Friday, April 30, 2010

Ingat-Ingat Lupa : Main Cili / Tuju Kasut

CILIIIIIIIIII!!!!!!!!!!!!! giler nikmat jerit perkataan cili tuh sampai rasa mengah dada-dada ngan penoh emosi skali sambel angkat kaki sebelah tunjuk sket kat selipar yang elok dah berdiri tegak tuh.........Tanda kemenangan menambah lagi satu mata....teeeeeeeeeetttt...nampaknya muka setiap ahli pasukan yang lagi satu mula la bermuram durja akibat tersalah strategi pertahanan...adegan biasa yang di lihat adelah tok ketua akan marah anak buah yang lain sambel sesama sendiri dok salahkan satu sama lain...apo nak buek..uoll dah kalah...keh..keh..keh..marilah menyambung semula pertarungan...selagi azan maghrib tak berbunyi..slagi tu la kami gigih mengutip mata.....

Dalam banyak-banyak mainan zaman kecik dulu...memang mainan hat neh la yang bleh dikatakan paling paberet....ade la hat lain-lain tu tapi ikut musim juga....kalo setakat main masak-masak ngan anak patung tuh..tok sah crita la..semua budak pompuan memang suka kendong anak patung masing2 di bawa ke hulu ke hilir...aku kecik-kecik dulu memang lah x der adik...pendek kata sering main sorang diri je lam umah...time main mak-mak..boleh pulak feeling kuceng yang tengah mengiau tuh macam beby yang tengah melalak...alo alo..terus pegi kat buaian..tepok2 baby....kasi dia botol susu den suruh dia tidor...owhh...imaginasi zaman kanak2 sangat tinggi bukan.......

Tempat aku panggey main cili...sama jugak la ngan main tuju kasut ke tuju selipar ke...tu lah noooo...macam tak related langsung ngan word CILI tuh..hahahha...abaikan...yang penting..nak imbas kembali betapa semangat assobiyah nya time men menda alah neh....we oll tinggal kat kawasan perumahan..maka dengan demikian..memang banyaklah team yang tidak mengira usia...bukan calang-calang yang terpilih bleh main cili neh...kira dah habes saringan la baru leh berjaya menempatkan diri...bes betul bila ingat balik...so petang2 tuh..lam around kol 5.30 macam tuh..berdoyon-doyon lah keluar dari rumah masing2...biasa la nak ambik angin petang...ader gang yang suka kayuh beskat jer..serata taman lah nak pusing...ader gang hat jalan sambil penoh bawak bekalan di tangan kiri dan kanan..tgn kanan pegang cucur udang Mak Cik Nor (mmg port pamos beli kueh mueh di ptg hari)...sebelah lagi pgg ayaq tebu yang Cik Lon juai 30sen sebungkuih..kalo minum, 2 kupang saja...jadi glgn nie..merayu macammana pun..sampai ke sudah x kan join main..depa nak makan je lebih..ader gang pompuan yang sangat taksub ngan getah ziro point..ke mana pun..lilit getah ziro point tuh kat leher..and ade jugak glgn sedikit remaja yakni yang menghampiri usia akhir baligh...golongan nie...sering kali menjadi pemerhati perlawanan sahaja...

Dalam banyak-banyak kanak2 bertocang kat Taman Sempadan tuh..memang kami berempat je yang diterima oleh kaum lelaki tuk bermain sama....bangga wehhh..ingat senang ke nak lepas depa punya saringan..tapi nak main punya pasal..wa sanggup buat apa saje..yang penting...wa bleh main itu cili....slalunya dalam satu team tuh ade la lam 9 orang..mean 2 org je pompuan...before memlih ahli pasukan...kiter mesti UTI dulu..tapi dah siap-siap pakat dah ngan mana yang nak se'gang'....kira x der lah ralat sangat...lagipun..juz kami berempat je pompuan..x kesah pun gang mana-mana...tapi setiap kali main tuh..sure bertukar pasangan..hari ni gang nga enon...esok gang ngan tini plak...tulat..gang plak ngan orang lain...heeeee...kira time ketua kumpulan pilih uti utk cari anak buah masing2...kami dah bleh agak dah.....

Tak kisah lah tu..memang main tuk happy...tapi ader skali tuh...wa memang rase nak mengamok kat ketua kumpulan...coz dia salahkan gua 100% akibat tersalah tuju...memang sasaran x kena dan seterusnya sasaran tuh berdesup je pegi buat CILI..cehhhh...mengamok sakan gua punya ketua..relax la brooooo...nie baru nak mula game...ketiak pun tak berpeluh lagi...bengang akibat dia menempik sambel kata..."Nie yang aku tak suka ada budak pompuan neh lam team...main baling ja kasut tuh...tak aim".........beliau yang dimaksudkan adelah Sophian anak Mak Cik Piah, muda dua tahun lak tuh dr gua..terus hangen je.....tarik napas panjang-panjang....den gua lepasssssssssss......jangan harap wa nak quit...wa akan teruskan jugak....mane leh quit oihhhh...tak lengkap la kehidupan...den nampak pian masih marah2...kalo selipar tuh dapat kat dia..dia mmg takkan passing kat wa punya....walaupun musuh ader dpn mata gua ja.....

Den, wa mmg tekad lam diri la...ari ni..wa nak buat cili banyak-banyak.....ape...dia ingat wa x mampu ker....tadi tu kan tersalah skill je....kecik punya hal bro.....den bila turn group wa jalan...memang berusaha bersunguh-sungguh agar tak 'MATI' akibat kena selipar...seboleh-bolehnya wa elak selipar tuh....sungguh wa gigih demi membuat cili...siap pasang strategi seorang diri akibat ramai rakan seperjuangan yang dah jatuh menyembah bumi......wa terkedek-kedek lari ke sana ke sini...nyawa yang tinggal hanya wa ngan hizami saja..si pian yang banyak ckp tu pun dah mati...kira macam maruah group wa tuh terletak kat wa ngan hizami je la ketika itu...memang coba mencari ruang...tapi sangat dikawal ketat....biasa lah...heroin tengah nak p buat cili..harus lah dikepung tak berenti......

But at last, wa berjaya buat CILI dengan berbekalkan kudrat yang ada!!!!! terus mendapat tepokan dari ahli kumpulan...mata pun dapat..turn jalan pun masih turn kami...and pada hari tersebot..memang wa penyumbang CILI terbanyak kepada team wa...kira bleh dapat kasut emas la kalo main bola sepak...kihkihkih....sejak hari itu, kemantapan wa bermain cili memang terserlah...berebut-rebut ketua kumpulan nak amik wa masuk dalam group depa..sbb before dis...wa jarang buat cili, slalu jadi askar jerrrrrr...hehehhe...."Wei uda...hang gang aku ah ari ni! Sat gi uti, ang pakat ngan partner ang...sebot belalang kunyit ke belalang padang..ang pilih kunyit"

Begitulah kesan bermain cili terhadap keyakinan dan kefamosan kanak-kanak zaman tersebot...anda bukan sahaja dapat meningkatkan keyakinan diri, malah nama anda akan disebut sebagai barisan pilihan utama setiap kali perlawanan akan berlangsung...keh..keh..keh...

bertemu lagi di episod akan datang dalam segmen ingat-ingat lupa dengan pilihan permainan lain yang pernah pamos suatu ketika dahulu.....

ps3 : La nie..bukan kata nak lari berdesupppp, nak lari setempat pun tak larattttt dah!!! Eh tiba-tiba teringat kat animasi Usop Sontoriannnnnnnnnnnnnnnnn.....

2 comments:

kak ina kl said...

lawa gambar bonda kamu masa muda kan.

dulu kecik-kecik akak pun selalu jugak main tuju-tuju camni..

Cik Faridah Huda said...

kak ina time muda pun segak kan main aihhhhh....pasti menjadi rebutan pemuda kampung kan???

mainan paberet neh kak!!!! la dah x de nampak budak2 main

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template