Bahan-Bahan: | |
1 ½ kg daging lembu (dipotong kiub 5 cm) 150 gm bawang kecil 120 gm bawang putih 150 gm halia (dikisar) 10 batang serai (dikisar halus) | Bahan-bahan kisar: 2 sudu besar serbuk ketumbar 2 sudu besar serbuk cili 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih ½ sudu kecil lada hitam 10 biji buah pelaga 10 biji bunga cengkih 5 cm kulit kayu manis 1 sudu kecil serbuk kunyit ½ biji kelapa untuk dibuat kerisik 2 biji kelapa (ambil santannya) 3 sudu kecil santan 2 sudu kecil gula 2 helai daun kunyit |
Cara:
Perapkan daging bersama semua Bahan-bahan kisar selama lebih kurang dua jam. Selepas itu bolehlah dimasak lebih kurang 2 hingga 2 1/2 jam sehingga kuah menjadi kering. Pastikan daging itu empuk dan lembut. Selepas itu, masukkan perasa.
0 comments:
Post a Comment