Bahan-bahan
1 ekor ikan siakap
1 biji telur
3 sdb tepung jagung
3 ulas bawang puteh, cincang
1 cm halia, cincang
3 sdb cili boh
1/2 cawan sweet and sour sauce
1 biji tomato, potong empat (wedges)
1 labu bawang besar, potong enam (wedges)
1 biji cili benggala hijau atau merah, potong kiub
1 biji cili merah
1/2 biji lobak merah
1/2 tin nanas ready made
Garam dan gula secukupnya
Minyak untuk goreng ikan
Daun sup dan bawang untuk hiasan
Cara Membuat
1.Lumur ikan dengan telur yang telah dipukul. Taburkan tepung jagung dan pastikan ia rata ke seluruh bahagian ikan.
2. Goreng sehingga garing (deep fried). Letak dalam pinggan hidang.Ketepikan.
3. Tumis bawang putih, halia dan cili boh sehingga wangi. Masukkan sauce dan lain-lain bahan.
4. Tuang sauce keatas ikan dan hias dengan daun sup. Hidang panas.
Selamat mencuba !!!
1 ekor ikan siakap
1 biji telur
3 sdb tepung jagung
3 ulas bawang puteh, cincang
1 cm halia, cincang
3 sdb cili boh
1/2 cawan sweet and sour sauce
1 biji tomato, potong empat (wedges)
1 labu bawang besar, potong enam (wedges)
1 biji cili benggala hijau atau merah, potong kiub
1 biji cili merah
1/2 biji lobak merah
1/2 tin nanas ready made
Garam dan gula secukupnya
Minyak untuk goreng ikan
Daun sup dan bawang untuk hiasan
Cara Membuat
1.Lumur ikan dengan telur yang telah dipukul. Taburkan tepung jagung dan pastikan ia rata ke seluruh bahagian ikan.
2. Goreng sehingga garing (deep fried). Letak dalam pinggan hidang.Ketepikan.
3. Tumis bawang putih, halia dan cili boh sehingga wangi. Masukkan sauce dan lain-lain bahan.
4. Tuang sauce keatas ikan dan hias dengan daun sup. Hidang panas.
Selamat mencuba !!!
0 comments:
Post a Comment