Friday, March 27, 2009

Ingat2 Lupa : Kosakata Yang Tak Diiktiraf

Muke penoh suci dan murni....


Dalam segmen ingat-ingat lupa kali nie...
i nak menyentuh tentang beberapa perkataan yang penah digunakan time zaman hingusan dulu...
ia sangat everlasting...yang kalo ingat balik bleh ketawa terbahak2...
ade juga yang masih kekal digunakan...namun jarang skali disebut....
yang mana slalu bertapa kat dorm kitaorang dulu...
pasti penah dengar beberapa perkataan yang bakal disebutkan di sini...
sebab kadang2 penggunaannya...tak merangkumi liputan yang luas...
heheheh....


saja nak testing power otakku....
adakah masih mampu tuk mengingat atau tak...
banyak yang lost memory.....
kok kalau sembang semula ngan kengkawan lame neh...
baru tubik mule kosakata neh....
pas tu gelak tanpa bersuara...hanya hinggut bahu..


opps by de way...saje nak wish....
Welkam to de klub buat Pn HasNor NashRah....
kerna telah menyertai persidangan blogger sedunia kitaorang.....
selamat merapukan diri anda di sini bersama Gadizs2 Blogger n Jejaka (merujuk kdp syed)
not jejakas.....sebabnye...jejaka yang lain kurang aktip.....
bes..bes...makin betambah kawan sebatch yg bt blog....
tidak ka dulu..kat ruang shout box aku tu...
asik aku ngan senah je la dok berdiskusi.....
norehan ngan junz bila lagi????

aku taw....hampa rajen skodeng blog kami..hehehehe

back to de topic.....nie dier list kosakata yang masih mampu aku ingat.....

BATU (perintis adalah Misz HaSaNah)
Maksud :
satu perasaan yang amat sukar tok ditafsirkan...ia umpama batu menghentak dada.....umpama bengang tapi tak tau kat sapa....umpama sedih...tp x taw ape sebabnye.....itulah maksud BATU....oowwhh...amat batu skali bila rasa batu nie mengganggu diri......


Penggunaan ayat :
"Mekkkkk....dok rasa macam BATU la ari nie....tensennye......awat nie.."

SODORM
Maksud :
singkatan untuk solat dalam dorm....istilah yang well-known satu batch..batch lain i tak taw la plak...
sebab nampak gayanye..mmg budak batch aku je dok sebut perkataan nie.....ia merupakan kod rahsia untuk melakukan aktiviti jahat tersebut....act bkn jahat sgt..sbb kiter tetap solat..cu
ma di dorm....kategori yang malas mahupun yang x sempat p berjemaah kat musolla..padahal...wajibulghunnah!!!selalunye pinjam telekung orang yang period sbb depa akan bawa balik telekung dr surau....hahahah

Penggunaan ayat :
"Wei...x pa la..hampa pi la makan dulu...aku x dan dah nie...td latihan band lambat habes...sat gi aku SODORM je la tok smayang Maghrib"

AYUB
Maksud :
hahahahahaha....gara-gara membaca luahan hati perasaan Nuhu...aku telah dpat trace balik perkataan nie....
agak lawak dan x lojik....tapi aku nak reveal jugak.....Ayub yang dimaksudkan bukan la nama orang...malah x de kaitan langsung ngan mane2 Pak Cik Ayub....maksudnya adalah period...huhuhuhu...ntah sapa la yg mulakan dulu aku pun tak taw...hahahhaha

Penggunaan ayat :
" Mek...awat muka lagu tu....moody ja aku tengok...ang AYUB ka?"
hahhahahahhaha...geli hati sungguh!!!!


SAEI
Maksud :
salah satu ibadah haji nie telah dipraktikkan kat skolah aku.....khas tuk budak-budak perempuan yang lambat ke surau....denda SAEI perlu dilalui....ulang alik sebanyak 7 kali sambil berlari-lari anak dari hostel sampai ke Musolla...kurang malu rasanya...sebab slalu time denda neh..mmg ramai yang menyertai...bleh gelak ketawa lagi time buat saei....Cikgu Midah, UsKam ngan Cikgu Pora slalunye agak bgg tengok kebahagiaan kami buat saei....

Penggunaan ayat
"Ish..penat sungguh bt SAEI tadi...tp penat lagi gelak time buat saei...hahahhahaha"


SKANDAL
Maksud :
perkataan nie well-known...maksudnye pun lebih kurang je....tetapi ia m
mg sering digunakan zaman skolah dulu..
kalo x sebut rasa x sah ja....pasai pa noooo.....merujuk kepada senior2 ensem yang telah dicop oleh budak-budak perempuan...bila dah kata skandal...jangan sapa dok kaco insan yg dimaksudkan...kang bleh lawan tarik rambut....

Penggunaan Ayat :

"Wei...abang Zainal tu skandal aku taw...jangan sapa pun dok usha2 dia...ingat nanti kalo PRS bt X-Dedication...aku nak antaq la apa-apa..."......sukati declare diri sendiri...org tu..tak taw pa pe pun...p~


3G

Maksud :
korang ingat zaman la je ke ade perkataan 3G tu....rupe2nye...zaman dulu pun ade dah....
dah lama wujud..cuma masih manual.....dan yang pasti..aku la penerima istilah 3G neh...
terkesan di hati....tapi apakan daya....aku x mampu tok menolak kata-kata hambaAllah nie...
huh....3G stand for Gatai, Galak and Gediks....
wei...aku x galak....cuma aku suka gelak kuat ja lam kelas....aku x de la su
ke merenyam ngan budak jantan ke ape ke..
memang la aku gediks...tapi aku gediks time berlakon atas pentas je....
Gatai????bila masa aku gatai...kalo aku gatai...aku leh naik Coaster p spital Taiping amek ubat...
sampai hati kata aku 3G...eleh..cam die baik sangat...habuk pun tarrraakkk!!!

Penggunaan ayat :
"Hang nie memang 3G!"......aku tumbuk gigi ang baru ang taw sapa aku!!!



POYO
Maksud :
sifat-sifat dalam diri yang begitu menyerlah tanpa had dan batasan.....
kalau boleh...semua nak sapu ke dia....biar dapat nama....padahal.....
bukannye bagi hasil ape-ape pun....boleh juga didefinasikan sebagai keterlaluan!!!!

Penggunana ayat :

"Isk bengang betoi aku ngan dia tuh....POYO giler..geramnye..macam la bagus..ape aku buat..sume x kena!!!!"


JAMBU
Maksud :
kalo skang nie...orang sebut jambu merujuk kepada owang lelaki yang mukenye ala-ala cute....
namun penggunaannye time skolah dulu...amat berbeda skali.....perkataan ini lebih merujuk kepada sifat seseorang yang sangat suke mengipas cikgu..mahupun menarik perhatian cik
gu ngan berbuat baik hanya di depan...ia juga amat berkait rapat ngan sifat suka mengachom atau mengadu domba!!!

Penggunaan ayat :
"Jangan dok cerita apa2 kat dia..dia tu dah la JAMBU Cikgu Dollah..x pasai2 sat gi kita kena mengadap Cikgu Sohor...."


GAMBU
Maksud :
hasil gabungan perkataan gambis + jambu...maka terhasillah GAMBU.....
maksud sama je.....

Penggunaan ayat :
lebih kurang je ngan Jambu tu....
"Syed merajok hati dan kecewa gara-gara Azizul telah menjadi GAMBU
Puan Ooi tuk subjek Biology....segala usaha beliau bagi menggambukan diri dekat Puan Ooi tidak menjadi"

GAMBIS
Maksud :
maksud lebih kurang cam maksud jambu....tapi khas tok budak pompuan....
namun penggunaannya tidak meluas..kerana lebih merujuk kepada seseorang...
budak dorm aku sure taw sapa yang dimaksudkan....p~

Penggunaan ayat:

"Gambis apa crita skang???sapa tau dia kat mana"........zaman skolah memang nakal!!!!!

BOLA
Maksud :
aahhahaaa....bola bukan sebarang bola....bola datang dari kayangan....bukan bola jaring...bola basketball ke...bola baling ke..mahupun bola sepak...bola yang dimaksudkan adalah tahap pengembangan badan!!!

Penggunaan ayat :

"Risau sangat aih lepas SPM nanti..x buat apa..dok makan tidoq...makan tidoq..nanit badan jadi bola" kata Apem...

"tu la...aku pun risau neh....kebarangkalian nak jadi bola tinggi..lain l
a Anand" tempik pulak si Senah....

"isk...mana ada...aku nie dah la kuat makan..ntah-ntah aku pun jadi bola gak nanti...tapi kalo jadi bola rugby tak pa la jugak" anand pulak mempertahankan diri....

"aku nie lagi la...dah la rendah...Tok aku suka masak sedap2...sat gi tak makan..kecik hati pulak"...tiba2 Nuhu bersuara...wpun earphone melekat di telinga sbb dengan Cerita Cinta besama DJ Lynn di Red 104....

"La..ingat si Nuhu nie x dgr kita dok becerita apa...hehehe...x sa
bar nak tgk sapa yang jadi bola time amek result SPM nanti...." Che Jah mengutarakan keinginannya....

"aku nie....tiap-tiap hari dok minum Teh Orang Kampung yang pesan kat Mek x nampak kesan pun...kejap-kejap saket perut..pas tu p toliet jumpa muka yg sama...." si Wani cuba menyalahkan aku bila beratnye tidak turun selepas beberapa bulan tahan napas time minum teh orang kampung....yang pelik..Apem elok je menghabiskan saki baki minuman aku tuh....


"emmmhh...aku nie dah sedia jadi bola...bila tawun nk kecik tak tau la..rasa nikmat kuruih time Darjah 6 je la....
ntah2....10 tahun akan datang pun...dok macam nie la jugak....bagai bola dipam-pam" luah mek penuh pasrah......

MISSING MY OLD DAYS......puak2 ku yang kepalanye agak sengal....



Penghuni E1-1 2001....
rindu wooooo kat dapuq kiter...





19 comments:

.::haS::. said...

kahkahkah..rasa nak gelak berguling2....

ofkos aku tau gambis tu...mana leh lupa..tapi ayub aku memang x ingat...

kahkahkah....

Cik Faridah Huda said...

aku pun hampir lupa dah kat perkataan ayub tu.....seriyes...x igt lgsng....

balik cuti ari tu ar..terbuka buku luahan tu....baca yg part Nuhu...ade die selit....kah33x

anand said...

Mek....ada lagi satu iaitu RANJAU yang merujuk kepada perbuatan gemar mengadu domba.

Cth: "Aku crita kat hg ni, hg jgn RANJAU kat dia plak," pesan saudagar saree kepada sudagar belacan.

*AYUB..tu yg plg lawak aku rasa..ksian pakcik Ayub dieksploitasi..hahaha..

.::haS::. said...

anand ni semakin aktif mengikuti blog kawan2..
tapi...bilanya hang nak wat blog ni cik anand oooiiiiii.....

SYED NAHAR said...

"Syed merajok hati dan kecewa gara-gara Azizul telah menjadi GAMBU Puan Ooi tuk subjek Biology....segala usaha beliau bagi menggambukan diri dekat Puan Ooi tidak menjadi"

Cth: "Aku crita kat hg ni, hg jgn RANJAU kat dia plak," pesan saudagar saree kepada sudagar belacan.

padan la masa aku tengah dok pilih sari tadi rasa gatal2 di sekitar pankreas. ada yg kain tembak belakang eh. haha. mmg dasat posting mek kali ni. fuhh... sungguh tak kusangka. sebenarnya ada banyak penggunaan kosakata lain di asrama lelaki, namun sedikit berunsur lucah. so tak leh reveal. hurm...feklul modereq btul lah!

SYED NAHAR said...

change "kain" tu main..hehe
(paragraph 3 line 2.)

::DNaZ:: said...

haahah..aku pon tawsapa gambis tu..hehe.selain dr saei ade satu kosakata yang seerti ng saei iaitu tawaf..haha..ayat dia same jer ng ayat saei.

p/s:aah anand, bile kami leh view blog ang???hehe

SYED NAHAR said...

bagaimana pula dengan pow? shaolin? helikopter? toron? layang-layang? chamber? cerobong? wayuhyiwayumi? tiger? flat screen? cha? fly? hehehe...

Cik Faridah Huda said...

hahahha...sorry my dear fwens....lambat la pulak aku view coment hampa....nie pun kebetulan je sbb leh on9 dr umah mak cik ku...kalo x..sure ari senin br aku tgk.....

dah tulis en3 neh...baru teringat byk lagi kosa kata....ma kasih gak kepada yang menambah..hehehheeh...br leh flash back.....

GIPANG...gila pangkat
thanx u anand...RANJAU..hahhahaa
POW.....hehehe...bkn sebarau pau....

Cik Faridah Huda said...

Gambis agak well known achik...so aku malas la nak menyebutnye wpun tawu dier x kan view blog...may be la....
yes..yes..yes...1 more word...TAWAF...

Cik Faridah Huda said...

syed...memang daya ingatan ang amat baik...wa caya sama lu.....

anand!!!!mmg ramai permintaan tok ang join bloggers.....bila lagi wei...merujuk kpd pantun ang tuh...amat lah lama....keh...keh..keh...

cik mastura othman said...

walaupun aku mmg totally lost dgn semua perkara yg pernah berlaku dan di gunakan di seratas, tp aku mmg kagum ngn kebolehan korang utk mengingat.... aku rs aku ada trauma yang menghalang aku dari mengingat semua yg berlaku kat seratas... heheh.... check the latest pnya berita kat blog aku....

Cik Faridah Huda said...

ada GOHSIP ke MasTura!!!!

teringat lg satu perkataan...SERABAI...merujuk kepada kakak angkat syed....bkn stkt di skolah je...smpi ke UTM pun sama ja aku tgk dier tuh...oopppss..terlebey sudah

SYED NAHAR said...

mek..i warning u kena nak babitkan i dengan akak serabai aka norhasf*** su***** itu? bukan kah die akak angkat faizah irnawati mohd zakei? aku penah jupe serabai kat tasik utm kot? ke library? lupa dah...tapi dia still sama gaya mpp seratas..haha!

Cik Faridah Huda said...

nak sue aku la tuh.....p~...
aku teringat ja...

SYED NAHAR said...

tapi mcm mana kau bleh igt nama dia yg panjang itu? mmg pun..even nama senior lain aku igt. cth:
mohd fadhil abdul ghopa,
bedersah ismail
norhasfiza mastor
seri kelana mokhtar
azizan siron
hanya sekadar beberapa nama..haha.

Cik Faridah Huda said...

Nama-nama pamos je yang aku ingat....
hehehehehe...hat x pamos...minta maap la..rupa pun x ingat dah...

::DNaZ:: said...

Ingt lagi x kak lili?senior kita band dulu. Nama betul liliwirianis Nawi.Dia pon ngahaq kat sini gak.Ajaq bio. Dulu aku tkut giler..muka grg, la nie ayu jer..jdi colleague dah pon.ade anak sorg.

Cik Faridah Huda said...

ingat..ingat...
dulu aku pun takut gak kat dier...
muke garang sungguh...
lagi sorang kat Fawiza...yg men basketball tuh...
aku jugak takut kat kak dorm aku time kite Form 1...name pe ntah..lupa dah....
tapi aku suke Kak Idah...Zuraidah Zan...lemah lembut..comei je...

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template