Saturday, June 20, 2009

To My Appa.....

Owh...sebenarnye...aku tak tahu nak mulakan dari mana...
aku tengah melayan perasaan aku sekarang....perasaan sedih..sebak..pilu....
dan akhirnye...aku terpaksa mengambil tisu.....
before aku mula menulis tadi....aku buat blog walking dan menyinggah di teratak Kak Ogy Ahmad Daud....the latest entry yang beliau post...memang touching sangat...ntah la...ke memang aku nie sensetif benar ngan perkara-perkara berkaitan kasih sayang neh...ape pun...kalo readers nak menyelami ape yang aku rase sebentar tadi...sila lah view blog Kak Ogy!
Selamat bersedih.....jika x sedih...memang ande hati batu...heheheehe

Kisah di sebalik kasih seorang Abah......

"Abah...kak nak ucap Happy Father's Day kat Abah!Abah nak apa...?nanti kak beli"

"Cakap orang putih..abah bukan paham...!Tok sah dok perabih duit la....x mau apa aih....baju yang hang dok bagi kat abah pun...ada hat tak pakai lagi...simpan sama duit hat ada tu..esok2 nak balik raya la...nak bayaq insuran keta la..apa la..."

"Betoi naa x mau apa...hik..hik..hik..!"

Dialog ngan abah aku time aku col last week.....sekali silap tarikh hari bapa daa...hehehehhe

Abah...when thinking about u...mati kutu untuk menulis....
memang tak dapat diluahkan melalui tulisan mahupun rasa.....
terlalu istimewa.....tiada galang gantinya......

Abah...di saat usia menginjak dewasa....hati sering teringat kenangan ketika kecil...
Saat abah bawa budak montel ini bersama tok tengok abah main bola sepak....
Saat abah melayan kak minum di kedai kopi...time tuh...abah la yang kenalkan teh ais kat kak...sehingga kini..kalau abah keluar....pasti abah belikan teh ais bungkus tuk bawa balik!!!!
Saat abah bawa kak bersama ke sekolah abah setiap kali tak dak orang nak jaga kak..
Saat abah pakaikan gaun tok kak di pagi raya bila mak terpaksa bekerja...hehehehe
Saat abah tocangkan rambut kak senget sebelah....
Saat kak menangis nak Walkman...tapi mak melarang keras...abah keluar diam-diam...rupa-rupanya..abah pegi belikan kak Walkman.....ohhh....trima kasih abah!!!
Bila kak tak dak kawan nak berlatih badminton.....abah jadi peneman setia!!!


Bila abah dapat tawu...kak nak kena masuk sekolah asrama ketika usia 13 tahun...abah macam susah hati....abah kalau boleh...x nak lepaskan kak ke asrama...kata abah..."Dia x reti apa lagi"...tapi ketegasan mak....kak terpaksa akur...sib baik kak tak lari dari sekolah tu...terima kasih abah...sebab sepanjang 5 tahun di sana...sekali pun abah x benarkan kak balik naik bas.....abah akan hantar kak sampai depan asrama walaupun abah busy dan terpaksa bekerja di hari Ahad!

Setiap kali pulang dari Johor....kul 6 pagi, abah dah setia menanti di stesen bas...menanti kak tiba....abah takkan benarkan kak naik mane2 teksi...jarak rumah kiter yang jauh ke dalam tu...memang x selamat naik teksi...trima kasih abah!! den...abah akan ajak kak pekena roti canai & teh tarik dulu sebelom balik...walaupun muka agak tebal / sememeh sebab lepas turun dari bas...kak slalu menolak..tapi abah bawak jugak....!

Abah...dalam banyak-banyak benda...paling kak ingat adelah time abah buat operation tahun 2007...
kebetulan...Majlis Konvokesyen kak tinggal berapa hari je lagi....
Abah kata...abah akan p jugak...sebab abah nak tengok kak terima Ijazah....
Walaupun jauh...walaupun abah sakit...walaupun abah baru lepas operation...
abah minta kebenaran doktor tuk keluar dari wad semata-mata untuk ke menghadiri hari konvokesyen kak...
abah....terima kasih sangat...kalau abah tak hadir...pasti kak rasa tak lengkap!!!!

Abah...sekarang kak dah kerja..walaupun bukan pilihan abah...tapi abah restu jugak..
Abah kalau boleh....nak tengok kak jadi Cikgu....
Dari kecik..abah selalu tanya kak nak jadi apa...???
tapi abah....kak tak minat....
mujur abah sentiasa memahami.....
Abah...walau sekarang...kak sering jauh dengan abah....
dah jarang dapat teman abah p pasar malam macam dulu-dulu....
kak tetap mengharapkan abah doa untuk kak setiap hari....
agar terlindung di sini...agar tidak lalai ngan keseronokan seketika ini...
agar hidup kak tak pernah lupakan keluarga...
Abah..doakan yang terbaik buat kak...hurmmm...saat ini teringat time makan durian ngan abah...!!!!


AKUKAN ANAK APPA!!!!!


Meanwhile...aku teringat kat seorang teman aku...
aku sangat kagum ngan dia....
dia telah bertindak seperti seorang bapa untuk adik beradiknya yang lain...
menjadi wali untuk kakak dan adiknya yang baru berkahwin...
menjadi tulang belakang keluarga semenjak kehilangan ayahnya...
satu-satunya anak tunggal lelaki....namun tidak mengecewakan...
sejuk perut mak dia.....harap-harap...ang akan macam nie selamanya...
sanggup buat apa sahaja untuk keluarga......
mengenepikan rase dan gelora hati sendiri......
I'm proud wif u..really-really proud!.....kalau ang bace pernyataan nie...
sure senyum hingga ke telinga...weh aku touching taw saat ang kata....
"Kita kalo anak org kaya...dah x keja dah..ang lain la..!"...may be dah banyak benda ang korbankan tuk family ang...aku bukan bleh sangat dgr citer ang..sure nak teriak.....tapi aku akan sentiasa sudi untuk dengar....
so....."Razi.....Happy Father's Day to u too...Im glad to be beside you when you need me to be there..."

7 comments:

diri ini.... said...

sebak la..da le sensetip ngan cite2 sedey ne..uhuk uhuk...

Cik Faridah Huda said...

ko cedey sbb bace n3 aku ke N3 Kak Ogy....yuhhhuuu

SYED NAHAR said...

aku pun sedey tringat kak my late ayah....sebelum. sedey kan...

nahar.

Cik Faridah Huda said...

Buat kawan-kawan yang telah kehilangan ayah......
kasih mereka sentiasa mekar di hati anda semua!

MiSsZiLa said...

aku takde prasaan skit pasal fathers day ni,ape2 pun aku ade gak wish kat dia melalui sms...

SYED NAHAR said...

aku nak wish father's day kat boss aku bleh ke? hahaha...mesti dia terasa tua...hahaha...

Cik Faridah Huda said...

dialu-alukan....
tapi BOSS ang bace ke belog aku neh...
kang kantoi pulak bila ternampak nama ande..hehehhehhe..hik..hik..

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template