Monday, February 1, 2010

Youuu....I Did Henna On My Hand...



Hahahahha....mula-mula nak melahirkan rasa tak sangka dulu.....

sejak dari kecik...I takkan ambek port gigih menggiling daun inai yang arwah tok tanam untuk dipakai bersama sepupu sepapat yang lain....dah besar pun..I memang x suka pakai inai jugak...berbeda ngan adik I yang balik2 asek dok tempah Inai dalam tiub kat Mydin tuh...i beli yang kotak besar punyaaaa tuk dia buat stok...kadang2 tak paham awat la dia suka berinai-inai...boring tengok.....dalam pemikiran I, kalau pakai inai secara tradisional tu just tuk elakkan kuku dari cekam...itulah teori yang I pegang sejak dulu lagi...

Tapi akibat rasa teruja yang amat sangat ketika berada di Batu Caves tempoh hari...tiba-tiba i rasa nak pakai henna yang terukir cantik di tangan ini...entah la...tiba-tiba ja....hehehehhe...memang banyak la booth ukiran henna time neh...so apalagi..p tadah tangan je la....I just nak corak yang simple..kalo lagi rumit coraknya, lagi mahal regenya.....

So..let's go for it.......i memang nak show off myself.....hahahha...eleh..belog I kan...sukati la nak show off ke ape ke kan....janji tak buat jiwa orang kacau sudah.....vah vah vah mekkkkk.....feeling kajollll ke wehhhhh.....

Tenang..chewwaahhh berangan jadi pengantin la turrr...
padahal kengkawan I yang lain..mata masing-masing dah sepet akibat panas terik mentari...
terima kasih la sudi layan kehendak bukan-bukan I neh....



Corak yang simple.....
simple-simple pun...3 orang pengukir inai oooo...
thanxs to both lovely aunties and de young lady....

Kusyuk je auntie yang ini sambel memberi tips..hahaha..
macam la I tak taw.....indian gurls yang ade di sekitar pun...
x berenti jugak dok bagi tipss....
ehhh orang kata...kalau pakai inai, jangan bagi ayam nampak....
nanti x merahhhhh.....hahahhaa

Tarrraaa...dah siap...diaorang sungguh profesional.....
sekejap je buat....dah siap..pas tu smooth je rasanye...
tapi nak kena tunggu 20 minit la plak sampai inai tue kering.....
uiihhhh...mana tahan...dah la panasss.......
Nak jalan-jalan takottt berlanggar ngan manusia...maklumlah..sesakkkk...
dalam 5 minit je I tunggu...den terpaksa berjalan jugak....
mujur panas terik..cepat je inai neh kering...
dah kering..dia jatuh sendiri....x yah cuci...

Time makan-makan tuh....memang inai dah jatuh keseluruhannya....
tapi macam tak puas hati ngan color dia pulak...
nampak terlalu oren.....tapi tak nak la sampai jadi cam kaler hitam tu...huduh rupanya....
mula la syed nak keluar petua soh campur ngan arang la..nasi la....kaya betoi dia ngan petua petui.....

Tapi...lepas sehari...ari Ahad tu...I tengok kaler dia semakin terang...berbeda ngan semalamnya....so ari ni...ari senin..kaler masih kekal terang...

Cuma dalam gambar di bawah x nampak ngan jelas...maklumlah guna camera tepon jer...
gigih I p ambek gambar tadi..hahahhaa
woohhhooooo...malu la pulak bila asek kena tegur je.......mak nyah fudkot pun tanye I buat kat mana...den bila i cakap I buat kat Batu Caves time orang angkat Kavadi..die bleh plak x cayer....





Eh..gambar di bawah nie nak posing ngan saree syed yang ari tu yang telah tersilap percaturan...kini dah pulih....lega sikit memakainya.....uiihhhh memang terkesan di hati bila kita beli benda berharga pas tu kita antar buat, orang buat macam no value je....bukannya kita beli kat pasar malam ka apa ka...bukannya sekadar bermodalkan puluhan ringgit malahan ribuan ringgit....memang rasa kecewa yang amat sangat....kini I dah jumpa tukang jahit baru.....alamak bebs! x nampak la pulak......

Sambung sket....
Semalam lepas keje, i macam biasala..ari seninkan...sure singgah pasar malam tuk beli setok kopok lekor buat breakpast...habesla ke semua gerai yang I singgah pakat dok menegur inai di jari I neh.....dari gerai bawang bawa ke gerai kopok lekor...lalu depan gerai mak cik jual ikan yang i slalu beli stok basah pun, tersekat perjalanan I akibat berenti disebabkan mak cik tu nak tengok...apetah lagi mak cik paberet I dekat ice blended.....

"Dik....bila U kawennnn??"
"Eh..mana kawin acik...saya pegi Batu Caves la time Thaipussam ari tu...buat kat sana"
"Rajin kau dik....acik tak sanggup.....pegi buat apa?"
"Hobi acik...ambik-ambik gambar...."

Panjang berjela lagi la perbualan ngan mereka2 ini...tapi paling menyampah ngan budak penjual nasi lemak ayam berempah...sedappp nasi lemak gerai nie...sambal power...so semalam memandangkan tiap-tiap minggu aku asek beli k.teow sup utara ja...semalam singgah la beli nasi lemak....ikuti perbualan I dengan dia....

"Kasi nasi lemak ayam satu..aksesori tak nak ye!"
"Hah..aksesori???ape tu....?"
"Ala...segala kacang..ikan bilis..telur..timun tu...sy tak nak ye"
"OOOOOO....x nak aksesori...habes tu yang kat tangan pakai gelang siap dengan berinai tu nak ye....baru kawen ke?"
"Isk...mana ada...saje-saje buat la"
"Saje-saje buat???buat kat mane?"
"Kat Batu Caves"

ok...I benci tengok dier gelak ok...siap terduduk pekup muka...
apa ke heinya...sudah pasti org sekeliling memberi tumpuan terhadap dialog kami...

"Semangatnya pegi sambut Thaipussam...angkat Kavadi ke"
"Nak kata angkat tu mmg la mustahil nak angkat..tapi kalo berjalan bersama-sama tu ye la"
"Pegi sebagai apa?"
"La...pegi saja-saja la...ambik-ambik gambar..."
"Kampeni antar?"
"Tak de maknanya..pegi ngan kawan-kawan...hobi masa kini..."
"Ohhhh....ambik gambar guna kamera yang mahal tu ye?"
"Yup..DSLR!"
"Waa....hebatla....mesti keje hebat nie..."

hoh..hebat la sangat..padahala dalam hati...orang punya..kikiki....

Then singgah pulak kat gerai kopok lekor....
I beli setok kopok lekor dari pelbagai gerai...tapi kali ni kali ke dua I serang kedai mereka..sebab kopoknya agak sedap...kali nie tambah amaun..beli stok untuk RM15 hegget punya...

"Kak...ari tu 10 ringgit..ari ni 15 ringgit..."
"Tak nak ke?akak nak bagi rezeki kat ko nih"
"Nak....eh...cantik inai"
"Bagi free sebatang dua ok...hehehe..biasa la dik"
"Baru kawen ye...nie mesti abang akak orang Terengganu nie...suka makan kopok lekor"
"Hahahaha...ko nie...ada-ada je la...ye la tu..."


20 comments:

MiSsZiLa said...

gambar inai ja ka?gambaq hok lain nya mana?

SYED NAHAR said...

hahaha...saree aku jua yg diinterprem nyer.. bagus...stok tak de.

.::haS::. said...

siap pakai baju saree mek p keje pas dah pakai inai..

Me, Mrs Taj said...

canteq..

Cik Faridah Huda said...

Kak wan...

hoh...sabar la....ari nie kot baru tubik gambar hat len....

Cik Faridah Huda said...

Syed...

Well...nak buat macammana...aku memang sayang ke saree-saree ang..paling sayang kain cotton tu...enak bangat pakai!!

Cik Faridah Huda said...

haS ~

pasti....mood beraye wehhhh...padahal lepas balik tu...aku x leh tido wehh...terngiang-ngiang laungan mereka..serta aksi2 naik shekh depan mata...seram siot...

i have a story to tell u..tp tunggu la de rite time....

Cik Faridah Huda said...

Mrs Taj...

Tengs....Mek gatal kan?hahaha

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
.::haS::. said...

wat aku suspens je..cite pe lah tu..

Cik Faridah Huda said...
This comment has been removed by the author.
Cik Faridah Huda said...

mmg saspen....aku dapat rasakan ang x dapat menerima cerita aku yang satu ini...

.::haS::. said...

hang buat aku lagi suspen..x dapat terima?....let me guess..nak betunang ke?nak kawen?...hahaha..tema dan persoalan orang umo macam kita..ni je lah yang aku terpikir..

Cik Faridah Huda said...

Jangan terlalu cepat melatah wahai miss hasanah nordin...tunggu saja sesi pillow talk aku nanti...aku sudah tidak dpt menangungnya seorang diri lagi...

SYED NAHAR said...

apakah sesi tersebut akan besiaran langsung di kampung kuantan kuala selangor???

.::haS::. said...

aku ada 2 andaian skang ni..tapi aku x leh nak tulis..maybe pnc..tapi aku rasa ia macam ada kaitan ngan seorang guru..n mungkin juga ngan seorang yg mendrop komen kat n3 hang..huhu..wokey..tunggu masa sesuai..

Cik Faridah Huda said...

Syed ~

siaran langsung dari kampung kuantan kuala selangor sekadar ingin menikmati keindahan alam....sekadar ingin melihat populasi kunang-kunang dan pokok berembang....

Cik Faridah Huda said...

haS ~

bila preeee??? hahahaha

Cik Faridah Huda said...

ang simpan je andaian ang baik2....nanti bila bersua..sila luahkan....

namun...jika ada label TEMAN SEJATI..ingin saja aku kalungkan di leher anda seperti warga india menggantungkan bunga malai....kerana apa yg anda fikirkan..selalunya tidak jauh dari apa yg bersarang di benak fikran aku...

ok dah..tutup pasal neh..hahahhaa..PNC

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template