Saturday, June 13, 2009

End Of Our Last Week JourneY...

Nie N3 last mengenai journey jalan-jalan p makan kenduri last week...
Pagi-pagi lagi aku dah bangun....bangun awai bukan pasai pe...senak perut...over loaded semalam..
kawan-kawan aku still nyenyak mengulit mimpi di homestay mak aku tuh...
Mak aku cam biase...nampak je aku dah bangun...sure tanya nak masak ape.....
bukan beliau yang nak masak....tapi aku yang kena....meninjau2 bahan mentah yg ade....
decide nak buat ayam masak halia....lawan ngan Udang + Sosej Cocktail Masam Manis...
Disebabkan beberapa bahan x ade..kena la aku pegi kedai kat pekan kecik kampung tuh...
Malas nak drive..aku sekadar membonceng motosikal abahku...
MEK MEMANG TAK RETI BAWAK MOTOR........

Rase malu jugak bile membonceng ngan abah ...
baru sedar diri dah tua...tapi abah aku tetap sama macam dulu...
tetap layan aku macam zaman kanak-kanak.....
Di usia 25 tahun...abah masih setia menemani aku shopping di Billion Paret Buntar....
jika balek kampung...
kalau aku balik tidak berkereta...abah yang akan bawa aku pergi Pasar Malam...
akan dibelikan segala macam makanan yang menjadi kegilaan aku sejak kecil...
dan kawan-kawan abah akan menegur.....
"La.......besaq dah anak ang....kenduri nanti jangan lupa jemput..."
tapi ade jugak yang jahat mulut...."Uiiihh...hang bagi anak hang makan beghaih cap apa..???" hampeh...

aduh......kawan-kawan ku yang kat luar sana...sure berkata...
dah besaq panjang masih berjalan ngan abah.....!!!
hurmmm....my abah always be my guidance star until now....
asal abah sehat...heppy selalu udahler.....
di kesempatan ini...once more time..i want to wish u....
"Happy Father's Day".....semalam dah ucap kat abah aku!!!!


Pagi ahad tuh..aku memenuhi hasrat kengkawan aku yang teringin benar nak mandi ayaq terjun....
depan umah aku memang ade anak ayaq terjun...tapi skang dah x sesuwai tok mandi....
tidak ka dulu2...time x dak ayaq...aku p la berkubang ngan adeq aku....
Aku bawak la depa p Taman Rekreasi Batu Hampar Air Putih, Serdang, Kedah......
sekangkang kera je dari umah aku.......awal-awal pagi lagi kami dah terpa ke sana....
syahdu je bawa kete di sebalik dedaun dan rimbunan hijau.....


Baru sampai...baru nak cari port....tapi posing dulu....
aku sebenarnye...jarang mai picnic kat tempat nie....tapi mak n adik aku rajenla....
kalo aku memang berniat nak mandi...aku akan heret diaorang ke Ayaq Terjun Junjung, Kulim...
hat nie macam sekadar melepaskan gian boleh la...hik...hik..hik...dekat!!!


Dah dapat port...ape lagi....bersantap la sket....
tapi mereka ber3....macam dah x sabaq nak mandi jer.....

Layan makan nasi lemak sorang-sorang.....
nasi lemak yang dah tunggang terbalik dalam bakul.....

Bekalan lain yang dibawa bersama.....
Nasi puteh....Udang + Sosej Cocktail Masam Manis, Ayam Masak Halia and Cocktail buah-buahan....Jus Mangga...hmmm...simple kan...janji lepas gian...

Aksi-aksi di bawah adelah aksi melepaskan gian....sume gambar diambek oleh adik aku....


"Kak...jangan dok ralit sangat kat ayaq terjun tuh....
koi 2.30 kena ada kat rumah dah...hampa tu sat gi nak berjalan jauh...
nak singgah kola sepetang lagi.....balik lekaih!!" pesan mak aku be4 kami kuar p picnic...

heheheh..seperti yang dijangka...elok je kami sampai kat umah...
Mak n abah aku pun..sampai la jugak dari makan kenduri...
fuhh...lega...sebab aku sampai dulu...kalo dak..sure kena lagi ngan mak aku...
by the way..ari Ahad tuh..kenduri kawan aku zaman kanak2...zaman dok main ulop ngan rounders..juga tuju kasut..aku segan nak pegi sebenarnye....
FITRI....dah kawen ngko ek.......selamat berbahagia ngan isteri terchenta!!!

Bersiap lebih kurang....
Pack barang dalam bonet...kami pun terpaksa gerak dah...
macam tu la kalo balik sekejap-kejap...
bak kata mak aku..."Dok abes masa lam keta ja..."
Mak....nanti i balik lagi......

Di petang Ahad nan panas menyengat......
aku bawak diaorang singgah makan Mee Udang...
mungkin terliur tengok story aku di N3 yang lepas...hehehe
Tetap tuju Mee Udang Padang Bola...
ingat nak bawak kat Pak Leh...tp takut ramai orang....
kami nie dah la baru seper 8 perjalanan..masih jaooohhhh....




Bagus..x de orang...lega sket hati kami...
lepas je order....berderu kete mai singgah.......
adekah kami muke rezeki???
Mai ngan Wa ari tu pun...lengang di awalnye...
penuh di akhirnye....hehehehe
huduh je kedai tu....tapi rase...wallawehhhhhhhhh...
sebenarnye aku gian Nasi Goreng Udang dier...
sebab tu sanggup kuar tol semate2 nak singgah Kuala Sepetang....


Muke yang same aku kenal 8 tahun lalu....
Peel yang same....x de langsung perubahan....
Zah and Hasanah...

Zah menikmati Mee Udang...betul-betul Ho Liao...
bleh plak die tanye..
"Weh...iklan Mee Udang Pulau Pinang dlm tv tuh...
rase die same x macam nie....??"


Time melantak memang sepi........
ruang udara tidak dicemari amilase liur kami....



Come on babeh....finger lickin good....
garangnye muke i....

Lepas perut mengah...nak tak nak..kena teruskan pemanduan..
alangkah bagusnye kalo esok cuti......malasnye la hai....
thanxs to Miss Natasha Aqilah, Miss Nurul Hasanah and Miss Azizah....
kerana telah menyerikan suasana Our Journey To North kali ini...
di dalam kete....Azizah x sudah-sudah memberi kate nasihat kepada aku..
agar tidak terlalu memilih dalam mencari pasangan hidup.....hahahhaha....
AKU MEMILIH KERRRRRR??????
part-part cam nie mmg amalan biase la aku n de gang....
wajibulghunnah buat sesi luahan rase...tapi bukan full session la...
timbul gak gusar di hati beliau sekiranya aku kawen dulu...
sape lagi nak jadi Ketua Rombongan kenduri kendara kan....?????

Nota perjalanan kali ini.....kami telah bertemu satu group anak mude yang berpakaian baju melayu full set di tengah malam di R n R Tapah ketika dok buat qeuee up panjang tok beli sebungkus air.....time bersesak-sesak di Plaza Tol Simpang Pulai...MyVi aku bertembung lagi ngan Hyundai Getz anak-anak muda tersebut....Senah kata depa main jeling-jeling...nak ngorat ang ke????yang salah sorang ngah poyo mengeluarkan DSLR beliau....wahhhh...masih ade anak mude yang rambut berkarat sanggup pakai baju melayu tengah malam....alah..depa tu pun..sah nak p makan kenduri la jugak tuh...

Happy Ending.....tapi esoknye aku get back my TONSIL....cotiiiiiiiiii....yahuuuuuuuuuu!!!



14 comments:

Cik Faridah Huda said...

Time lalu kat Bukit Merah.....
sangat teringat kat xtvt sia-sia kiter suatu mase dahulu........
JALAN LASAK 2000..lasak sungguh la...lepas tu...masing2 berjalan mcm budak-budak baru belajar bertatih...

Anonymous said...

mek..nak mee udang jugak..
walopon dekat xpenah p pon..dok makan mee udang penang ja..

jln lasak? huh..xtau apa motifnya..nk suh igt smpi mati kot..huhu..

-anand

Cik Faridah Huda said...

uuu...nanti ang balek Paret Buntaq...
jangan la lupa singgah....dokat sahaje...aku pulak...x penah gemar Mee Udang Sungai Dua....ikan bakaq aku suke lerr...

sah....memang kiter ingat sampai mati...dah la kena gelak ngan orang kampung...ade yang soh nek bas sahaje..hampeh

natasha said...

weiii mek..huduh btul gmbr aku tgh mkn tu..menciiiiiiii

Cik Faridah Huda said...

ala....huduh pun....
PAK CIK LEMAN ader!!!
x yah susah hati aih...

d'sandalwood said...

tasha mantain slim la..huhu apa rahasianya? food imagery ke?

Cik Faridah Huda said...

hik..hik..hik...
ye la kot food imagery...
tp napsu makan die tetap serupa....

.::haS::. said...

kenapa kalo dalam gambar..aku selalu merasakan rupa aku lebih cerah dr yang diluar gambar...

faktor lighting atau pun memakai bedak seperti tepung gomak??hehe..

Cik Faridah Huda said...

sajala pun...
ang akan jadiputih melepak...
nampak lembut halus gebus....hehehehe
tiade sebarang noda mahupun bintik jerawat...
apekah rahsie ande????
ke rahsia flash kamera....

Anonymous said...

rahsianya sapu kuning telur yang telah digaul kunyit hidup dengan garam...lumur 4 jam kemudian mandi wajib. moga2 kulit kita kuning langsat kaler oren. huh...jgn percaya aku reka jek. haha..

Cik Faridah Huda said...

petua nak ilangkan resdung yang dah lama buat onar tu ke....

Cik Faridah Huda said...

ape kaitan ngan mandi wajib?????
hahhahahah......

SYED NAHAR said...

ko takkan tak pernah dengar...mandi wajib hari-hari tak bermakna berhadas besar hari-hari..haha..

petua nak hilang kan resdung? ada..meh sini

ambil sehelai kain pelikat, call appointment, dapat set date, terus pi jumpa bomoh bukit american jalan kampung jagor, berhampiran rumah yusri matdin. knal ke korang? haha...

Cik Faridah Huda said...

x taw lokasi umah YUsri Mat Din...hahaha..harap maap!

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template