Friday, December 3, 2010

Udang Goreng Asam Baba Nyonya Style


Simple je sbenaqnya..tapi suka nak letak nama panjang berjela..hehehe
Asyeq buat sambal udang je kan..sekali sekala nak juga buat benda lain...
Udang pulak gemok-gemok...terus teringat nak buat udang goreng asam..
Tak susah mana pun...juz guna bahan-bahan asas yang ada kat dapoq tu je...
tapi I termiss kicap pekat la sebab x der stock...guna jer kicap cair...tapi pada hemat rasa I, jika guna kicap pekat...lagi power kicap tuh melekat kat udang....



BAHAN-BAHAN :

  • Udang
  • 1 cawan Air Asam Jawa
  • Kicap Cair..lebih afdal kicap pekat
  • Lada sulah
  • Serbuk Ajinomoto
  • Beberapa ulas bawang puteh ditumbuk
  • Sedikit gula
  • Daun sup sebagai hiasan dan mewangikan lagi masakan!

I taram jer taruk semua bahan..tak de sukatan coz main agak2..udang pun rasa macam nak dekat 1 kilo..jadi...pandai-pandai la balancekan bahan..Campur semua sekali kecuali daun sup, den perap la sejam-dua...kemudian panaskan minyak dalam 1 cawan lebih...bila minyak dah betul-betul panas, goreng udang sehingga kuahnya menjadi likat dan melekat pada udang..ti8me tuh..memang satu rumah la bau wangi....pecaya la cakap den!!!! hehehe...bila udang dah masak, angkat dan toskan...hidangkan semasa panas berserta daun sup sebagai hiasan..

Resepi asal dari bloh MatGebu

0 comments:

 
LiFe Is UnPrEdiCtaBle Blogger Template by Ipietoon Blogger Template