Friday, December 10, 2010

Part 3 : Jonker Street Mengembalikan Memori Zaman Kanak-Kanak

If you've been in Malacca, Jonker street is a must see!!The narrow street which is located in the Malacca China town also known as a Jonker Walk or Jalan Hang Jebat..It has a several of the oldest houses in the country dating back into the 17th century and become famous amongst the locals for selling artifaque and antique stuff..that's why it also unofficially called the Antique Street..so many things sold here..but the best moment is..you will fly back to your childhood memory!!!!!

The famous quote for Jonker Street is we're visiting Jonker Street for a real street food!
The Jonker Street is not only known for its cultural attractions and unique building architectures, but delicious food and local delicacies as well..being day or nite,m Jonker Street or Jonker walk, the street is full of a number of shops and cafes selling a wide variety foods and baverages..there The Geographers Cafe located at the middle of the street is especially known among the foreigner visitors for its happening live band..so many Orang Putehhhhh were lepaking at that cafe...and me myself enjoy myself when heard The Jingling Nona's song and a tune of harmonica....hahahha...i start to fallin in love with Malacca Culture....i love everything..the breeze..the foods..the people and everything!!!!!! With a huge of variety of Nyonya Delicacies like Nyonya Assam Laksa, Baba Laksa, Nyonya Rendang, Nyonya's Pineapple tarts, Chendol, Dumplings, Dim Sum, Apom Balik, Crispy Popiah, Curry Fish Balls, Spiral Potatoes and many more...it was a greatest place for food hunter for a real street food...tourist and locals will definetly not want to miss having a walk a long Jonker Street...

Owh...tapi saya tidaklah menikmati makanannya...akibat semuanya owner adelah bermata sepet....saya hanya mengambil aroma sahaja....hehehehhe.....tapi kalau anda ok ja...boleh jer try...but for me, rasa kembang tekak sebab yang tukang buat bukan orang kita....so, melalui bau pun I boleh detek semuanya sedap.....hehehhe....



Berada di sini memang mengembalikan zaman kanak-kanak kiter!! I, West and Che Nah tak berenti gelak...sangat saket perut...memang jumpa barang-barang yang unik...serta kenangan zaman belum akhil baligh....contohnya belon di bawah...wahahahahah...sudah lama I tak pernah tengok dier di mana-mana kedai runcit...tak sangka kat Jonker Walk adeeerrrr.....banyak lagi la mainan yang bakal membuatkan kiter terasa macam terfly back ke zaman dahulu kala....so..i beli belon nie habuan nak tiup ketika bercanda di tepi pantai nanti....


Ha...ingat dak benda di bawah????? dulu benda nie sangat pamos...kami kazen-mazen siap berebut lagi....x paham pulak bila pikir pungsinya...habes tu kenapa dulu-dulu berebut sangat....hahaha..biasa la zaman kanak-kanak, tak boleh tengok orang lain ada...kita pun nak juga....heheheh...I main ngan Westi balik....tapi tak de la sampai tahap nak membeli.....


Jalan-jalan lagi...jumpa pulak kat port banyak mainan card...
hadoihhh....gelak lagi....dulu-dulu kan...macam-macam kad I ader..paling jadi kesayangan adelah kad Ninja Turtle ngan kad Happy Family.....wahaaa...sungguh memorable!!!!

Sebenarnya...memang tergoda dah nak beli...tapi banyak kali pikir.....
bau memang lazat ahhh.....pas tu dok tengok pulak ramai yang dok menggigit di segenap tempat..lagi rasa nak beli!!! Tapi bila pikior balik, x pe la...nanti beli jer kat pasar malam kiter....

Kraftangan, fridge magnet, key chain and macam-macam lagi la cenderahati mewarnai mata I...
mewarnai Jonker Street sebenarnya....soooo cuteee...tapi I tahan napsu.....beli yang mana perlu jer...lagipun, esok kan nak jalan-jalan lagi....cewahhh...macam tengah pujuk diri sendiri je....



Pas tu kami masuk kat sini, kat Taman Warisan Dunia neh...
Bukan apa, sebenarnye dah letih....ambil angin and duduk sat.....
dah kalo masuk kat tempat best dah santekkkkk...kalo x ambek gambaq bukan kami la jawabnyeeeeee....hehehehe...hohohoho...gambar percutian adelah mencecah 1000 keping semuanya...memang muntah darah I nak pilih...yang selected je bleh diupload.....

I sangat suka denga senibina bangunan-bangunan lama di sini...
Terasa macam puteri Hang Li Po pulak kejap....most of the owner and hawkers, memang Cina Peranakan Baba dan Nyonya.....

Lepas tu macam mana boleh terberenti lama kat gerai jual benda alah di bawah....hahha
banyak dok bersembang ngan budak si penjual neh ngan kawan-kawannya saja...sambil dok lalukan bulu idung...eh wangi jugak...dan unik.....apa lagi...I ngan west pun beli...beli dua percuma satuuuu.....budak penjual tu sedikit sengauuuuuuuuuu...heheh...jadi agak lawak time dok bersembang ngan dia.....sian punya pasal, kami pun hambek...ntah2 dia dah untung berkoyan-koyan...saja ja beli, x jumpa kat tempat lain....kat HINODE pun tarrrak....hahahaha..HINODE? mintak ampun la I nak pandang kini dengan dok buat ulangan suara Sila Masuk , 1 Barang 5 ringgit sahaja..tak beli tak apa!!!! ahhh...bingit telinga dengar...cuba bijak sikit buat rakaman suara...nie dok soh la worker buat secara manual..aparraaa.......zaman study bleh la pandang time nak beli hadiah..kekekeke...sian dapat hadiah bernilai 5 hengget jer dari I time tuh...

The Clog Shoes!
Ha....I mula la nak tergoda rasa nak beli.....
Santekkkkkkk and lovely....
haip Mek haippp...ingat tujuan asal Mek yerrr...babab kang!


Owh sungguh tradisional....
I rase masyarakat Baba N Nyonya nie unikla...
Nape I tak der kawan dari keturunan neh...teringin taw nak ade kawan yang berketurunan Baba N Nyonya......

Kami jalan sampai ke hujung...hoih dengan bawak perut 45 kilogram...memang I rase mengah...hahahha....kaki lenguh tok sah cakap la.....memang dah sediakan flat sandal je tuk percutian kali ini...no more wedges okeh...mau bengkak kaki seminggu kalo pakai wedges mahupun heels....better pakai selipar cabok pun okeh....

Dim Sums just Four For RM1.50!!!!
Murahnye...cuba kat sini...mau 4 ringgit.....
Nyonya Cina tuh time I mendekata nak ambik gambar..terus dia pelawa soh try....
wahahahha...auntie....memang la teringin nak try..tapi tekak tak mengizinkan!!!!

Muka selenga akibat jarum jam dah hampir mencecah detik 12 malam okeh...tapi kat sana masih happening....kami berada kat Jonker Street sampai depa semua dah nak bungkih balik...so las-las minit shopping memang kira cincai la....hehehhee....



Malam masih muda....tapi badan kami yang dah tua tak sabaq nak jejak hotel and melabuhkan badan di atas tilam yang empuk.....sampai hotel, West je yang terus naik bilik...I ngan Che Nah dok mengadap fesbuk kat bawah....sepatutnya kena bayar RM3 per hour...tapi pekerja hotel tu bagi kami main pree jeee....kekekekeke...best betoi...Insan paling last adelah I sebab dok gigih cipta pantun sebagai sneak preview kat status fesbuk

Teruja! dekat kol 2 jugak la baru I naik bilik..

2 comments:

Sitisifir10 said...

ohh....permainan itu...One Happy Family!!!

Cik Faridah Huda said...

hahaha..yezza...nama penuh One Happy Family rupanyaaaaa....

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template