Thursday, March 19, 2009

PeRiHaL NaMa........

Ummppphhhh...hari nie rasenya nak menyentuh tentang perihal nama...
bukan apa...ada teman baru di Friendster....
sering bertanya...mungkin juga pelik mahupun sekadar ingin menegur...
nampak gayanya...macam si empunya diri...
agak tidak berpuas hati....
kenapa diriku dipanggil MACRIEDA....

owhh...sudah diterangkan..namun nampak beliau macam x setuju..
susah gak nak diterangkan kepada beliau yang sememangnya bukan sekapal denganku ini...
pelik katanya....ejaan macam orang puteh...tapi orang Melayu yang makan sambal belacan...
puas memberi alasan..juga menceritakan asal usul....
namun diakhir bicara..beliau berkata....
kenapa tidak dipanggil sahaja nama penuhmu...
lebih manis dan indah bukan....
ada makna yang menunjukkan keperibadian....
pappppp!!!!mek mati kutu di situ.....
adekah mek malu dengan teguran tersebut......????
atau marah?????
tapi nak marah buat ape kan....
bukannye benda besar pun yang mengguris hati..hehehehheeh

so...jom imbau kembali tentang asal usul nickname-nickname ku ini.....
mula-mula skali...kiter tengok dulu ape maksud FARIDAH HUDA....

FARIDAH (^;^)......
maksudnye : Yang Istimewa, tunggal, tiada bandingan, unik, perrmata yang mahal....

HUDA (^;^)
maksudnye : Petunjuk Kepada Kebenaran.....

hmmmmmm...indah juga maksud Faridah Huda....but unfortunately...that's not my real name....
ia sekadar digunakan di alam maya...hasil gabungan nama betul..dan juga nama panggilan....
sebabnye....it's supposed be my name for the past 25 years ago.....
menurut mak.....asalnye nak diletakkan nama Faridatul Huda....
namun...error telah berlaku sewaktu proses pendaftaran nama kat surat beranak....
becoz..arwah wan yang pergi daftarkan....
arwah wan sekadar letak nama Faridah...katanya...susah sangat nak sebut nama panjang-panjang...
huhuhuhu....gitue la alkisahnye....

Panggilan Huda pulak memang melekat sampai skang terutama di kalangan kaum kerabat...
tidak kisah yang jauh atau dekat.....
mereka hanya kenal diri ini ngan nama Huda....kalo disebut nama betul...
agak-agaknye...x de sorang pun yang kenal...
Penah My Mak Lang datang melawat kat asrama...minta tuk berjumpa HUDA, Form 5....
habis semua kawan2 sebatch yang bernama huda turun dari dorm masing-masing setelah annoucement bergema...
hahahha..sian diaorg...skali Mek jenguk kepala..nampak kete Mak Lang kat bawah....
Mek sekadar sengih kerang busk je la kat diaorang.....

Di kalangan sepupu sepapat...diaorang panggey Kak Chik or Cik Da....
walaupun sebenarnye..diri ni x la sekecik mana tuk di panggey ngan panggilan Kak Chik Tuh..
besar lagi ade la.....memang besar pun!!!!!

Nie part paling penting....
dari mana datangnye nama MACRIEDA tuh.....
ya...segalanya bermula di SERATAS dalam kelas 3 Kejora tahun 1999....
dan insan yang bertanggungjawab adalah MisS Dnaz kiter....
achik....ang kan dok tepi i dulu??
sebelum kejadian nie berlaku..mmg orang panggey i HuDa....

Nama MACRIEDA wujud hasil tindakan bijak achik mencari formula mudah tuk menghafal fakta Sejarah.....
tiba-tiba je die bagi nama MACRIEDA tuh kat i.....
katanya...senang sket nak hafal...banyak sangat nama..pening kepala..
dan start dari hr tu...bukan achik sorang je yang hafal guna formula yang sama...
kebanyakan budak perempuan dah start jugak...
akhirnya..ia menular ke bahagian boys....

contoh ayat yang diaorang hafal....
" Abg MacRieda yang bernama McLellen telah...bla..bla..bla..."
mek pun dah ingat-ingat lupa tuk ditulis secara fakta...hehhehe
byk lagi sebenarnye...tp x dpt igt ngan baik.....

tapi satu je yang mek x leh trime.....
cukup x suka bila ader junior-junior bagi salam ....
"Assalamualaikum Kak Macrieda"
huduh sungguh bunyinye....
then ngan kuasa penuh kesenioran....mek telah mewarning mereka.....
"panggilan MacRieda hanya untuk budak batch akak je....
hampa jangan panggey nama tu ok..lain kali sebut nama betol akak"
x la nampak gerun sangat cara mek mewarning mereka tuh...hehehhehe
budak2 yang mek marah dulu skang nie dah besar panjang agaknye....

Nuhu...antara teman yang paling rapat time sekolah....
sedorm...namun x penah sekelas...
biarpun kawan-kawan len panggey MacRieda....
tapi Nuhu memendekkannya menjadi MekRid!!!
dia sowang je yang panggey mek macam tu....
lekat pulak MekRid!!!!

Zaman matrik menyusul selepas tamat zaman persekolahan....
kat KMPP...kawan-kawan baru dikenali...
lebih selesa memanggil MEK....
sampai lecturer ingat....i nie berasal dari Kelantan...
nah skali cakap....habes kluaq bahasa utagha yang pekat giler....
Nerk, Bak Huda, Pijah, Tot, Shiha, Ina n so on....
suke betul menjerit dari tingkat bawah tatkala menunggu diriku untuk ke kuliah....
"Mek...ooo...Mekkkk!!!Mekkk!!Mekkkk!!!Mekkkk!!!!
dah bunyi cam kambing mengembek la plak....
Tot lagi haru.....
tengah mek dok study kat meja study yang menghadap ke blok depan...
tetiba bleh plak kedengaran orang menjerit...."Mek...Mek..Mek!!!"
dari bilik dier kat tingkat 4 nun blok depan...
mula lah aksi jerit menjerit menganggu kententeraman awam....
padahal..phone ade je..saje je tuh..tabiat hudowh...hehehehe

Berlainan pulak ngan zaman campus....
ingatkan nama MEK tuh dah x ade orang panggey...
maklumla...masing-maisng..dah bawak haluan sendiri....
at first...teman-teman secourse...menggelarkan diri ini ngan nama CHOMBIE....
malu betoi dgr diaorg panggey mcm tu....kalo x salah Azrul Rizwan yang mulakan...
sbb die kata..."ang sorang ja dari Penang...kita panggey CHOMBIE lah"
adoi Pok Chek...
malu sungguh diri ini tatkala mendengar korang menjerit nama CHOMBIE time buat ukur lapangan.....
maklumla...kalo tgk rupa...x dak langsung ciri-ciri Chombie....

tak lama lepas tu...ade gosip liar plak ngan teman secourse...
nie budak pompuan je la taw....
budak laki tak taw.....
diaorang panggey kat insan yang digosipkan tuh BAPAK...
mek plak digelar MUMMY....
isskkkk...macam sugar mummy pulak....
buat gaya datin yang gediksss sket......
giler zaman blajar..suke betol bt gosip liar....
diaorang penah sowh kitaorang amek gambar skali...
pandai gile buat taktik.....
dikumpulkan kesemua yang bermata sepet satu group....
maka lengkaplah potret kami sekeluarga....ada BAPAK..ada MUMMY...dan anak-anak...
hantu betol diaorang neh....
tp nak gelak gak kalo igt balik....
sebab tu la...jangan pelik tengok my comment kat friendster...
memang diaorg panggey i MUMMY...seb baik bukan MUMIA....

Namun pertemuan ngan gang-gang SBQ..budak ukur bahan yang sememangnye kecoh....
dan rata-ratanye mengenali diriku time matrik...
menwujudkan kembali nama MEK tuh....
suara Nur Solihah yang bagaikan halilintar...setiap kali nampak sosok tubuhku
di mana2 Arked tidak kira arked Meranti mahupun Cengal....
"Wei MEK....lama x nampak...cuti ni ang balik Penang ka!!!"(slang pekat kedah dia)
memang menggamatkan suasana..meriah sungguh bila bertembung mereka ini...
kadang-kadang Wak Jalal Arked Cengal pun panggey "MEK"
"Ya Mek..nak ayaq apa ari ni??" konon nak mengajuk ckp Penangku...
walhal bunyi jawoonya lebih kedengaran....

Mek juga dipanggil Akak K.O....stand for Ketua Operasi...
time jadi KO tuk Minggu Haluan Siswa Tahun 2005....
semua AJK panggey begitu....
adik-adik yang baru masuk UTM pun....panggey akak KO...
nampak lebih mesra....tapi ader gak yang menggelarkan Mek ni Singa Betina...
ye la...ingat senang ke nak conduct around 550 pelajar baru dr kolej ku...
koleh lain dpt x smpai 300....
dah la pompuan semua...sbb kolej ku memang khas tuk penempatan siswi sahaja..
sure la..suare i pown naik biler diorg x dgr cakap...
lepas habis minggu orientasi....melekat nama tu tuk kalangan warga Kolej Tun Fatimah...
ade gak datang minta maaf sebab panggey Singa Betina tanpa sengaja...
den..dapat banyak kad penghargaan....terharu la pulak ngan diaorg....
ye la dik...akak bukan nak marah sangat...
cuma korang je mengada-ngada x nak ikut peraturan..heheheh



time dah keje nieh.....
of course la ramai yang memanggil nama betul...
susah gak...rase x brapa familiar.....
tapi diusahakan jugak tok kengkawan pompuanku memanggil MEK....
stakat nie....Puan Masitah n Miss Crabb Rakiah Cik Su dah pass..
tapi si FiZa AdriNa nie x lepas lagi....
hahaha..may be sbb dier dah biase panggey mek.... HUDA kot..
time mek menyewa skali ngan die dolo-dolo.....
time kat opis..skema sungguh panggey nama betol...

stakat nie coretan tentang asal usul namaku...panjang la pulak
rase2nye...memang berkekalan la kot......
my trademark may be.....
korang macammane?????











5 comments:

SYED NAHAR said...

amboi mek...byk nye nama glemer hang! serius aku jeles. aku dulu sheedah sorg je panggil aku beckham. hehehe...

Cik Faridah Huda said...

tu la pasai....
aku pun x taw ngape....
bak kate pepatah Melayu...
"Masuk kandang kambing mengembek...
masuk kandang rimau mengaum"

kononnye..bila masuk ke berlainan tempat..lainlah nama aku..

Beckham???awat???aku x penah dgr pun..sewiiiuuusss...

::DNaZ:: said...

Wooot2..bru jer bru2 nie aku dok cite kat kawan aku pasai asal usul nama ang..fyi,kwn aku tu suka bc blog ang (silent readers). Tub2 ang pon reveal nama ang. Hehe mek, aku bg nm tu sbb tgt kat mcD ahaha..tep kali mkn mcD, msti ingt kat ang. Special x?

p/s:Serius aku pooon xpenah dgq syed?ahaha auta btol.gugu..aku dulu dorg pgl beyonce.Ahaks!!apa kes??

Cik Faridah Huda said...

uiiihh..cam ade instinct je ang nie achik oiiii....hahah...bagus la....awat kawan ang tu juz jd silent reader jer...bila2..soh die tinggalkan jejak kat aku neh..bleh aku buat lawatan balas..ala2 Datin yang giler kuase pegi melawat kawasan!!

memang ar special..dah jadi trademark aku ne...payah dah nak ubah...ooo..ang ngidam makan McD kot time tuh!!!

SYED NAHAR said...

tu malas nak reveal my sheedah used to call me beckham. such a long way story been hide n fade away. fyi, it was nothing, only kid's talk.

i dunno y now i feel like being los&faun to rassmate. so i had to isolate myself at this moment till i get on steroid.

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template