Wednesday, June 10, 2009

Part 2 : Dengan Raja Sehari...

Sambung menulis di pagi hari....
walaupun mata aku macam mate Garfield..kesan ubat batuk yang ditelan semalam...
Apa aku nak citer pasal pasangan pengantin kali nie yer...????
yang pasti aku kurang mengenali husband Nuhu...
Namun kate Raziah Ramli atau pamos ngan panggilan G-ah time skolah....
Dier dan Hafidz adalah teman secourse di UTHM....dan juga sematrik di ITTAR Langkawi..
mmm...mungkin bibit-bibit cinta Nuhu n Hafidz bermula di zaman matrix...

Nuhu....aku mula mengenalinya semenjak Form 1....ketika sama-sama melangkah ke sekolah menengah..
Sebelum masuk SERATAS, Nuhu pernah bersekolah di Sekolah Menengah Sultanah Asma, Kedah..
one of de famous school @ Kedah...tapi tawaran ke Sekolah Berasrama Penuh tidak seharusnya ditolak...
time form 1 tidak begitu rapat..sebab tidak sekelas mahupun sedorm....
Menginjak ke Form 2....kami mula rapat sebab sedorm....dorm budak-budak umah Enggang...
antara yang sekapal time tuh....aku, Apem, Nuhu, Azian, Sir, Idasary, Munirah, Mek I, Tasha, Wan Norziah n etc...dorm F2-1 kot time neh....

Time Form 3...kami masih sedorm..kali nie di F2-4, best betul jadi senior lower form neh...
walaupun dorm campur ngan budak Form 2...kami tetap meriah...tetap baik ngan adik-adik Enggang...
cuma suka bekelahi ngan dorm Form 4 Garuda yang berlokasi strategik di bawah dorm kami..
selalu jadi petengkaran tatkala saat menjemur baju.....maklumlah...titisan air jatuh ke bawah...
mane ade yang naik ke atas.....teringat aksi nuhu yang ketika itu towel membonjol membalut rambutnya yang basah....baru sudah mandi!!Lepas menyidai pakaian..terus lari masuk dorm...itu aksi-aksi biasa tuk mengelakkan diri dari ditempik org bawah....

Suara kuat senior di bawah sering berbunyi...."Woi orang atas...hampa tak reti ka nak perah baju...!!!???"
dan selalunye tukang jawab adelah Idasary dengan pelat Key Elnye...."Mane ade ayer naik ke atas!!!!"

Zaman Form 3 memang zaman paling enjoy walaupun time tue bakal menduduki peperiksaan besar...PMR 1999..time nie jugak enzim menggatal mula nak tubik....amalan bergosip di dorm memang x dapat dielakkan...
scandel mengskandel senior giat dijalankan...usha line dulu...hahaha...takut ade yang mengenali mereka..tp kalo tulis pun...sekadar cebisan kenangan sahaja....masih ingatkah anda terhadap ADIDAS??? TITANIC?? SOPIE??? HAFNIE HAMBALI ??? AZMI BAKTI??? dan lain-lain...byk kalau nak tulis...namun kesimpulan yang boleh dibuat adelah...nama-nama ini pernah berkaitan ngan kehidupan ahli dorm F2-4..pecah rahsia...

Tahun 1999 jugak...SERATAS menerima beberapa orang guru baru...
dan antara yang mendapat perhatian adalah Cikgu Azmi...yang ditugaskan sebagai Guru Matematik 3 Kejora...
Gaya bersahaja Cikgu Azmi ketika mengajar memang mengundang kegelian di hati.....
Budak kelas Mek pasti ingat kat Cikgu Azmi....dan bila balik ke dorm, kawan-kawan sedorm yang lain dah siap menanti....terutamanya Nuhu yang x sabar mendengar cerita terbaru tentang Cikgu Azmi dari mulut mugil Mek..hahaha..ooopsss..terpuji diri sendiri lak...Mek bercerita penoh semangat dikukuhkan lagi ngan aksi gerak tangan mengikut rase hati...

Konon nak menghadapi peperiksaan besar..budak2 F2-4 pun rajen la stay up...pas je tadarus Al-Quran n light Off...masing-masing stand by nak turun bilik study.....tp kat tangan tuh..sure ade biskut ngan mug habuan nak bancuh nescafe ke ape2 ke...lebih kepada nak makan je sebenarnye...dulu2 ade susu Condenze...ala-ala Coffee Mate..la nie cari tak dak dah pun...so memorable....dah turun bilik study kat blok E tuh..sure la jumpa gang yang lain..muke2 biase adelah Achik...beliau mmg sgt rajen study...Norehan kelihatan jugak tatkala die nak membuat homework Bahasa Perancis..sure dapat lihat beliau bercakap seorang diri di satu sudut demi meningkatkan penguasaan Bahasa Perancisnye...selebihnye budak dorm Mek....Nuhu, Yatt, Idasary, Muni, Apem..hat tu je kot..hat lain suka lena awai...Sharp kol 11.30...Natasha Aqilah dah tarek selimut...

Kalau dah ramai-ramai tu..bukannye nak study sangat...sembang je lebih sambel cicah biskut Hup Seng Cap Ping Pong dalam Nescafe....dalam masa yang sama..ada yang pegi iron baju di bilik iron...masing2 ingin mengelakkan jadi peserta terakhit tuk iron baju..takut kena tinggal...Suasana di kaki Bukit Larut yang sememangnye dingin....cepat sahaja membuatkan mata mengantok..buku ditutup...akhirnye..kembali naik ke dorm..bertemu dengan bantal dan tilam empuk itu...

Program Mentor-Mantee memang menjadi amalan biasa zaman skolah....
Mentor dorm kami time tu adelah Cikgu Noryati ngan Ustazah Rohami...
Di hujung Form 3....kami telah membuat jamuan BBQ di Taman Tasek Taiping....
Gambar-gambar yang diambik ketika itu...masih aku simpan dengan baik....
dan antara mereka yang menghiasi album aku...sudah pasti si Nuhu....

Nuhu orangnye simple....senang berkawan...berasal dari Pokok Sena, Kedah...
Dalam cerita kehidupan Nuhu...dia dibesarkan dengan tok dan mak su dia...
namun aku yakin...dalam kehidupan Nuhu, kasih sayang Nuhu tidak pernah berkurangan....
sebab Nuhu adalah seorang yang romantik...sesuwai dijadikan dokter cinta...
pendengar masalah yang setia....juga penyokong kuat aku jika bersedih...
mudah simpati and kesian pada orang....
Kalo bab bercerita....Nuhu tak kurang hebatnye....percayalah padeku!!!

Time Form 5, sebelum tibanya detik 12 malam setiap hari Sabtu....
pasti dapat dilihat gelagat Nuhu mencari sepasang bateri untuk dimuatkan ke dalam walkman...
bukan setakat di dorm kami..habis satu hostel aspuri beliau tawaf demi mencari bateri...
Nuhu sangat suka dengar Bicara Cinta Bersama DJ Lynn di Red104....
ketika Nuhu mendengar penuh kusyuk..pasti kami yang lain tergelak terkekek tengok aksinye...
Nuhu akan duduk bersila di atas katil...sambil tangan memeluk bantal atau selimut...
Sambil memejamkan mata...sesekali..kelihatan Nuhu tersenyum seorang diri...lama pulak tuh..
Saat nie selalunye..dia akan bermeditasi seorang diri...yang akhirnye akan terus melelapkan mata....
Esok pagi lepas bangun dari tidur....

"Mek..Mek...hang nak taw dak kisah malam tadi....romantik la...aku suka sangat...!!
Sapa nak dengaq cerita aku..mai kat katel MekRieda ngan Sanah"

Untung si Hafidz dapat Nuhu yang romantik....


Namun ade lagi satu sifat Nuhu yang telah diketahui umum oleh teman sedorm.....
Nuhu akan mengamuk setiap hari Jumaat sebelum ke kelas prep petang...
PMS ke hape?
Auuuwww...lawak sungguh...nie semua gara-gara Dobi!!!
Nuhu selalu mengamuk bila dia tengok bungkusan dobi di tengah tu tak dak sapa yang bawak turun..hehehe...
bukannye x mau bawak turun...saje buat leka....padahal duty bawak turun kain dobi mmg ade...
Pum pang..pum pang....lebey kurang....sat gi dia bawak la turun.....
sat je la dier marah...pas tu dah ok

Ada lagi benda yang aku ingat pasal si Nuhu nie zaman skolah dulu...
sangatlah addicted dengan lagu Kau Yang Bernama Seri.......
lepas balik dari kem kepimpinan kat Teluk Senangin...kebetulan time tuh dah abes final exam Form 4..
Nuhu asyik melukis komik yang bertemakan Teluk Senangin dan juga Lagu tersebut...
lepas habis satu episod...pasti dia bagi kat aku..soh bace...
sape lagi yang penah bace..sila angkat tangan??????
sebab aku nak taw ending dier..hehehehehe


Nuhu jugak adalah pengasas istilah AYUB yang merujuk kepada period....
"Sapa ayub ari ni..tunggu aku lepaih habes kelas..nak balik sama!!"
and time kenduri hari tu...Nuhu telah mengingatkan suatu benda yang aku dah lame lupakan...
perkataan "Fuyyoo" yang suatu dulu aku suka sebut ngan Nuhu...sebut penuh ngan gaya mulut...
hahahhahaha...dah lame x sebut Nuhu oiii...tima kaseh kerna mengingatkan aku.......

Aku penah menemani Nuhu semalaman di Hospital Taiping...
seingat aku...itu ketika lower form....Nuhu saket teruk.....kehilangan darah dengan banyak sekali...
Badan nuhu yang chubby dulu....susut mendadak....time tu mmg Nuhu tidak ceria....terpaksa bercuti n meninggalkan sekolah buat seketika....tapi bila dah sehat...badan kembali "A"...
ayat paberet Nuhu...
"isk..nak buat lagu mana nie...tang pung besaq....tak pa Mek...kita kena pikiaq pisitif...nie untuk kebaikan masa depan...betoi dak Mek??"

emmm...layan je lah gambar kami berposing dengan Pengantin Pompuan...
Pengantin Lelaki mmg buzy...maklumlah umah beliau......disebalik orang kampung yang penuh adab dan tatasusila tuh..terselit dua group yang bising bangat....mengundang perhatian setiap mata yang ada di bawah khemah tetamu...sapa lagi...satu geng kawan pengantin lelaki...n satu lagi...geng kawan pengantin pompuan...













Lagi satu...mak mertua Nuhu minta maap kat rombonganku....
kerana terlupa nak bagi goodies bag....padahal dah dok kira dah.....
janganla ade yang berdendam....hek..hek..hek...tak kisah la Mak Mentua Nuhu....
kami paham kekalutan mak cik pade hari tersebut.....
Lama juga melepak di umah pengantin...puas hati la...sembang-sembang ngan Nuhu...lepaskan rindu!!!
sebelum aku berlakon aksi kalut ngan menelepon Hasnor.....
aksi itu penting.....demi mengaburi mate hadirin dan hadirat sekelian...
sure Hasnor ternanti-nanti ketibaan kami.....

nantikan episod seterusnye.....
Mek bawak Sanah tengok bendang ke????
Jaa panas hati ekoran pemanduannya dicabar Mek????
akan diungkaikan....

2 comments:

d'sandalwood said...

gumbiranya semua..esp puan pengantin..

titanic? hehehe...mek mst tak lupa kan :P

Cik Faridah Huda said...

sbb ingatla..cheq tulih...hahahha
macam depa ingat kat kiter..!!!

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template