenali sebagai Entiti untuk kata kunci utama...dan boleh dipecahkan kepada beberapa pecahan lagi yang dikenali sebagai Attribute..kelaskan jer ikut cita rasa memasing..pas tu nanti baru kita masuk bab data verification...hahahha...ngarut jer!!!

1) Status Mengharapkan Pujian

"Eeeiiiiii dagu berlapis..habes la..I dah gemok..tolong! tolong!"

Status macam nie seringkali kita jumpa dekat page perempuan yang takut gemok la sambil mengharap rakan2 akan memberi pujian seperti "Mane ade...menten kurus je i tengok" tak pun ayat memuji yang lain macam "U makin cantik la..serious, u're sweet laling"...oh memang berbulu bila kita baca sebab heran tang mana lagi yang nak bagi kurus tu....bersyukur lah bila dah kurus nie bising-bising kat fesbuk mengharapkan pujian melambong lagi.....

2) Status Dunia Ini Milik Aku

Bab dunia milik aku ini, boleh lah kita tundingkan jari kepada mereka yang merasakan diri mereka sahaja yang tengah bahagia di dunia....tak salah untuk mengwar-warkan kebahagiaan anda itu..tapi jika setiap kali update status, asyik benda yang sama ja...muak jugak lah orang baca...ade jugak setengah golongan yang mmg habitat dia..jenis nak cerita bab gembira ja..hat duka..hat memalukan diri sndri..hat yang tak mendatangkan hasil..hamboih, habes simpan rapat langsung tak share....pelik sungguh Kak Esah!

"Lengkap sudah kehidupan dengan adanya permata hati serta suami yang sangat memahami..thanks abang untuk segalanya...love..love..love"

weiii...bisik je la kat telinga suami time nak tidur tuh.....

3) Status Mommy-To-Be

Okeh...status Mommy to be nie tak lain tak bukan memang dok bercerita pasal kehamilan je lah dari minggu pertama sampai la nak beranak....dah tu pulak yang tukang komen pun mesti dari kalangan mommy-to-be or yang tengah nak minta rahsia macammana nak mommy to-be..hehehe..golongan para bujangan jangan haraplah nak dapat layanan kalo anda tiba-tiba dropped comment konon-konon concern dengan rakan anda itu..dia pasti skipped sapaan anda...paling bagus pun.."Thanks Nahar!"...penat baca...tapi sebab tubik di walls..maka terpaksa baca....ye kami tahu...anda ghairah menantikan cahaya mata anda....tapi jangan lah meroyan di fesbuk...bakal mengundang kemarahan manusia lain...sikit-sikit nak emosi...dengan mempertaruhkan kandungan sebagai alasan...

"i hate this feeling...baby tak keciankan mummy ke...dah la daddy jauh..missed daddy!!!!! arghhhh...canteknya baju baby rase nak beli jer semua...tapi tak cukup duet :(:(:( sad!"

4) Status yang obses atau stress dengan kerja

Yang ini kalau kita perasan...70% status fesbuk adelah berkisar tentang kerja saja...memang sangat obses bagi yang obses serta sanggup berkampung di ofis.....semuanya pasal minit mesyuarat, pasal kena marah ngan boss..pasal nak cari kerja lain akibat stress..pasal menyumpah boss...tapi tak kisah la kan kalau betol ko stress or banyak kejer...cuma rase macam erkkkkkkk ko bz sangat ke? haaaa hat tu bila kita dapat detek...pasti rase cam annoyingnya...orang lain pun banyak keje jugak..kejar dateline jugak...tapi tak de la parah sangat keadaannya....so just take it easy..time keje kiter keje...time rehat kiter rehat...bab keje nie...memang takkan habeslah sampai kita berenti...

5) Status Nak Bermegah

Slalunya dikaitkan dengan kebendaan...payah jugak Kak Esah nak bagi contoh yang real...sebab contoh yg real memang terdiri dr kawan-kawan juga...cuma rase bebrbulu bila orang tuh sebenarnya tak brapa nak ada...tapi semedang la nak update benda-benda yang menggunakan duet yang banyak walhal belom tentu pun...erkk...macam tak sampai jer maksud....korang paham tak?????????? hanya yang jumpa kak esah direk je bleh tanya and dengar sendiri dr mulut Kak Esah...ala lebih kurang macam status....

"Bestnye hari dinner dengan si dia di Keny Rojes..suka sangat!"

hello babe...sometime benda-benda macam nie bg sesetengah orang ibarat lunch di tengahhari sahaja...jadi, tak yah lah poyo sangat....mungkin kemampuan kita berbeza..hikhikhik

or...

"Antara ______(kereta mahal) and _____(kereta mahal lagi) mane bes??? kiter rase nak beli la..."

walhal orang lain tahu kemampuan engkau di tahap mana....Kak Esah pulak yang benci bila baca...

6) Status Penulis Lirik

Yang ini senang...dia asyik paste lirik lagu jer...tanpa mengira situasi...tapi kalau nak lihat time kemuncak orang update lirik lagu adelah time malam saat orang laintidur...sebenarnya..yang suka paste lirik lagu nie...dia tengah membuai perasaan dengan lirik tersebut...oohhh pasti ader kisah di sebalik tabir...kalau tak macammana nak comeout ngan lirik jiwang bagai tuh...tak pun dier sangat obses ngan apa sahaja yang berkaitan ngan lagu tersebut....so bleh dibuat kesimpulan..mungkin ada kaitan ngan hati dan perasaan kot...

"Dulu kita terpaksa..akur dan mengalah kepada situasi...segalanya suratan pedihnya ditelan...."

7) Status Dr Falsampah @ Falsafah

Ramaikan orang suka jadi Dr Falsampah di fesbuk..tak kisah lah in Malay or English, kata-kata yang dipaste itu pasti bertujuan untuk memotivasikan diri sendiri yang telah down kemudian akan di LIKE oleh ramai orang tanda sokongan...search je paste...search je paste....hah kan senang..semoga kata-kata anda mampu menaikkan semangat jati diri rakan yang lain jugak...

paling klise semestinya.."Hidup Ini Mesti Diteruskan"

8) Status Dr Cinta

Lebih kurang la dengan Dr Falsampah tapi ini lebih kepada bab percintaan....heran Kak Esah, status Dr Cinta memang 24 hours bab cinta saja..tapi bila tanya pasal gf/bf..diam saja tak banyak cakap macam tiada pula....memang terbaik la sebab boleh kumpul koleksi status fesbuk boleh buat colecction untuk kata-kata cinta...atau keadaan sebaliknya...dia memang dah ada koleksi ayat2 tuh..den setiap hari satu ayat akan ditulis sebagi status pesbuk...oh atau dia memang tengah nak luahkan perasaan kat seseorang tak tahu la...semoga dapat lah apa yang dikehendaki

As we grow older together, As we continue to change with age, There is one thing that will never change. . . I will always keep falling in love with you...


9) Status Perasan

Sebenarnya, bila seseorang berkata-kata kita pasti akan nak relate dengan ke'rupa'aan...sebab selalunya...yang tidak berupa nie...suka rasa diri berupa sangat! hakikat sebenar..tidak..bukan bererti nak mengutuk ciptaan Allah...tapi ada kalanya...sebelum mengapdate status tu..ukur lah baju di badan sendiri...mungkin anda rasa hebat dengan apa yang anda tulis...tapi orang yang membaca pasti akan menjuihkan bibir tanda tak setuju langsung dengan apa yang anda tulis...."Eleh macam lawa sangat nak berstatus macam tu.." memang feedback negatif la yang bakal anda terima...

10) Status Kanak-kanak Ribena

Status ini hanya dibuat oleh mereka yang bajet chumel la kononnya bila berkata demikian...alah..yang pelat-pelat tu ngan shortform yang ntah hape-hape pas tu tukar pulak tulisan jadi macam-macam...ada yang kecik besar...ade yang tuk letter A tukar jadi 4...hoih..pening nak bace...pas tu giler rase mengader...bila ayat tak tahu tukar jadi ta taw nak uat ca ne....ergggggghhh.....dem! mmg tuduh kanak-kanak remaja serta baru abes skolah jer suka bt mcm nie...tapi tak sangka yang tua pun ader juga bt sumbangan bakti

cth jelas : ta taw nak uat ca ne..ti aq jupe ko kat skewl sok eh


11) Status Misteri berbentuk Simbol

Hahahha...nie pun sering menjadi kekerapan juga..tetiba jer diupdate status ..................dot dot dot yang berpanjangan...tak pun tetiba je tanda soal ?...tak ke misteri namanya tuh..orang yang nak komen pun tak tahu nak komen apa seterusnya just submit tanda soal jugak ?.....adekah pengupdate status ini sudah tidak mampu berkata-kata seterusnya sekadar merangsang diri nak tekan simbol aje....tapi kalo nampak yang macam di bawah, jangan la tanya banyak-banyak...dier tengah bengang tuh...


&*^%#$%&((&%##@$%())(*!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



Banyak lagi sebenarnya...skang nie pulak ade aplikasi Fourquare yang dok update location tuh....lagi la..bayangkan punya ramai guna menda alah tuh..penuh dinding setiap masa dok update location terkini kengkawan...itu bukan kategori annoying...itu juz kategori semak pemandangan jer....hehehhee..biar la..at least, bleh detek juga depa pi mana...hahhaha...pasti anda kecewa jika seharian anda menghabiskan masa serta berpenat lelah membawa rakan anda ke sana ke mari tapi akhirnya status fesbuk beliau langsung tidak menghargai anda malah menyatakan kebahagiaan dia bersama insan lain yakni kawan la jugak....jika di ambil kira dari pelbagai aspek...status fesbuk mampu menyumbang kepada terputusnya tali silaturahim...pak we mak we bergadoh besar....kantoi dengan bos akibat tak datang kerja tapi apdate tengah bersuka ria somewhere...mengundang kecelakaan jugak bila anda asyik nak update status fesbuk via hs lam kereta tanpa sedar sikit jer lagi kereta anda nak cium bontot kereta depan...

Kepada yang membaca jika terasa hati, maaf la..Kak Esah sekadar buat list sahaja sebagai panduan....kalau anda tak buat, anda takkan terasa kan...cuma bila senarionya semakin menjejaskan aktiviti kehidupan...kita pasti rasa ada yang tidak kena! Ye lah..kadang-kadang kiter dah mula rase benci ngan status bespren sendiri...apetah lagi yang dah cari pasal ngan kiter....hahhahahha.....maka, mana yang elok tu dijadikan sempadan la...jangan diulang...yang mana boleh elak kiter elak...ahhh bagi Kak Esah sendiri pun, tetap obses bab makanan seterusnya menyarankan otak untuk update sajer di status.....biasa la..kita manusia, pasti ader salah dan silapnya....cuma jangan lah terlalu annoying sehingga buatkan orang membenci kita...

Salam permisi dari Kak Esah..ta ta....


11 comments:

diri ini.... said...

status aku ke nyah?
ni mak risau ni...

diri ini.... said...

heh..aku bace pon siap buat2 muka..menunjukkan aku pon annoying ngan status macam tu

SYED NAHAR said...

tiba2 ada nama aku..huish!
hurm... aku mmg byk pening bila baca status2 mcm yg ko listkan, tapi aku jeles bila baca status yg tak ditulis dengan perkataan tapi yg keluar cuma sayur carrot, jagung atau pun sekeping hati.

faridah said...

awat..terkena kah...ala rilek la...kiter main-main je bt list...mak pun ngaku jer mak pun kengkadang suke gak bt status annoying...hahahha

faridah said...

tu kes farmville kot..gigih bercucuk tanam...

byk lagi status yg aku tertinggal...dari perbicaraan kita yg lalu pun aku x masukkan

1) Status Mat Salleh tak Jadi
2) Status Orang menghitung Hari
3) Status Para Usahawan/MLM/Insurance
4) Status Orang yang Suka Bertanya
5) Status Jiwa Kesukanan
6) Status Trapik Jammed
7) Status Keadaan Cuaca
8) Status Sumpahan
9) Status Si Patah Hati
10) Status Taksub Ahli Politik
11) Status shopaholic

ehhhh banyaknye....hehehhe

Anonymous said...

baca n3 panjang² cari² gak aku punye status dalam kategori yg mana..ooohh rupenye ada jugak..masuk kategori "status yg tertinggal yg no 3 tu ..haha..kalo x tulis pun memang aku dah agak..mesti ada gak kategori nye yg tersendiri..haha..

aku pun rasa annoying ngan sesetengah status..

tapi kite memang tak boleh nak memuaskan hati setiap org..kalo kita ada 1000 friends..macam mana kita nak tau 1000 kawan kita tu happy/suka/seronok dengan status kita..it's maybe only 10% agree/like our status but the rest feel annoying..or vice versa..

so aku slalu fikir,"fesbuk dia,sukati dia lah nak tulis apa..aku x bayar pun..fesbuk aku, sukati aku lah nak tulis apa..ko x bayar aku pun..haha.."


p/s : penah merenung2kan diri sendiri tak kenapa untuk sesetengah status tu kita rasa annoying?aku pernah..dan jawapan nye berbalik pada diri sendiri..kenapa?renung2 kan dan selamat beramal..

~u know me ~

Anonymous said...

funny!!!!!
at least this make my day (:

faridah said...

so disgusting when seeing hyper creepy status on fesbukk..yeah it is true, freedom of speech should be uphold and it is applied in fesbuk but nowadays it seems that everyone is abusing and mistreating their rights to say...everyone is included!!!mean..I myself also didnt realize that i have been kind of..dat's y I came out with this entry...just to share with the rest and I'd blog about it....

I bet u guys..u will roll ur eyes when see these status updates everytime u log in to ur fesbuk.. :)

What is with the people who change their status to song lyrics twice a day or more, everyday? Annoying..

or

updating about their baby every 5 minutes..

orrrr

posting like "i'm so fat"..."i suck at everything"..."life is sooo hard" (you get the gist) type updates every 5 minutes to get sympathy "no, u're awesome" comments left for them.....<<<<<<<<----really-really hate this one!

Anyways, the one I had the most is when people post a vague, cryptic status that people have to ask about in order to figure out what they are saying...I mean, its obvious they want attention!

faridah said...

anonymous 2...

sometime it's funny..but sometime, it will turn on like a disaster and ruined ur mood...hehhehee

Anonymous said...

hish..kenapa la aku lmbat baca nieh....hahahhah..nk komen gak..even dah basi...aku pon sama gak...sgt annoyed...

TQ mek..info yg sgt tepat...hahah..suma kena btg hidung masing2...hahahahhaha...


sir

Anonymous said...

sometimes memang ada status kawan2 dalam fb yg sangat2 annoying. tp baca je lah.

but me terasalah jugak (no. 6 dan 7) hahahah and sebab penah gak buat status ntahpape. lepas ni kene pikir banyak-banyak-banyak kali sebelum post status kat fb.


*entri best!

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template