Tuesday, February 2, 2010

Ended My January With This Colorful Thaipussam


Open for a view only....while I'm writing the whole story!!!!!
Coming up....my greatest memories being there....being among them..
hohmaigod...I'm still not believe...wowwww....sooo amazing and blended feeling....



I was so impressed by Thaipussam last Saturday and couldn't wait to write about it...just now, i donno where to start...seriously...a lots of picture... a lots of story to tell....until i finish upload the selected pictures to share with all of you without any prejudice...I thought..I just end up my January calender for dis year with dis amazing festival..actually...it was a spiritual festival among Hindu's devotees....I enjoyed myself personally even still got nervous and very scary de movieeee.......

To express my feeling and sharing dis amazing experience...i have to change my language mode....hahahhaa...it's hard to me to write in English when i see my writing skill is too scheme....sorry for those who like my blog in English version..but i have to use my mother tongue as well....ellleehhhh...i know u can understand......:)

Perghhhhh....itu saja ayat yang keluar dari mulut I bila menjejakkan kaki di Batu Caves sempena Thaipussam buat pertama kalinya pada tahun ini....memang tidak pernah terlintas di benak pikiran...hatta..tidak pernah terniat sedetik pun untuk singgah setiap kali melintas menuju ke rumah pak cik yang amat la hampir ngan point of interest yang tidak asing lagi dalam peta tourism Malaysia itu....


Tahun lepas...opismate I yang rata-ratanya Chinese serta memiliki kamera terhebat abad ini DSLR..telah melaksanakan operasi yang sama.....pukul 2 pagi dah tercongok di sana....memang boleh dikatakan berkampong semata-mata nak ambik gambar sahaja.....memang pictures yang diaorang ambek sangat cantek..tapi I x de la sampai tahap nak pegi...hahahhaaha....selama nie pun....juz tengok kat TV je....

Namun Sanah telah menjadikan aktiviti mustahil ini satu kenyataan....p~
Mati-mati ingat Sanah mesej ajak pergi beriadah....rupa-rupanya dia ajak ke sini...Sanah memang ada Impian Nescafe nak panjat tangga-tangga Batu Caves sejak dulu lagi...namun tidak terlaksana sehingga ke hari ini.....entah apa yang beliau ingin lihat di atas Batu Caves sana..I sendiri pun x pasti....

Sesudah Suboh sepeiii'iii...Sanah datang ambek I....gilerrr engkau....masihhh gelapppp...masihhh sejukkk.....tapi kami macam agak bersemangat...I melabohkan bontot di belakang sambil jadi MEM BESAR....ada kalanya...mata I terlelap jugak! kalo dikira...itu bukan la awal sangat pun..kerana orang lain sudah bersedia seawal semalam lagi...sanggup tidak tidur...tapi amat seram untuk berada di sana ketika di malam hari..jadi..kami jus decide nak pegi after suboh....fine...Senah macam bawa kete secara drift sahaja...15 minit sudah tiba di sana...okeh I tipu yang itu...tapi memang sekejap je kami dah berada di sana...pada masa yang sama...I puas dok kejutkan Syed....hah..tidor mati ke apa ka pak cik neh...langsung tidak menjawab panggilan I...apetah lagi mereply mesej-mesej I....And dalam kete jugak...i tanya samada Sanah bersedia ke tidak untuk diinterview pemberita...Jika Sanah poyo menyediakan teks sekiranya ditemuramah oleh Press dalam bahasa Malaysia...I lagi poyo sediakan teks dalam Bahasa Inggeriss....hahahhha...memang poyo dua orang budak ini.....

Jalan lengang...hanya sesak ketika menghampiri lokasi kejadian...parking pun dah payah seawal pagi....tapi Senah ngan selambanya masuk parking yang telah direserved...berbekalkan senyuman 3 dara...kami berjaya meloloskan diri dari penjaga parkir yang ingin mengutip wang saku tambahan.....kami memulakan perjalanan dengan menyusuri jalan yang I kira bermula dari Taman Amaniah sehinggalah ke Sungai Gangga Malaysia.....agak jauh jika hari biasa....tapi bila di situ, tidak terasa.....alah...depa pun ade gak bazar macam kita nak sambut raya posa....soooo...sepanjang jalan tu...I menikmati suasana pagi dengan melihat gerai-gerai yang ada....tapi...tidak dinafikan....hanya kami yang asing ketika itu...hanya kami yang bertudung di saat itu...mula hati terasa gusar....Syedddd Bhaiyyyyaaa....Wheereee are youuuuuu???? cepat la datang ke lokasi......I risaauuuu nehhh....mula la ada mata-mata asing yang memandang....abang-abang polis pun seringkali memandang kami ngan pandangan yang pelik...alah....we oll pun nak menikmati jugak suasana...jangan la pandang pelik begitu....

Time jalan-jalan neh...memang breakfast diagihkan secara freee......
I hanya tersenyum sahaja terhadap mereka...bukan tidak sudi untuk ambil....tapi memang takkan ambil even dia free sekali pun...sedekah sahaja kepada insan lain.....macam tak biasa..pasti hidangan susu segar menjadi santapan.....huuuuuuuuuuu...nasi lemak juga diagihkan....

Semakin menghampiri persimpangan Sungai Gangga Malaysia....manusia semakin ramai....semuanya berlumba-lumba menunaikan nazar masing-masing....namun I sangat teruja melihat mereka bercukur... kenapaentah I tidak berani untuk merakamkan gambar mereka tengah bercukur itu....I difahamkan...malam sebelum Thaipusam, mereka akan pecahkan kelapa dan kelapa yang dipecahkan itu adalah sebagai laluan kepada Dewa....sangat simbolik..diharapkan tiada insan yang ingin meraih keuntungan secara cepat dengan pergi kutip serpihan kelapa itu untuk dijadikan kelapa parut! Menurut sumber yang di percayai, penganut akan berpuasa selama sebulan sebelum menunaikan nazar dengan mengangkat kavadi, paldukam (belanga susu), memecahkan kelapa dan mencukur rambut sebagai penebus dosa.......jadi..betul lah tekaan kami yang dalam belanga itu adelah susu...hehhehehe


Ini suasana di sebelah sini....owh...lupa nak cakap....jalan di Batu Caves telah berubah setelah projek landasan keretapi berkembar siap....kini terdapat satu flyover...jika kita dari Selayang..memang sah-sah kena naik flyover untuk sampai ke depan pintu Batu Caves...kami hanya berjalan mengikut kaki yang melangkah...rupanya..di sebelah sini, adalah sebagai tempat persediaan mereka mencucuk kavadi dan sebagainya sebelum berarak ke Batu Caves...hendak tak nak....kami memang tiada laluan lain...melainkan menggunakan laluan yang sama.....laluan yang besar itu...tetap menjadi crowded setiap kali rombongan kavadi lalu....


Bersiap sedia...namun tetap menjadi tumpuan para lensa kamera....


Ini laluan balik...sedikit lengang....matahari pun baru nak muncul.....
Tapi kami berada di laluan yang menuju ke Batu Caves......
hoh..memang tidak dapat digambarkan perasaan bila rombongan pengankat kavadi menghampiri....hati rasa dup dap dup dap....itu sukar dijelaskan...



Pandangan dari atas flyover....rombongan ini bakal memulakan perjalanan bila-bila masa sahaja...

Dikirakan...setiap rombongan mungkin terdiri daripada ahli keluarga pembawa kavadi serta rakan taulannya.......


Suasana sesak...musik tabla yang dimainkan oleh kumpulan urumi memberi semangat kepada mereka yang ingin menunaikan nazar.....serta laungan WEL WEL mungkin pencetus keghairahan....memang terasa kagum dengan kudrat mereka...pelbagai perkara terlintas di benak fikiran....namun dalam masa yang sama, rasa takut yang menyelubungi itu...membawa diri mengingat kepada Yang Satu di atas sana....mengharapkan keselamatan diri terus terpelihara....bedeborrrr uuuuuuuuuuu.....

Jika dilihat di dalam gambar...bagaikan tiada apa...namun jika berhadapan sendiri..ia sangat cuak......apa yang dilihat dengan mata kasar adalah di luar jangkaan...




Sungguh ngeri bila terpaksa berhadapan dengan adik ini di depan mata.....
Jika ingin tahu...sila ke belog kawan I yang telah merungkaikan segalanya....
selepas itu...anda fikir sendiri...kenapa adik ini lemah apabila melintasi di hadapan kami...namun naik syekhh secara tiba-tiba...serius dia dah nak pengsan....tapi menjadi kuat semula.....dia berada di dalam keaadan separa sedar atau diistilahkan sebagi Trans...

I cuak youuu...I cuaaakkk....
tidak berenti ajak Sanah dan Gmah berlari ke sana ke sini....
takkan tak cuak...setiap kali berhenti...naik syekhhh depan kami....
sangat ngeriiiiii.....itu belum lagi pandangan mata mereka yang tengah mengalami Trans terhadap kami....

Cuba berlagak koollllllllllllll................


Eh..ade gang Sally la...santek jugak kan...
yang lengkap berbusana sari pun...ader jugak...
tapi muka memang x leh belah la......haahhhaha
tapi yang ini cantek....kih3x

Pembawa Palkudam....

Nielah Urumi Gang....

The urumi gang playing their instrument to help them get the mood going
::it was once believe that this particular God loves to dance that is why music is played
~ dipetik dari seorang Chinese blogger yang turut menghadirkan diri di sana.....

seriyauuuuuunyaaaaa........kenapa tak saket????adelah rahsianya.....


Beliau masih muda....tapi beliau telah di Trans seperti menjadi seorang yang agak berusia....
Maaf...ini adalah realiti...mereka menjadi "orang lain" pada hari tersebut.....

Mungkin ada yang berfikir...membawa buah limau adalah tidak terlalu berat...
Namun dapatkah anda bayangkan...
mereka yang membawa buah kelapa...bukan 5 biji..
barangkali mencecah 20 biji dengan hanya disangkut pada isi kulit.....auuuwwwwww.....ia memang wujud...


Pembawa kavadi akan direhatkan sebentar setelah penat sebelum meneruskan perjalanan...
Ditenangkan...atau diberi semangat barangkali.....ada sesuatu yang disuapkan ke dalam mulut...tapi I memang x pasti apa kebendanya itu....

Gmah kawan Sanah kelihatan seperti adik I sahaja....
muka kami memang x ceria langsung...sangat gusarrrr okeh....

Kami tersekat sangat lama di hadapan pntu Batu Caves sebelum berjaya meloloskan diri ke dalam....itu pengalaman yang memang I x leh lupakan....diri sendiri pun x percaya yang kami sama-sama berasak-asak ketika ini....mujur Syed telah tiba......dan terasa sedikit selamat...memang sangat sukar untuk digambarkan perasaan ketika itu walaupun cuba berlagak kool...walaupun x berenti pasang niat yang kami hanya hadir sebagai tourist...sekadar ingin mengambil gambar..sekadar ingin merasai keadaan sebenar.....yeah....para jurugambar busy dengan kamera masing-masing...suasana sangat meriah...pelancong-pelancong warga asing sangat terpaku dengan apa yang terjadi di situ.....Press tidak berhenti merakamkan detik-detik indah...tidak keterlaluan jika dikatakan....festival ini agak mengkagumkan...budaya mereka...cara mereka...apa sahaja yang berkaitan....sangat mengkagumkan....cuma kita harus berpijak di bumi yang nyata....




Kami sekadar menghabiskan masa di sini.....tidak sanggup lagi untuk meneruskan perjalanan...sudah terasa puas ya amat....lihat sahaja deretan manusan di anak-anak tangga Batu Caves...sungguh padatttt.....I tak dapat bayangkan jika Sanah ingin meneruskan Impian Nescafe beliau pada hari tersebooottt......hahhahahaha.....banyak-banyak aksi-aksi yang lebih ummppphhh di DSLR......namun kena la tunggu ia di upload......sekali tanya Sanah, dah pukul berapa sekarang......baru kol 9.30 am...hohhhhh...awat I rasa lama sangat dah berpanas terik di sini......ehhh...memang panasssss...panas sangat......kebalkan kulit mereka....tanpa sepatu pulak tuuuu.....



Ini aksi terakhir yang I rakamkan.....rombongan ini ingin meneruskan perjalanan ke anak-anak tangga...namun akibat kesesakan manusia yang tahap melampau....mereka landing berhampiran tempat kami tengah landing....bhaiya nie tengah naik syekhhhh...memang tak ingat apa dah...panjat habes orang....tiba-tiba dah berada di atas manusia lain...dasyatttt kannnn......




Tempat Press....tapi I lihat merata ja Press melepak...yang busy dok interview la apa la...
tapi depa interview warga asing je......nyesal i sediakan teks sebentar tadi..hahahha


Ape pun tetap konpius ngan APEK neh......isk..isk..isk...


Stand by mode...nie yang dari TV1 neh..sebab nampak perkataan BERNAMA...hehehe

Sebelum balik..we oll jalan-jalan kejap...memang menikmati suasana betollah.....
Saree...manisan...maruku...dan henna...memang tak dapat lari dari masyarakat India...
sehinggakan i pon teruja nak mengukir Henna di jari....




Laddu....


Ini tak taw nama....memang ambek gambar banyak jenis manisan...
tapi upload dua sudah la...upload banyak-banyak pown...x berapa taw namanya....


Okaylah...salam bertemu kembali.....
Mungkin ini adalah pengalaman pertama dan terakhir menjejakkan diri time Thaipusam di Batu Caves...jika diajak pergi tawun depan, sudah pasti tidak sanggup lagi...
namun bagi yang belom penah merasai...eloklah pegi try sekali...sebab pengalamannya memang tidak sama seperti kita menonton kemeriahannya melalui TV sahaja...AMAZINGGGGG!!!


First Caller...

A: Hey gurl, U kat mana?
B: Dekat Batu Caves....
A: Batu Caves?? Today is Thaipussam...are u crazy?
B: Nope..I memang dekat Batu Caves..hahahahhaha
A: Really???
B: Iyeeee....I pegi tengok orang angkat Kavadi tadi....
A: Hahahaha...dasyat la you..I pun x pegi...gurl..u memang gila!
B: I just datang ambik-ambik gambar la.....
A: Okay la..then i will call you back...take care of yourself....
B: I dah selamat pun....skang kat Wangsa Maju..nak pegi makan..hahahhaa

Second caller

Mom : Kak...mak nak tanya arah rumah Yudia nie...habaq sat...
Me : Ha...lepas bayaq Tol Hutan Kampung tu..terus nanti ambik Exit Kepala Batas taw...
Mom : Kat mana nie...ang kerja ka??
Me : Kerja apanya....hari ni kan cuti Thaipussam...kak kat Batu Caves...
Mom : Oooo...p rumah pak cik ang ka.....?
Me: Dak aih...ada kat Batu Caves la....dok tengok depa angkat kavadi tadi...
Mom : Iskkkk...mereka sungguhhhh laaaaaa....p ngan sapa tuuu....
Me : P ngan kawan-kawan....ala mak...juz nak rasa ja.......
Mom : Tak pa la...nanti mak kol lain.....nie nak p makan kenduri rumah Yudia sat...
Me : Ok makkk....
Mom : Aih...kot ada teko-teko stainless steel...ang beli sat kat mak na...mak cik ang kan suka beli teko time Thaipussam....
Me: Hoh...dan lagi tu...tak dan nak tengok la mak...meremut sangat orang tadi...la kami dah kat Wangsa Maju....
Mom : hah...tak pa la haih kata lagu tuuu...


Jejak je kaki kat rumah....memang badan rasa letih sangat....lepas mandi and semayang zohor....I testing mengucap dua kalimah syahadah...mujur masih lancar.....nampak macam I main2...tapi lepas balik tu...serius, itu la benda utama yang I nak buat..testing mengucap..risauuu sungguhhh I....hanya nampak bantal...Emy J ajak berjimak pun I dah tak dak napsu dah....maapla Emy J oiiiii....
Tapi malam tu..I agak sukar melelapkan mata..hingga ke pagi...terbayang-bayang aksi mereka..serta musik yang x nak nyah dari cuping telinga....

9 comments:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
diri ini.... said...

terbuat kan korang pangai gini..
kalo aku join mesti dorang paksa aku tarik kereta pakai gigi sebab dorang pikir aku ni murtad masuk pilih Islam...
yg penting kalo aku gi, watak utama aku adelah wanita yg tergedik-gedik bersama abg polis yg feeling2 hidupnye terancam dalam ribuan manusia berkenaan...aawwwww

.::haS::. said...

x tahan aku ngan perenggan last hang..tang test mengucap tu..aku dah test mengucap dari kat sana lagi..alhamdulillah..masih lancar..hahaha..

seram siot..mana nak tau,kot badi diorang menghalang lidah kita dari mengucap..haha

Cik Faridah Huda said...
This comment has been removed by the author.
Cik Faridah Huda said...

diri ini ~

emmmmhhhh...EMY J memang mata keranjang...tp depa guna cangkuk mcm mata kail nak sangkut kat kulit tuhhhh....issskkkk...seriyaauuuuuu aku nengok!

aku agak dah...ko mesti nak buat2 pengsan nak tarik perhatian abang-abang polis....weh...tak cukup ka kena pewit2 ngan mat terap..ko mmg tamak emy J....keh3x

Cik Faridah Huda said...

haS ~

yes senah...itu je yg aku dpt katakan...trimas jugak ngan idea giler ang neh..next time cuti thaipusam..may be kiter skadar isikan ngan aktiviti2 klise smpena public holiday ex: pegi piknik...hahahhahaa

diri ini.... said...

tamak-tamak aku pon kekasih hati kena amek dek leha a.k.a esah 50sen jugak

Cik Faridah Huda said...

esah50sen tu ada masalah mentallllll...kikikiki

SYED NAHAR said...

entry ni tahun 2010...hehehehe...

ada jugak pic aku jadi press...

yg pasti balik tu pening kepala, aku yg pressURE! hhehehehe..

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template