Wednesday, January 6, 2010

Siri Penjelajahan AEON Seberang Perai City



Macam biasa, setiap kali pulang ke kampung...aku diibaratkan seperti punggung pun tak panas di atas sofa...cuma kali nie kurang sketttt jee keligatannya akibat balik naik pengangkutan awam...kalo ade kete, memang setiap masa la aku merayap....pagi Jumaat tu adik aku dah menggelupur ajak pegi Billion Parit Buntar...adala tu benda yang dia nak pow aku tuhhh....Billion pun bleh diibaratkan sebagai tempat jatuh lagi dikenang....dah berzaman dah supermarket Billion neh..dari zaman aku bertocang dua lagi....aroma Jagung kukus Taiwan Billion memang menggamit kisah silam.....makkk aaiiihhhh...kat Billion punggung berlaga punggong...nyesal pulak aku ikut nafsu adik aku tuh....tak lama di Billion, cuma membeli barang-barang dapur mak aku je.....den terus balik.....singgah Pasar Malam sat cari Yong Tau Foo!!!!!!



Pulang bercuti hari itu, memang AEON Seberang Perai City pun menjadi salah satu destinasi untuk dijelajah....cheewwaaahhhhh....bajet macam Qi dalam Destinasi Budget...hehhehehe...apelah maknanya melencong ke pusat membeli belah.....kali nie aku melencong dengan Wa, Adik Yah n Nana.....


Ye la...dah dekat setahun AEON nie buka tapi aku tak pernah sampai pun lagi....padahal x de la jauh mana dari rumah aku.....nak jugak aku tinjau-tinjau apa yang ada kat sini....kira-kira macam pesaing Queensbay Mall jugak la nampak gayanya...tapi ok la kot..memudahkan orang-orang seberang perai...x yah la do pi sampai seberang sana......belah pulau memang dah banyak sopping kompleks dah....belah sini just ade PACIFIC, Carrefour and dulu-dulu ade Makro...time kecik-kecik sungguh gembira bila mak ajak teman dia p Makro..tu pun kena tumpang mak long sebab kena ade kad la apa la baru leh masuk...leceh kan...patutla Makro dah bungkuih skang nie.....x pasti la ni Makro tu dah tukar jadi TESCO ke ape ke...sememangnya aku kurang memberi perhatian ketika di dalam kenderaan.....

Baik punya perancangan nak p sana around kol 2 petang lagu tu.....dan berazam nak pulang sebelum siang melabuhkan tirai.....cambiasala...selama nie kalo kami keluar, x penahnya pulang awal..mesti terlajak punya....wa ngan adik yah pegi makan kenduri dulu...so aku sabar je menanti pak supir datang ambek..hehehhehe....ye la....aku akan rase macam patah kaki kalo balik tidak berkenderaan...mujur wa ade....dia la aku bergantung harap....

"Kak cik...nanti wa sampai...hang jangan la baru nak pakai bedak ngan lipstik..mesti siap pakai tudung dah tau"...tu memang ayat reverse psikologi dia kat aku...walaupun cara yang dituturkan tu lembut..tapi memang akan buat aku menjerit di hujung talian setiap kali kami mengaturkan janji temu....nyampahhh iii...

Namun ader peristiwa yang lebih merangsang otak aku tidak tahu samada ingin sedih atau gelak tanda gembira.....walaupun suasana tegang menyelubungi setiap ruang udara di dalam kereta itu, akhirnya kami terpaksa menahan senak perut akibat gelak overdose.....semuanya gara-gara cik Adilah..ya...memang beliau yang patut ditundingkan jari secara keseluruhannya kerana KELALAIAN para normal membawa semua kunci rumah bersama-sama ke Bukit Mertajam telah mengundang padah...tengok lah gambar di bawah..beliau berpura-pura bersalah (ahhh..memang kau bersalah adik lam hal ini) sambil berkata...."Nanti sat Kak Cik...bagi adik belakon jap baru ambek gambaq"...saje kak cik buka pekung di dada kau adik....

Tak nak menderhaka kepada Ibu! Nanti jadi si tanggang Moden.....akibat kata2 yang mak njang aku keluarkan....kami kecut perut! Even dah sampai AEON Seberang Perai City...even dah masuk parking.....even dah rase riak-riak gembira....akhirnya kami akur...ye kami akur dengan patah balik semata-mata ingin menghantar kunci kat Mak Njang aku yang berkoordinatkan Taman Pekaka berhadapan Kampus USM Transkerian.....oowwhhhh jadi satu kerja pulak nak kena patah balik..tapi impak maksima lebih teruk jika x patah balik!!!!!!!!! Jadi...kami pun terpaksa la melepaskan detik2 gembira sebentar tadi...suasana tegang sepanjang perjalanan menghantar kunci......lihat saja muka drebar di bawah...
'
'
'

Mujur kemarahan mak njang aku terhadap anak daranya yang berdua itu di tahap kool....aku ingat dah nak kena marah teruk tadi....sebaik tiba di hadapan rumah..dapat disaksikan mak njang aku tengah bertenggek di tembok sambel bermain henset barangkali.....satu je ayat yang beliau keluarkan..tak pa la..at least x marah teruk...Wa memang ambik sikap x mau turun p hantar kunci dah...semuanya kami serah kan kepada pesalah tadi.....dengan riak mak njang aku berkata....."Ha...baru hampa taauuuuu!!!"...uiii berdesing telinga...mujur sampai tepat pada waktunya....kalo lambat 5 minit lagi...hujan turun pasti membangkit kemarahan berganda mak njang aku tuh.....

Akibat halangan tadi...perut masing-masing pun dah lapar...sungguh tragik!Menurut Wa...beliau pernah patah balik dari Sungai Siput ke Parit Buntar akibat perkara yang sama......tiada kemaafan!Risau akuuuuuuu.....tapi tak pa...mak njang aku cepat kool..dia pun dok kaver2 tadi nak gelak kat kami sebab sanggup patah balik takut kena tulah Solha Mahmud...hehheheeh...kami meneruskan perjalanan kembali..waktu tu dah dekat kol 5 petang...singgah beli kueh mueh buang RM6 dulu....masing-masing kebulur dah.......

Kami x lama di AEON akibat kesuntukan waktu....sampai-sampai pun dah dekat kol 6...cari surau, solat Asar dulu...den jalan sket-sket...kiranya aku x tawaf semua bahagian la...x dan pun nak tengok in detail...singgah tempat-tempat yang rase betul2 nak membeli je....den pegi makan......yang sorang nak ajak makan Jhonny's yang sorang lagi nak makan TCRS...tekak aku pulak rase nak masuk Nando's....

Wa : Kak cik...wa teringin nak makan The Chicken Rice Shop lagi (sambel menyanyi iklan TCRS).....
Adik Yah : Kak Cik...adik teringin la nak makan Jhonny's...kawan2 adik suka x mau masuk Jhonny's..depa kata takut tak kenyang...las2 dok masuk KFC ja..boring dah aih...
Aku : Nana ang nak makan apa..Laksa Shack ka? (hahahahhaha..gelak jahat dalam hati)
Nana : tak pernah dengaq punnnnnnn.....makan ciken rice shop pun x pa...
Wa : Wehhhhh...kalau ang tak mau masuk ciken rice shop pun wa x kisah...ang pilih la restoren len...tapi wa nie memang teringin sangat nak makan kat situ (sambel berjalan ke depan sket meninjau-ninjau retoren yg lengang tuh)
Adik Yah : Kak tu memang kata tak pa..tapi tengok la tu...gaya dia macam dah masuk lam restoren tu ja....( berbisik dengan aku)

cukup la kami berdrama buang seminit dua...akhirnya kami masuk TCRS je...mula-mula memang lengang....pas tu baru la berdooyyoooonn tiba...tu pun masih leh diklasifikasikan sebagai lengang...


Gila baik punya order ngan side dish semua...tiba-tiba rasa nak mengamok macam Hulk Hogan!
aku pun tak tau ape masalah pelayan-pelayan dier....aku cek bill ade yang salah mark order....Nana memang bernasib baik sebab makanan dia sampai dulu.....kami bertiga la yang dok berduka nestapa tunggu bagai nak rak...SERVIS LEMBAP!!!! lepas tu bajet cam kami ni first timer masuk makan citu..hellllooooo!!!...ye tuk situ memang la pertama kali..tapi kalau taw nak lembap macam nie memang x masuk dah tadi....aku tak pernah tunggu air dekat TCRS yang lain sampai dekat 45 minutes....warung buruk tepi jalan pun..kalo order sah-sah hantar air dulu cammane skalipun.....bleh plak mai tanya.."Ade apa yang tak cukup lagi!" terus aku tukar slang..."Mane ayer kitaorang...lamenyeeeee!"...tak tau la apa motif aku tukar slang bahasa kebanggaan aku tuh....heh..pantang betul kalo masuk kedai memane orang pandang rendah macam kita tak reti ape-ape.....

Den...dari jauh aku juz perhatikan gerak kerja mereka...memang aku perhati habis-habisan sampai semua makanan yang diorder sampai...yang pasti, bukannya nak selesaikan masalah kastemer...tahu dok berlonggok setempat ramai-ramai je...aku tengok meja chinese depan kami pun macam dok complaint tak berenti....den las coll aku panggey tuk tanyakan pasal Golden Fortune Roll...kami makan nak habes dah, rupa bentuk dia pun x nampak lagi....den budak tu macam terpinga-pinga tak taw apa....den aku cakap "Dik kalau lambat lagi, cancel lah ye..we oll nak balik dah"...dia lari masuk dalam kitchen den kuar balik leh plak cakap kulit popiah habes.....bukan masalah aku kulit popiah habes okehhhhh....pantang betul bila order itu x de ini x de....kalo aku tak tanya...memang tak tau la apa nasib Golden Fortune tu....ye ke x de????????..or malas nak buat setelah aku buat muka dari mula sampai habes makan....memang worsttttt....The Chicken Rice Shop AEON Seberang Perai City had been rejected!!!


Muka kecewa insan yang sangat ingin makan TCRS akhirnya menerima layanan yang x seberapa...sabaq na Wa.....jenuh aku pujuk beliau..hehehehe....compare to another branches..x de la seteruk ini...igauan ngeri tunggu air dekat 45 minutes!!

Cuba berlagak hepi padahal mulut aku x berenti mengome dengan servis merekal!!!!

Semua benda dah sampai kecuali air....
Ye..aku memang ade tabiat kena lalukan air di tekak dahulu sebelum makan..
jadi..aku je sedia menanti air dahulu......sedangkan yang lain dah mula sesi membaham....
Nana dah lama habes makan!
cuba saksikan pekerja TCRS di belakang nun...mereka mmg suka berkumpul begitu...


Huhhhh...ingat sampai mati beb!

Len kali ronggeng kita masuk Restoren lain sahaje...katakan TIDAK!!!! pada TCRS branch ini....Mungkin balik cuti raya Cina bertandang lagi ke sini....ari tu pun x dan nak tawaf....punya la kami kalut agar tak lewat sampai ke rumah masing-masing.....so time balik...memang asik mengomel je pasal ketidakpuasan hati memasing....mungkin pas ni memenuhi permintaan Adik Yah pulak.....hehehehee

8 comments:

MiSsZiLa said...

ambo,sakan ang no mek!

SYED NAHAR said...

haah..asyik makan jek! ni mesti sume sekepala suka jln2 cr makan nih...

Anonymous said...

eh anak-anak mmg tak dibenarkan pegang kunci rumah aeh? maksud aku tak leh duplicate konci mcm rumah sewa ka.grr ngeri..coba bayangkan kalo dah sampai johor lagu mana, kena patah balik jugak ka.ehhee.

mmg bengkerk aaa kalo makanan sampai lambat!!pastu pekerja dok gelakketawa mcm takdak apa berlaku..

n

Cik Faridah Huda said...

Kak wan...
apa yang sakannya...aku hanya berada di sini dalam satu jam setengah sahaja...ini adalah perkara abnormal yang aku alami ketika mengunjungi soping komplek..selalunya 4/5 jam minimum......hahhahahahahaa

Cik Faridah Huda said...

Syed...

tengok saiz badan la weh...kih..kih...ala...sekali sekala balik n jumpa sesame..ape lagi tujuan kalo bukan p menketedarah apa-apa yang patut...

Cik Faridah Huda said...

dah duplicate...tapi mak jang aku ade satu habitat suka tukar kunci mangga pintu pagar.....

time ari tu...diaorang terbawak semua kunci sekali...tu yang haru biru tu....

memang pown..aku bengang tengok depa dok berkumpul ramai2 konon mcm nak selesaikan masalah tp x mendatangkan hasil pon..

charkoeyteow girl said...

salam k.cik..
sori x dan nk update kisah itu..
sungguh x menyempat2 nk on9..
sebuk sgt smpai mcm x cukup 24 jam..

niwey,
huk huk..
prasaan besalah masih berbaki..
tlg la maafin gue..
huhu..
next time johny plak eh..
yeyyy!! :)

Cik Faridah Huda said...

Adekkkk...belanjjjaaaa....orang kata murah rezeki kalau kita slalu blanja orang...hik..hik..hik...

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template