Wednesday, July 15, 2009

Kurma Ayam...(>;<)!!!

(Gambar kurang menarik)

Memandangkan my peroot dah lame x menikmati kelazatan nasi puteh bersama lauk pauk masakan Melayu dengan tenangnye 4/5 hari nie.....jadi...demi memenuhi tuntutan lemak-lemak di perut itu..... aku dengan rajennye....(semestinya aku ketua masak memasak lauk pauk di umah itu...mcm naik lift tekan sendiri jer nie!!!!...Che Nah aku wartakan sebagai Chef Ala-Carte sbb rajen buat nasi goreng..mihun goreng...manakala Wes..specialist in Bubur only and Sambal Bilis Tumbuk Sarawak.....Sariha...boleh diharap..tp masih malu2 nyau tok tunjuk skill...Auni???? aku no komen kat budak kecik neh......)...buat kurma ayam tok dinner semalam....ade la 2 jenis lagi sebagai lauk sampingan....takkan ikan goreng pun aku nak letak resepi jugak...hehehehehe..

Moh le ke dapur aku....lame pulak aku x tulis resepi...semenjak aku tukar blog skin...abes ilang semua part resepi aku...kini aku dah rearrange...ade kat side bar....chewaaahhh...cam la aku masak banyak sangat...macam la sedap sangat...tapi hobi weh...rase cam siok je..masak-masak..ambek gambar...tulis resepi...den publish!!!hik..hik..hik......


Bahan-Bahan:
½ ekor ayam
2 labu bawang besar (dipotong 4)
2 biji tomato
3 biji cili hijau
3 biji kentang (dipotong kiub)
500ml air
2 sudu besar serbuk kurma
3 sudu besar santan pekat
Air perahan limau nipis
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis


Bahan-bahan ditumbuk:

4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
½ inchi
halia

Bahan-bahan menumis:

1 batang kulit kayu manis (saiz besar)
4 kuntum bunga lawang
sedikit bunga cengkih


Cara:

  • Panaskan minyak, kemudian tumis bahan untuk menumis bersama dengan bahan yang telah ditumbuk tadi sehingga naik bau.
  • Bancuhkan rempah kurma tadi dengan sedikit air dan masukkan sekali ke dalam kuali.Biarkan sehingga pecah minyak supaya bau rempah tadi hilang.
  • Kemudian masukkan air kosong, isi ayam dan ubi kentang.Biarkan ia mendidih sehingga ubi dan daging ayam empuk.
  • Masukkan santan pekat diikuti dengan bawang besar, tomato, cili hijau, air limau nipis dan garam secukup rasa. Kacau sebati dan biarkan ia mendidih sebentar, jangan terlalu lama kerana ia boleh buatkan santan pecah minyak.
  • Sedia untuk dihidangkan. Hidangan adalah untuk 5 orang makan

2 comments:

khairul said...

salam..
pic kurang menarik atau masakan tu x menarik??? wakakaa..ok2 nnt sy nye rajen mai sy cuba try wat ye...

Cik Faridah Huda said...

salam yo....
gambar je yg x menarik..hehhe...ye ke????
x taw la sedap ke x....tapi boleh la makan...janji org yg mkn x kena cirit birit..

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template