Tuesday, July 7, 2009

Karipap...Nasi Lemak...Macam-Macam Ada!!!

“Karipap…..popia…..nasi lemak….burger……jambuu………”

Suara lemak merdu itu terus melagukan kata yang sama berulang kali…..

Dengan harapan…ada penghuni blok yang sedar di atas kehadiran mereka…..

Suasana redup petang begini…memang mengasyikkan….ramai yang sedang berhibernasi di bilik masing-masing…..

Teman seorang lagi..terkocoh-kocoh mengikuti dari belakang sambil membawa beg plastik besar….adalah dalam 4 buah plastik yang terisi dengan pelbagai jenis makanan…lenguh jugak tangan dibuatnya….

Lagi banyak makanan yang dibawa..lagi banyak untungnye…pikir itu sahaja..terus bibir kembali menguntumkan senyum…..

Jam 4.00 pm…

Berlokasi di bilik Roha….

Enak bangat tengah bergosip….salah seorang ahli mesyuarat tingkap menerima panggilan dari bos tidak rasmi, pemilik rangkaian makanan petang hari utama kampus UTM Skudai…berbekalkan moto “Terus ke pintu anda”, Cik Tiah terus mengerahkan anak-anak buah beliau melakukan tugas di petang hari….Di kepala Cik Tiah, sudah terbayang keuntungan bersih yang bakal masuk dalam poket baju kurung beliau hari ini….

Telefon bimbit 3310 (time tu tahap pamos la!!semua ingin memilikinya) diletak…..riak gusar terpamer di wajah ahli mesyuarat tingkap…..lantas kebimbangan itu disuarakan kepada ahli yang lain…..dan petang itu, secara tidak rasmi…kami bertiga telah menjadi bidan terjun sebagai penjual kuih muih di serata blok dan kolej….ia bukan pengalaman yang baru..kerna setiap hari pun…pasti ada orang menjerit menjual kueh…tak lain x bukan…itu memang orang suruhan Cik Tiah….namun semenjak akhir-akhir ini…terdapat saingan dari Cik Penjual Karipap Panas! Dari mana pulak mereka ini…hahahaha…x yah dok pening kepala…beli sudah…sedap jugak karipap panas tu…sebab die besaq and berinti ayam serta telur…..

Sepantas kilat kami bersiap…sekadar mengenakan track-suit dan T-shirt…sambil tudung diselempangkan ke atas bahu…sekali sekali….meniup lembut bahagian hujung tudung agar tidak jadi graf kubik (shawl belom pamos…kalo tak..pasti I kenakan shawl..hahaha!)..menanti dengan penuh kesabaran kehadiran Cik Tiah dengan kereta Wajanya di bawah blok…

Proton Waja Cik Tiah membelah segala selekoh jalan dalam kampus…Cik Tiah merempit di petang hari yang masih terasa haba panasnya….semua bekalan yang dibawa perlu dijual sebelum angka menginjak ke jam 7 petang..aku dan Eija…ditugaskan sekali….manakala Yud n Roha…telah Cik Tiah tinggalkan di Kolej Tun Razak….

Kami menuju ke Kolej 11…kolej yang terkenal dengan budak-budak PALAPES…tapi blok siswi je la kan..takkan nak terjah blok siswa….keadaan kolej yang kurang strategic and jauh dari medan makan….serta café kolej yang kurang meriah…membuatkan para siswi..x sabar menanti ketibaan org suruhan Cik Tiah….dari luar lagi aku dah deal ngan Eija awal-awal….

“Eija…nanti hang jerit naa…..aku segan la…sora x sedap!!!”

“Ye lah Mek…alasan yang tak leh terima akal betul la…hahahah”

“Mujur dikau memahami…..hahhahhah”

Baru dua patah kata Eija menjerit…..semua pintu bilik dikuak….dari jauh…ade yang berlari-lari….x kurang jugak yang dari toilet…sanggup menghentikan aktiviti peribadi memasing…demi mengejar makanan Cik Tiah….lawak pulak dah aku tgk depa neh….

Nampak sangat tahap kemalasan melampau untuk kuar mencari rezeki di luar kolej….

“Kak ..hari ni ade ape ek???” (dialek johor…sila sedar diri kini anda berada di Johor…bukan di Penang!!)

“Ade banyak neh ….nasi lemak telur, k.teow goreng, burger, karipap, popia goreng, jambu, honey dew….tengoklah…..”

Setelah hasil jualan laku di tingkat tersebut dan baki wang dipulangkan kepada setiap pembeli…kami meneruskan perjalanan lagi ke tingkat atas….huh…berpeluh jugak….kadang-kadang naik tangga…kadang2 guna lif…..tapi bila sampai kat tingkat paling atas…slalunye jualan kurang sket…sebab banyak benda bes2 dah habes kat bawah tadi….nak yg bes…kena tunggu Cik Tiah dtg semula..den jangan harap la kami nak naik balik ke tingkat plg atas hatta menggunakan lif skalipun..hehhehehehe…sebab pas tu..Cik Tiah akan hantar ke kolej seterusnya, Kolej Tun Hussein Onn….bila kena blok baru n besar…hat tu malas sket..orang macam kurang alert ngan jeritan kiter…..

Sian Eija..saket anak tekak beliau..pas nie kena p beli ayaq asam boi kat kedai Wak Jalal…..lepas habes menjual di KTHO…memang terase seperti di sauna…mmg x yah p jogging..berbaktilah anda pada Cik Tiah…pasti badan sehat dan cergas selepas tu…..aku nie sebenarnye dah x berdaya lagi…maklumlah…memang kaki aku nie kuat berjalan merata kolej…tp part panjat tangga tu yang malas tu….siap berharapan nak balek dah lepas habes juai kat KTHO…maklumla…aku bukannye makan gaji ngan Cik Tiah..sekadar tlg dier je ari tu…

“Cik Tiah…dah banyak terjual neh…bleh tak hantar kitaorang balik kolej”

“Eh….baru pukul 6.30…masih awal….orang lain x abes jual lagi…makanan di bonet pun masih banyak…Cik Tiah hantar kamu ke Kolej 12 ye….”

Giler Cik Tiah neh….aku dah penat la…..menjerit sekuat hati..tp juz in deep down inside la…cammana kengkawan aku yg sememangnye makan gaji ngan Cik Tiah nie leh tahan…dictator betol….aku dan Eija saling berpandangan sambil menjuihkan bibir….sah…ni memang kali pertama n kali terakhir aku tawar diri tuk jadi hamba suruhan Cik Tiah…..

Tiba di Kolej 12 atau kini dikenali dengan nama Kolej Datin Seri Endon (KDSE..uiikk..huduhnye bunyi….ex-Kolej 12 jgn marah noo…)…aku ngan Eija meneruskan tugas….tapi dengan penuh rase malas….suara Eija juga tidak semerdu tadi….dah flatt dah suara beliau….kadang2 aku sambung menjerit sket-sket….Janji kami dah round seluruh pelusuk blok tuh….kira…x de la mengkhianati Cik Tiah..baik jugak kami neh ghupenye…..orang beli ke tak..kami x peduli….ala…stok las2 nie..ape je yang ade….buah-buahan ngan kueh la sket kot…y glen dah sold out!!!!

“Weh…cam kenal…Pengerusi Kolej turun padang jual kueh ke”

Aku ditegur oleh salah sorang JKM KSDE….

“Ha….isi masa lapang…..tunggu apa lagi..dah tegur kena ar beliiiii…..bukan mahal pown..honey dew neh..RM1 je…beli banyak sket…aku x larat dah neh…..”

Lencun titisan peluh membasahi tudung dan anak rambut…lega rasanye ketika air-cond kereta Cik Tiah terkena pipi yang hangat ini…..sebelum turun dari kereta…Cik Tiah memberikan habuan kepada kami berupa wang tunai bernilai RM25 hengget….ini kerana hasil jualan banyak memihak kepada kami…..lepas je turun dr kete Cik Tiah..terus col Yudia…..

“Weh…Cik Tiah bagi RM25 hengget….banyak ke tak nie..maklumla..kami dua kan x tau ape…”

“Banyak ar tu…sorang leh dpt RM12.50…brapa kolej hampa p….?”

“3 ja…tu pun x larat dah…hari ni jugak aku nak resign…keh..keh..keh…”

“Wei…lajak p Meranti sat…aku nk pesan kat ang beli ayaq Milo ais…hahahha!!!”

Beli ayaq 2/3 bungkuih tuk kami berempat….balik bilik Roha smula….akhirnye..semua terdampar sepiiiiii….

Esoknye..

Lokasi bilik sendiri..aktiviti tengah membuta…..

“Hello…awak nak tolong Cik Tiah x ari ni????”

“Hah…maaf la Cik Tiah…saya x boleh la….tengah ade discussion group neh….nak buat assignment….

“Sekejap je..awak tak nak ke….???”

“Tak boleh la Cik Tiah..malam jap lagi saya ade meeting program….kena proceed discussion skrg jugak….sorry ek Cik Tiah…..”

Lalalalallala……lega!!!! tipu sunat kadang2 wajib dilakukan demi menyelamatkan diri.....

8 comments:

k-ekin said...

wahahahha..ade en3 khas tuk cik tiah yer..
he3..i pon de berkecimpung gak, mulanye tlg2 aje, pastu terjebak sama..wpon penat tp seronok ga ler.
x lama pon tlg cik tiah, awal2 sem je, pastu kemalaan membelengu diri...
"karipap, ns lemak, bihun, honey dew, jambu"

Anonymous said...

mek mengingatkan aku kat org yg juai karipap, masalodeh, ayaq kotak dlm bas kat butterworth...aku rasa suma org utara yg stadi kat seratas tau kot pasai mamat ni...hehheheh..dulu2 apem ngn nuhu ada gak dok wat lakonan semula..lawak tol..

mrs hunnybee yg mls nk log in..hehehe

Cik Faridah Huda said...

K-Ek!N :
hahahahha....a-ah...tetiba teringat kat Cik Tiah....Izooo kate mak cik nie br meniaga sekali dah nak kecoh....sbb meniaga skali je tu yg nk kecohh tur..kalo tiap2 ari...i x heran!!!

trgt gak kat produk Beauty As I Wish..disebabkan rakan niaga tu rakan sekelas kita...demi menjaga hati..i terbeli taw....

pas tu x sudah2 teman2 sekutu yg lain dok tanya...

"Mek...ang dah beauty ke selepas menggunakan Beauty As I wishhh"...hangen je I...tp lawaksss...suke...keh..keh...

Cik Faridah Huda said...

saje nak kembalikan nostalgia.....
ye ke sir...aku x merasai pun...plg kuat...sekadar naik bus Red Omnibus dari Taiping ke Parit Buntar....tu pun...suka beraksi tahan napas dalam bas....ngader tak aku????p~

HelEnA_iEz0 said...

huh!!
makcik nih!!

IdzaRis79 said...

kasik nasik lemak 4,
popia 3...

Cik Faridah Huda said...

izo...awat....
anything wrong?????

Cik Faridah Huda said...

IdzaRis79...
okeh cik....semua 7 hengget je..nasi lemak satu..RM1.50...popia 3 singgit...hehehhehe

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template