Thursday, January 7, 2010

InGaT-InGat LuPa...Telekung Sembahyang!


Keh..keh..keh...tiba-tiba aku tergelak sendirian...teringatkan sesuatu berkaitan telekung semayang......


Malam tu kami bersolat tarawikh di Masjid Permatang Tok Mahat...arwah Pak Njang bawa wa, adik Yah and aku semayang kat situ...saja ubah angin bila boring dok tunggang tebalik kat surau Taman Sempadan....dulu-dulu kan biasa la....rajen bukan main mengerjakan solat sunat tarawikh....kalo boleh nak full 30 puloh malam berturut-turut.....skang???? sendiri mau ingat la..liat kan main.....

Lepas tarawikh, arwah Pak Njang terus bawa kami ke sebuah restoren yang time tu memang pamos la di kawasan Bandar Baharu, Kedah.....bila dah sampai...aku ngan adik Yah turun meluru...ehhhh...macam kekurangan seseorang! Kami dah duduk baru perasan si Wa masih dalam kete..x turun lagi......den arwah Pak Njang pun pegi la tengok ape kena ngan anak dara yang sorang tu......rupa-rupanya beliau x mau turun...berkeras dok dalam keta......ape masalah beliau..

Sekali dari jauh aku lihat manusia berkerubung kain telekung turun berjalan ke restoren tu...dan otomatik semua orang yang tengah dok makan pun dok pandang sambil gelak-gelak kat dia!terus muka muncung 14.....hahahhahaha...apehal pulak mak cik nie...mana pi kain tudung 4 segi yang dulu2 pakai suka buat reben di bawah dagu tu....

Mula2 tengok muka wa macam nak marah..tapi lepas mengambil tempat duduk..terus gelak terbahak-bahak....aku tanya mana p tudung ang..kata dia...x pakai tudung pun...terus sauk telekung semayang dari rumah tadi....ho..patutla...nak buka kata dia segan...kecik-kecik pandai nak segan dah.....kami masih di bangku sekolah rendah ketika itu...ho la..kecik-kecik kalo rase cam pelik sket, mula nak segan x bertempat..aku rasa kalo makcik2 tua ok ja kot....wa memang pemberontak sejak dari kecil..cengei sungguh dia zaman kanak2 dulu..kalo dia kata tak mau...jangan sapa dok paksa.....

Fakta bukan auta : dulu ketika mendapat surat tawaran masuk ke sekolah sains terus berpendapat sekolah sains x payah pakai tudung..boleh ka lagu tu..sungguh sempit pemikiran...ishh..ishhh....! Bukan tudung saja, emak membekalkan begitu banyak baju t-shirt lengan pendek dan hanya 2 pasang baju kurung....jenuh aku ulang-ulang basuh baju kurung semata-mata nak pakai tuk prep malam......seksa batin!


4 comments:

SYED NAHAR said...

tringat kat dulu masa form 1 depa kata pae tak pakai tudung pi beli barang kat KOOP. hahahaha... hani pun kot? hani aku tajk pasti. hahahah..

Cik Faridah Huda said...

Ramai x pakai tudung..tapi aku memang ingat PAE pakai serkup ja p musolla....hehehheehehe

haaaaa...lagi satu baru aku ingat...ada kakak matrik dorm aku tu..memang free hair...dia sanggup pakai telekung semayang pi prep malam sebab x mau pinjam tudung orang...5 malam berturut-turut tu...mujur orang Taiping je...dokat!senang nak balik..dibuatnya org Pantai Timur...jenuh arrr....

d'sandalwood said...

haha memang pon pae pernah p surau pakai serkop ja..

kakak matrix best-best ooo hehe

Cik Faridah Huda said...

heeee..tengok..ade yang menyokong...

better pakai serkop dari x pakai apa langsung..besala..budak laki kan suka dok gheling2 time amek ayaq semayang kat kolah tuhhhhh

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template