Wednesday, March 25, 2009

Ingat2 Lupa : Buku Biodata.....

Mek nak merapu lagi...
dalam versi missing my old days...
sebab pe...sebab rase x da criter terkini yang bleh diupdate....
hahahhaha..ketandusan idea n xtiviti nampaknye diriku ini....
coz last week..juz berlingkar kat umah je....
memetik kate2 Che Nah....

"Hidup kami nie sama ja....Isnin sampai Jumaat...kerja.....
ari Sabtu...mummy n west p kerja...kami dok umah...
kemas umah...basuh baju...lena....balik2 ujung minggu membuta!!!"

hahahhaha...tergelak gak biler dengaq die mengomel....
mek hanya akan hilang bila ari Sabtu yang cuti...
week yg not my turn tok bangun pepagi semata2 nak menapak ke MapKing tuh ...
sememangnye..aktiviti yang sama je di ulang setiap kali weekend menjengah...
membuta...membuta..membuta...........!!!!!
sib baik tak buta.....
nak layan DVD yng sekotak tue pown....boleh dikatakan 3/4 kali dah ulang.....
skali skala je meronggeng...dah x kuat meronggeng macam dulu lagi....
baik untuk kesihatan poketku barangkali....p~

opppsss..tersasar plak dari tajuk asal....asalnye nak cerita pasai buku biodata neh...
ha...cuba ckp sape yang x penah ada....
yang lahir tahun 80-an.....sure ada setiap sorang neh.....kan..kan..kan????
ngaku je la.....kih..kih...kih.....
dan sebenarnya....chewah..cam tajuk lagu YUNA pulak...
Mek ada banyak sangat buku biodata....hahahha...
pelbagai bentuk...pelbagai corak....pelbagai warna
ntah ngape la dulu-dulu nie giler sungguh tulih Biodata.....
pantang tengok kawan sebelah beli buku biodata kat Kedai Ah Hock....
sure rase meluap2 gak nak beli...
tapi up sket la...x main la cop Kedai Ah Hock...
sanggup kayuh beskat p Pustaka Haji Rahman...
selalunye...ajak Tini escort.....
dak pun..merayu-rayu kat abah...ajak p supermarket MINAT.....

But...zaman kanak-kanak memang sangat kreatif lagi inovatif....
kalo pujuk rayu x berjaya membawa abah ke pasaraya MINAT....
hah...apa lagi....rembat ar salah satu buku log/hardcover abah....
bukannye buleh tgk sgala jenis buku or stationery tersusun santek di salah satu ruang umahku...
sure rase nak gak....tp selalunye...abah mmg akan bagi....!!!!!
mungkin sebab abah x suka tengok aku merajok kotttttt..........
yang penting...dapat buku tok buat Buku Biodata...hahahha...
apekah manfaatnye dari penulisan biodata zaman tuh pun....x brapa pasti la...
bukannye nak berpisah ke ape....tahun depan jumpa lagi...ntah2 sekelas jugak...
cuma zaman Darjah 6 la kot baru berbaloi tulih biodata tuh...
sbb nak pindah masuk skolah menengah.....
yang jelas n nyata.....aku bukan bleh tgk org len ade ape..sure aku nak gak...
buroookkk betoiiii perangggaaiiii....

Bila dah ade buku Biodata baru....
esok p sekolah senyum ja......dalam hati..niat nak menunjuk memang x dpt nk elakkan...
then....bila time rehat ka...time cikgu ada mesyuarat ka.....
mula la bawa kluaq dari beg skolah....sambil memanggil puak2 sekepala berkumpul....
soklan yang sering dikeutarakan..mahupun puji2an mengipas diriku....

"Canteknya...hampa beli kat mana??kami nak beli jugak la"------"Kat Minat, tapi hampa pilih hat lain taw..jangan sama ngan kami!!"

"Wei...kami nak buat dulu..kami kan bespren hampa"------"Nanti...biaq kami pilih dulu sapa jd org 1st"

"Brapa duet buku lagu nie...x la lawa sgt...kami nak beli yang lagi lawa dari hampa huda"----nie ayat org dengki tgk buku biodata aku....

tatabahasa oghang utagha....

*Kami merujuk kepada diri sendiri, bukan bererti ramai..hanya merujuk kpd seorang
*Hampa merujuk kepada kamu, bukannye perasaan kecewa....

Selalunye...memang kita akan bagi kat bespren dulu tok buat...
ala2 dapat hak keistimewaan...konon menghargai la bespren...hahhahaha
paberet aku biasela....TiNie, Ekin, EnOn, Mawarni, FarHanY...
pas tu budak laki...sasaran aku kat Hasnul, Hizami, Hafizul, Muzani....
den baru passing satu clas....
kejam x aku...kat abang Ngah sendiri aku x bg die tulih....
sbb die suke buat pekasam...hatta buku latihan matematik aku skali pun..
nie aku sebut nama diaorg neh..ntah diaorg igt kat aku ke x.....
zaman dah berubah...nak jumpa pun payah....
tapi aku kalo time nk bg buku biodata kat Muzani sure malu2 kuceng....
hahahhahaa..adakah kuch kuch hota hai.......
poyopos giler p umah pak long kalo tau Muzani n Hasnul dtg lepak umah abang ngah aku...
apekah tujuan aku...????????hanya aku yg tahu....
ehhhh...lari topik lagi....

Buku biodata tuh bkn stakat diusung ke skolah...
ia juga diusung ke kelas Fardhu Ain....
kelas Fadhu Ain lebih tertumpu kepada anak-anak qariah surau Taman Sempadan...
kat sini...kawan aku x mengenal usia...ade yang muda n ade yang lebih tua....
sekolah pun lain-lain...so macam berkembang sket la orang yg menulis dlm biodata aku tuh...

bila tengok balik buku biodata neh...baru leh tawu tahap kekreativitian kengkawan aku neh..
ade yang fancy sungguh....
ade yang suke buat ala-ala tempelan kolaj.....
ade yang guna pen dakwat wangi...
ala...dulu2 kan pamos pen macam tu....
ade yang memuji bagai nak rak...
kang x puji macam x kena pulak sebab tulih dlm buku biodata aku....
silap ari bulan...putus kawan...hehehehe
cam biasela...yg mana buat secara bersungguh-sungguh....tekun...lagi berwarna warni..
dia akan mendapat perhatian aku....so..next year bleh tulih lagi...
tapi aku paling ingat biodata tulisan kak nani...anak jiran selang 6 buah umah.....
huh...saket mata aku sebab die guna pen dakwat merah kesemuanya!!!!!!!!

Jom kita intai corak penulisan biodata zaman dulu....
yang pasti....kalo kat yang real..memang lagi panjang ar format dier...
ade sampai 2/3 muka surat.....
sampel nie aku dapat dari sorang blogger...namanya Chada....
Chada...i pinjam gak gambar nie ye.....




Hahhahahah...nie lah biodata ringkas Joyah Jusco.....
bleh amek yang dah ade nie je la....
nanti bila2 balik umah..kena amek gambar buku2 biodata yang masih ada...
bleh tempek lam blog neh....
stakat nie..pinjam yang kat blog Chada ...

dulu time menulis biodata.....
selalu je menipu part rakan baik tuh.....ye la...mesti ar kena tulis nama tuan pya buku....
rakan baik :
TiNie, Ekin, EnOn, Mawarni, FarHanY dan Emah...
nama paling las tu la milik tuan punya buku..heheheh
D.O.B n P.O.B.....uiiiii...nostalgianye....lama x tgk tulisan cam tu skang...
yang slalu nampak a/s/l.....standard ar time YM...
lagi skali....zaman dah berubah...!!!!dulu..mane ade chatting-chatting neh....
beralih lak kat makanan n minuman kegemaran.....
cam jawapan standard je masakan ibu dan yang halal...hahahhahaha...suuke...sukee..sukkeee
Penyanyi ngan pelakon kegemaran pun sure nak letak punye...
ade yang letak sampai 2/3 baris...banyak sungguh yang dia minat....
mek dulu minat A To Z ngan Slam......ingat x lagi korunk ngan group tuh....
uiiiihhh......i sampai beli kaset diaorg taw......
lain-lain kriteria yang diletak adalah hobi, cita-cita, angan-angan, kenangan manis, kenangan pahit n etc....
somethin kan bila igt balik...rase bes jeerrrr......

Memang meriah menulis biodata....
kadang-kadang rasa macam buat kerja skolah pulak
lagi glamer kalo dalam satu masa..ramai yang bagi buku biodata tok kite buat....
las skali be4 mengakhir biodata kiter....
sure ade ucapan kat empunya buku....
macam yang tertera kat gambar di bawah....
itulah ucapan standard yang sentiasa ditulis..
betoi dak??????????
balik2....May God Bless You.....ayat BI paling power zaman skolah rendah....




Nie plak sampel dari Rock Momma.....
Rock Momma terjumpa balik buku biodata dier time mengemas....
siap tempek gambar artis yang dia fanatik zaman tuh....
apa lagi..pinjam ar demi mengukuhkan lagi en3 ku ini......

beralih ke zaman skolah menengah....
seingat aku...tradisi menulis biodata nie masih diteruskan...
namun hanya dibuat pada tahun 1999 dan 2001....
Tahun 1999 sebab PMR....ramai giler teman sebatch takut kena buang skolah
kalo result PMR x bagus....standard la SBP....kalo x dapat 4 A ke atas or ade C...
memang la kena buang.....
yang besnye time bace biodata diaorg....siap ade yang tulis...

"tengoklah...kalo result bagus..aku akan berada di sini lagi....
kalau tak....carilah aku di sekolah teknik"
cheewaaahhhh...result PMR pun lom tau...bersungguh benar tulih nak masuk skolah teknik....

then time SPM...memang aku soh satu batch tulih....
budak laki hat x rapat pun kena paksa tulih gak.....
time SPM aku ade 4 buku Biodata....1 buku luahan hati perasaan....
4 buku biodata tu memang diedarkan satu batch..hahahhaha....
aku takut x sempat nak kutip alamat diaorang...maklumlah..
masa amat mencemburui.....tamak haloba sungguh sampai edar 4 buku tuh...
buku luahan hati perasaan tu..aku khaskan tuk member-member rapat aku....
pas tulih..diaorag stapler sampai x leh nak bukak...
1org tulis dekat 20 helai..mmg panjang.....
dengan berjanji.....aku akan baca luahan korang nie lepas kuar dari skolah!!!
sewius.....sayu gile bile bace balik luahan perasaan teman2 rapat aku neh....
banyak kisah...banyak criter di sebalik senyuman setiap sorang..

Kat Biodata...mmg aku puas hati la ngan hasil garapan diaorg sumer...
cuma...budak laki agak malas...
tulis sepatah dua kata ja....
tp yg rapat ngan aku...memang depa bantai tulih x igt donia....
wpun mereka lelaki.....

cam Pajan...die tulis biodata siap ade lukih ninja warrior lagi....
maklumla...die kan terkenal ngan panggilan Pajanninja....

Pidos Shah...penuh ngan kata2 nasihat agar menjadi wanita muslimah sejati....serta imej orang berserban
yg juga menggambarkan diri beliau.....nasihat supaya aku mengenakan stokin agar menutup keseluruhan kaki masih terbayang....tp erkkk...aku masih belom mmpu buat...

Syed pulak..mmg menjadi kegilaan rakan2 wanita tok bagi dier biodata...
sebab hasil kerja syed mmg jrg mengecewakan...
penuh abstrak.....dengan hiasan bunga di setiap sudut...
umpama mencucuk bunga di sanggul milah janda....
bak kata syed....Bunga lambang kejayaan.....

Sheedah pulak..kalo buat biodata sure pilih yang page paling blakang dkt ngan cover blakang....
den dia akan menconteng kat situ......
dia pun insan abstrak mcam syed.....
tulih tu kalo boleh...jangan ade salah sket pun...
den lukih kartun trademark dier.....

n ramai lagi kengkawan aku yang menulis.....
kalo x nyatakan jangan la bersedih....
aku kena betol2 buka balikk n kaji semula...
baru leh dapat idea tok menulih ape yang ande tulih....
k la...stop dulu menulis.....
asik stuck je pc aku neh...nek menyampah jugak....
ke die soh aku bt keje...hehehhehe
chow dulu.....sambung citer len next N3....

6 comments:

SYED NAHAR said...

eh pembetulan.cube cek buku biodata ko. aku tak lukis bunga kat buku biodata, cuma kat folio muka depan la. tu pun aku lukis utk folio dak pompuan. utk folio sendiri aku suka corak ukiran kayu melayu je. hahaha...paling diakui penggunaan warna campuran agar nampak real. kat buku biodata, aku mmg tetap menyertakan gubahan bunga, tapi melalui teknik kolaj. aku gunting n tampal. sure cek balik. dan aku juga melekatkan kartun pokemon edisi terhad hanya kepada mereka yg awal memberikan buku diodata. haha...

kalu dulu ko minat A to Z, aku suka amy mastura lagu jawapan kasih dan awie lagu tragedi oktober. sampai skang masiih boleh menyanyi dengan pitching yg tidak menghampakan. haha..perasan. kat sini ada player kareoke, aku bawak lagu tragedi oktober aku dari umah. wahaha.

.::haS::. said...

memang klakar kalo ingat biodata sekolah rendah...dak zaman skang ada buat ke ek??

serius aku x ingat bab buku biodata time SPM..aku pun ada buat ke ek???hilang ingatan tol lah..

tapi yg aku sgt pasti..pasal buku luahan perasaan tu...mmg tahap meleleh air mata bila dah balik umah,pas habis exam, baca segala luahan perasaan tu...uwaaaa.....

Cik Faridah Huda said...

hah...ye ke....bukan ke ade bunga...??part folio tu..mmg ar aku igt ang suke lukih bunga...kena balik umah selongkar balik ar nie nk dpt bukti kukuh.....tapi yang paling aku ingat....ang suka tulih perkataan smanam....hehehehehhe

Cik Faridah Huda said...

hah...aku pun x igt sanah...ang ade ke x buku biodata...tp yang aku tau...aku sekadar menulih kat luahan buku perasaan ang je...may be kat situ aku letak segala alamat n no phone.....aku pun bleh menitik air mata kalo baca balik...!!!ari tu balik aku sempat baca 2 org punya luahan perasaan...nnt blk bln 5...nk baca lagi...saja...isi masa lpg..

skang nie...buku biodata aku dah menjadi contengan adek aku...tp die dok conteng bahagn yg kosong je la...seb bek...hasil tulisan masih leh dibaca...hik..hik..hik...

cHaDacHaDa said...

ahahahahaha.

klu i letak my real own biodata book mesti HARU!

penuh gambar Backstreet Boys,'N Sync,Five lah hape lah
(tanak kalah ni..nak yang INTERNATIONAL je..sebagai balasan sekarang jadi peminat artis tempatan pulak!HAHAHAHA)

and trend buku biodata yg sometimes kita berani tulis...ORG YG DIMINATI/SECRET ADMIRER!
I found it in my sis punya bulu biodata!
entah kawan dia mana yg selamab tulis camtu!
harus tak secret!HAHAHAHA

Cik Faridah Huda said...

Sah..harus x secret sbb brani reveal nama secret admirer...ala2 poyos yang x dapat dibendung.....

zaman kiter mmg zaman fanantik BSB, Nsync....hahhahahaha...janji x potong gambar artis lam majalah Mangga udah leh...banyak aksi berahi di tepi kolam renang je lebey...

thanx chada 4 ur visit.....(^;^)

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template