Tuesday, March 31, 2009

MeLaWaT CuCu...

Dari Sungai Bakap Ke Kuala Lumpur (ala2 Dari Kuala Lumpur Ke Queensland!!!)
Kedatangan ayahanda dan bonda ku kali ini...
bukan lah tok melawat anakanda mereka yang terchenta neh....
tapi...nak melawat cucunda x rasmi diaorang...
sanggup tuee mai antaq sampai KL...

Actually family Afrina dah kena berpindah....
Coz his father already got a quarters @ Weidesburne Camp, Setapak...
So...aku taw sangat la mak aku tuh......
sebenarnye..die x sanggup nak berpisah ngan Afrina ....
pas nie...dah x de sapa la kat umah....
tidak ka..ade cucu tok dijaga n bermain.....
seawal kol 7.30 pagi..sehinggala sampai kol 10 malam...
baru cik Pina neh diantar balik umah...
kirenye..banyak jugak la masa yang mak aku abeskan tuk fina..
kalo aku ade kat umah..n masih x bangun tidow...
mak aku akan letak Cik Pina kat sebelah...
biar dier main n memanjat tubuh badan aku...
sure aku terjaga punya...sajjjjaaaaa!!!





Mula-mula ingat...mak mai ngan Nana je...
rupenye las minit...my abah also bertukar pikiran.....
abah aku memang x gemar sangat berjalan-jalan meninggalkan umah
tapi kali nie...dia mai jugak....semuanya gara2 Cik Pina....
Pas nie wan x leh bawak Pina round taman nek motor dah...

Berkunjung ke rumah Kak Ha kat Kem Weidisburne tok lunch together...
Mak kata...saja nak tengok tempat......
kot-kot nak mai lagi...senang la dah tau tempat....
kuarters askar skang lebih mantap...x macam dulu....
umah ok....selesa giler...
cuma kesian kat si kecik nie la....
selama nie die bukak mata...nampak muka Wan n Mak Tok....
Mak aku tu..macam dok risau je tak abeh2...
Kak Ha pun masih blom dapat penjaga Afrina..maklum la baru pindah....


Adik aku pulak si Nana...
memang asik dok umah Kak Ha je...
die kata..nak main ngan Afrina....
nanti x leh main dah...
sedey je bunyi....
Aku ajak die pi sopping pun..die kate....
"Kak, ang beli je la pa pe kat aku...."

Mak ajak p umah mak cik pun x mau p....
Ooopps...by the way...time dok melawak merapu ngan dier...
aku dah terjatuhkan hs dier yang jauh lebih canggih dr aku.....pranggg!!!
mungkin itu bakal menambah kesedihan dier....hehhehee

pas tu kelmarin...aku telah mendapat msg berbau ugutan dr dier...


"Woi kak...ang tau dak hs aku kena RM120 tok pebaik...x kira..ang ganti jugak!!"

Arie Sabtu tuh..sempat ar jugak bawak my parents g shopping kejap...
itupun selepas mereka puas main ngan cucu.....
Membawa mak n abah aku memanjat escalator SOGO...
juga menyusuri kedai2 kain di Jalan TAR...
tp pegi sekerat je la....sbb aku dah dpt agak dah...
mak aku mmg malas nak menapak jauh2.....
mungkin lam 1/3 je....
On de way balik Selayang.....
singgah minum jap n beli satay kat Wak Gombak tok makan kat umah mak cik....
agak marvelleous!!!

Malam..sementara nak tunggu Earth Hour tu...
sempat gak aku mengonlinekan diri....
riuh rendah umah mak cik aku....semangat bonar menyokong kempen tersebut...

"Aih huda..ang bila nak mandi...dekat 8.30 dah ni...sat lagi Kuala Lumpur nak tutup lampu !!!"
mak aku kalut memberi arahan x rasmi....hahahha...

"Tak pa aih....jap lagi 9.30 kak p la mandi....."

"Ada sajjja jawapan..."



Petang Ahad..around kol 3pm...aku dah kuar ke Hentian Duta....
Tiket depa kol 3.45pm...tp saja kuar awal sket...
walaupun dekat...tp banyak kemungkinan....
dah terkena skali time mak, mak njang n mak cik sopiah mai sini dulu..!!
hahahha...kalut sungguh...kena bebel ngan mak aku lagi....
tapi bukan salah aku..depa yang siap lambat....
pas tu ade roadblock pulak...giler jam....!!!
sampai ngam-ngam bas nak jalan...

Time sampai Jalan Duta..Kak Ha and family dah ade....
aku juz belikan Nana cucuk-cucuk tok makan atas bas...
Den time family aku nak berangkat pulang.....
adegan hindustani pun berlangsung....
Mak aku x dapat tahan sebak....Kak Ha...n Tok Leha juga...
Nana pun aku tgk dier menangis...huhuhu..dah lama x tgk dier teriak..
Abah n Abg Taufik je control macho..maklum la diaorg kan lelaki...
Aku????time bus dah jalan..n aku peluk cium Cik Pina..time tue la aku nangis...
sebab aku acah-acah dier..dier tak senyum...muka Cik Pina pun sedih n chom je..
x macam ari 1st day aku jumpa..n dukung2 dier..gelak mengekek-ngekek...
macam taw-taw...yang die tak kan tinggal ngan mak tok lagi...
bukan pe..alu n family dah syg sangat kat dier...
mak aku bela dier lepas abih pantang...sampai la skang...
dah pandai cakap sket2 n nak mula berjalan....
ingatkan dapat tengok dia besaq depan mata.....
pas ni balik kampung..Mak Ude x de la sebok beli teddy bear & baju lagi tok Pina...
cedeyyynye....!!!!


6 comments:

SYED NAHAR said...

ko buat aku sedey tringat family aku...sori x dpt komen pnjg..huhu (bayangkan aku nangis teresak-esak. haha)

Cik Faridah Huda said...

sesungguhnye..tiade niat langsung nak buat ande bersedey...ia sekadara garapan ilusi mengikut faktar sebenar dalam realiti kehidupan...ye dak???

sitisifir10 said...

Hang neh, dengan ayong2 sekali sedih. Menci aaaa

Cik Faridah Huda said...

awat...terase tempias ke....?
maap la x sengaje.....
rindu kat anak-anak ang jugok...
tp mereka jarang skali bertemu Mak Ude yang sorang neh...nanti balik bulan 5 nak berkunjung la ke kedai ayong...nak amek gambor..den nak letak lam blog..bleh eh..

SYED NAHAR said...

siti sifir tu sapa? ada kena mengena ngan siti musliha ke, atau siti nurbaya ke atau siti hawa zain ke atau siti nurol nour?
haha..mek..aku mmg sedih malam ni!

Cik Faridah Huda said...

siti sifir tu...kak long aku la....dulu die suka hapal sifir kot..tu letak nickname siti sifir...lama dah..dulu kan citer Along Bijak..cik siti dok nyanyi sifir...hehhehe..pamily kitaorg x de yg nama siti...hehehhee

ala..tok sah dok sedih sgt..kite kan dah muhasabah diri smalam...anggap je x der rezeki...

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template