Sunday, February 21, 2010

Bukit Bendera?????????Azzzaaabbbbbb......




Penjelajahan kami diteruskan lagi dengan agenda seterusnya iaitu pegi merayap di Penang Island.....tujuan asal memang feeling-feeling Bunga Cinta Lestari pakai bikini nak bersadai kat Batu Feringghi konon-konon tengah buat sunburn....eh ye ke buat sunbunr???alah yang macam mat-mat saleh buat tu tok tanned kan kulit..panggey apo ye...sunburn lah kan..ke macam pelik je perkataan I guna tu....tak pa la...asalkan sampai maksudnya....

Kami bertolak awai dari rumah Mak Njang I...ye la..kalo boleh nak sampai ke destinasi pertama secepat yang mungkin...maklumlah..destinasi pertama perlukan tiket...gigeh benar bawak segala bakul...tikar...makanan yang mak njang masak dan juga karipap yang mak long beli tuk memenuhi tujuan kedua iaitu berpiknik! Berbekalkan 2 bijik kereta..kami menuju ke lokasi dengan perjalanan perginya menaiki jambatan...den janji ngan budak-budak neh balik jap lagi kita naik ferry.....oh pulau pinang menggamit memori.......tapi I sendiri dah lupa lagu kebangsaan negeri sendiri..hapal time skolah rendah jer....


Pak supir setia menanti pak supir yang lagi sorang...terpaksa berpatah balik akibat tertinggal towel..mujur dari rumah mak long yang kat Taman Transkerian tu je...kalo dah sampai Penang...anggap je la angin yang bertiup tu sebagai towel semulajadi....

Kami singgah Riyas jap...beli nasi puteh buang 3 bungkus....takut bekalan tak cukup....bersungguh-sungguhkan???? heeeeeeeeee....
Riyas nie paberet I kalo nak pekena nasi kandaq...sedap la daging masak hitam dia ngan gulai sotong...port melepak para muda mudi neh......tengok bola big screen..maklumla..depan tu kan kampus Kejuruteraan USM....24 jam full jer I tengok setiap kali balik.....

Adeq Yah dah pindah lokasi kenderaan...sebuah keta boleh memuatkan 3 passangger...nak naik sebijik keta memang x muat la....semua badan kus semangat....tu yang kena naik dua bijik keta jugak tu lagu mana pun.....

Lokasi pertama memang menuju ke Bukit Bendera..menunaikan hajat CT & Chah yang ari tu dtang bulan 12 x leh naik coz tiket kol 5pm walhal time beli tu baru kol 12....time sampai, wa dropped adeq Yah tuk tengok tiket dulu..den kami dua pegi cari parking...humang aih...kena komplen kat kerajaan negeri neh...dah tau tempat tu tourism spot...buat la tempat parking bagi luas...seksa gila cari parking...tu baru kol 9 lebih...parking full..pandai-pandai la cari ruang nak hidup....den tgh berjalan nak ke sana, adeq Yah col...cakap dia dah beli tiket....terus imagine kejap lagi dah boleh menikmati udara sejuk di puncak sana...sekali adeq kata tiket kol 1.30pm...kalo tak beli hat tu...memang kol 2 petang dan seterusnya la....huuuuuuuuuu.....lamanya....la koi sepuloh pun dak lagi...bincang-bincang ngan wa...memang kami x leh p mana...khuatir jalan sesak dan sememangnya dr satu tempat nak ke satu tmpt di Penang neh..memang jauh....daripada keluar kemuadian bersesak nak dtg balik..pas tu bila sampai..trai naik ke atas terlepas..lagi tak gunakan...so...we ollss tunggu je la ngan perasaan yang penoh borenggggg sambel disokong pemandu teksi yang mendengar butir perbualan kami.....ader gak yang curi dgr tuh...

Tempat wajib orang ambek gambar..so kami pun ambek la jugak gambaq kat sini...hehehhe


Kak Cik..boring la....
Jom kita main Ola Oli nak tak....???
Tak nak la...malussss....
Sabarlah CT...kak cik juga boreng tahap gaban neh...awat jarum jam tu lambat bergerak..
Kak syiqah relax jer...siap bleh tido lagi...


Tanpa menghiraukan kebisingan yang menggila..kepanasan yang tak hengat..
bau-bauan manusia yang pelbagai warna kulit....beliau bleh lena di situ....
Saya ingin mencadangkan kepada pihak Bukit Bendera...sila pasang ekond buang 4 bijik...
setakat kipas...memang x jalan...sekian..harap maklum!

Dekat kol 12, wa ajak mengisi perut...maka diarahkan ke semua ahli rombongan ke Cafe Bukit Bendera...dengan peringatan tegas...
"Ingat tau...semua orang kena kunyah makanan pelan-pelan...kita makan lambat-lambat sampai pukul satu"
sungguh azab nak tunggu angka 1.30....a long sigh...

Sabar menanti ketibaan makanan....kami pesan senang je..menu yang boleh dibuat sekali gus...
Nasi goreng kampung tiga.....Char Kueh Teow Penang tiga....saja tak mau bagi tukang masak pening..kang lambat pulak buat....
Manusia memang ramai...mungkin senasib la azab menunggu...pas tu masuk warganegara asing yang I rasa nak tuduh dari Mynmar.....muka sepaten je....duduk depan meja kami...akibat bahasa ayam dan itik...I tengok depa nak order siap bangun pegi tunjuk gambar makanan yang tertempek di dinding...
bagus jugak tokey cafe buat lagu tu...mudah sket!!!


Akhirnya detik yang dinanti tiba...fuhh lega....lega sekejap je la..time tgh nak beratoq tunggu ketibaan train, bleh plak I bersembang-sembang ngan sorang chinese nie dok tanya ade beza dak tiket 1.30 ngan 1.45....sure la ade uncle..we oll yang satu setengah nie pun x leh naik lagi..dia ada hati nak naik dulu...pas tu siap tanya I parking di mana?? dia kata sape yang parking di bahu jalan semua kena saman ngan MPPP...lama jugak la I dok terkelip-pok kelip-pok mata neh....den baru sedar...ari nie kan public holiday..awat MPPP tu nak saman plak...heh..bikin gue panas jer uncle tu....


Sebenarnya..keadaan dalam train pada hari terseboottt sangat la sesak..jangan lah berangan nak bercinta berdua dalam filem anak mami ka...mami jarum ka...apa ka...muhung jer tuh....satu jer perkataan nak tulis di sini bagi menggambarkan keadaan ketika itu....AAAZZZAAAABBBBBB!ingin saja dilajukan sedikit ketapi tersebut...awat lambat n lemah sangat..mula I nak menyinga....huh!


Bertuah adeq dapat tempat duduk...terus tak bagi peluang kat orang kurang upaya macam I neh....kejang kaki dok berdiri tara nak sampai ataih....


Lagi sekali menarik nafas lega bila dah sampai kat atas.....memang la menikmati udara segar yang sejuk selepas sesak nafas dalam trai menahan segala jenis bentuk bau-bauan yang menerjah hidung...

Marilah bersiar-siar di atas....tapi rasanya kudrat neh x lah begitu kuat nak ronda semua kawasan...p yang penting-penting jer...selebihnya...memang kami biarkan adik-adik bersiar-siar sendiri...mereka kan masih kuat....hoihhh...lengoh kaki weh...rela duduk kat depan replika train tu lagi dari menikmati keindahan pulau pinang dari puncak bukit...

Chah...ape yang cuba anda lakukan dengan mengambil gambar bumper kami semua neh????


Nie pun tempat wajib bergambar...maka jangan tak ambek gambar di sini...

Pak supir-pak supir yang sebenarnya sudah keletihan akibat masa menunggu di bawah tadi yang memakan masa hampir 4 jam.....rugi kan wa....habes kita punya plan terpaksa diubah las minute...tak pa....kita juz ikut flow ja...yang mana dan jer bleh terjah lepas turun dari sini..huhhh..nak turun pulak...lagi skali nak tulis...AAZZAAAABBBBBBB!!!

Replika train/kereta kabel Bukit Bendera zaman dulu kala.....


Bab berposing..I memang sentiasa bernafsu....

Depa teruja nak bergambar ngan ulor sawa albino kuning neh....
eiiii...geli I......
adeq yah siap bleh cium lagi...
Eija...anda telah mendera ular tersebut akibat menjerut leher beliau dengan niat...
Chah??? memang x kesah...beliau memang suka haiwan2 reptilia....
pas tu donate sepuloh hinggit sorang...dapat la kalender yang tertempek gambar memasing...

CT agak masuk ke gang kami....
malas nak layang kumpulan-kumpulan esotik neh...geliiiiii.....
depa bertiga tu je yang semangat benar....
Tak sampai sejam kat atas nun....I rase nak turun dah...
sambel bagi arahan kat budak-budak tuh...kol 2.45 kena ada kat tmpt menunggu...
biarlah mereka beraktiviti sendirian...
sudah malas nak menyelami jiwa mereka yang masih remaja tuh...



Jalan-jalan...nampak orang jual buah pala...mesti la hat jeruk...
buah-buah lain pun ade...tapi tak de la rasa nak beli....malas nak memberatkan tangan nak bawak turun ke bawah...better beli kat Jetty...lagi banyak pilihan...

Cucuk-cucuk jugak..oblong pun ada...
dalam hati kata..soheh nanti budak-budak neh akan beli jap lagi....

Cenderahati berupa T-shirt memang ada la di mana tourism spot....
murah...5 hengget pun ader...
memandangkan i jarang bert-shirt....tak de la rasa nak beli...hehehhee..
alasan je tuh...kalo p langkawi...sure amek 3 helai punya sebab 3 lai sepuloh ringgit....

I berjaya memujuk penjaga tiket agar memberi kelepasan kepada kami untuk tunggu train dah walaupun x sampai sejam dekat ataih....buat la muka kesian sket sambel kata kami banyak tempat lagi x pi gara-gara dok tunggu time nak naik ke atas neh....

"Tak pa-tak pa...hampa masuk lekaih..p dok kat bangku hat paling depan tu...." tenkiuuu bro....we lap uuuuuu....


Muka penat dah weiiii...tak tau la brapa ribu kali kami mengeloh...
rase menyesal pulak mai time public holiday neh....
dah la panas terik sungguh...menyengat badan!!!


Mungkin akibat pening, ader orang buat mata juling itek....hahahhaa....
wa...awat buat lagu tu.....

Berjaya turun ke bawah pada pukul 3.30 petang.......
Adik-adik...korang nak datang lagi kaaaaaaaa??????
Kak cik bertanya ngan penoh tanda tanyaaa...........
tok sah mai la dah time macam neh.......AAAZZZZZZZZZAAAAAAABBBBBBBBBB
next destination please.....

2 comments:

charkoeyteow girl said...

yeah..
bukit bendera mmg azab yg amat..
x paham kenapa org bepusu2 nak p sana..
n x paham jugak kenapa tiket asyek sold out..
kalo kat atas tu bes mcm kat keta kabel langkawi/kamera highland x pa la..
acceptable jugak..
ni hareeemmmm x dak pa..
pihak bekenaan must do something!
cececee~
telebih sudaa..
ahak..

Cik Faridah Huda said...

habes..yang kita pun bersesak-sesak sama ape kes.....aaazzzaaabbbbbb

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template