Saturday, July 11, 2009

ToNsiL...nak buang ke dak???


Tension tau...aku rase baru je makan antibiotik tonsil last month...kini dia menyerang lagi...
tp at first....aku risau gak jika ia bukan sekadar tonsil....becoz malam sebelum aku lemah x berdaya itu....
tidor malamku...diganggu oleh suku sakat nyamuk yang berpesta riang ria hirup menghirup darah manisku...
kesan gigitan jelas sekali di beberapa bahagian tubuh yang aku malas nak nyatakan di sini....

Pagi kamis...cam biasa...bersiap secara suka ria tuk ke opis....sampai opis...di pagi hari itu...masih boleh melayan sebarang bentuk hiburan alam maya....kuasa air-cond opis aku mmg x dapat dikawal...memang sejuk sangat...tp aku mula rasa x senang duduk.....rasa sejuk sampai ke tulang.....jari jemari kebas x leh nak menarikan jari-jemari di papan kekunci.....badan lenguh tok sah ceghitalah....kepala rasa berat sangat...kalau boleh....rase nak kuarkan dahi sendiri n nak cuci benda yg memeningkan aku itu...semakin lama..semakin aku rasa x leh pandang pc...blurr betul pemandangan aku....sebab mata aku pedih.....badan terasa panas tetiba......terus aku check in surau kecik seawal kol 12pm.....naseb la....memang aku suka check in surau...check in dlm makna kata lain...p lena sat....abis lama pun dari rehat sampai kol 2.30 je..tu pun kalo terlajak......tp hr ni aku rase nak check in smpai petang....

Kunun nak berlakon....x mau bg nmpk sangat yg aku nie dok asik ulang-alik masuk surau....pegi la duduk balik dpn pc....haaaaaaaaaa....kali nie nak rase muntah pulak bile kena angin air-cond.....perut dah arrr kosong.....kepala semakin berat.....badan dah menggigil...aku jrg taw menggigil jika demam...so...amatlah susah hati sebenarnye....H1N1 kah???Denggi kah??? hohmaigod......Ariff check in lama pulak kat surau...aku jadi x keruan....wpun pening...aku x dpt tidor ngan tenang...sebab tonsil mula membengkak....teringat kat bantal dalam kereta...namun nak turun tu bt aku batalkan niat nak amek bantal....punyalah malas tahap max...

Muka aku dah pale giler....macammane x pale...nak minum air rase tak lalu...dah x sabar nak pegi klinik...
tp memadangkan tgh pening teruk...abaikan saje dulu....kejap lagi la bila reda sket....baru leh pikir nak drive cammane....abe je opis hour..trus cabut.....wpun badan menggigil...kena drive gak....sapa lagi nk drive...terus tuju Klinik Bandaran...our faberet klinik wpun kdg2 ia sengal jugak....

Jumpa Dr...lama la jugak...macam ngan saket terok jer...sembang p sembang mai dalam bahasa penjajah...Dr said...aku translate lah...malah nak pikir ayat yg beliau ckp...die suggestkan aku pikir samada nak buang atau tak tonsil aku...since my old days pun....tonsil sering menyerang aku.especially time skolah menengah n matrix....time matrix pun...Dr kat KMPP tu dah soh aku buat small operation...tp my mom x kasi....and den time kat kampus sampai la last month...lama la jugak around 5/6 years....baru ia kembali menyerang...Petang tuh janji ngan housemates, aku nak masak gulai tempoyak ikan patin...huh....tapi x berdaya lah weh...balik terus tidor terlentang...

Malam semalam my mom coll...dengar je suara aku..terus tanya...
"Sapa dok buat ang sedih lagi nie....ang teriak lagi ka?"...ye...itulah mak aku....beliau sering suspect aku menangis akibat putus cinta...huhuhu
"Dak aih mak...kena tonsil balik la...tu sora jadi macamnie...."
"Laaaaaaaaaa...baru jadi bulan lepaih..jadi balik noooo"
pum pam pum pam..bercerita ngan mak aku....beliau x galakkan aku buang tonsil tuh...mak aku adelah MISI..jd pndgn beliau sukar untuk aku tolak...nanti jadi anak durhaka!!!

Tengokla dalam jangkamasa 2/3 bulan neh...kalau tonsil tetap aktip...aku terpaksa la amek keputusan tuk menyahkan beliau dr hidupku....nanti kalo aku masuk spital...korang dtg la melawat aku.....bawak la ape-ape yang patut....tapi jangan bawak jambangan bunga taw....nanti sure rase cam dalam drama slot cerekarama atau majlis memperingati mendiang Princess Diana...bawak la benda2 yang menjadi kesukaan aku...sure aku terharu.........

Masuk ari nie...dah 3 ari aku x makan nasi..semalam cuba nak makan...
tapi x leh nak p....wehhhh...aku nie kata demam pun..nasik masih lalu....tp kali ni...huh
pagi td beli la nasi lemak petronas yang RM1.20 tuh...
bajet nak makan before telah ubat...tp br 2 sudu suap di mulut....
aku terpaksa abaikan je nasi tersebut.....sedey wehhh...lapar...
balik jap lg nak singgah beli Jambu 88..try makan buah pulak...

Sedikit info pasal tonsil bagi anda yang tak tahu.....
malas nak upload gambar...nanti ade yang geli.....baca yang tertulis di suratan sudah ye.....


Apakah penyebab dan gejala radang tonsil?

Tonsilitis boleh disebabkan oleh jangkitan virus ataupun jangkitan bakteria di dalam tekak. Jangkitan bakteria seperti streptococcus boleh menyebabkan tonsil bengkak dan bernanah. Jangkitan virus seperti Epstein Barr Virus, adenovirus atau measles boleh juga menyebabkan pembengkakan tonsil juga.

Antara gejala radang tonsil ialah :-

1. Sakit tekak yang kadang2 teruk
2. Tidak boleh menelan atau sakit apabila menelan
3. Demam yang kadang2 sangat tinggi
4. Sakit kepala dan sakit-sakit badan
5. Suara garau atau hilang suara
6. Kadang-kadang ada bengkak pada leher.
7. Mulut berbau busuk
8. Berdengkur waktu tidur

Jahatla bakteria
streptococcus tue....terseksa i taw.....
Tapi yang penting...aku bebas dr denggi mahupun influenza H1N1...syukur la...

13 comments:

SYED NAHAR said...

oh plis take care!!

.::haS::. said...

jangkitan virus disana sini...jaga diri..ambil lah takaful untuk protection diri anda sebelom anda sakit lebih teruk...hehe..sediakan payung sebelum hujan..hehe..

khairul said...

salam..
cik mek molek hehe mcm nama kuih jdnya ni ...sy pun ada gak tonsil kalau dah menyerang mmg sakit n demam tapi dah lama x kene coz abg ipar sy saran minum susu alpha lipid..cuba lah dulu b4 buang k..
tol gak tu has,amiklah insuran utk masa depan yg lebih terjamin hehehe take care

Cik Faridah Huda said...

Syed : Doakan aku..eeewwwwaah...eewwaahhh!dah...dah sehat...

Cik Faridah Huda said...

Has :

Igt x suatu ketika dulu...bertempat di dewan makan...nasi ayam enak menjadi hidangan...hampa makan dgn laju skali...mengejar waktu tok ke surau...tp aku mkn thp siput khinzir...time tu...mmg rase nak marah kat tonsil kerana terjadi ketika hidangan nasi ayam!!!!!

Cik Faridah Huda said...

yo :

saye pun dah lame x jd....nie 2 bln berturut2 jadi...x tau la pasai ape...nak kate kurg minum air...banyak dah rase minum air kosong..

insyaAllah...akan dipikir panjang2 before dibuang..kang dah buang rase cam cacat pulat...jd OKU...heheheh

Insuran????ehem...ehem...yo..tolong belikan tok saye..boley????

.::haS::. said...

ala mek..tok insurance kete leh bayar x kan insurance tok diri sendiri x leh kot??x kan sayang kete lebih dr diri sendiri kot??
beautiful pun mampu beli...hehe...
gurau je ye mek..ngehngehngeh...


x pe..fikir2 kan lah...hehe..

HelEnA_iEz0 said...

owh..aku pernah kena teruk dulu masa thn 3...
masa aku bg surat MC kat dr zamri...ayat die yg paling menyampah aku dgr...
"awk tak minum air sye....tu ar kena (merujuk kepada air RO yang die sibuk jual dulu)"
mungkin mami kena minum air RO gak...huhuhuhuh

Cik Faridah Huda said...

has....

ang mmg kate bergurau...tapi...ang nak soh aku amek prudential ngan ang kan.....?????ngaku cepat...

blom terbukak lg rite now...
tgk2 la esok time aku dah beranak pinak...sudah pasti aku nak soh laki aku yg bayor segala yang berkaitan ngan kebajikan aku anak beranak..hahaha

Cik Faridah Huda said...

HeL3Na!

air saye???eiiii.....(pikir mengarut sat)

hahahaha...lawak la encik zamri tuh..smgt sgt ngan air RO...masih terbayang die angkut tong air bawak mai fakulti...

weh...im so surprised tgk pics uznir kawen via fesbuk Encik Ivin....dok tng awat muka pgnten perempuan bukan mcm Wafiah....
sekali....our junior beb!!!

.::haS::. said...

haha...
seb bek paham...

mintak2 la kita semua ni sehat sampai beranak pinak...

HelEnA_iEz0 said...

hahahah..i know already....
they all mmg men sorok2 tak hagak...
anyway gosip tersebut lama dah diperkatakan....
but...the truth will be reveal..n telah terbukti...
tp aku tak faham..awat depa nak nyorok sgt...yg kesian wafiah hilang tanpa dikesan....

Cik Faridah Huda said...

AKU KESIAN KAT MAK HANG...
DR TADI COBA DOK COL DIER X DAPAT2...HEHEHEHEH

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template