Wednesday, January 13, 2010

Bawal Portugese Grilled


Giler malas nak menumbuk...tumbuk pun x de la halus benar!
bab menumbuk memang malas..tapi bab cicah sambal belacan memang laju jek...

Selalu makan Portugese Grilled yang diorder saja dari mana-mana fudkot...so kali nie...nak try buat sendiri..ooo yeehhhh!Buat tuk dinner time neh...dapur rumah I tak berasap tok lunch hari Sabtu lepas..memandangkan I bekerja las week..memang malas la balik-balik tuk nak memasak...decide masak waktu petang tok makan malam jer terus...

Eh..sebelum nie penah buat..tapi rase sambalnye x power sangat..sambal rasa macam orang buat asam pedas je...kurang enak..kali nie be4 buat jalan-jalan singgah umah Kak Ina KL...cedok rahsia sket...baru la taw apa kesilapan...anyway Kak Ina..tengkiu for de resepi....banyak list resepi yang I rase nak mencoba dari belog akak....Kak Ina..minta kopi paste kat sini na.....maleh heh nak taip satu-satu...

Bahan Utama

  • 1 ekor ikan bawal
  • 3 helai daun limau purut, dihiris halus - x letak
  • 3 camca besar minyak bawang putih (resipi dibawah)
  • 3 camca besar cili kisar
  • 1 camca teh gula- saya pun letak gula melaka jugak!
  • 1 camca teh garam
  • Daun pisang (kat kawasan apartment I..hanya makcik nasi lemak yang dah kasi guaaa hangen satu badan dulu tu je ade pokok pisang..mustahil gua nak mintak kat dia!) maka juz aluminium foil sahaje......

Bahan Tumbuk Halus

  • 2 biji buah keras ~ x letak...alah bau dan rasenye...
  • 6 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 batang serai
  • 1 keping hirisan lengkuas ~ x letak, rumah jarang ada stok lengkuas
  • 1 helai daun kunyit~ letak setengah je coz daunnya lebar

Bahan Minyak Bawang putih
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 6 ulas bawang putih, ditumbuk
Cara-caranya

UNTUK MINYAK BAWANG PUTIH
  1. Panaskan minyak dengan api perlahan, masukkan bawang putih dan goreng garing. Matikan api dan alih minyak dalam bekas. Sejukkan.
IKAN DAN SAMBAL
  1. Ikan dibersihkan, dikelar2 dan perap dengan jus lemon/limau kasturi dan garam 10 minit, cuci dan toskan.
  2. Campur semua bahan2 kisar bersama garam, gula dan cili kisar, gaul rata.
  3. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan-bahan kisar tadi. Sejukkan.
  4. Letak seekor ikan , lumur rata dengan bahan-bahan dan minyak bawang putih. Balut dengan aluminium foil dan bakar hingga masak. I bakar atas kuali je..mana ada oven..kang berduit lebih..memang niat nak beli oven tok diri sendiri...hari tu beli Oven kasi emak tuk bakar kueh raya.....hehehhee



Tarrraaaa....bangganya I dapat buat portugese grilled sendiri...
akibat kelaparan...memang lupa terus nak hias ngan hirisan bawang besar and limau nipis...
gambar kat belog Kak-Ina memang mengancam abes...
tak pe..biar rupa hodoh janji rasa ada baikkkkk punya....
wehhh..sambal tuu tang bahagian yang garing-garing tu...memang hat tu pembangkit selera....

13 comments:

kak ina kl said...

salam mek faridah..walla nampak sedaplah ikan portugis kamu ni...ala tak kisahlah kamu nak p & c tu..akak pun selalu buat jugak..
terima kasih ek datang ke blog akak..

Anonymous said...

mek buat aku lapaq lah..lebih baik dr takde oven tapi rajen masak dari ada oven tapi terlebih rajen masak..hehhe..

aku kan kalo baca resepi amik masa sebab suka dok imagine satu-satu..

ambil 2 ulas bawang putih, dan tumbuk..dok bayang rupa tengah tumbuk bawang puteh dulu..hahha..

n

Anonymous said...

salute la kat mek...rajin tu..nmpak cam marbeles..ari tu pernah gak mkn kat f/court..tp bukan ikan..sotong...cedappp bangat..dia da letak kacang bendi gak...

sir

Cik Faridah Huda said...

Kak Ina ~

Skang nie memang rajen lepak belog akak godek resepi.....hehehhehee...bakal mencuba lagi satu resepi wikend ini..ishhh..ishhh..meleleh ayaq liuq cek kak oiii....

Cik Faridah Huda said...

N~

hahaha...aku dapat imagine gaya anda...ang kan macam suka berpikir lama lepas tu gelak tutup hidung...bernapas kot mulut ka????

sila bayangkan aku menumbuk cara x ikhlas....ngeh3x!

Cik Faridah Huda said...

Sir..

haaaa...saja la pun..aku nie kdg2 terlebih rajen...hik..hik..hik...bila malas menjelma..nak goreng teloq pun malas....

aah...kalau kat fudkot memang ada letak kacang bendi...takat nie fudkot yang menyajikan portugese grilled yang menambat hati aku adelah di Mydin USJ...hat Midvalley jatuh no 2 dah...yang tesko x brapa nak sedap la....

.::haS::. said...

ang begitu gigih memasak..zaman memasak dengan gigih telah berlalu kat umah sewa aku..skang sekadar masak main campak2 ape yang ada je..

Kak ekin said...

yuhuu.. nk tau? k0liza mai umah k-ekin n msk menu portugis grill ni.. tp kami guna ikan cencaru.. belasah je.. but best jgk.. upload lg resepi2 marvelous! kmi leh try

Kak ekin said...

yuhuu.. nk tau? k0liza mai umah k-ekin n msk menu portugis grill ni.. tp kami guna ikan cencaru.. belasah je.. but best jgk.. upload lg resepi2 marvelous! kmi leh try

Cik Faridah Huda said...

haS ~

aku memasak ikut emosi kini..hahahaha

Cik Faridah Huda said...

KaK Ek!N ~

ooo ye ke kak...aktiviti hujung minggu anak-anak dara bagus jika begini dari melepak di sopping complex...hahahhaha

x kesah guna ikan ape pun..bleh replace ngan cencaru, pari hatta kembung skali pun..

nice try babeh...eh nanti bile2 kite buat makan2 lagik...

SYED NAHAR said...

dilises nyer...laparr!

MiSsZiLa said...

rajin ang mek...umah kak wan pun lama dah x berasap,bizi la ni,tapau kedai ja...hahaha

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template